Nej, stater går förstås inte i konkurs. De omstrukturerar statsskulden (eng default), men konkurs sammanfattar det hela bra. Det är ju också så att en suverän stat gör som den vill, då den har våldsmonopol. Fordringsägarna har bara att stå med mössan i hand och tacka och buga och finna sig i det som sägs. Möjligen kan det bli ett problem mellan stater, men just Grekland har också en av Europas starkaste försvarsmakter då NATO-landet Grekland måste kunna försvara sig mot ärkefienden, NATO-landet Turkiet, inklusive skaffa toppmodernt luftvärn så man kan skjuta ner Turkiets kommande FA-35. I sig en delanledning till den grekiska statskulden. Speciellt greker vill ofta framhäva att staten belånat sig för att skydda Europa mot det turkiska hotet.
Men vad händer när (inte om) Grekland går i konkurs? Det är i allra högsta grad aktuellt då fler länder kräver säkerheter för att låna ut pengar till Grekland.
Grekland skriver ner eller av en andel av sina skulder som helt enkelt förfaller. Landet får sedan betala höga räntor om de vill låna nytt, befintliga obligationer kan dock rent av få se fallande marknadsräntor. Alltså de kvarvarande obligationer som fortfarande är värda något och inte förfallit som värdelösa. Men marknadsräntor påverkar bara nyupplåning för Greklands del. Befintliga obligationer har redan en specifik ränta som Grekland skall betala, marknadsräntor drabbar inte utfärdaren. Men huvudpunkten bör vara att när väl konkursen är avklarad kommer marknadsräntor på överlevande obligationer krascha.
Går Grekland i tillräckligt mycket konkurs kommer statsbudgeten i princip hamna i balans då man slipper räntor på den gamla skulden. I extremfallet så avskriver Grekland alla sina skulder och har därmed noll i ränteutgifter och lär därmed få budgeten i balans utan reformer.
Problemet internationellt är själva roten till att trojkan EU/ECB/IMF gör allt för att skjuta upp konkursen. Nämligen att tyska och franska banker har lånat ut pengar till Grekland. Hela tjatet om att rädda Grekland handlar om att rädda omdömeslösa banker, inte att rädda det grekiska folket. Och när bankerna går omkull kommer förstås franska och tyska (mfl) staten gå in och rädda sina egna banker och i praktiken ta över Greklands skulder.
Initialt kan euron falla på en grekisk konkurs, men när det hela väl är ute ur systemet så kan euron rent av stärkas. Än mer kan euron stärkas om Grekland även går ur eurosamarbetet och EMU, men det beror förstås på hur mycket fransk och tysk ekonomi drabbas när man räddar sina banker.
Det blir förstås också en börskrasch initialt, men sedan blir det antagligen ljusare tider efter några månader om/när problemen ligger bakåt i tiden istället för framåt.
Svenska kronan lär till en börja stärkas, men i slutändan försvagas när marknadens aktörer flyr till något “säkert”, dvs USD och amerikanska statsobligationer. Guldet lär också rusa i pris både i USD och i SEK.
Och svenska banker kanske inte lånat ut pengar till Grekland, men de har lånat ut pengar till banker som i sin tur lånat ut till Grekland.
Naturligtvis får vi någon form av europeisk finanskris, och många mindre banker går omkull när staten bara räddar de som är too big to fail, dvs stöder de stora så de kan ta de små konkurrenternas marknadsandelar.
I slutändan kan vi förstås inte veta exakt vad som händer. Kanske går även Italien, Portugal, Spanien och Irland i konkurs, vem vet.
Men ett huvudbudskap är att iom Greklands konkurs så blir det bättre framöver. Åtminstone ett problem hamnar bakåt i tiden istället för att ligga framför oss. Osäkerheten minskar när man sitter med facit i hand. Det kan bli mycket fina köplägen på den krasch som en grekisk konkurs skulle orsaka, men vänta inte för länge med att köpa då det kan gå upp fort igen.
Ovanstående är mina egna spontana funderingar. Fyll gärna på med era egna.
One more thing. Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv har genomskådat den svenska tigerekonomin och säger samma som jag, dvs att Sveriges ekonomi istället drivits av ökad privat skuldsättning. Från en debattartikel i Expressen, där han även konstaterar att Riksbanken inte kan rädda Sverige när Grekland går i konkurs.
“Sverige är inte någon mirakelekonomi. Hushållens skuldsättning har ökat mycket. De flesta länder möter krisen med fler tillväxtreformer. I Sverige har takten i stället avtagit. Lönekostnader har tagit ett skutt uppåt och riskerar öka väsentligt mer än i andra europeiska länder. Det sker i ett läge där skuldkrisen pressar upp kronans värde. Ett gott utgångsläge är snabbt ett minne blott när man hamnar på ett sluttande plan.”
38 kommentarer
vågar man ligga lång i minilong guld?
Precis, grundproblemet är dock var smärtgränsen går för beskyddarna. Dvs hur mycket skuld orkar de tyska och franska bankerna bära? Vilket i sig innebär hur mycket måste de tyska och franska staterna pyttsa in för att skydda "sina" banker. Storpolitik i slutändan.
Var också intressant att se Obama tidigare i veckan försöka flytta svarte-petter till Europa. Han gjorde ju ett uttalande i stil med att "Europas kris är det som ställer till det i världsekonomin", inte de exakta orden men väl innebörden.
fundamenta är tydligt och vad som borde göras, men med politiker i farten kan det ta vilken riktning som helst. Eller att Barroso får igenom att EU måste sammanfogas ytterligare – ehh, hur tänkte han nu???
Självklart skall Grekland tillåtas att ställa in betalningarna samt även få lämna det vidriga Europrojektet. Allt annat är fullkomligt vansinne och verkligen ett tydligt symptom på vilket bisarrt system vi lever i.
Detsamma gäller givetvis även Irland, Portugal, Belgien och Italien. Set Them Free! Mångfald Är Vackert! Leve Demokratin!
Det fanns ett itressant diagram i fredagens DN ( Johan Schuck med rubriken "Inget kan rädda Grekland")som visar Greklands inkomster och utgifter där räntorna ej är medräknade. Den såg inte rolig ut,utgifter ökade brant och inkomsterna minskade brant; såg ut som ett liggande V.
Jag undrar faktiskt om det skulle bli en sådan makalös katatsrof om Grekland skulle gå omkull (default) egentligen. Ingen kan väl vara oförberedd på det och där ligger en stor skillnad mot Lehman kraschen.
Rent rationellt så tycker jag att det är väl bättre att låta Grekland lämna EMU och att det blir en "haircut" för inblandade banker.
Sedan får tyska och franska staten gå in och ta över en hel banker som inte klarar nedskrivningen av Grekobligationer.
Men då har staterna många stora banker i sin ägo som några år har ett stort värde.
Dessutom ger ju denna nästan dagliga pina att förtroendet går i botten för ekonomin och det kostar väldigt mycket.
Alternativet är att det fortsätter som nu att bankerna slipper undan och staterna får lägga undan allt mer för att köpa Grekobliagtioner och förtroendet blir alltmer urholkat. Och till slut när det här ligger bakom så kan de oprivata ägarna till bnkerna slicka sig om munnen medan staterna sitter med alltmer värdelösa obligationer.
SÅ jag tror precis som du att det i långa loppet (ett par månader) är att låta yxan gå redan. Man får hoppas att det sker hemliag förhandlingar med Grekland att de går ur mot nedskrivning av obligationrna och Nydrachmer.
Jag har en fundering som jag inte orkar kolla upp fakta för att reda ut själv.
Det pratas ofta om som en risk att svenska banker har en omfattande utlåning till andra europeiska banker, till exempel här.
Samtidigt pratas det om som en risk att svenska banker lånar så mycket från utlandet för att finansiera sina bolån.
Varför skickar man runt pengarna på det här sättet? Förhoppningsvis finns det någon rationell anledning som att man tjänar pengar på det eller att man minskar sina risker, definierade på något oklart sätt. Kan någon som förstår förklara det här.
För mig verkar det naiv som jag är som bättre att försöka anpassa utgivningen av bostadsobligationer (som främst borde köpas av fonder och försäkringsbolag) till skillnaden mellan utlåningen och inlåningen på bankkonton. Då borde skulder och utlåning på interbankmarknaden bara användas på marginalen, därmed vara ganska liten och extremt kortfristig och därför inte innebära någon större risk. Fakta talar emot detta och alltså är frågan varför håller bankerna på med stora långfristiga lån till varandra?
Ja vad händer? Inom modellen och utanför! Nästan allt som diskuteras här är inom systemet-modellen ( Inom staten, staten är boxen)). Styrkan hos många länder ligger i att just mycket ligger utanför statens hägn. Så kanske är det så att vi i Sverige har större problem än t ex Italien.
Lästips: Arbetets värde och tidens bruk – en framtidsstudie.
Klarsynta kineser:
"Mr Yeo said talk of global architecture is an attempt by Western countries to wriggle out of hard choices and "pass on their pain" to somebody else. The "Old Cathedral" of global affairs – built on American power – is crumbling and should not be rebuilt.
"China and India are going to grow whatever happens to the global system. The world will muddle along as it has for much of history," he said.
Mr Yeo called for a bout of "creative destruction" in the West, warning of "very painful" times as American and European workers learn to compete toe-to-toe with educated Asians willing to put in longer hours for much lower pay. This may test political systems to breaking point.
"If Greece leaves the euro, it is more likely the eurozone can be saved, and it would have an illuminating effect on politics in Europe," he said, echoing a widespread view among Asia's policy elite."
@Cornucopia: Läste du länken jag mailade dig?
Om Grekland inte betalar sina skulder, varför ska då jag betala mina?
/Guldkalle
Därför att du inte kontrollerar våldsmonopolet och staten/fogden/polisen kommer se till att du betalar dina skulder. Lev med det.
Det finns många yrken som inte kommer att överleva Peak Oil. Kronofogde kommer att göra det.
Namnet kronofogde skrämde allmogen redan på Birger Jarls dagar. Om 200 år kommer kronofogdar att sätta sig i respekt med våld och kräva in skatten i guld eller silver.
Om det där är Kinas politiska elits (sunda) hållning måste jag säga att jag är lite förvirrad över varför de stödköpt i Italien och Spanien. Det enda jag kan komma på är att de (sunt) inser att Grekland bör konka och att Italien och Spanien faktiskt går att rädda.
Frågan är varför de bryr sig; de vill bli #1 och peta bort väst. Men fullständig kris i EU kommer dra med sig världsekonomin och då kommer Kina (liksom alla länder som vuxit snabbt) få sin baksmälla. Antagligen blir den baksmällan inte grann.
Nån, bloggranne till Cornu tror jag, hade ett oerhört intressant inlägg om SaudiArabien. Han hade räknat ut att de måste hålla oljepriset på $80 (eller nåt sånt) för att ha råd med korv och ister till folket så att de inte skall göra revolution.
Jag undrar om Kina har liknande tankar. Så länge det går upp kan de fortsätta plåga några oliktänkande för den stora massan ser att dom får det bättre. EU-krash kommer sannolikt smälla av Kinas bostadsbubbla och på andra sätt göra att dom får en rejäl svacka.
Skall jag ta min paranoiamedicin istället för att skriva gojja eller är det en tänkbar anledning?
Lyssnade på Stefan Fölster för några dagar sedan på ett seminarium. Har aldrig sett eller lyssnat på en mer uppgiven ekonnom. Han vet vad som kommer att hända men vågar inte tala ut! Det har gått så långt att han har accepterat en anställning på KTH visserligen deltid, men vi har alla vår utgång från något som kollapsar.
Resultatet av att Sverige har hoppat på det ekonomiska globaliseringståget och låtit sin nationella finansmarknad uppgå i den globala finansmarknaden:
* Vid årsskiftet var de fyra storbankernas balansomslutning 11284 GSEK.
* Deras kapitaltäckning ligger väl på mellan 10 – 20 % ?
* Bankerna har stor exponering mot utländska banker, inklusive franska och tyska.
* Anders Borg har lovat bort 600 M€ till Irland i ett ekonomiskt räddningspaket.
Sveriges BNP är ca 3300 GSEK. Enligt SCB var de svenska hushållens totala låneskuld vid årsskiftet 2715 GSEK.
– Nä, nu börjar Fångarna på fortet snart!
På Di finns att läsa att Borg säger att Sverige inte kommer införa nån Tobinskatt även om de andra gör det.. Jo men tjena, säger Tyskland och Frankrike att vi ska göra det så kommer vi göra det. Känns som att vi måste liera oss starkare med GB i den frågan.
gruelse, Kan du förklara vad du menar med GSEK?
För övrigt har Anders Borg sett avgrunden men leker Allan tills någon tar över hans uppgifter. Anders Borg sitter nog hellre på sin veranda och dricker lite trevliga drycker än att försöka rätta till det som inte går att rätta till.
Alla vet att kollapsen kommer, även Anders Borg men ibland måste han säga saker som om det inte var så. Politikerna är mycket väl medvetna om vad som väntar. Det som nu pågår är ett "försökt" att mildra effekterna av "kollapsen" i vilken man kommer genomföra radikala förändringar, inkl. avveckling av det vi känner som demokrati enbart i tron att det kommer stävja oroligheterna.
Håll utkik, var beredd & lycka till
@MFC 20:20
GSEK = miljarder kronor.
G (som i Giga) är ett prefix som motsvarar miljarder.
SEK är valutan i Sverige.
Faktum är att den kris vi står inför inte kan lösas av demokratiska stater. När en obildad befolkning skall vara med och bestämma sånt man inte förstår, så går det åt pipan. Kineserna passar på att köpa upp ännu mer av västvärlden, vilket för dom är en win-win. Ju fortare ni inser att girigheten har blivit vårt fall, ju fortare kan ni börja agera inför vad som skall.
Mvh
Sten
Leg.psykolog
Om en suverän stat själva kan bestämma hur stora och vilka skulder de vill stå för, så finns väl inget, förutom realpolitik, som hindrar att de ärar skulderna olika beroende på långivare?
Sverige i början av 1800-talet strök ju kraftigt ner skulderna från Genua och Antwerpen men stod fullt ut för dem tagna i Leipzig och Hamburg, därför att nästan all utrikeshandel gick genom Hamburg.
Grekland kanske selektivt defaultar på skulder till långivare utan påtryckningsmedel, från länder de har liten handel med?
Helt fel MFC, opinionen i USA talar för att makten är på väg att förflyttas närmare folket; Ron Paul har oerhört starkt stöd. Någon materiell välståndsökning blir det inte tal om, amerikanerna har kört Hummer vad de ska, men demokratin är på frammarsch. Snart kommer det amerikanska folket att åter ha tagit kontroll av sitt guld och silver. Goda tider väntar.
Om man inte är bankir förstås!
/Guldkalle
gruelse,
MDKR = Miljarder Kronor
MKR = Miljoner Kronor
Giga används inom andra områden, inte valutabeteckning.
Bara så vi pratar samma "språk"
Guldkalle, jag delar inte din optimism om USA på gott och ont.
Jag tror liksom Cornucopia att Grekland konkursar.
Min uppfattning är att det kommer att bli ett rejält kaos
1) Det är markanden som tvingar Grekland i kk. Det blir inte en organiserad politisk process.
2) Politikerna klara INTE av en överrenskommelse. De viker sig för den inhemska opinionen
3) Krisen leder till minskad solidarite och ökad farsism. Det är tendenser jag tycker mej se redan. Hoppas jag har fel
Jag lever inom EMU. Kan det bli annat än höga ränte nivåer?
P.g.a.
– brist på pengar
– ökade riskpremier
– frusen lånemarknad/likviditet pga rädsla för kredit förluster
Guldkalle verkar ha dålig kunskap om USA, men det kan bero på hans ideologiska läggning. Ron Paul har ingen som helst chans i ett "demokratiskt" val. Däremot är chansen för fascism, genom undantagslagar, närmare i tiden i USA än i Europa.
Mvh
Sten
Leg. psykolog
"I slutändan kan vi förstås inte veta exakt vad som händer. Kanske går även Italien, Portugal, Spanien och Irland i konkurs, vem vet."
Det är inte i "slutändan" av den här processen. Omedelbart efter Grekisk konkurs kommer spekulationerna att förskjutas till diskussionen om eventuell konkurs i andra länder – och dessas banker. En konkurs i Grekland löser inte mycket. Det är oöverskådligt att sia om framtiden när de här dominobrickorna börjar falla.
Ve gamla Europa.
Jag tror det kommer ordna sig. Vi har fått det jävligt bra om man ser historiskt. Om Grekland konkursar blir det bättre. "Öut with the bäd äir – in with the good äir!" /*Clouseau-röst.
http://www.zerohedge.com/news/september-20-greek-default-day
Sten med blogg legitimering som psykolog verkar ha dålig kunskap om både USA och Europa.
Måste det hända så mycket när Grekland "defaultar". Är marknaden så korkad att den inte prisat in detta vid det här laget? Det kommer väl knappast som någon överraskning?
Kan man inte tänka sig ett scenario som när USA blev av med AAA-ratingen av ett av rating-instituten, där alla talade om hur hemskt det vore, men när det väl hände så gick jorden knappast under.
Går det efter defaulten sedan vidare till nästa land och nästa land? Eller är det slut på denna del av krisen och vi kommer rentav börja se en 2009-2010 uppgång ingen?
Papandreou ställde igår in sin planerade resa till Usa i sista sekund.
kan vara något på gång.
Cornu/Lars, kommer du att köpa aktier igen när Grekland kraschar? Konjunkturen vänder väl inte bara för att dem defaultar eller blir det bottenkänningars på börsen då tror du?
Min lösning som ingen har talat om:
Grekland inför Nya Drachmer-det talas det om!
Grekland behåller Euro parallellt. Det är väl möjligt!
All statlig och interna ekonomi sker i en flytande Drachmermiljö med hög ränta.
Skulden ligger kvar i en Euromiljö med låg ränta.
Visserligen växer skulden allteftersom inflationen urholkar drachmern. Men den kostar mycket mindre än nu!
Säg en depriciering på 50% men en ränta ner mot 3% i stället för dagens ca 10!/Oppti
"Eller att Barroso får igenom att EU måste sammanfogas ytterligare – ehh, hur tänkte han nu???"
Han tänker som EU:s maktelit alltid tänkt. Allt som händer är en anledning att fördjupa samarbetet ytterligare. Framför allt när det uppstår problem, de är symtom på att det inte fördjupats tillräckligt. Om saker istället skulle gå bra, beror det på tidigare ändringar emot fördjupat samarbete. Livet är lätt när man sitter på facit. / Olle
@MFC (Martin Fredrik Christer?)
kSEK för 1000 kronor är vedertaget. k=kilo
MSEK för 1 miljon kronor är vedertaget. M=mega
Varför skulle inte GSEK kunna användas för miljarder kronor? Det är säkert korrekt men man ser det nästan aldrig, för i årsredovisningar anges allt i MSEK.
/Guldkalle
Formellt rätt Guldkalle, men det finns även de som skriver TSEK i redovisningar, för tusen kronor. Vore det Tera-SEK som avsågs hade bolaget varit grovt undervärderade med en faktor på en miljon…
En av fördelarna med GSEK är att man slipper trasslet med miĺjard/biljon i översättningen från engelska.
Dessutom har väl knappast någon datorägare undgått att lära sig serien: k, M, G och T.
De används också i beteckningar som GW för gigawatt, TWh för terawattimmar.
Problemet i datorvärlden är att k ofta är 1024 i stället för 1000.
När en hårddisk säljs anges kapaciteten decimalt och när datorn sedan anger storleken, sker det binärt med 1024 som bas. Det kan ge ca 10% skillnad.
( 1024x1024x1024x1024 = ca 1.1 följt av 12 nollor )
Dessutom kan formatteringen av hårddisken reservera ett par procent för "administrativt" utrymme. Därför är det inte något fel, när datorn anger en lägre kapacitet på hårddisken än annonserat, även om man kan känna sig lite blåst.
Tillägg:
TSEK är väl en privat uppfinning. ( baserad på okunnighet och/eller dålig skolutbildning )
Jag har för mig att det vanligen skrivs kSEK eller KSEK.
Närmast perfekt och komplett analys av läget! 9 av 10 poäng!
Ett poäng avdrag för att jag inte tror att det kommer bli ljusare efter default. Utan tvärtom tror jag att det kommer vissa sig att stresstesten av europeiska banker och stater varit fel. Men det kan ju vara jag som har fel! Väl skrivet!
En liten fråga till er kunniga.
Vad är värst. Stor statsskuld eller stor privat skuldsättning för ett land?