Bonnier/DN tar idag upp kampen om Arktis fossila tillgångar av gas och olja i en artikel. I botten ligger peak oil och peak gas, och de sinande fossila bränslena. Under nuvarande decennium kommer Danmark sluta exportera olja.
Norges oljexport kommer upphöra någon gång efter år 2025, även om en del bedömare menar att det riskerar ske redan efter år 2020. Därmed skulle i princip bara Ryssland återstå som land för Sverige att importera olja från.
Men framför allt så håller Ryssland Europa i ett strupgrepp vad gäller försörjningen av fossilgas även om inte Norge och Ryssland tillsammans ens kan mätta EU:s hunger efter fossilgas. Och insiders varnar för att förhoppningarna och tron på skiffergas är kraftigt överdrivna.
Kampen om eventuella kvarvarande fossila tillgångar i Arktis hårdnar alltså samtidigt som Ryssland upprustar kraftigt. Men framför allt så förfogar Ryssland över sitt olje- och gasvapen, med vilka man kan pressa EU:s medlemsländer och andra till att foga sig i rysk utrikes- och säkerhetspolitiska intentioner. För varje dag som går så blir dessutom Ryssland olje- och gasvapen allt kraftfullare när exportmarknaden faller, vilket sett sedan 2005.
Hur påverkar det här Sverige annat än att det ryska oljevapnet (och om fossilgaslobbyn får som de vill även det ryska gasvapnet) kan användas för att projicera utrikespolitik på Sverige? Sverige är en del av Barentsområdet, och det finns fortfarande viktiga flygbaser i norra Sverige, numera inom räckhåll för ryska Iskanderrobotar.
Medan Ryssland dubblar sina marina invasionsstyrkor och sätter upp flera brigader avsedda att operera i arktisk miljö, ironiskt nog modellerade efter de tidigare svenska norrlandsbrigaderna, så avrustar Sverige och skapar ett säkerhetspolitiskt vakuum mitt i området. Min roman Midvintermörker, på väg mot 1200 sålda exemplar, handlar för övrigt just om en konflikt kring den ryska gasledning som passerar genom svensk ekonomisk zon utanför Gotland. Så sent som 2009 tränade man just “skydd av rysk energiinfrastruktur” i övningarna Zapad 09 och Ladoga 09 som inkluderade luft- och amfibiebaserade landsättningar i Östersjön.
En sak är iaf säker. De fossila tillgångarna i Arktis kommer vara föremål för konflikter framöver. Ibland behöver man inte skjuta ett skott för att vinna en konflikt. Det kan räcka att skruva åt fossilgaskranen.
Se även bloggrannanarna Wiseman och Chefsingenjören, samt alltid utmärkta Observationsplatsen. Lars Gyllenhaal har för övrigt skrivit en artikel om Rysslands upprustning av luftlandsättningstyrkorna VDV, som liksom amfibiestyrkorna är ett rent offensivt förband.
Tillägg: Du som heter Lars M och mailat mig i relaterat ämne, din e-postadress har en icke existerande domän och jag kan inte svara på ditt mail.
1 kommentar
I Norge fortsätter årliga produktionsfallet på 8% om man exkluderar Gullfaks för de 20 största fälten, de 20 största fälten producerar ca 75% av all norsk olja jan-maj. Inkluderas Gullfaks är decline rate uppe på hisnande 10%! För intressant läsning om DK, se http://www.ens.dk/Documents/Netboghandel%20-%20publikationer/2011/Danmarks_olie_og_gas_produktion_2010.pdf