Ta nu detta för vad det är. Jag har inte via andra källor kunnat verifiera nedanstående, så det kan förstås röra sig om överdrifter eller en bluff.
Jag får förstås tonvis med mail varje dag, och försöker besvara de flesta, med åtminstone “hej och tack”. Ibland kan svaren dröja ett tag. Får mestadels positiva mail, som vanligt hör man inte av sig om man är negativ.
Igår kom iaf ett mail med lite insideinsyn från en av Sveriges större mäklarbyråer som jag tänkte föra vidare. Men notera att jag inte kan bekräfta nedanstående, och jag utelämnar också avsiktligt vilken byrå det rör sig om.
Juni månad var den sämsta månaden någonsin för mäklarbyrån. Man kom in 60% under budget eftersom det är så svårt att sälja, vilket alltså ligger i linje med mitt tidigare inlägg om potentiella Stora Mäklardöden till hösten. 60% under budget talar för 60% färre sålda objekt än enligt affärsplanen. Mäklarna sades bli överlyckliga om det alls blir budgivning på objekt de har ute. Man överväger också att bara annonsera varje objekt en gång i traditionella media, dvs tidningar, eftersom det kostar rätt stora summor och idag alltså knappt ger någon respons. Byrån har även plockat bort massvis med objekt från Hemnet etc, och låter dem vara borta minst 23 dagar för att de inte skall komma ut som gamla, eventuellt prissänkta objekt. (Som bloggrannen Bobubbla bevakar för Göteborgsområdet när h*n inte har semester så kan man dock hitta objekten i Googles cache).
Till hösten kommer byrån iaf att lägga ut en mycket stor mängd objekt igen, som legat vilande över sommaren. Enligt uppgiftslämnaren kommer också den här mäklarbyrån att gå över till att endast lägga ut lägenheter med acceptpris, åtminstone i Stockholmsområdet. Om nu säljarna kan acceptera realistiska priser. Mäklarbyrån har nu blivit måttligt ointresserad av de som vägrar lägga ut acceptpris, och läser man mellan raderna så kommer man nog inte springa benen av sig för att få sådana kunder.
TNS Sifo har gjort en undersökning baserat på enkäter med 3000 bolåntagare, och resultaten är precis de jag har varnat för länge. Det är barnfamiljer och förstagångsköpare som sitter högbelånade, och det blir därmed unga vuxna respektive barnfamiljer med barn som kommer drabbas när bolåntagare blir bolånetorskar. Bostadsbubblan riskerar bli en tragedi för unga.
Snittbelåningsgraden för svenskarna är enligt undersökningen 49%, dvs åtminstone hälften kommer inte hamna under vattnet ens vid min prognosticerade nedgång på 50% i bostadsrättspriser. 10% tillhör en akut riskgrupp med över 85% i belåning men var tredje förstagångsköpare är högbelånad och nästan var fjärde barnfamilj tillhör gruppen.
42% av alla nya bolåntagare väljer fortfarande amorteringsfria lån och hos SEB amorterar inte 47% av kunderna, medan Nordea lyckats bättre med “endast” 25% amorteringsfritt.
Det ser kort sagt rätt illa ut, med upp till hälften av bostadsrättsinnehavarna som blir bolånetorskar vid 50% ras de kommande åren, och mer än var fjärde barnfamilj redan vid 15% nedgång.
27 kommentarer
Psykologin är nyckeln. Om folk tror att det ska gå ner kommer det att gå ner. Plötsligt slutar alla tala om att göra klipp på middagarna. Lägenhetsaffärer blir helt enkelt "ute".
Men, det är storstäderna. Kommer småstäderna att ryckas med i samma sentiment? Husen där är redan för billig för att det ska löna sig att bygga nytt. Prissänkningar där minskar inte utbudet på samma sätt.
I småstäderna är det den lokala arbetsmarknaden som avgör huspriserna. Ökar arbetslösheten så sjunker priserna.
Är det riktigt illa så spelar det ingen roll om 70-tals villan säljs för 50.000:- eller 1:-. 50.000-60.000 vet jag villor som sålts för. En villa i ett villaområde vill ju knappast någon ha som sommarstuga. Det är lättare att sälja ett litet torp i skogen. Micke
09.09
Håller med. Psykologin är en stor faktor i de priser vi ser på bostadsmarknaden. En liten anekdot:
Hösten 2007 sålde jag och min sambo vår lägenhet i Stockholms innerstad. Efter visning var det 6 st budgivare som tampades. Vinnaren blev klar på fredagen men skulle resa bort över helgen och mäklaren tyckte inte att det var någon risk att vänta till måndagen med att skriva kontrakt.
På måndagen hade budvinnaren börjat få kalla fötter och ville se lägenheten en gång till innan han skrev under kontraktet. Ett dåligt tecken naturligtvis. Mäklaren ringde då till nr 2 på listan som tre dagar tidigare bjudit 25 tkr under, de var inte längre intresserade. Nr 3 på listan med ett bud på 50 tkr lägre än nr 1 var inte heller de intresserade. Samma sak med de tre efterföljande! Tre dagar tidigare hade samtliga budgivare varit beredda att skriva kontrakt på ett objekt för närmare 5 Mkr.
Nu bestämde sig dock nr 1 för att genomföra köpet men min poäng är att människan fungerar på så sätt att man, till nästan varje pris, vill ha något som andra också vill ha. Har inte studerat psykologi men dock läst den mycket intressanta boken Nextopia vilken också pedagogiskt redogör för denna mekanism hos oss.
Jag är övertygad om att om man skulle ha en annan struktur på budgivningar så skulle också prissättningen på bostadsmarknaden sett annorlunda ut.
/M
Enligt expressens djupt grävande murvlar är det business as usual, artikel idag.
http://www.expressen.se/ekonomi/1.2499851/bostadsmarknaden-fortsatt-tuff
"Mäklarna i Expressens rundringning pratar om en trögare marknad, men Sofie Legersjö tycker att bjudgivningen är lika vild som vanligt."
Härligt av Expressen. Mäklarna säger att marknaden går sämre, men de väljer att lyfta fram en inflyttad husköpande LÄRARE som den som får sista ordet i frågan =) Skulle inte sätta någon större tro till den artikeln.
För oss som faktiskt letar efter hus i Stockholm ser marknaden drastiskt annorlunda ut än den bild som målas fram på denna blog. Tyvärr. En bekant budade på detta hus men tvingades avstå.
http://w4.objektdata.se/pregen/393/OBJ16983_1129319393/hemnet.htm
Intressant kommentar ovan om strukturen på budgivningen. Jag tyckte länge att den svenska auktionsmetoden var konstig, men man blir ju van.
Men jag bodde en tid i England. Där har man, åtminstone delvis, andra system. Det har jag sett på TV i alla de property shows som visats där länge – engelsmännen har länge varit galna i property, åtminstone före deras prisfall. Vad jag förstår är det ofta så att säljaren anger ett önskat pris. Köparen hör sedan av sig med ett bud, men ofta ligger budet något under utropspris. En slags prutning, alltså. Säljaren svarar då ja eller nej. Om svaret blir nej är det snopet för köparen. Det kan vara svårt att höja då, men ibland sker tydligen ändå lite förhandling, och man enas om ett pris. Det är lite som när man säljer saker på annons. Slutpriset tenderar att bli lägre än utropspriset.
Jag tycker mig också komma ihåg att jag sett att det förekommer slutna budgivningar – alltså där man lämnar in ett slutet kuvert med ett bud, och inte vet vad andra bjuder. Alltså som ett offertförfarande.
Det låter givet att dessa metoder ger andra priser än en auktion. Någon som har kommentarer till detta, t.ex. kring dessa metoder, eller hur bostadsmarknaden fungerar i andra länder? Uppenbarligen steg ju priserna i England (och UK) kraftigt trots ovan beskrivna metoder.
Familjen Borg tycker dock att de kunnat köpa lite dyrare…
Familjen Borg
Jag borjar forlora fortroende for deflationisterna (som cornu tillhor) och tror att de VILL att bostadsmarknaden ska krasha (alla deflationister bor ute pa landet inkl cornu och Nicole Foss) de har alltsa negativa positioner i bostadsmarknaden och offentligt neutrala positioner till guld! En bostad AR mer vart an allt forutom mat! Jag tror mer att vi gar direkt till hyperinflation, som aven deflationisterna tror pa efter deflationen, men forberedelserna blir annorlunda. Cornu och nicole foss kommer att ligga likvida for att kopa billigt guld efter deras formodade deflation. Jag gar direkt pa guld igar! Mitt resonemang ar om det blir kris ar guld kung om det inte blir kris blir det inte kris! Win/win situation. Cornu och Foss ligger och langtar efter billigt guld for de vet att guld ar det ENDA som har varde. Jag tvingas salja min bostadsratt i stockholms innerstad nu i augusti for att jag inte far hyra ut den mer an 1 ar. Men om lagen andras blir jag torsk, landlordtorsk! Guld kan man inte hyra ut!
Re: 11:27
Bostadsrättsspekulerat?
Nope, kopte 2001. Spekulation ar en mental sjukdom. Det viktiga nu ar: om USA satter stopp for penga pressen, da kan vi fa deflation. Om penga pressen fortsatter, far vi hyperinflation. Kolla nyheterna noga pa mandag. Jag tror att ingen vagar trycka pa atombombknappen, dvs. hyperinflation it is!
11.01: det huset har de bara ägt sen i vintras, köpt för 5800 tkr.
Så då kan man antingen tro att villor i Stockholm inte kommer falla eller att de inte börjat falla än. Jag som också kollar villor i Stockholm tänker vänta ett tag.
Skulle tro att det blir en föträfflig affär att i Sverige 2013-14 köpa gård/ villafastighet på "A+ läge", med en kapitalinsats av minst 50%; inte nödvändigtvis hos fogden – men privat. Läget betyder allt; skicket på fastigheten mindre. Hänsyn bör försöka tas till 50-års natur/miljö-påverkan typ ev varmare klimat resp höjning av vattennivån, samt områden med uppenbart ökad risk för brott.
Sokrates
Lite aktuella budgivningar på lägenheter som legat ute på hemnet ett bra tag:
2a om 36kvm på södermalm för 2,15 milj (59'700 kr/kvm)
1a om 37kvm på södermalm för 2 milj (55'555 kr/kvm)
2a om 44kvm på kungsholmen för 2,4 milj(54'545 kr/kvm)
2a om 43 kvm på kungsholmen för 2.3 milj(53'500 kr /kvm)
Det är inte så tokiga priser. Stora "problemet" är att säljarna vill ha det de gav för några år sedan. D.v.s priser på +60'000/kvm.
Hösten 2011 blir väl det stora testet. Antingen får vi ett scenarie liknande 2010. Där hade priserna backat på vårkanten för att få ett rejält uppsving under hösten.
Eller så får vi ett cornucopia scenario där ingen vill köpa, samtidigt som marknaden momentant svällas över av osålda objekt.
/Darius
2 fakta:
– uppgangen hosten 2010 var pagrund av insatshojningen. Alla salde innan och reultatet blev en utbuds minskning som resulterade i pris spik! Alla som salde innan blev insatstorskar!
– den 25e juli kommer maklarna att annonsera att de fr.o.m augusti bara kor acceptpriser i stockholms innerstad. Sa nu kan cornu sluta papeka det i varannat inlagg.
Exakt vad innebar acceptpricer?
/Utlandssvensk pa vag hem varen 2012
@Anonym 13.05: Hur svårt kan det vara? 😉
http://sv.wikipedia.org/wiki/Acceptpris
/Palle
Det ar ju sjukt att det inte varit lag pa acceptpriser I Sverige. I vilket annat sammanhang skulle kunder acceptera att saljaren vagrar salja till utannonserat pris? Att ange ett pris man inte vill salja till ar bedrageri.
Väldigt intressant!
Hur det går i höst lär påverkas mycket av om det finns ett lager av osålda objekt eller inte.
Konstigt att INGA journalister kollar upp det lite närmare.
Cornucopia,
intressant inside-info. Förstår att du inte vill avslöja vilken mäklarbyrå det rör sig om, men är du säker på ATT det är en mäklarbyrå. Dvs. kom mailet från en mäklarbyrås adress eller t.ex. från en Hotmail-adress?
Ta bort ränteavdraget! Det skulle sänka priserna med 30%. Vanliga människor tjänar mest på det. förlorarna är bankerna, byggbolagen och mäklarna och förstås de som köpt nyligen med 100% belåning. Även nybyggt går ner minst 30%.
@anonym:
frågan är vad fan man ska göra som nyexad civilingenjör som ska skaffa sin första bostad i stockholm, göteborg eller lund efter examen. det är ju där jobben finns och hyresmarknaderna är ett skämt. Utan kopoäng så är det ockerpriser på andrahandsmarknaden eller låna till en bostadsrätt som gäller.
själv valde jag det senare eftersom alternativet hade varit att gå arbetslös.
Det känns som vi kommer ha en generation ingenjörer som antagligen blir bolånetorskar eller bor hos mamma tills de är 40.
Acceptpris innebar INGEN FORANDRING. Man kan fortfarande dra sig ur. Det ar bara cornucopia som tolkar detta som en kris konsekvens. Maklarna gor det for att slippa bli anklagade for lockpriser. Nu kan du som saljare skapa ditt eget lockpris… eller overpris = kolla min lagenhet ar sa dyr att den maste vara bra (som lyx industrin gor) och sen bara skita i att salja anda. Det finns i sverige INGA bindade bud… forst nar krakan sitter pa kopekontraktet ar saken biff!
Cornucopia har inga "tekniska" (vad nu det betyder) bevis på att marknaden kommer att ga ner 50%… det ar spekulation som han i.o.f.s lagger sitt rykte bakom men det ar win/win for honom eftersom han inte har nagot att forlora da allt kommer att ga at skogen.
Nu i veckan talade jag med en chef på ett relativt stort mäklarföretag. Han bekräftade bilden ovan, nämligen att det råder stiltje på marknaden. Han talade också om att vi lär så se en rejäl ökning av antalet objekt ute på marknaden nu i Augusti, detta då de objekt som brukar komma ut på marknaden kommer ut samtidigt som väldigt mycket är osålt.
Hej,
Jag och två medförfattare har precis publicerat vår kandidatuppsats om husprismarknaden i Stockholms län (på engelska). Den kombinerar resultatet av en multipelregression av nyckelvariabler med diverse psykologiska faktorer från beteendeekonomi.
http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:425714
Den är säkert intressant för de som gillar att läsa om ämnet.
Hälsningar/Peter
[email protected]
Sluta spamma. Jag skall länka till den tillsammans med en sågning av er metodik som i princip är linjärekonomi = "eftersom priserna stigit de senaste decennierna kommer de fortsätta stiga".