Dags för lite odlingsbilder igen. Kan alla andra skryta så måste jag väl toppa med något. Färskpotatis, lök, persilja, kryddor, ruccola, rädisor och sådant tjafs är så maj 2011 nu, liksom. Vi är redan inne på andra sådden av ruccola och rädisor, och lär hinna med en tredje och antagligen även fjärde innan solen sviker.
Nu är det squash som gäller. Som vanligt inte förodlad, utan sådd direkt i upphöjd bänk utomhus. Det vanliga upplägget. En rejäl dos med obrunnet fårstallgödsel blandas in i förra årets bänkjord när eventuell ogrässvål är bortgrävd. Toppas med ett tunt kosmetiskt och hygieniskt lager av planteringsjord, i vilka fröerna sätts. På med fiberduk. Detta gjordes alltså i slutet av april.
Resultatet följer nedan. Vi börjar med de först planterade squashplantorna. Flankeras av lite lök och persilja i bänkarna, under duk gömmer sig palsternacka och morötter. Det gröna utanför bänkarna kallas ogräs.
Plantor där fröerna planterades ut en vecka senare följer nedan.
Även här är squashen nu redo att skördas.
Till det här kommer ett 50-tal plantor satta under duk eller mikrodrivhus på fårgödseltäckodlat friland. Dessa kommer mogna senare under säsongen. Från ungefär nu fram till oktober kommer vi successivt ha allt större färsk squash att äta, i princip till allt och dagligen. Förra årets bjässar gick över 3kg styck, fullt goda, söta och ätbara ändå då de går direkt från planta till kök. I oktober plockar man in de sista, och dessa överlever sedan fram till kanske januari i kylskåp eller en sval. Går förstås även att göra pickles eller motsvarande konserver av.
Återigen så är förodling överskattat och omständigt arbete, som jag alltid misslyckas med. Ovanstående metod med frösådd i bädd under duk i april verkar vi ha någorlunda fått ordning på nu. Den som nu inte har tillgång till eget gödsel och inte kan tigga till sig från närmaste hästgård (kom ihåg: det går lika bra med häststallgödsel) kan förstås ladda bänkarna med kogödsel på säck.
Glädjande nog verkar en majoritet av enkätsvarande läsare odla något själva.
Läsarenkät från förra veckan ovan.
11 kommentarer
Och har man ingen tillgång till varken får eller häststallgödsel går det lika bra med gräsklipp, gör ett hål i gräsklippshögen, lägg i en hink jord och så fröna under ett uppochnedvänt genomskinligt emballage (tårt eller stora godisburkar är lätt att få tag i)
Mycket bättre än att köra gräsklippet till återvinningsanläggningen som många gör.Och metoden fungerar verkligen bra, som att plantera på en gödselstack.Brukar ha både squash och pumpa på samma hög, pumporna rankar iväg och täcker delar av gräsmattan.
/GeCe
… eller direkt i trädgårdskomposthögen. Eller direkt i nybrunnen kökskompost. Men likt i ditt exempel skall man så i planteringsjord så det inte blir för starkt från början. Första squashen jag odlade var direkt i trädgårdskompost. Blev en styck drygt 3kg tung squash.
Visst går alldeles utmärkt men trädgårdskompost är mycket värdefullare än gräsklipp…som ibland betraktas som avfall.Det är ju lite synd att de hungriga squash & pumpaplantorna ska förbruka komposten, när det går lika bra med färskt gräsklipp.Och har man förodlade plantor, vilket du inte tycks gilla, så kan man få en flygande start genom att utnyttja gräsklippets värmealstrande förmåga,(men man får passa med lagom tjocklek så att det inte blir för hett).
/GeCe
Det är dig väl förunnat att skryta lite! Jag ska nog fösöka mig på mer av den varan nästa år.
Själv är jag ständigt för sen, för sen med förodling, för sen med utplantering och dessutom för sen med att hämta gödsel. Det enda jag har varit i tid med är just potatisen! Godisbyttor skaffade jag för övrigt för sent till årets odling, men de är ju i god tid för nästa!
Inte mer skryt alltså, utan direktsådd!
en fråga. när man tar gödsel ifrån hästgård finns det inte en risk att få med en massa mystiska läkemedelsrester? fan vet vad folk pumpar in i sina lekdjur.
eller är det inget man ska oroa sig över?
Squash är bra till mycket. Förra året missade jag att plocka en squash som blev gigantiskt förvuxen. Den adoterades av en autistisk 6-åring som döpte den till Max. De sov i samma säng i månader. Grönsaker är så mycket enklare att umgås med än människor.
Jag kan också skryta:
http://regnavdagar.blogspot.com/2011/06/full-fart-i-kokstradgarden.html
http://regnavdagar.blogspot.com/2011/06/hur-gar-det-med-tomaterna.html
Jag tror det är riktigt klokt att odla, det är nog nyttigt både för kroppen och själen.
Själv använder jag bara 2 av 100 goda idéer så jag har ingen rabatt att skryta med. Jag går ofta förbi ett kolonilottsområde och där finns det en del riktigt fina odlingar. De flesta som odlar för egen konsumtion är invandrare, de med äldre svenska rötter odlar mestadels minisommarstuga. Generationen som för länge sedan startade områdena och odlade för att få mat har fallit ifrån av hög ålder.
Skulle tro att intresset för odling kommer att öka och plats för det finns med i Linköpings kommunala planering. Här är det ingen stor fråga och det enda som är "blockskiljande" är att S är hetare på att bygga villamattor på stadsnära åkrar och hos oss är vi ganska många som prioriterar exploatering av skog och betesmark men en del byggs bort varje år då staden växer.
"hygieniskt lager av planteringsjord"
Jaha du. "Planteringsjord" är en eufemism för avloppsslam. Köp INTE detta för livsmedelsproduktion.
"en fråga. när man tar gödsel ifrån hästgård finns det inte en risk att få med en massa mystiska läkemedelsrester?"
Jo, ett annat problem är att många hästägare strör med såg- eller kutterspån. Träspån avger växthämmande ämnen under lång tid.
Inte KRAV-märkt planteringsjord. Trodde det var underförstått. Förlåt.