Många av mina regelbundna läsare känner säkert igen namnet Magnus Redin, som är en återkommande signatur i kommentarsfältet. Likt undertecknad började Magnus med Internet tidigt på 90-talet, men har hållit sig kvar vid den Internetkultur som gällde då, dvs att man alltid framträder med sitt riktiga namn. Vi som följer peak oil på sajter som t ex The Oil Drum, har sedan många år tillbaka även noterat att hans pålästa kommentarer med Sverige-fokus även där.
Förra året sammanfattade Magnus sina funderingar kring peak oil, resursbrist och vår framtid i en fantastisk skrift som heter När resurser sinar (Ord & Bok 96:-, AdLibris 107:–, Bokus 117:–). Jag skriver skrift här, istället för bok, då den likt en skrift har häftad rygg trots sina 138 sidor, något mindre än Stellan Tengroths Tillväxt till döds (men längre än Peter Wolfhagens Sanningen, bara sanningen och inget annat än sanningen).
Men vilken skrift sedan. Välformulerat med i princip kraft och klarsynthet i varje enskild mening rakt genom hela boken. Föredömligt sifferfritt för att vara en bok om peak oil och resursbrist, utan istället är det de stora penseldragen och framför allt lösningarna och vägen framåt som målas upp. Och bokens lösningar och visioner är också realistiska, ner till att vi inte kommer gå tillbaka till 1800-talet, utan det mesta vi har idag kommer finnas kvar även om 50 år, bara i andra former, bruk och volymer.
Redin är moderat och engagerad i kommunalpolitik, men visar trots sin partitillhörighet ett stort hjärta och hela boken är en genuint humanistisk brandfackla och obligatorisk läsning för alla politiska läger. Vägen framåt är tillsammans. För att samhället skall vara maximalt produktivt och effektivt under den omställning som av nödvändighet kommer måste vi försvara och bevaka våra demokratiska grundprinciper som yttrandefrihet, alla människors lika värde och respekt för varandra och varandras egendom. Alla alternativ till detta är mindre effektiv populism hela vägen till rent destruktiva konflikter, rent av krig.
Magnus säger inte att en omställning inte blir svår, men att den kommer bli rent av bedrövlig, fruktansvärd och tragisk om den skall ske genom att grupper ställs mot varandra eller vi gör avkall på demokratiska rättigheter. Kritiken mot de senaste årens frihetsinskränkningar i form av avlyssning och andra repressiva statliga maktmedel i alliansregimens regi är tydlig trots partitillhörigheten, men man skall inte glömma att det sitter lika dåliga kålsupare på bägge sidor om mittstrecket i riksdagen.
Inte heller förnekar Redin att vi kommer få se en kontraktion av den så heliga ekonomiska tillväxten i resursbristens spår framöver. Frågan är om vi då väljer att uppföra oss som människor eller uppföra oss som folk? Jag citerar inte nedan Magnus Redin, utan Sveriges bäste bloggare Morgonsur i ett av sina vassaste blogginlägg:
“Människor är i regel resonabla, tänkande, intelligenta och vill som regel omgivningen väl. De ställer sällan till med bråk eller oreda och är i de allra flesta fall hjälpsamma och hänsynsfulla mot sin omgivning.
Folk, däremot, är som regel både lättpåverkade och lättledda – och är ärligt talat… korkade.
Människor är kreativa, omtänksamma, medkännande, hjälpsamma och fulla av skaparkraft.
Folk är destruktiva och lyckas i princip bara sprida skräp, klotter, oväsen, våld och Jantelagen.
Måna om världen och framtiden bygger människor upp hus, hem och företag. De skriver musik, litteratur och startar hjälporganisationer. De lär, forskar, uppfinner, skapar, vårdar, skyddar och hjälper. Ställer tillrätta.
Det enda folk har gemensamt är viljan och förmågan att håna, förakta eller rentav hata de töntiga människorna, och fördela och konsumera det välstånd människorna byggt upp. Ofta hänger sig folk helt enkelt åt att förlora kontrollen tillsammans – gärna under en stark ledare så man slipper tänka eller ta ansvar själv och tillsammans kan radikaliseras riktigt ordentligt.
När man är folk är det tyvärr möjligt att förakta sig själv i rollen som människa.
När man är människa är det tack och lov möjligt att förakta sig själv i rollen som folk.
Att vara människa är att ta ansvar. Att vara folk innebär att undandra sig det. Att gömma sig i mängden och skylla på andra.”
Att försöka citera Magnus Redins bok blir dock omöjligt, då ingen enskild mening gör den rättvisa, då varje mening, stycke och kapitel är i särklass. Och ingen lämnas därhän. Alla skall med, oavsett om det är kärnkraftsivrare eller sk miljömuppar.
Vägen framåt är tillsammans. Man kan börja med att köpa och läsa Magnus Redins klarsynta humanistiska brandfackla, även om priset känns i överkant pga valet av tryckkvalitet. Som själv varande självförläggare vet jag dock hur dyrt det kan vara att ge ut själv. Man kan hoppas att Redin ger ut den gratis (mot frivilliga donationer) som e-bok framöver, så fler kan läsa denna viktiga text. Om inte annat borde den skickas till alla politiker och makthavare i hela Sverige.
Den som stör sig på priset kan se boken som ett trettiotal blogginlägg av en kvalitet som är värd att betala för. Gillar ni det jag skriver så måste jag säga att Redin formulerat sig bättre och mer kompakt i boken än vad jag gör här på bloggen.
Och förhoppningsvis börjar Magnus uppdatera bokens blogg, sinar.nu. Skärpning. Undantaget trycket och den icke uppdaterade bloggen så är det hatten av och stående ovationer. Tack, Magnus.
Tillägg: Har noterat en ökande anhopning av “folk” bland kommentarerna på bloggen. Skärp er. Uppför er som människor och inte som folk. Den som gapar högst om vem som först skall upp mot väggen när revolutionen kommer hamnar ofta där själv.
24 kommentarer
Tackar ödmjukast för recension och tips, jag får skärpa mig och göra en riktig tryckning.
Undrar om publiken har några tips om bra vägar för e-utgivning?
Jag har funderat på en CC-licensiering men en sådan är ganska meningslös för mig tills dess att jag motiverar mig att driva en aktiv websida och gärna blogg vilket är tråkigt jämfört med deltagande i levande forum.
Boken bygger på många års högoktaning diskussion i olika elektroniska forum, den hade aldrig blivit skriven utan internet. Nästa bok när jag känner att jag har något nytt sammanfattande att komma med kommer att ha med reflektioner från debatterna på ditt forum.
Det är klart att vissa människor förtjänar att ställas mot väggen, vi ska inte förlåta psykopater, de har fått styra och förstöra vår ekonomi länge nog.
Humanism och kristendom är tonårstjej naivt, öga för öga ska gälla.
Livet handlar om att döda eller dödas, dagens sovjet systemet förtrycker människor men vi får aldrig protestera, vänd andra kinden till..
Roffarna kommer inte sluta roffa om inte konsekvenserna blir svåra. Godhet kan aldrig få psykopater att sluta förstöra.
Människor är onda och egoistiska, det kommer ni aldrig kunna snacka bort. Det sker dagligen mord och våldtäkter i detta sosseland, men straffen avskräcker inte så nya dåd ökar år efter år.
Det enda som fungerar är rädslan för konsekvenserna, synd att ni kärringar aldrig kommer att fatta människans natur.
Flyme killarna kom undan ostraffat med 180 miljoner, medan en strassad svensson får 2000kr i böter på motorvägen när han kör 9kmh för snabbt.
Förstroendet för rättsstaten är körd i botten, ni kanske inte har märkt detta? Men sitt ni i era elfenbenstorn och se ner på omgivningen, ni kanske drabbas själva en gång, dottern blir våldtagen, sonen knivskuren…
Tiden för förlåtelse och humanism är förbi!
Låter mer än intressant. Tack för tips och recension. Har mkt riktigt tidigare noterat den välformulerade MR i kommentatorsfälten. Som opolitisk och mkt framtidsoroad "miljönisse" noterar jag med glädje att det liksom i Knivsta rör sig om en politiker som inte är Mp som tänkt till. Det är förvisso ofattbart långt till insikt i de här frågorna hos tungviktare som Borg, Reinfeldt och även Arkelsten, men MR och KnivstaSjöberg kan förhoppningsvis bidra till att poletterna så småningom trillar ned. Ju fler droppar som droppar osv…
Kort sagt uppfriskande att se att insikt i de här frågorna inte har med politisk färg att göra!
/fredrik b
Trevligt tips till läsning i hängmattan som väntar.
En bok med hopp om att människor skall kunna övervinna resursslöseri och finna en väg framåt kommer jag att gilla./Oppti
Peak Oli fantasterna slickar vardras rövar i vanlig ordning, hjälp mig sälja din bok med navelskåderi så hjälper du mig sälja min.
Ska inte Saudiarabien, Venezuela, Nigeria, Irak, Iran, libyen, Kanda, Ryssland etc. etc snart gå ut o säga att oljan är slut inom 10 år.
Aleklett har redan sagt att oljan har toppat för åratal sedan och han kan inte ha fel??
Små hattar! småa hattarna! är lustiga att se..
Fredrik, min erfarenhet av politiskt arbete på riksnivå är att tungviktarna är starkt begränsade av vilka problem och diskussioner som media släpper fram, vad folk förväntar sig och det rent mänskliga att det är svårt att göra allt samtidigt.
De här frågorna är egentligen inte så svåra att förstå och alla "medelviktare" som jag har pratat med har haft förståelse för dem men det betyder inte att de kan och orkar arbeta med dessa frågor. Rikspolitiker jobbar i en informationsstorm och de som lyckas bäst är de som är sociala och koncentrerar sig på några få frågor.
Jag har fått ut ett drygt hundratal ex som cirkulerar bland tjänstemän och politiker på riksnivå i framförallt borgerliga partier, hoppas det gör någon nytta. Det jag framförallt önskar mig på den nivån är att boken påverkar politiker att ge 17 i att blockera varandras lösningar på problemen och i stället koncentrera sig på investeringar. Det är så lätt att plocka snabba poäng och någon procent i opinionsundersökningarna genom att vara emot något som en minoritet avskyr och en majoritet har nytta av och i dessa tider är det rent ut sagt farligt att blockera samhällets anpassning till de nya fysiska förutsättningarna.
Å jag som trodde Cornu var ett riktigt blåblod eeh jag utgår från han tillhör kategorin människa?
"Tillägg: Har noterat en ökande anhopning av "folk" bland kommentarerna på bloggen. Skärp er. Uppför er som människor och inte som folk."
Ibland är det inte bara kommentarerna utan själva bloggen som har ett väl 'folkligt' språkbruk.
Mitt hjärta ställer sig bakom både Morgonsur och Redin. Påminner mycket om min ungdoms idealism. Som det så vackert heter, i ungdomen har man hjärtat till vänster, erfarenhet flyttar det till höger.
I bästa fall kan vi hoppas att det inte blir fullt lika illa som efter 30-talets depression. Men jag har mina tvivel.
Magnus: Om du funderar på CC-licens och proffstryck, och om syftet inte i första hand är att tjäna pengar, utan att sprida budskapet, skulle det kanske vara en tanke att sälja som e-bok? Har inte koll på marknaden men har sett andra använda exempelvis lulu.com (ingen koll på kvalitet), som är en av många sajter som kombinerar gratis elektronisk publicering och print-on-demand för den som vill ha en tryckt version.
Kostnaden för att distribuera som PDF är ju försumbar så din förtjänst kan bli större med ett donationskonto ("betala vad du tycker boken är värd) och mindre kostnader.
Jag har några frågor till dig Magnus Redin:
1. Vilka ska enligt dig lösa problemen, är det människor i allmänhet eller politiker?
2. Vad har du för ekonomisk utbildning? Tror du på Ekonometri?
3. Vad anser du om priskontroller, regleringar, monopol, subventioneringar, tariffer, koldioxidskatter och andra skatter, kärnkraft, energimix och statligt ägande?
4. På en skala 1-10, hur god är individuell krisberedskap, och hur god är den statliga krisberedskapen?
5. Vad, förutom arbetet med boken, har du gjort eller tänker göra av det du förespråkar för att lösa problemen?
6. Hur definierar du entreprenörers roll och funktion, och hur passar denne in på vägen till lösningen av vissa allvarliga problem?
7. Vad anser du om sparande och investeringar?
8. Kan och borde staten "investera" sig ur problemen med t.ex. subventioneringar av vissa energialternativ snarare än andra?
9. Vad är ditt "recept" för att energimarknaden och alternativa energiinvesteringar ska kunna konkurrera med nuvarande otillräckliga energibaslast?
10. om Du med en knapptryckning kunde ta bort kärnkraften, skulle Du göra det?
11. I allmänna ordalag, kort och koncist, vilka är dina egna förslag på lösningar i ett mer övergripande perspektiv för Sverige?
Magnus, det vore trevligare med en mera lokal tryckare och kontakt. Jag har funderat på publit då de även sköter en del administration.
Anonym 11:32, de flesta frågor besvaras i min bok men jag är som vanligt generös i dag. 😉
1. Politikerna är människor, fler människor borde bli politiker. Politikerna kan aldrig leverera mer än vad de kan inspirera folk i allmänhet att göra, apropå Cornus citat om folk och människor.
2. Grundläggande, värdeskapande gör att pengar-in mer än pengar-ut blir möjligt i olika verksamheter. Vad är ekonometri?
3. Marknaden är det viktigaste verktyget men den behöver stödjas av en rättssstat, alla kostnader inklusive de indirekta som miljöskador måste vara synliga i ekonomin och monopol motverkas.
4. Individuell krisberedskap varierar enorm mellan människor, statens är sisådär.
5. Jobbat några år heltid politiskt med sådana frågor, försöker bli ingenjör för att bygga lösningar, letar efter något som får fart på mig att göra mer.
6. Människors initiativ är avgörande för att saker skall hända. Att många gör saker som både är stora och små är avgörande för att det skall gå bra och att samhället skall anpassa sig till de nya förutsättningarna. Det finns mycket fler entreprenörer än det finns företagare med aktiebolag.
7. Investeringar är det som ger hopp, sparande är det som gör att investeringar kan prioriteras före konsumtion och sparande ger även handlingsfrihet och trygghet.
8. Kan funka men det finns stora risker för att staten gör fel och gör mer skada än nytta.
9. Läs boken, det går inte att sammanfatta i en mening. Egentligen har jag ca 10 gånger så mycket material än det som finns i boken, i den valde jag enbart illustrativa exempel och inte en uppräkning av genomförbara affärsidéer.
10. NEJ, för i h—-te, en av de energikällor som kan ge mest skall inte saboteras, det vore ytterst oansvarigt.
11. Läs boken.
Vem är du förresten? Du ställer bra frågor.
Går jag efter wikipediadefinitionen av ekonometri så skulle jag inte lita på ekonometri som styrmedel för en stat då det borde vara svårt att få fram tydliga signaler som man vet är korrekta. Litar man för mycket på mätaren är det även en risk att man inte tänker nog mycket på vad styrsignalen som politiken ger kan innebära. Ekonometri förefaller vara ett vagt forumlerat forskningsverktyg som kanske kan ge indikationer som kanske går att använda för styrning.
Jag har en mera ideologisk syn på nationalekonomi där jag ser det som önskvärt att accumulera kunskap och kapital och sedan är det viktigare att folk använder det till vad de nu vill göra än att omsättningen och BNP maximeras. När det gäller mina specialintressen litar jag på att många människor vill överleva och ordna en bra tillvaro för barn och barnbarn.
Statens roll ser jag som att staten bör vårda samhällsinstitutioner som stödjer individer och ekonomin så som skola, rättsväsende och våldsmonopolet, vara den yttersta garanten för att medborgare inte går under på grund av otur eller olyckor och se till att det finns reserver för att hantera kända risker. Den beskattning som behövs för detta är givetvis skadlig så statens åtagande får inte bli för stort och riskera att bli mera skadligt än nyttigt. Att försöka mäta vad som är lagom är ett svårt problem så en god tanke är att alltid fundera på vad det innebär om man har fel i sina antaganden.
Jag tror att frågan om stabila jämviktstillstånd som grund för samhällskontrakt blir allt viktigare att studera.
Vi måste till varje pris undvika hök-hök-rutan i fångarnas dilemma. När man ser att frekvensökningen av hökar i populationen (ett faktum tyvärr) möts, inte med konstruktiva förslag på regler för ett fungerande "best – effort"-samhällskontrakt, utan med öga-för-öga, dvs en acceleration av den onda cirkeln, då är det svårt att inte vara pessimist.
Som en introduktion kan jag rekommendera Ken Binmores "Natural Justice". Om någon bryr sig.
@cornucopia
Stycket som börjar med "Redin är moderat och engagerad i kommunalpolitik" är slutet av stycket dina ord eller Magnus? Varför skulle en moderat partitillhörighet antyda annat än ett stort hjärta? Till skillnad från vad i så fall vänstern?
Er rosaskimrande humanism där alla ska med bär mig emot särskilt när den ska kryddas med Lars och morgonsurs omdefinierande av ordet folk, och Magnus industribyggande neostalinistiska folkomflyttningspolitik.
Men eftersom Magnus bok tydligen är så gudasänd enligt Lars så ska jag både köpa och läsa den.
Och vilken humanism har nytta av brandfacklor… Ska ni bränna bort fårket från kommentarsfälten…
/Tisgift
Bara mina ord, Tisgift. Sedan har jag ju en majoritet (m)oderata väljare bland mina läsare, så att se till att dessa inte känner sig för bekväma i var de har mina åsikter ser jag som en plikt (dvs att ibland ge en känga till just moderaterna).
Neostalinistiska folkomflyttningspolitik?!? *asgarv*
Jag kan lova dig "AA" att jag inte kommer att stödja att samla ihop olika folkgrupper för att tvångsflytta dem kors och tvärs. Människor skall lockas med möjligheter att leva väl och skapa något, inte tvingas runt.
@Viktualiebrodern
När två hökar möts så innebär det väl i de flesta spel snarare en negativ återkoppling vad avser delmängden hökar.
Frågan är om du tänker dig att utrota hökar eller att försöka omdana samhället så de inte kan mötas.
/Tisgift
Ja, det innebär en negativ återkoppling. Men först med en overshoot som inte blir så trevlig.
Om man på vägen kastat bort en massa resurser på improduktiva investeringar i säkerhet, eller drakoniska åtgärder (utrota hökarna!) som kostar mer än de smakar, speciellt mot en bakgrund av krympande resurser under alla omständigheter (hint:PO), så blir totala kakan också mindre. Inte ens nollsumma alltså.
Det finns många stabila tillstånd för upprepade fångarnas-dilemmaspel. Med en yttre makt går det att välja mellan dem. Öga-för-öga och övervakningssamhället tillhör de sämre av de tillstånden.
Naturligtvis är jag okunnig och dunkelt tänkande. Men bara en idiot kan medvetet välja jämviktstillståndet öga-för-öga och total övervakning i livets spel.
Viktualiebroder, att komma överens om hur vi skall förhålla oss till varandra i samhället är synnerligen viktigt.
Ansvaret för "samhällskontraktet" delas av många och jag är oroad över att det har varit och är förtvivlat svårt att bearbeta problem som rör kränkningar av känslor, integration av invandrare och personligt ansvar både som privatperson, offentlig person och tjänsteman.
Att fixa el och ersätta oljeanvändningen med andra råvaror och vanor är för mig ett mycket lättare problem att fixa då det till stor del styrs fysiska begränsningarna och inte begränsningar i folks huvuden.
Som jag ser det riskerar en kulturell fälla att smälla igen när det blir kortsiktigt lönsamt att vara våldsam i grupp gentemot andra människor och grupper och de som väljer den våldsamma lösningen på sina problem blir då i vägen för de långsiktiga och konstruktiva lösningarna.
De autonoma och nynazisterna i Sverige leker med sådana krafter när de slår på varandra. Parallellerna till Tyskland på 30 talet är starka då de hatar varandra men förenas i sin syn på våldet som en ok konfliktlösning. Ingen av dem får på några villkor ta över gatorna med sitt våld.
Ett exempel i samtiden på en fult utvecklad låsning är de extrema palestinska politikerna som håller en hel befolkning gisslan i ett ömsesidigt beroende med de extrema israeliska politikerna som önskar ett stor-israel då båda behöver ett krigstillstånd för att motivera sin ställning i respektive samhälle.
Skulle det balla ur i Sverige finns det grupper som skulle kunna tjäna på att elda på konflikter tillsammans med sina fiender. Inget gott kommer ur en sådan utveckling utan det är livsluft för kriminella grupper, terrorister, religiösa extremister och krigsherrar som dem i f.d. Jugoslavien.
Det är risken för den här typen av politiska katastrofer som gör att jag oroar mig för Ryssland, de har åkt dit på det förr och är stolta över sina historiska tuffa ledare.
I Sverige är risken mindre men ökar när problem "löses" med tabun och förnekelse vilket ger människor med brutala lösningar aktning och respekt när de blir ensamma med att bearbeta problemen. Framförallt vinner de brutala om deras intellektuella fiender går upp i falsett med logiskt felaktiga resonemang i stället för att fördjupa resonemangen.
Jag hoppas att folk på alla sidor i de här konflikterna kan få fullt upp med praktiska arbeten i stället…
Man får nog räkna med att en blogg som denna får inslag av "ventil-karaktär".
Det är bl.a det som är demokrati.
Sokrates
Magnus: Var bara ett exempel och inte en uttrycklig rekommendation. Finns säkerligen mera lokala varianter! 🙂
De enda kontakter jag har i (bok)tryckeribranschen i övrigt är E-print. KTH har bra pris för exjobb hos dem i enkelt tryck (pocket). Ingen aning vilket pris man får som privatkund men det kan ju vara värt att fråga (eller konkurrenten Universitetsservice för den delen).
Jag har bara börjat läsa "skriften" än, men ser fram emot att läsa resten så fort jag får tid. Mycket välformulerad text.