Börsen gick ner igen och är återigen negativ sedan årsskiftet. Dagens berättelse säger att det beror på lagom bra BNP-siffror i USA, oro i Egypten etc. Annars kan man berätta att marknaden vet att den amerikanska och europeiska återhämtningen bara är hitte-på-återhämtning och att det är svårt att motivera dagens aktiekurser så här tidigt i en eventuell konjunkturcykel.
OMXS30 fortsätter ligga kvar i sälj/neutral, med både MA5/MA14 och MACD negativa, men med fortsatt positivt veckoklimat.
Däremot ligger nu veckoklimatet precis på gränsen till att slå om till negativt om inte börsen vänder upp med kraft nästa vecka. I så fall är det likvid som gäller även i individuella aktier och inte bara mot index.
Även amerikanska S&P-500 ligger kvar i sälj/neutral, trots en stigande trend och en positiv börs i jämförelse med årsskiftet. MACD ställer till det hela.
Här finns det dock inga tendenser att veckoklimatet är på väg att slå ner från köp. I dollar ser förstås den amerikanska börsutvecklingen inte ett dugg bra ut för oss svenskar. Nominellt är S&P-500 upp 1.5% sedan årsskiftet, men USDSEK är ner 4%. Nettot för oss svenskar är alltså att den amerikanska börsen fallit -2.56%.
Sämre än Sverige alltså.
Jag får en del frågor om hur man skall investera för peak oil. Det är ärligt talat en enormt svår fråga. Trots att jag varit medveten om peak oil i ca 13 år nu, så kan jag fortarande inte ge några entydiga svar. Det finns inte ett enda svar på den frågan, men den kan tålas att utvecklas i ett senare inlägg.
Hur investerar man för deflation och ekonomisk kontraktion och avväxt, samtidigt som man får återkommande stötar av bristprisökningar? En del av svaret är antagligen att man får vara ganska snabbfotad och iaf inte kan sitta still i båten.
Men det tål att utvecklas.
3 kommentarer
Många svenska investerare kollar säkert inte ens på dollarkursen utan ser att S&P går upp, och då måste självklart Stockholmsbörsen också gå upp. Att S&P går upp pga stimulanser är det ingen som bryr sig om…
/Stefan
Vad anser Cornu om detta:
http://www.ft.com/cms/s/0/07a063c4-2a3d-11e0-b906-00144feab49a.html#axzz1CMvtG5Tn
speciellt första satsen "Investors betting against the euro at the start of year have walked straight into a bear trap" är intressant, har anlosaxarna bränt fingrarna rejält ?
Sedan http://finance.yahoo.com/news/Regulators-shut-banks-in-Colo-apf-2521345612.html?x=0
Lokalbankerna ( som oftast är de som finansier lokala (små)företag ) fortsätter falla i USA, 140 st under 2009, 157 under 2010 och hur många 2011 ….
Som lök på laxen, http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8282354/Bank-of-England-chief-Mervyn-King-standard-of-living-to-plunge-at-fastest-rate-since-1920s.html
The Telegraph har ibland verkligen skarpsinninga artiklar trots att tidiningen kontrolleras utav Mr. Murdoch…
Allt sådant här som tillhör den krassa verkligheten bör ju i något skede ha en viss inverkan t.o.m. på Wall Street …
19:05,
Yeah nu börjar det likna något. Få inom mediaetablissemanget vill föra fram sanningen, men det är skönt att vissa vågar tala ut.
Fattigdomen växer lavinartat i västvärlden, men media verkar fokusera på annat, order från ägarna?
Inom 10 år kommer många i det fd väst vara utblottade, frågan är om ens nationerna klarar av kollapsen, ju fler utan arbete ju större utgifter för staterna.
Vi som har 40-50 år kvar i livet kommer att få uppleva en tillbakagång i välfärd som heter duga. Tvärtom mot våra mor och farföräldrar fick uppleva.
När ska massan acceptera ödet? Idag lever de flesta i förnekelse. Men är det så illa? Kan vi äta oss mätta och hålla oss rena,varma och torra, vad mer behöver vi egentligen? Samhörigheten i samhället kommer öka i takt med att vi blir fattiga, det blir ett mänskligare samhälle igen och statens makt kommer att minska.