Den som fortfarande vill förneka att det existerar problem med tillgången på olja, trots att oljeproduktionen inte lyckats ökas nämnvärt eller långvarigt sedan slutet av 2004, behöver bara titta på oljepriset. Det finns ett starkt samband mellan oljekonsumtion (åtminstone till transporter, se Sverige eller USA) och ekonomiskt tillväxt.
Oljepriset (amerikanska WTI, då det är enklast att få fram prisdata för detta via EIA) kommer år 2010 att vara högre än 2007, trots att världsekonomin inte återhämtat sig. Tittar vi på det som är mest relevant för Sveriges del, nämligen EU:s BNP, så är den fortfarande betydligt lägre än 2007, knappt högre än 2006, men oljepriset snittar för 2010 redan högre än för 2007.
Redan första året i den ekonomiska återhämtningen driver alltså bristen på olja pga peak oil upp priset till nivåer vi sist såg mot slutet av konjunkturen. Man kan jämföra med att det tog tre år innan oljepriset återhämtat sig efter år 2000. Terminspriset på olja (Brent, källa SHB:s råvaruutskick) är tillbaka i backwardation istället för contango vilket också ger oss en väsentlig signal på att vi nu nått en brytpunkt och att konjunkturen driver upp priset.
Många bedömare menar att ca 150 USD är vad världsekonomin klarar innan världsekonomin åter hamnar i recession, men det är inte priset som är problemet. Priset på olja är bara ett symptom på sjukdomen oljebrist, precis som feber är ett symptom på infektion och inte en sjukdom i sig.
Vi kommer inte kunna få se någon varaktig ekonomisk återhämtning utan ökad produktion av olja. Vad vi istället skall fråga oss är när konjunkturåterhämtningen knäcks och vi kastas in i recession igen? Eurostats prognoser för EU:s BNP är att vi år 2012 skall vara tillbaka på 2008 års nivå, men frågan är om BNP någonsin återhämtar sig dit. Kanske är permarecessionen redan här, åtminstone för EU:s del, och den återhämtning vi ser är bara en död katt som studsar. Ovanpå oljebristen har vi fortsatt finanskris och dessutom den europeiska skuldkrisen, vilka om man så vill kan härledas till oljan.
När konjunkturen knäcks nästa gång kommer förstås oljepriset rasa igen, så det är inte bara att sitta lång i olja och hämta hem pengarna. Men oljepriset framstår allt tydligare som ett mycket starkt instrument att investera i för en tillfällig konjunkturåterhämtning. Bara man är medveten om att det som allt annat är tillfälligt.
Naturligtvis finns det regionala eller lokala avvikelser där olika regioner eller enskilda länder kan visa tillväxt trots oljebristen, men det sker på bekostnad av någon annan.
18 kommentarer
Ekonomspråk när en kurva som inte ökar är en krasch 🙂
Detta är intressant. Precis som med bostadsbubblan är det viktigt att sträva mot en mjuklandning. Såg en tidningsrubrik i morse om att bostadskraschen var här, banktjänstemän sålde sina lägenheter.
Personligen tror jag vi kommer få se en starkare dollar och kanske inte lägre men iaf inte vansinnigt mycket högre oljepris den närmsta tiden.
Nu på sätt och vis OT:
Jag tror FED kommer köpa tillbaka stora delar av statsskulden från utlandet och lägga den på befolkningen. Sedan kommer dollarn deflatera och därmed bli dyrare. Precis som yenen. Om dollarn når ett nytt bottenläge innan detta sker vågar jag inte gissa. Det beror på hur stark kontraktionen i USA blir. För faktum är att deflationstrycket i USA är fortfarande enormt. Det existerar inte för mig att USA kommmer göra som Tyskland och hyperinflatera bort valutan. Jag tror inte ens detta skulle gå att göra utan att skicka ut enorma mängder stimuluscheckar till befolkningen. Detta skulle nog skicka signalen att valutan är värdelös och folk skulle börja hamstra mat och varor. Tjao, du vet ju hur detta fungerar. För det privata näringslivet kommer inte att skapa någon hyperinflation via investeringar. Inte heller kommer statliga program att skapa någon hyperinflation. Varför skulle FED skapa hyperinflation när dom vet att detta är så otroligt mycket sämre än andra alternativ? Jag tycker inte man kan tro på detta alternativ utan att vara misstänksam mot deras avsikter. Typ att dom vill krascha ekonomin för att införa NWO eller nåt sånt. Och jag tror inte på något man inte kan bevisa. Då vore jag antingen knäpp eller religiös.
Henke
Sen skulle jag vilja ifrågasätta om det alls skulle gå att trycka pengar för att betala skulderna. Skulle betalningarna alls accepteras om detta blev sanning? Skulle inte dollarn i princip bli värdelös så fort marknaden blev övertygad om att skulderna skulle betalas med tryckta pengar?
Det jag inte riktigt förstår är hur det skulle gå till i praktiken. Jag tror marknadskrafterna är väldigt bra på att justera valutornas värde efter förutsättningarna. Och faktum är ju att USA ändå har en hel del produkter att sälja, inte minst när dollarn går riktigt lågt. Många USA-tillverkade produkter håller faktiskt mycket hög kvalitet.
Var inte det som hände i Weimarrrepubliken att Tyskland tvingades betala bort nästan hela guldreserven till Frankrike och att det faktiskt var det som gjorde valutan värdelös?
Henke
Hittade denna fantastiska artikel (sidan 2 i metro)
Det är spännande att banktjänstemän går likvida i bostadsmarknaden nu… 🙂
/Victor
2010 än 2010?
Det är intressant att notera att idag kan man inte tjäna något på att sälja olja på termin.
Olja levererad idag kostar ca 89,26 USD.
Oljan levererad dec 2015 kan man få 87,63 för.
Ingen termin ligger över dagens pris.
Vad säger det om allt dyrare olja?
Kan det vara konjunkturoro?/Oppti
Det kallas backwardation, motsatsen är contango. Läs på om innebörden av detta på
http://en.wikipedia.org/wiki/Contango
http://en.wikipedia.org/wiki/Normal_backwardation
Backwardation betyder att det är brist på råvaran idag och i framtiden. Contango betyder att det inte är någon brist.
Olja, guld, mat mm stiger enbart pga inflation, allt annat är skitsnack./ Köper ännu mer guld
Och guldet fortsätter att rusa, är det fas 2 nu?
O bubblan i Kina spricker kan vi kanske få se en liten återhämtning i väst då efterfrågan på olja i Kina lär sjunka en aning.
Return of bondesamhället kommer närmre för varje dag nu. Men skillnaden på då och nu lär bli att internet och datan kommer bli en ännu mer central punkt än vad den är idag. Virtuella världar lär få en viktigare roll i våra liv och för att möta andra människor. På dagen plogar vi åkern på kvällen lär vi resa med taktila sensorer till länder och möten med människor. Våra sinnen är ju elektroniska impulser och vi lär göra allt för att bevara en liknande värld vi har idag fast på ett annat sätt. Welcome to the matrix.
Det är inte brist på olja ännu.
Det förbrukas drygt 86 miljoner fat olja per dygn i världen.
De flesta oljeproducenter pumpar upp så mycket som går. Reservkapaciteten finns i Saudi Arabien.
Eftersom det är en sluten diktatur så finns det ingen som vet exakt hur mycket de kan öka sin produktion. Uppskattningar jag har sett på olika håll varierar mellan 2,5 och 5 miljoner fat per dygn.
Den prisökning på olja vi ser nu beror på att marknaden spekulerar i att oljan snart skall gå upp i pris på grund av brist inte på verklig brist.
Verklig brist, d.v.s. när Saudi kör för fullt och oljan ändå inte räcker till får vi uppskattningsvis i slutet av 2011, början 2012. Då kommer vi se prisökningar på olja som får dagens utveckling att verka konstant.
Men du Henke, trots hyperinflation på 20-talet var det först i år som Tyskland gjorde den sista avbetalningen på den skuld som de drog på sig i samband med första världskriget. Tycker själv att det är märkligt men tydligen så försvinner inte skulderna nödvändigtvis bara för att man eldar med sedelbuntar i öppna spisar.
Mvh Guldnisse
Victor 2010-12-07 09:29
Så du tror alltså att bara för att man jobbar på bank är man lite mer insatt än andra och att de skulle utgöra någon form av indikator?
Bostadskrash eller inte så bryr jag mig inte nämnvärt om någon normalbegåvad person som jobbar som kundbokare eller privatrådgivare på valfri bank säljer sin bostad.
Du kunde säkert hitta motsvarande person som jobbade på bank som trodde det skulle krasha år 2006 också som hade sagt exakt samma sak om han blev intervjuad då som de säger idag i artikeln.
De är lika uppskrämda som många andra av alla självuppfyllande profetior i media. Med det menar jag att det finns en stark faktor bland många människor som tror sig vara smartare än andra. Media och annat basunerar ut att nu rasar det, givetvis säljer en hel del människor av för de tror benhårt på att det är sant, de kan till och med tänka sig att sälja billigt för priserna kommer ju ändå rasa. Voila, prisfall bekräftat. Ännu fler hakar på trenden och säljer och spiralen fullbordas, det är exakt samma beteende som under uppgångar. Alla vill vara med och tjäna pengar på sin bostad.
Därmed inte sagt att jag tror på att bopriserna kommer fortsätta stiga. Men jag litar på min egen kunskap mer än att nån banktomte sålt sin bostad och meanr att nu rasar det, han har ju förmodligen inte kommit fram till den slutsatsen via en egen analys utan hakar på fårket som Cornu hade kallat dem.
Anonym 22:09.
Ok. Du vinner. Bo Lundgren på riksgälden och Bengt Hansson på bostadskreditnämnden verkar ju eniga, även boverket och Stefan Ingves är oroade. Men det är klart, de är ju bara mötesbokare och rådgivare…
Annars har jag sammanställt en del anledningar i ett gammalt blogginlägg.
Orkar du inte läsa så är det kortfattat att höjda räntor leder till minskad köplust, räntan kommer höjas.
Belåningsgraden kan inte ökas mer utan kommer sänkas = färre presumtiva köpare.
Skuldkvoten kan inte öka mycket mer, i alla fall inte om räntan höjs. kring 2004 passerade vi 90-talets nivåer i belåning. Gissa vars vi är nu…
Andelen av lönen som läggs på bostaden kan inte öka mycket mer.
Skillnaden mellan löneökningar och boprisökingar är mkt stor. Matematiskt sett är det omöjligt att inte linjerna skär varandra vilket leder till en negativ nettolön 4 ever om man äger sin bostad.
Cornu, förtjänar man inte tipstack längre? *ledsen gubbe*
Viktor
Jag sa precis att jag iom med inlägg inte blandade mig i debatten angående bostadsbubbla eller inte. Men metroartikeln imorse var i mitt tycke patetisk av de anledningar jag nämnde. Det var den jag vände mig emot med mitt inlägg.
För övrigt sjunker endast priser om det finns säljare. De flesta i Sverige äger endast en bostad och den bor de i. Så länge de inte tvingas sälja är det ingen fara på taket för dem. De som säljer i en marknad med sjunkande snittpriser är troligtvis de som köpte för betydligt lägre priser för flera år sedan inte de som köpte på toppen. De klamrar sig fast med hörge kostnader så länge de kan för att inte sitta med en kreditförlust vid försäljning.
Det som kan påverka marknaden/priset mest är statliga regleringar och lagar, vilket mycket väl kan komma att inträffa. Därav min ambivalens till vad som kommer att hända.
Om bankerna bestämmer sig för att kräva tex amortering på nya lån kommer folk som inte kan amortera klamra sig fast vid sina gamla avtal så gott de kan.
Jag förstår inte varför man inte kan få vara ambivalent som jag är. Verkar som man antingen måste vara rabiat motståndare eller förespråkare till bubblan för att passa in i klimatet på den här bloggen. Väldigt få nyanserade kommentarer här allt som oftast när det komemr till bostadsfrågan.
Jag tycker inte frågan är så svartvit.
Anonym 23:59
Sorry att jag missade det. Visst har du en poäng, men iom att det är just analytiker på BKR som intervjuas i samma artikel anser jag ger en viss tyngd till det hela. Sätter man artikeln i samband med övriga uttalanden som skett nyligen av Ingves, Lundgren, Borg mfl samt önsnkningarna om amortering från bankerna (som nämns i artikeln) så är det inte så himla löjligt som man kan tycka.
Hare topp i alla fall.
Mvh Victor
Intressant, trodde att det skulle ta längre tid innan oljepriset rusade iväg igen. Framtiden kan snart vara här… Hörde ett inslag på radion i morse om kemiindustrin i Stenungsund som vill bli helt fossilfria innan 2030. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4224282 Antingen är man mycket medveten om peak oil eller är man ute efter att profilera sig grönt.