Så har det blivit vinter. I år igen. Och snö. Med snö kommer snöskottning, vilket är ett alldeles utmärkt sätt att få motion på.
Samtidigt är det tydligen populärt att köpa fossildrivna snöslungor åt den lilla villatomten.
Själv skottar jag gården för hand. Har ingen maskin utrustad för snöskottning, så det sker med följande verktyg.
Det blir några meter som skall skottas. Låter man den första snön ligga så ser man ganska snart var man går och kör, och alltså behöver skotta. Totalt rör det sig om 300-400 m gång- och körvägar. Trots att vår gård väl närmast är att beskriva som ett torp så blir det gångvägar mellan hus, uppfart, gårdsplan, uthus, förråd, vedbod, stall, lada, gäststuga, djurvindskydd, utfodringsplatser och soptunna i ett mönster format av flera trianglar. Och tidigare innan det blev för kallt även ner till odlingarnas drivbänkar som höll ut en bit in i november innan kylan tog överhanden över den sista ruccolan och purjolöken. (Japp, en normal vända med slänga sopor, utfodra djur, hämta ved etc innebär att man går åtminstone 500 meter, då en del av de skottade sträckorna används flera gånger under rundan. Lite annorlunda än att bo i villa kanske. Är man snål är det ca 100m från ena ändan av gårdscentrum till den andra, då området är avlångt i vårt fall och inte rationellt runt eller kvadratiskt. Är man lite mer liberal så är gårdscentrum nästan 200m långt, men då används tillskottet väldigt sällan vintertid. Ja, man optimerar rundorna rätt väl efter ett tag. Och alltid multitool med, om något behöver fixas, onödigt att gå 75+75m för att hämta ett verktyg…)
Men även 300-400m går att skotta på under en timme om det är lös snö, lite längre om det är tung kramsnö. Samtidigt rör det sig ju inte om något som skall vara estetiskt villaperfekt utan bara möjliggöra att man kan gå från A till B med last utan att snubbla eller få in snö i stövlarna. Vis från förra året så skottar jag i år från början. 2009 tänkte jag att “snön smälter väl bort som vanligt” och struntade i att skotta. Sedan stod man där till slut med 50-80cm snö som behövde skottas akut. Ingen bra strategi. Så nu skottas det efter varje snöfall, och än så länge är bara snödjupet 20-30cm.
Till det kommer förstås skottningen av vägföreningens väg, som dock inte görs manuellt. Där har vi turen att ha en bra lokal entreprenör som skottar och vid behov sandar. Samtidigt så innebär det att varje större snöfall kostar varje permanentboende medlem i vägföreningen mellan 50 och 100 kronor som tas ut via föreningsavgiften. Om inte annat för att se till att post, sophämtning och i värsta fall räddningstjänst kan komma fram. Trots förra årets rätt extrema snöfall blev det egentligen bara problem en enda gång, då grannarna fick gå man ur huse och putta upp varandras bilar för att få dem till sina mål. Står alla fastkörda på vägen blir det svårt för traktorn att komma och skotta…
Sådant är livet på landet. Bor man inte vid allmän väg får man betala för sig och/eller hugga in. Inget gatukontor som gör något åt en. Och med en gård blir det några meter att skotta. Det är dock inte så ansträngande att man behöver skaffa en traktor för det ändamålet. I värsta fall får man betala entreprenören för att ta uppfart och gårdsplan.
30 kommentarer
Naturgym !;)
Saknade en snösläde i arsenalen!
Mycket bra på att flytta snön utan att lyfta den!/Oppti
Oppti
Fast jag, som nyss har flyttat från villa i stad till land, har märkt att man på landet ofta inte behöver flytta snön så långt då det finns stora ytor nära att lägga den på. Värre är det i stan där med bilparkeringar/garageinfart parallellt med gatan gör att det är mycket plogsträng som måste flyttas åtskilliga meter till ett ställe där det går att bygga snöhög. Då är snösläden perfekt.
Jonas
Förstår inte att du orkar. Nog för att du får lite träning utav det, men fortfarande.. 😛
Jag hade iaf köpt en snöfräs. Då hade ju blivit ett nöje att få väck all snö. 🙂
Tack för omtanken, Monkey, men jag ser inte någon anledning att lägga (tio)tusentals kronor på en maskin som kräver bensin, går sönder, väsnas och som man aldrig kan jobba in kostnaden för.
Så jobbigt är det inte att skotta.
Oppti, angående snösläde, så har jag lovat mig själv att aldrig skaffa en sådan pga dålig erfarenhet. Det blir för tungt med de här ytorna. Hellre en lätt skyffel och en lätt "plog" som på bilden. Mkt mer snabbjobbat än en släde.
Ja då förmodar jag att du även klipper gräset närmast huset med häcksaxen, eller låter du fåren beta i trädgården?
Själv skulle jag aldrig klarat vintrarna utan snöslunga eller somrarna utan den till hälften ägda jordfräsen och gräsklipparen.
Efter ett antal år med samma slags snöröjning och samma avvoghet mot tekniska finesser, har min rygg sagt stopp. Enstaka centimetrar av kallsnö klarar jag;och min skottningsareal verkar överensstämma ganska väl med herr bloggägarens, men se'n är det stopp, framför allt om det är blötsnö eller packad drivsnö.
Försöker jag spela Allan inför mig själv och insistera på handverktygens överhöghet över tekniken, straffar sig detta direkt dagen därpå då jag ska försöka kliva ur sängen.
Det är bara att acceptera; med stigande ålder minskar förmågan och strävan efter snöskottningen som en konst med vinkelräta, exakta drivor får med naturnödvändighet ersättas av försöken att styra snöslungans utkast bort från husväggar, fönster och fordonsavlämningsplatser…..
Jag trodde dessutom i min enfald att då jag flyttade från fd milo ÖN till fd milo V det skulle bli enklare; men ack nej….
Det går så länge det går. Den dagen jag inte orkar längre får det bli någon gammal Grålle för det nödvändigaste. Men ett specialisera verktyg som en snöslunga, nej.
Däremot har jag en kombinerad slåtterbalk, jordfräs och gräsklippare (och även snöblad), där jag mest använder slåtterbalken och jordfräsen. Är inte värt tiden det tar att byta från nuvarande jordfräs till snöbladet, maskinen är ändå för svag för att fungera på annat än platt mark, vilket jag bara har undantagsvis.
Nej, fåren betar inte av gräsmattan. Däremot låter vi det mesta vara, undantaget en del sällskaps- eller lekytor och slår det istället och göra hässjor och torkar gräset till hö. Pss sätt räcker det att ta hand om större delen av gräsmattan två gånger per sommar. Däremellan är det vacker blomsteräng istället för en monokulturell kortklippt golfgreen.
Tillägg Fåren betar inte av gräsmattan. Utom när de rymmer ibland…
Utan snösläde skulle jag aldrig klara av det, fantastisk sak.Men det förutsätter att man oljar in den med jämna mellanrum så att snön inte får minsta chans att fastna…kanske därför du tycker det är tungt med den Cornu? Tycker skyffeln är jobbigare än snösläden.(har ca drygt 200 kvm att skotta)
/GeCe
Cornucopia. I all välmening, och med all respekt skriver jag till dig.
Visst är det nog så att du kanaliserar en del ensamhet och ångest via denna blogg genom att skriva av dig?
Just på detta sätt lättar bördan ju lite i a.f. D.v.s. genom att beskriva hur man lever, hur lycklig man är, och så vidare. – "Jag mår bra och är inte orolig och har full kontroll."
Din beskrivning i inlägget ovan är enligt mig bara en annan version av stereotvåbarnsmammans blogginlägg där hon beskriver hur lycklig hon är över sitt nya kök.
Du behöver inte svara, men om du gör det gör det då med respektabel ton. Jag lever ett liknande liv som du och din familj, men trots eller kanske p.g.a., intelligens på en förmodat jämlik nivå som dig, och trots en s.k. EQ på en enormt mycket högre nivå än Kreti & Pleti så har jag ångest över vår framtid.
Jag är inte så duktig som jag verkar vara utåt i min vardag och inför mina medmänniskor, och jag har ett behov av att kanalisera min oro. Är denna blogg ditt sätt? Svar är ej ett tvång. (Räknar med att du gör motsatsen till det du tror jag förväntar mig, och därför inte svarar.)
Peak Oil är ett mentalt helvete, även för den starke (a).
/J
/kVINNA ELLER mAN.
Får jag överraska dig med att svara och hålla med dig? "Jag är inte så duktig som jag verkar vara utåt i min vardag och inför mina medmänniskor, och jag har ett behov av att kanalisera min oro." Vet inte hur det är för din del, men jag har levt med peak oil sedan 1998 då jag upptäckte fenomenet. Så värst mycket ångest finns inte kvar, har accepterat vad som gäller.
Se blogginlägget som en reflektion över att man inte kan förlita sig på fossila slavar ständigt och jämt. Mest har jag lite ångest över att vi fem månader om året får parkera eventuella bilar 1 km bort vid allmän väg och ta skidor dit, inklusive lämna sopor. För vem skall skotta 1 km enskild väg när vi har bränslebrist?
Ja, jag har sagt att bloggen delvis är mitt fikarum, där man kan lämpa av sig sådant man annars kunde gjort över fikat på en arbetsplats. Men här väljer jag ämnen, och hade blivit idiotförklarad på de flesta arbetsplatser om jag försökt snacka om det här runt fikabordet…
Det här med bilen 1km bort är väl ett icke-problem när det inte finns något bränsle kvar?…
Tack Cornucopia för ditt raka och fina svar!
Du är ju "känd" för att kunna vara rätt så syrlig ibland, men jag har nog förstått att hemligheten ligger i att trycka på rätt nerv för att komma åt dig. Jag vet inte varför jag skrev det jag skrev till dig nyss, eller jo…kanske var det det där ölet i kombination med mina ständigt snurrande tankar. Det känns som att vi tänker rätt lika rätt ofta.
Jag har stor förståelse för allt mentalt du gått igenom sedan 1998. Själv förstod jag 2006.
Har väl inte mycket mer att säga här ikväll, men jag önskar dig allt väl i livet. Det vill jag du skall veta. Ditt fikarum är det i vilket jag helst dricker mitt morgonkaffe i.
/J. (Trogen som skogen).
J. är alltid välkommen på fika.
Här är det vin och inte öl.
Mvh
22:16. Jo. Skidor till bussen. Eller till byn.
Till smala gångar kan väl en snöskyffel vara OK, men ska man skotta en lite större yta är en snösläde perfekt. Det ska då helst vara en i plast, en sådan är lättare och snön fastnar inte på den. Om det snöar mycket och ofta blir det ju snart svårt att bli av med snön, då är en snöslunga bra. Har själv en HVA 1130 som jag är mycket nöjd med. Dock är det jobbigt att köra snöslunga om underlaget är ojämnt. När det gäller gräsmattorna rekommenderar jag HVA Automower robotgräsklippare. Synd att det inte finns robotsnöskottare också.
Också skogsägare
Jag tror att statsmakten är ungefär lika insatt i allting som den som skriver denna blogg ger intryck av att vara. Vore konstigt annars.
Däremot har ju demokratiskt valda regeringar inte mandat att frångå sina partiprogram. Så allt långsiktigt arbete som rör folkförsörjning och andra riktigt viktiga frågor som partipolitiken inte rår på måste utföras utan att det redovisas utåt.
För att använda metaforer så visste ju statstjänstemän att Tyskland utgjorde ett hot under mellankrigstiden men behövde ändå låtsas som om eftergiftspolitiken fungerade eftersom folkopinionen inte accepterade ett nytt krig.
Och att världen är full är inget nytt. När svensk arbetsmarknadspolitik infördes gick det att skriva i förarbeten till lag att det var ett problem att kraven på importerade varor var så högt. Detta skulle ju komma att leda till skuldsättning.
Och dessförinnan försökte statsmakten motverka hungersnöd med utsädesstöd. Men kunde frustrerat konstatera att det svenska klimatet inte tillät en så stor befolkning som hade växt fram, ca år 1900.
själv var jag tvungen att avsluta en tjänstemannakarriär eftersom jag hävdade att gammal är äldst och att den utåt viktigaste frågan i svensk statsförvaltning bygger på motsatsen, att de enda som kan något är de unga som vill framåt.
Tobias Wallin
Om Kyotoavtalet lever vidare vid sidan av ett almänt avtal är detta bra så tillvida att det kommer att även framgent existera två olika politiska system för hanteringen allt som går under benämningen utsläppsfrågor.
Det bör därmed även fortsatt finnas utrymme för den fria viljan.
Tobias Wallin
Det blir aldrig av att jag joggar så det är inte helt fel med lite påtvingad motion, typ rasta hunden.
Känns jobbigt innan man börjat men det brukar kännas bra när allt är färdigt.
Så är det att bo på landet. Alltid behöva röja snö, men för oss som jobbar med det så ska vi inte klaga när det snöar 🙂
Detta visar väl bara att de på landsbygden är de första att gå under vid Peak-Oil.
Hur skall ni kunna skaffa mat när närmaste butik ligger 2 mil bort och ingen plogbil kommer?
Vem tror ni statsmakten prioriterar vid bränslebrist. 1 miljostad på 10 kvadratkilometer. Eller 100 bönder på 10 kvadratkilometer?
Det är i storstaden som infrastrukturen och matförsörjningen faller samman sist.
Ja, för maten kommer från ICA, elen från vägguttaget och biobränslet till fjärrvärmeverket kommer från en lastbil.
Man måste inte bosätta sig 2 mil från all civilisation bara för att man bor på landet…
CornuCopia,
Stockholm har i genomsnitt strömavbrott om 30 sekunder per hushåll under 1 år. Vad ligger det på landsbygden? 1 dag? 2 dagar? Vad tror du händer vid peak-oil när vägarna ut till er inte är plogade och det inte går att röja ledningar?
Stockholm kanske ökar sin strömavbrottstid till 10 minuter om året medan ni blir strömlösa under vinterhalvåret.
Samma med matleveranser. Att transportera mat till 1 miljon människor är bra mycket lättare än till 1 miljon människor på landsbyggden.
Som sagt, tror man på peak-oil flyttar man IN till staden, inte ut från den.
Säger inte emot dig, men hur skall avbrott på stamnätet åtgärdas om det inte går att komma fram? Eller har ni lokala kärnkraftverk inne i Stockholm?
Landet och staden är ömsesidigt beroende av varandra.
Vad man kan göra på landet (och staden) är lägga upp förråd nog för att klara vintern. Man kan även skaffa egen elproduktion.
Så länge man inte bor på landet och tror att någon annan skall fixa allt.
Du kan väl välja ett fikabord med högre begåvningsnivå hos kamraterna. Man måste ju inte fika med modebloggare och butiksarbetare. Kolla till exempel upp lokala Mensa. Där kan du nog få intressanta fikakamrater!
/Guldkalle
17:04: Skulle städerna klara sig bättre än på landet vid ett sammanbrott!?…Inte en chans, städerna är som cancersvulster i samhället, okontrollerad tillväxt, kan inte fixa sin näring och ta hand om sina restprodukter.De stora centraliserade systemen faller snabbt,vatten, avlopp, el…, staden blir snabbt obeboelig.Det är betydligt lättare att överleva i ett torp från 1800-talet med egen brunn än i hyresfastigheter i stan vid ett allvarligt sammanbrott.
18:55, fast allvarliga sammanbrott sker sällan särskilt hastigt. Säg att sammanbrottet tar 5-10 år. De första åren kommer landet drabbas värst. Frågan är om man håller ut i torpet tillräckligt länge för att tids nog få det bättre än staden?
Men visst kan det ske hastig kollaps också, men inte utan förvarningar för den som vill se dem. Återkommer med det i ett inlägg i morgon. Håller på med lite research först.