Den dolda inflationen tar ett allt fastare grepp om oss.
Återigen iklädde jag mig civila kläder för att som en vanlig svensk åka och handla på IKEA.
Kycklingfilén från senaste substitutionen hos IKEA hade ny bytts mot en torr fläskytterfilé, så priset kunde bibehållas. Tallrikarna var nu om möjligt ännu mindre, och mängden pommes frites och sås var nu så försvinnande liten att en vuxen människa inte kunde bli mätt på en portion mat hos IKEA längre.
Det har gått långt sedan man för samma pris fick helstekt oxfilé och pommesfrites i en separat skål eftersom tallriken var överfylld av sås, kött och ratatouille. Ratatouillien, eller det som skulle föreställa detta, hade också totalt kollapsat i kvalitet.
Men priset var samma, så icke uppmärksamma inflationsutredare från SCB kommer helt missa kvalitetsförsämringen.
Nu blir det slut med ätandet av mat på IKEA. Blir man inte längre mätt på en portion mat så får det bli nej tack nästa gång.
Kan bara inflika hur substitutionsutvecklingen varit för IKEA:s “premiummaträtt”. Oxfilé->fläsk(inner)filé->fläskkarré->kycklingfilé->fläskytterfilé. Dessutom ingick dryck i priset fram till någon viss punkt då man strök drycken och endast erbjuder vatten i priset. Även gratis bröd och grönsaker har strukits och kostar nu extra. Om några år kommer de väl servera korv (“kötthalt 20%”) och pommesfrites utan sås och utan den ratatoullie-liknande grönsaksröran som premiumalternativ.
Så döljer man iaf prishöjningar. Substitution.
Fast IKEA har smugit in ännu mer subtila kvalitetsförsämringar i sina produkter. Försämringar som inte syns. Förr var diverse skruvdetaljer som jag saknar vokabulär för att namnge gjorda av metall i bokhyllan Billy. Billy kostar det samma, men nu är dessa dolda detaljer gjorda av plast med högst tveksam livslängd i tungt belastade bokhyllor.
Men kommer SCB nu att kvalitetsjustera upp inflationssiffrorna? Knappast.
Vis av bitter IKEA-erfarenhet som nu är inne på sitt 22:a år av egna inköp så kontrollerar man numera lagersaldot på det aktuella varuhuset innan man åker dit. Men döm om min förvåning när hyllorna ändå gapade tomma och den önskade produkten saknades trots lagersaldot?
Så nu skall jag säga något positivt om IKEA. En ung kille i kundtjänsten sprang två varv runt hela lagret för att leta reda på de nyss levererade men ouppackade varorna, så jag ändå kunde få det som önskades då man drabbats av logistikproblem med den senaste leveransen. Och jag behövde inte ens följa efter honom utan ombads att sitta och vila medan han sprang runt och letade. Det kallar jag service.
Men aldrig mer mat på IKEA.
19 kommentarer
Kan du kvantifiera vad substitutionen skulle innebära i siffror? Du har innehållet, och vi antar att nedlagd tid är densamma. Ökning av arbetskraftskostnaden per timme kan du hitta bland statistiken
Antagligen kan man räkna ut det. Det var åtminstone 20% mindre pommesfrites, och mängden sås var halverad. Man behöver förstås prisskillnaden på fläskytterfilé och kycklingfilé också, och mängden kött hade också minskat.
Mellan tummen och pekfingret hade priset höjts med minst 20%.
Eller så handlar det mest om vinstmaximering, sämre kvalitet till högsta möjliga pris…
Återigen läge att tipsa om Eric deCarbonnel. Tycker mig ha märkt att samma sak har gjorts i Sverige, även om jag inte mäter mina dassarullar. Man får mindre och mindre för samma pris.
Anonym 17:10 , Jag är fullständigt övertygad om att det är en del vinstmaximering och en del inflation. Både när det gäller möbler och maten.
Vår riksbank kan ju inte heller erkänna att vi har och har haft ganska hög inflation de senaste åren för då skulle de behöva höja reporäntan till kanske 4% = många tvingas vakna.
Har riksbanken lyft ur bostadspriserna ur statistiken när de beräknar inflationen ?
När det gäller ratatouillen så varierar kvaliteten väldigt mycket mellan varuhusen. Vissa varuhus har faktiskt en riktigt god, välkryddad smakrik ratatouille, medan andra har som nämnts, en "grönsaksröra".
Marcus, eftersom man använder kvalitetsjustering för att räkna ner KPI-inflationen, så måste man konsekvent se alla kvalitetsförsämringar på produkter som inte minskar i pris som de facto inflation i det här fallet t ex plastmollijoxer istället för metall i IKEA-möbler.
Vi betalar mer eller samma, men får mindre för det.
Med elektronik är det precis tvärtom. Allting kostar lika mycket i kronor men vi får så väldigt mycket mer. En TV i början på 60-talet kostade kanske 4.000 kr. Precis lika många kronor som en TV kostar idag.
Deflation var ordet.
På Ikéa äter jag alltid köttbullar, gärna mellanköttbullar, dvs 15 st. Billigt och gott, dryck och kaffe ingår dessutom. Men då måste man vara rejält hungrig för att få ner allt. Är man inte så hungrig kan man med fördel ta minivarianten med färre köttbullar. Den kostar faktiskt bara 16 kr, men serveras bara på vardagar om jag minns rätt.
@Anonym 18.59: Nej, det är inte deflation i och med att det du köper idag inte är samma sak som du köpte då. Nu köper vi billiga Kina-prylar som tillverkas av människor som i många fall jobbar under väldigt svåra förhållanden, samt i en industri som inte direkt visar hänsyn till miljön. Givetvis är detta billigare, men det är inte samma sak som deflation.
Om man vill se hur kraftig inflationen har varit är det bara att jämföra restaurangpriserna i Stockholm. För 5-6 år sedan kostade en maträtt på ett billigt men bra ställe ca 90-100 kr. Idag kostar samma maträtt ca 150-160 kr.
En öl brukade kosta ca 40-45 kr, i dag kostar den runt 60-65 kr.
Efter några veckor/månader utomlands så är "svenska" "köttbullar" en trevlig måltid på IKEA..
Fast dom borde kalla dom fläskbullar utan kryddor..
Och fundera ifall inte mos på lokal potatis är bättre än pulvermos..
Fast man får ju ändå lite lingonsylt till..
Några köttbullar mindre men högre kvalité så kanske utlänningarna (locals) gillar den svenska maten bättre.
Sedan tycker jag att Swedish trade eller liknande kunde gå in och sparka ut ratatouille. Låt IKEA som framgångsrikt sprider billiga möbler mm att även främja Svensk mat.
Såg förra året att vissa fabrikat på Julmusten hade minskat volymen i pet-flaskan från 1,5 liter till 1,4 liter. Ögat uppfattar inte skillnaden i storlek på flaskan utan man måste läsa på etiketten. Köper inte längre det märket, retar mig något fruktansvärt på den typen av skojeri.
Det handlar inte alls om pengar utan det är känslan av att man känner sig lurad. Det ska bli spännande att se om fler julmustproducenter inflationsjusterar på detta vis kommande jul.
Björnen
Inflation och deflation är valutahändelser, ej prisutveckling över tid. Mer pengar och krediter i omlopp => högre priser, inflation (som iofs. motverkas av produktutveckling/uppfinningar/skalfördelar framförallt ex. elektronik/data). Mindre pengar och krediter => lägre priser, deflation.
Det är svårt att avgöra vad i prisförändringen som beror på "den ej så fria marknaden och dess aktörer" och vad som beror på centralbanken / bankernas manipulationer. Dock måste den aningslösa massan delta i spelet efter som alla pengar måste lånas för att skapas, dvs. ingen villig låntagare => brist på kapital i omlopp.
Personligen tror jag att bankeliten inte är mogen att dra pluggen ur de västerlänska ekonomierna än, men när tiden är redo avser man bygga den sköna nya värld baserat på ett kinesiskt / fascistiskt system.
För övrigt vill jag rekommendera Damon Vrabels serie i 5 delar "Debunking Money": http://www.youtube.com/user/councilonsper
http://csper.wordpress.com/
Knappast något modernt fenomen antar jag. Min pappa sa redan på 70-talet att allt hade blivit sämre, plastigare och klenare. Köp, slit och släng. Men någonstans måste det väl finnas en botten, eller?
På en toalett på gyllene prag i göteborg sitter en meny från 70talet. Vill minnas att det står bl.a. 5kr för en öl, 1kr för ett glas mjölk 🙂 Själv var jag inte påtänkt då, men bloggaren här kanske kan göra en utflykt och fota, kan rekommendera lite panerad ost och en urquell!
Att man använder substitut ska väl inte räknas som inflation. Det handlar om att konsumenten inte köper kehnoa från Bolivia till varje pris om skörden varit dålig, då köper man potatis istället, vilket är ett ganska vettigt resonemang. Detsamma gäller IKEAs val av kött.
Sedan att portionsstorlekarna minskat är oförlåterligt, då snackar vi inflation. Själv tar jag alltid köttbullar på IKEA, det är fortfarande samma antal (men kan diametern ha minskat en aning månntro?).
Från 1999 fram till och med 2008 har statens inflationskorg ökat med ca 14 %.
1999 kostade:
En genomsnittlig liter bensin – 8,39 kr (idag ca 12,50 kr – 48 %)
t/r Stockholm-Göteborg med X 2000 – 920 kr (idag över 1 500 kr – 63 %)
En tur genom en zon med tunnelbanan ca 20 kr (idag 30 kr – 50 %)
Ett SL-kort 400 kr. (idag 690 kr – 72 %)
En snusdosa ca 25 kr (ca 45 kr – 80 %)
1999 var alvedonförpackningen dubbelt så stor som idag (samma pris – 100 %)
En Big Mac 39 kr (idag 52 kr – 33 %)
En framkörningsavgiften med Taxi stockholm 28 kr (idag 45 kr – 60 %)
Ett lösnummer av SVD….
Jag har själv noterat precis som Cornucopia att det som regel minskas på förpackningar, storlekarna och kvalitén i kombination med högre priser. Är du vaken?
Så vad är den verkliga årstakten för inflationen? 20% känns väl rimligt?
Det Cornu skriver om IKEAs mat stämmer tyvärr. Portionerna har blivit mindre och kvaliten sämre. Däremot, om man vill äta mer av den maten man har köpt går det alldeles utmärkt att be om backning – utan kostnad! Då får man en halv eller ibland en hel portion till.