Under gårdagens panel på Avanza Forum så framgick det rätt snart att den enda riktigt intressanta paneldeltagaren var Johan Thorén, VD och förvaltare på Strand Kapitalförvaltning. Strand ägnar sig uteslutande åt diskretionär kapitalförvaltning åt personer med för mycket pengar, inklusive via två hedgefonder (“specialfonder”) Strand Förmögenhetsfond och Strand Småbolagsfond.
Passande nog så ser Thorén ut ungefär som allas vår Hugh Hendry, fast med glasögon. Likartad entusiasm också, men istället för att vara en svartsynt björn så kokar Thorén av optimism så i övrigt finns det nog få likheter. Naturligtvis är det en del av marknadsföringen det innebär att deltaga i panelen på Avanza Forum, men han stack ut med att ta i med att Stockholmsbörsen stiger med 25% år 2011. Kanske inte så svårt att sticka ut i sällskap av en genomtorr VD för Swedbank Robur och en kvinna från SEB, där den senare föreslog Investor som en het placering.
Man skall förstås ta 25% som en gissning mellan stortån och pekfingret, men det sade iaf något om optimismen. Och optimism är ju omväxling på den här bloggen så jag blev genast nyfiken.
Några Thorén-citat från panelen igår var bland annat om Volvo: “Åtminstone tre riktigt bra tillväxtår för Volvo. Man skall ha Volvo i portföljen”. Eller kanske det norska möbelföretaget Ekornes (OSE:EKO). “Du kanske är någon som skulle vilja äga aktier i IKEA. Ekornes är bättre än IKEA.” Naturligtvis har man väl köpt på sig både Ekornes och Volvo åt sina kunder redan, så man får ta det uttalandet för vad det är.
När forumet var slut passade jag på att fånga Johan Thorén för en pratstund, då han som sagt var den enda intressanta paneldeltagaren och jag var nyfiken på hur han resonerade i sin optimism. Vi diskuterade kanske en halvtimme (tjôtade som det heter i Gôteborg) medan Avanzas kunder strömmade ut i den vinterkalla Göteborgskvällen. Vid ett tillfälle började Thorén rent av rita grafer (med fingret) på en av Avanzas postrar vilket fick Avanzapersonal att gripa in och vilja vara behjälplig med papper och penna, men det var inte nödvändigt. Man behöver inte penna för att kunna se en graf.
Skall försöka sammanfatta grunderna för optimismen nedan. Det är inte ordagrannt Thoréns ord eller åsikter, utan min uppfattning av vad han sade, med mina egna slutsatser och funderingar som färgar det hela. Intressant var det, och jag gissar att man kan kontakta Thorén om man vill veta mer.
Svenska företag och svenska börsen
I grunden menade Thorén att Sverige nu har en urstark ekonomi och har gått stärkta relativt omvärlden ur finanskrisen. Att ha de fjärde bästa statsfinanserna i västvärlden hjälper, tillsammans med en regering som håller i slantarna. Det har ju också märkts på börserna, vilket jag har varit inne på. Exempelvis var det bara OMXS30 och tyska DAX bland de index jag följer som inte drogs ner av den europeiska skuldkrisen och undvek att utlösa tekniska dödskors.
Vi har också de starkaste och mest välmående bankerna i Europa, och har redan hanterat vår baltiska och ukrainska bankkris. Här ville jag höja en varning för den svenska bostadsbubblan, vilket Thorén bemötte. Se längre ner.
Sverige är också ett exportland, och har starka handelspartners som Norge, Tyskland, Finland. Att tredje största handelspartnern Storbritannien stramar åt såg han inte heller som ett problem. Och USA ser bättre ut för Sverige än vad man kan tro. Se längre ner.
En stark svensk krona var inget problem, eftersom svenska exportbolag idag även har tillverkning i samma länder som kunder eller konkurrenter. Jmf Volvo-ägda Mack i USA. Så en stark svensk valuta slår inte så hårt mot börsbolagen som man kan tro.
Strands fyra förvaltare besöker ca tio börsbolag i veckan, och beskedet är att svensk industri går bättre än någonsin. Som exempel nämndes ett besök på Volvos Skövdefabrik där man nu har högre produktion än man någonsin haft tidigare, även högre än 2006.
Krisen 2008-2009 har fått bolagen att höja sin produktivitet då personalen i alla led skärpt till sig. De anställda jobbar extra hårt för att de är rädda att bli av med jobben, och cheferna håller i plånböckerna. Först nu är det dags att börja anställa igen, trots att man egentligen ville göra det redan i våras.
Så den svenska arbetslösheten kommer minska framöver. Anställningar under Q4 2010 kommer synas i statistiken först Q1 2011, och riktigt genomslag ser vi först i statistiken som släpps Q2 2011. Det kommer i så fall också stärka den inhemska konsumtionen och i sig förbättra läget för Sverige.
När de svenska börserna dök berodde det mycket på utländsk blankning, positioner som nu är avslutade. Istället vill utlänningarna köpa i Sverige.
Johan Thorén drog en anekdot om en branschkollega som nyligen varit över i London för att hålla ett föredrag för en samling kapitalförvaltare som förvaltade något i storleksordningen 48 miljarder brittiska pund (eller var det 84?). När kollegan började med sin presentation om Sverige blev han prompt tillsagd att lägga undan den. Förvaltarna ville istället höra om det fanns några argument alls för att inte investera i svenska börsbolag. Sverige är hett.
Ur ett svenskt perspektiv är Thorén iaf extremt positiv. Han tror även att börsen stiger 2012, men kanske inte så mycket som 25%.
USA
USA är rejält nere i skiten. Punkt. Men det är framför allt den amerikanska staten som är i skiten, och som kanske aldrig kommer resa sig. För svenska företag blir det alltså inte sämre. Skit som skit. Däremot höjer det amerikanska folket sin sparkvot och ökar sitt konsumtionsutrymme framöver. Och behovet är enormt.
USA är nämligen väldigt eftersatt. Thorén menade att om allt varit nytt och fräscht (mer likt Sverige) så hade vi haft problem, för då hade USA kunnat skjuta upp konsumtion och investeringar. Men det är det inte. Infrastrukturen är i stora områden av vad som kan beskrivas som sämre östeuropeisk standard. I många avseenden är USA mer likt ett U-land än vad vi är vana vid i Sverige, även om det inte är den bild som visas upp normalt. Men besöker man landet och tittar bakom fasaderna så blir det inget vidare.
Även privat finns det stora investeringsbehov. Som exempel gavs att Electrolux kunde visa tillväxt enbart på att ta några procent av alla de kylskåp i gamla hus som måste bytas i USA de närmaste åren, helt oaktad marknaden för nybyggnation.
Dessutom kommer jobben tillbaka till USA tillsammans med den försvagade valutan, vilket ytterligare stärker privatpersonernas behov av att skaffa “moderna kylskåp” eller andra uppgraderingar.
Bostadsbubblan
Så var det det där med den svenska bostadsbubblan som ett problem för de svenska bankerna.
Thorén menade att man måste titta på den totala bostadsskuldsättningen, och den är egentligen bara hög i Stockholm. Det är trist i hela landet för de som köpt sin första bostad på sistone, men i stort är inte skuldsättningen bekymrande. Att den är värre i Stockholm (och delvis Malmö) beror på stor nybyggnation som alltså leder till ökade volymer av högbelånade bostadsägare, oavsett om man direkt köper nybyggt eller säljer sitt befintliga till en förstagångsköpare och flyttar till nybyggt.
Men för att en bostadsbubbla skall krascha krävs det två saker. Arbetslöshet och höga räntor. Och Stockholm har inte drabbats av arbetslöshet i princip alls mitt under den värsta ekonomiska krisen och nedgången i modern tid. Och pga bristen på industriberoende så kommer inte Stockholm att drabbas av arbetslöshet förrän tidigast nästa nedgång. Den ligger flera år framåt i tiden enligt Thorén.
Det andra är då räntorna. Vi kommer få högre räntor, men aldrig höga räntor. Inte under den här konjunkturcykeln om man skall tro Thorén.
Vad som däremot är viktigt är att mota Olle i grind. Att skärpa kraven på bostadsköparna. Bolånetaket är ett första steg. Man kan tänka sig andra åtgärder. Jag föreslog minskad avdragsrätt för underskott av kapital (=ränta), vilket Thorén tyckte lät vettigt. Och det viktigaste är att “man” (=staten) går ut och konsekvent varnar för en bostadsbubbla så att folk inte förköper sig.
I bästa fall får man då priser som planar ut och situationen blir inte ohanterlig när väl priserna börjar dyka.
Tror man på detta får vi alltså ingen bostadskrasch de närmsta åren, kanske tidigast 2013-2014. En ny inhemsk svensk bankkris skulle då först komma 2015-2016, om det nu inte är så att den totala belåningen egentligen inte är så illa. De personer som blir sittande med Svarte Petter för att de köpt på toppen får det surt, men svenska banker glider igenom det hela relativt oskadda.
Orosmoln
Thorén såg egentligen bara en ny Asienkris (Kina) som möjligt orosmoln. USA är som sagt redan körda, och det drabbar inte Sverige värre än det redan gjort. Våra handelspartners ligger främst utanför PIIGS-länderna, så en fortsatt europeisk skuldkris slår inte heller speciellt hårt.
Så det är utvecklingen i Kina man skall bevaka. Det är viktigare än det sedvanliga fokuset på USA, som man lätt får i mediabruset.
Nu pratade vi förstås inte något om problem med resursbrist, annat än att det fanns en oro för att Sverige stöter på flaskhalsar i form av brist på (kompetent) arbetskraft. Huruvida råvarubrist och råvarupriser kan punktera denna rosiga bild av svensk ekonomi hann vi inte gå in på, och råvaror uppfattade jag baserat på panelen inte som Thorén starka sida. Men jag kan ha haft fel där.
Avslutning
Mer än så hann vi inte med då jag inte lagt på parkering till längre än 21:22. Avanza Forum släppte ut folket ca 20:40.
Det var iaf en intressant och uppfriskande diskussion med en kunnig makro- och fundamentalanalytiker med vad jag uppfattar som bottom-up inställning.
Jag eller någon till mig närstående har inte fått någon som helst ersättning för detta inlägg, utan återigen är jag nyttig idiot här. Däremot fick jag en bra och trevlig diskussion.
Som vanligt kan jag skriva saker som jag inte nödvändigtvis tycker själv. Sätt igång och plocka isär ovanstående.
34 kommentarer
Klart intressant och nyttigt att veta. Men det verkar som att han överskattar Kina rejält eller vill undvika komplikationerna med deras agenda. Det skapar ju fiktiva BNP siffror, psykar valuta marknaden, och nu senaste från New York Times att Kina förhindrar export av ädelmetaller till andra länder. Kina står enligt NY för 95% av ädelmetallerna i världen! Man skapar ju all modern teknologi med sådant nuförtiden. Och nu ska dom alltså börja psyka teknologi marknaden med fascist fasoner. Att Kina sitter på 95% av marknadens ädelmetaller kan sluta riktigt illa för oss som har stort behov av det"t.ex mobiler". De lär pumpa upp priserna rejält så att deras fiktiva BNP håller sig stadig. Vi håller på att bli en del av kommunist Kina. Ousch.
Jätteintressant!
Återigen har du visat dig bättre på att analysera och referera än alla dagstidningar tillsammans 🙂
Om det blir så är en annan sak men man kan ju hoppas. Hur var det med mängden gas med de nya utvinningsmetoderna?
/g
@Jont
Hur sanningsenliga BNP-siffror är kan man inte veta. Var försiktig med att anklaga Kina för att blåsa upp siffrorna, det är inte alls säkert att de är värre än många andra länder (som USA och tidigare Grekland).
Vad menar du med att Kina står för 95% av ädelmetallerna i världen? Tror du att sällsynta jordartsmetaller är detsamma som ädelmetaller? Läs på i så fall. Guld från Kina kan du köpa hos Tavex i form av de populära Pandamynten.
Guldnisse
Och här då?
http://stockholmunderytan.blogspot.com/
@Anonym 11.17
Om du inte gör adressen till en klickbar länk kommer nästan ingen att titta in där. Det är helt enkelt för mycket besvär.
Guldnisse: Jepp, skrev fel. Menade jordartsmetaller och inte ädelmetaller "rare earth minerals". Så kan det gå:P
Men håller fast vid att Kina skapar "fiktiva" BNP siffror i större utsträckning än vad USA gjorde. Men det är väl på ungefär samma liga, men liknelsen skulle isåfall snarare vara USA 10x snabbare. Det bygger ju städer bara för att just hålla BNPn högt. Plus att många av dessa nya "städer" är ghost towns. Vilket är fullkomligt galet. Vilket bevisar att de kämpar och gör allt för att få upp sin BNP. Även om det inte finns behov av det i marknaden. Det är väldigt tydligt om vad som pågår, och att vara försiktig och feg mot de som uttnytjar sin makt för att styra marknaden dit de vill kan du glömma.
USA har också "spökstäder" där hus ägda av banker står tomma och förfaller. Trots att husen är plundrade och i näst intill obeboeliga värderas de av bankerna på en nivå som motsvarar toppen på bostadsbubblan.
Återigen, var försiktig med att peka ut just Kina, inte av feghet utan för din egen trovärdighets skull. Kinas BNP skapas faktiskt till större delen av verklig produktion, till skillnad från USA:s som består mestadels av inhemsk konsumtion.
Guldnisse
Kanonbra Cornucopia, ser fram mot fler intervjuer med intressanta personer.
/Utblick
Jo det finns faktiskt skäl till optimism.
Bankerna har de överlevt både en Lehman-krasch och en östeuropa katastrof, även om det tärde på krafterna. 200.000 jobb relaterade till bilindustrin var hotade, men nu har båda biltillverkarna lyckats överleva tackvare nya ägare.
Vår statsskuld fortfarande betydligt lägre än problemländernas, som t.ex Italiens. En annan stor skillnad från problemländerna (USA, PIIGS) är att vi är en handelsnation där halva BNP ugörs av exporten.
/Lars-Gunnar
Om inte annat så kan man väl hoppas att det går som han tror 🙂
Nedåt i ngn form ngn gång är ju oundvilkligt – och han beskriver ju i princip en "vanlig" konjukturcykel…
Jag tror iof att en del svenska bolga kan drabbas lite av att stater skär ned i sina budgetar men hur mkt av omsättningen som är just försäljning till offentliga företag och institutioner vet jag egentligen inte…
Du hann inte komma in på mer långvariga effekter av Peak oil med honom ? 🙂
/K
Cornu,
Du har tidigare uppmanats av skribenter att bli såväl datakonsult (igen) som lärare i stället för att spankulera omkring i skogen och på ägorna.
Nu kan du även lägga reporter till listan av alternativa sysselsättningar ifall den lusten skulle falla på. Eller varför inte intervjuare och talkshowvärd?
Tack för ett intressant referat och rapport. Stimulerande med alternativa synpunkter från folk som tänker. I vad mån de får rätt återstår sedan att se.
/Morfar
Jag är medveten om "ghost towns" i USA, det jag läst och sett genom åren så är de mest mindre hus alltså inte städer med massiva skyskrapor. Inte ens i närheten av de oerhödra skyskrapor och dess moderna angklang som finns i Kina utan snarare av det mindre måttet. I en del fall beror det på att på att de rika köper bostäderna som investering istället för aktier. Men bor inte i dem.
När jag syftar på fiktiv BNP syftar jag på hur de övervärderar sin valuta för att öka den gentemot andra valutor och då i slutändan också påverkar BNP. Så det är inte bara ett område som påverkar denna "fiktiva" BNP. Utan det är många strängar som dras åt rätt håll för att se ut vara något än vad det verkligen är.
Man ska inte blint tro på någon, därför bekymmrar jag mig inte för min trovärdighet. Ta reda på fakta själv och kolla på djupet hur det ligger till så får ni se hur det ligger till.
Jag rekommenderar denna online bok:
Chinas-Economic-RiseFact-and-Fiction
Lars-Gunnar: Nu känner jag att du inte ser skogen för att alla träd är i vägen. Bankkrisen är på inget sätt över, jag skulle beskriva det som att det enda skälet till att bankerna finns kvar är respiratorhjälpen dom får, kombinerat med kreativ bokföring. Dom 200.000 jobben inom bilindustrin, tror du att dom räddats genom nya ägare, eller är det så att fundamentan som gjorde att dom var hotade från början finns kvar? Kan det vara så att absolut INGENTING är löst utan vi har bara bäddat för större problem genom att köra galenskaperna ett varv till? Konsumtion och ständigt MER konsumtion är grunden för att allt ska fungera, vad händer när vi inte kan konsumera mer? Tankarna går till Monty Python-sketchen där den fete mannen äter så han sväller upp till en stor boll. Slutligen spricker han för att han övertalas att äta bara en liten chokladbit till som efterrätt. Pessimism och realism är inte samma sak, jag anser mig vara realist.
Jag är medveten om "ghost towns" i USA, det jag läst och sett genom åren så är de mest mindre hus alltså inte städer med massiva skyskrapor. Inte ens i närheten av de oerhödra skyskrapor och dess moderna angklang som finns i Kina utan snarare av det mindre måttet. I en del fall beror det på att på att de rika köper bostäderna som investering istället för aktier. Men bor inte i dem.
När jag syftar på fiktiv BNP syftar jag på hur de övervärderar sin valuta för att öka den gentemot andra valutor och då i slutändan också påverkar BNP. Så det är inte bara ett område som påverkar denna "fiktiva" BNP. Utan det är många strängar som dras åt rätt håll för att se ut vara något än vad det verkligen är.
Man ska inte blint tro på någon, därför bekymmrar jag mig inte för min trovärdighet. Ta reda på fakta själv och kolla på djupet hur det ligger till så får ni se hur det ligger till.
Jag rekommenderar denna online bok:
Chinas-Economic-RiseFact-and-Fiction
Allvarligt talat mest blaha.
Inget stämmer tyvärr av det han säger.
Köper guld
Sen när har inte Hugh Hendry glasögon?
Håller med om analysen. Till skillnad från Anonym IV så köper jag guld trots att jag delar Johan Thoréns syn i det mesta.
Jag ser ingen som helst motsättning mellan att tro på stärkt konjunktur framöver och att köpa guld.
Det är nästan tvärtom.
Den goda konjunkturen kommer ju av att centralbankerna stimulerar ekonomin genom att öka penningmängden på olika sätt. Och det får till följd att råvarupriserna, inkl guldet, ökar.
Kanske är jag envis men jag kan inte hur jag än anstränger mig se hur konjunkturen kan beskrivas som god för oss vanliga människor om som du säger, penningmängden ökar samtidigt som råvarupriser går upp? Tror du att din lön kommer justeras därefter samt skatterna du är ålagd att betala? Det kanske är någon form av magi inblandad som jag inte förstår. Magi som gör att ingen någonsin behöver betala någonting oavsett vad. Guld däremot håller jag med om.
Kina har inte 95% av alla rare earth-metaller. De har 95% av PRODUKTIONEN av dem, vilket är en helt annan sak. Slutar de exportera kommer någon annan att börja bryta dem. Det kan ta ett tag, men blir stoppet långvarigt så kommer ickekinesiska gruvor att komma tillbaka.
Den blinde leder den blinde…
Guldbubblan är här ?
Aftonbladet basunerar ut:
"Barca, Milan, Real – här är tröjorna till de bästa lagen
Handla nu och få en guldlott på köpet – med chans på 1 kilo guld."
Aftonbladet lottar ut ett kilo guld
Första tecknet på en Bubbla är ju traditionellt när aftonbladet uppmärksammat den( i stil med "vi listar 100 vinnaraktierna")
/Darius
Tack för en intressant inlägg.
Allt snack om vändning, idag behöver Fannie Mae och Freddie Mac en ny bail-out!
Det har knappast vänt.
Köper också guld, fysiskt förstås
Linus: Blah, ja ja, jag skrev att Kina står för och sitter på 95% av alla rare earth metals i världen. Det innebär ju inte att de har alla gruvor själva, men att just de står för 95% just idag. Tyvärr är jag inte 100% petig med vad jag skriver i kommentarer på bloggar, då det är likt avföringen från den ursprunglige bloggaren.
Bloggaren skriver en blogg som är likt föda, den åker ner i tarmen och slutligen ändtarmen där kommentarerna framkallas. Alltså är vi slut rester och allmännt jox som mest luktar illa. Gnäll, tjafs och allt möjligt skit.
mycket intressant läsning! tack
global
Jont, det där var väldigt poetiskt.
Cornu, "Som vanligt kan jag skriva saker som jag inte nödvändigtvis tycker själv." Vad tycker du själv om optimismen? Kanske en dum fråga men ändå intressant.
Eftersom jag var närvarande måste man justera för karisma, så det tar tid att processa. Argumentationen var sund, baserad på fakta och studier så att säga i fält.
Man kan fortsätta hänga på tekniska uppgångar på Stockholmsbörsen, delar av vinsterna säkrar man. Sälja på relevanta tekniska signaler osv, så kan man vara försiktigt bullish.
Fakta är att Stockholmsbörsen (iaf OMXS30) klarade skuldkrisen galant, vilket stärker tesen att Sverige inte kommer skadas av en kollaps för PIIGS. Marknaden stärker Thoréns teorier.
Så jag är försiktigt positiv till just Sverige. Sverige är inte USA, som annars är lätt att fokusera på. Samtidigt skall man skilja på bolag och aktier. Kanske är redan uppgången inprisad, men Thorén menar att den inte är det.
Fint skrivet! Tummen upp!
Även om jag inte instämmer i optimismen så kan jag säga som Roofert, bra skrivet.
Först Cornucopia, tack för din intressanta blogg, jag tycker att Johan Thorén bekräftar bilen av att Sverige är övervärderat, jag menar han säger bara vad de flesta redan vet och har redan diskonterat, anledningen till att Sverige inte drabbades så hårt tror jag har att göra med att Sverige är ett export land och Kina fortsätter att importera indirekt från bla Sverige, dessutom har våra banker gömt förlusterna i Baltikum och väntar tills de inte är förluster längre för att plocka fram dessa.
Vad händer när Kinas tillväxt avtar och det kommer att minska, när det händer vet man inte.
Jag föredrar att investera i marknader och produkter där kompetensen är liten tex USA.
Bäste C,
Stort tack för detta inlägg och vad bra att du lagt i lite extra i p-mätaren. Tittade själv på intervjun av Sven H på internet men detta inlägg var det mest givande.
/ck
Du frågade inte hur han ser på dina TA- analyser?
Hoppas varken att vår kära Cornu eller polarn Flute inte tar illa vid sig men vi har max 10 år kvar med vårt existerande monetära system.
Hej och hå vad bra det går för Sverige vilket tyvärr inte spelar någon som helst roll när samtliga pappersvalutor går rakt in i vägen inom tio år.
Ps tack Riksbanken som sålt delar av vårt guld för att istället köpa valuta i dollar eller Zimbabwe valuta som många kallar det.