Vi har de senaste decennierna varit bortskämda med att ha legat i den fas i Konratiev-cyklerna som innebär att det är lönsammare att tjäna pengar på pengar (eller om man så vill på papper) än på att göra något i verkligheten. Detta har gett upphov till mantran som “sitt still i båten” eller “aktiemarknaden går alltid upp över tiden” etc. Vi tar idag detta som sanningar, då i princip ingen i arbetsför ålder idag har varit i arbetslivet utanför denna fas.
Men sedan år 2000 har det varit högst tveksamt om man faktiskt tjänar så bra på aktiemarknaden, iaf inte med avsikten att ligga länge och stilla i marknaden. Amerikanska S&P-500 nedan, ser ungefär likadant ut för de flesta börsindex, även i Sverige.
Det var på 1990-talet (och även 1980-talet) man skulle äga aktier, men vi hänger desperat fast vid drömmen att upprepa 90-talets börsutveckling. Justerar man för inflationen så har inte börsen passerat rekorden från år 2000, och den som suttit stilla i båten har inte fått någon vidare utveckling. Trots att världsekonomin påstås ha växt. För sakens skull finns det inritat tekniska signaler för en långsiktig MA50/MA200-strategi med dödskors och gyllene kors, vilket kan förbättra det hela rejält, trots flertalet felaktiga signaler. Men det är inte att sitta stilla i båten.
Min poäng här är att det nog är dags att sluta drömma om en fantastisk börsutveckling. Vi har som ni vet en lång rad problem framför oss, finanskriser, skuldkriser, råvarubrist och peak oil, och i västvärlden har ni kanske redan nått tillväxtens gränser.
Men när man inte längre kan tjäna speciellt bra med pengar på pengar, så finns det andra sätt att tjäna pengar. I verkligheten.
Företagande.
Om du som aktieinvesterare har en miljon kronor att investera, kanske du kan förvänta dig 7-14% i vinst historiskt, beroende på vem du frågar. Per år.
Men tänk dig att du ägnar dig åt fysisk handel istället. Köper in varor och produkter folk vill ha och behöver, och sälj dem med lämpligt påslag. Beroende på vad det är för något du säljer kan påslaget vara 30-500%. Om du lyckas omsätta ditt varulager en gång om året så gör du alltså en vinst på 30-500%. Naturligtvis före kostnader som personal, lokaler etc. Ja, det finns branscher med så stora bruttomarginaler som 500% påslag mot grossist- eller importpriset, iaf om det rör prylar från Kina.
Om du lyckas omsätta din miljon i varulager en gång i kvartalet gör du en vinst på 120 – 2000% om året. Omsätter du varorna en gång i månaden gör du en vinst på 360 – 6000% om året.
Förväntad avkastning på aktier står sig rätt slätt i jämförelse med det. Nu är detaljhandel förstås bara ett exempel, andra branscher kan ha usel avkastning på riskerat kapital, där aktier eller rent av bankboken kan vara lönsammare periodvis (t ex för rena primärproducenter inom jordbruk och skogsbruk).
Men företagande har förstås kostnader. Och man är ingalunda garanterad att lyckas. Liksom med aktiehandel är det många som misslyckas, men som vanligt hamnar de på Talebs tysta kyrkogård. Ingen får höra om de som aldrig blev rika eller etablerade, oavsett om det handlar om aktiehandel eller företagande.
Kan man hitta en lämplig volym på insats och omfattning så kan iaf en stor del av personalkostnaden gå till dig själv och din familj. Och har du redan lokaler i lämpliga kommersiella fastigheter, så går även hyran till dig själv. Man kan idag också etablera rena Internetföretag, som kan skötas från en postbox och hemmet, även om många grossister och distributörer helst ser att man har en affärslokal med öppettider för att inte konkurrera med sina etablerade återförsäljare.
Är det bättre att satsa pengarna på ett eget företag eller på en börs med bleka framtidsutsikter?
Att ha drivit ett företag och misslyckats kan åtminstone ses som en merit av vissa, men att suttit och handlat aktier och förlorat allt är knappast att anse som en merit.
Det finns dock inga genvägar till rikedom här i världen, annat än för de som haft tur. Att starta och driva ett företag är mycket arbete, oavsett omfattning, men det är iaf att skapa någon verkligt och inte bara att handla med namn och siffror på en skärm. Jag har skrivit det förr. Vid dåliga tider kan det ges utmärkta tillfällen att etablera företag, åtminstone för den som har kapital att sätta bakom och alltså klarar sig utan skuldsättning. Lokalhyror kan vara lägre, det är lättare att förhandla till sig bra priser osv. Har man eget kapital och kan starta skuldfri kan man också ha en rejäl konkurrensfördel mot andra som har räntor att betala. Enda nedsidan är kundunderlaget.
Men den som kan tänka i nya banor kan ha mycket att vinna.
Jag kommer återkomma till att aktiemarknaden kanske inte har så mycket att ge framöver, och att vi kanske behöver sätta oss som individer på avgiftning från tankarna om evig och stigande rikedom baserat på aktier.
20 kommentarer
(s)venska skatteskalan:
-Investmentbolag 0% skatt
-Husreavinst 20%
-Kapitalvinst, företag 30%
-Låglönearbete ca 80% (30%kommunalskatt, 30%sociala avgifter, 20%moms)
-Höglönearbete 90% (20% statlig skatt, 30%kommunalskatt, 30%sociala avgifter, 20%moms)
– hm, något är fel fick sista summan till 100% 😐 alltså listan lämnad med reservation för felaktigheter och avrundningar)
/g
Men att äga aktier är ju att äga ett företag??
Jag hoppas på att bli förmögen på att guldet stiger våldsamt i värde. Det är kanske att hoppas på för mycket, men vem vet? Snart sagt alla peak-oil-auktoriteter förebådar stora prisökningar på guld. Det vore ju bekvämt att slippa anstränga sig för att bli förmögen.
Anonym 10/11 11:08:
Du glömmer att via har dubbel beskattning på företagande i Sverige. Företaget betalar vinst skatt på ca 26% (tror jag det blir efter senaste sänkning. Vilket är lågt i internationell jämförelse) men sedan gör du utdelning från företag får du som privat person betala ytterligare 30% i kapital inkomst skatt om du har tur.
Har du otur har mindre företag med mindre antal anställda där du själv är en av nyckelpersoner så gör 3-12 reglerna att du inte kan ta ut hela vinsten som utdelning utan att den beskattas som lön. Nu har nya regeringen ökat fribeloppet som alla kan ta som utdelning ganska mycket jämfört med tidigare. Är för mig den "största effekten" jag märkt av alliansen sedan 2006 dock är det ändå bara en bråkdel av min vinst i mitt företag vilket gör jag återinvesterar det mesta dock ej i kärnverksamheten.
anonym 11:41:
Dessutom ska du INTE summera ihop de enskilda skatterna när du lägger ihop skatterna för att räkna ut total skattetrycket.
Folk som har köpt kvalitetsbolag har inte förlorat någonting om de investerat långsiktigt. Hade du investerat i bolag som Coca Cola, H&M och Proctor&Gamble hade du tillsammans med utdelningar legat rejält på plus.
Men det gäller att investera vid rätt tillfälle. För 10 år sen var börsen rejält övervärderat, och då var de helt fel tillfälle att köpa aktier.
Jag föredrar att köpa in mig i ett bra bolag som är världsledande inom sitt område, istället för att själv starta upp ett eget företag och riskera att förlora allt. Jag är inte bättre på att sälja kläder än H&M…
CornuCopia,
Nu blir jag nyfiken. Vad är det för företag du startat? Som du säger själv, om man kan få avkastning på 30-500 % per år, varför gör inte du det?
Varför sitter du med ett obelånat skogsbruk som ger 1 % avkastning och en blogg som ger en timinkomst om 20 kr? När det bara är att starta ett grossistbolag och tjäna 30-500% av insatsen per år…
Ni som tror att börsen kommer gå bra är nog inte särskilt uppdaterade på verkligheten. Det enda som kan få börsen att (förefalla) gå bra är inflation. Att bedriva företag kan förstås också vara riktigt besvärligt i tider av nerväxt. Något annat väntar inte.
Men hallå, de som tjänar mest är ju de som sitter på höga positioner i stora och framgångsrika företag. Istället för att starta egna företag hela tiden kan ni väl satsa på att klättra i befintliga sådana. Nej, Anonym 11.55 är säkert inte bättre än H&M på att sälja kläder, men han kanske kan tillföra något i företaget.
Tycker det här inlägget inklusive alla kommentarer hittills (utom min såklart) ska förses med etiketten "trams".
Guldkalle
Hur kul är det att vara en karriärklättrare? Det kan möjligen vara kul för en del personer som har perfekta egenskaper för att ägna sig åt sådant, men man skall inte skämmas om man inte har precis de egenskaperna, för det är verkligen inte bara goda egenskaper som gör en effektiv karriärklättrare och de flesta kan hitta roligare och nyttigare saker att ägna sitt liv åt.
Anonym 2010-10-11 11:22
Du blir generellt sett inte rik på guld, men du bevarar köpkraften över tid. Det är gott nog i oroliga tider.
Däremot kan en tillfällig situation uppstå med finansiell kris och annat som gör att det blir tokrusning efter guld och silver. Då kan värdet vara så högt att du blir "rik" om du säljer. Men då förutsätter det att du bytt mot något annat av substansvärde. Förslagsvis skog och fastigheter.
/Morfar
Svar till Morfar: Det är knappast givet att guldet bara bildar en tillfällig topp. Guldets värde kan bestå både för att guld blir en viktig del av framtidens penningssystem, för att de ekonomiska problemen fortsätter länge, länge och för att guld av olika skäl kan få en permanent uppvärdering.
Jag tror inte det är någon dum idé att äga aktier idag. Om man ser det för vad det är, delat risktagande med utdelning och utdelningstillväxt som belöning, så tror jag aktier kommer fortsätta vara en bra sparform. Går börsena ner eller bara stpr still kan man investera billigare, så jag ser inte det som ett problem. Börstoppen år 2000 var ju extrem. Att säga att aktier inte är något för framtiden pga att den toppen ännu inte överträffats tycker jag är helt felaktigt. Mängder av bolag står idag dessutom mången gånger högre än år 2000. Den som investerat under denna period med lite urskiljning har lyckas mycket bra. Tirra på Öresund, Lundbergs, Latour, Hakon osv. Glöm heller inte att avkastningskravet ökar i goda tider med inflation, varför aktier då måste sjunka för att direktavkastningen skall skjutas upp. Jag håller dock med till viss del, många har alldeles för stor tro på aktier. Typ att det bara är att köpa nån indexfond eller Asienfond för att om 5-10 år plocka ut en vist på några 100 %. Då går också dessa girigbukar ofta på pumpen..
Absolut rätt. Att starta och driva företag med skuldfri igångsättning och hålla till i egna lokaler med familjen som personal kan ju vara en bra investering. Det innebär ju multum med arbete men med dom förutsättningarna har man ju stor chans att lyckas.
Annars om man kollar en kille som Gary Vaynerchuck och följer hans lära så kan man ju precis som många bloggare (pain du martin tex) göra sig ett leverna på annat vis. Starta en blogg om något du brinner för, bli en del av ämnet så du etablerar ett personligt varumärke. Sedan har man facbook och twitter osv.
När man gjort sig tillräckligt stor så kanske någon en dag ber en föreläsa någonstans (Martin föreläste på bokmässan nu senast) eller så får man skriva en bok (Martin är nu uppe i 2)
kostnaden för detta är noll. Personligt engagemant, hårt arbete och tålamod så kan du om du ha tur leva på ditt intresse i sista ändan.
http://www.youtube.com/user/councilonsper
Martin vem?
"Men hallå, de som tjänar mest är ju de som sitter på höga positioner i stora och framgångsrika företag."
Men dit ær det långt att klættra. Det bæsta sættet att med minsta møjliga insats av tid och arbete maximera sina odds att skapa sig en førmøgenhet ær fortfarande att spekulera med andra mænniskors pengar.
Trist om det är slut på de goda aktie-tiderna. Det är så mycket bättre att livnära sig på aktieägande än att driva företag. Man slipper allt tjafs med kunder och myndigheter. Om det går bra eller dåligt så är det bara ens egen förtjänst. Finns ingen annan att skylla på. Trist om det är slut med denna livsstil.
12:15 Inget speciellt. Det är bara ett konstaterande av vad detaljhandeln kan ha för bruttomarginaler. Köper en del saker till företaget ibland från grossister. Företaget behöver 2st, men man kan bara köpa i 12-pack. Resten säljer jag alltså företaget vidare med påslag till andra behövande. Det är bra vinst på satsat/riskerat kapital. Men handlar inte om några volymer. Fördel är när det inte är färskvaror, utan t ex utrustning, så det inte är någon brådska att sälja. En liten sidoinkomst i företaget under "övrigt".
Ibland börjar man dock fundera på att sälja i större skala och anstränga sig lite med marknadsföringen, lägga upp webshop etc.
Gillar man inte att sitta på varulager kan annars det här vara en bra idé: http://carljohanhall.blogspot.com/2009/11/en-sjalvgaende-affarside.html