Kanske mer relevant och intressant än tidigare grafer över de femtio största oljekonsumenterna, är att jämföra datat för medlemmarna i OECD. Likt tidigare graf över OECD-ländernas energimix, så slänger jag även med BRIC-länderna, Saudi-Arabien, Förenade Arabemiraten (inklusive Dubai). Jag har även lagt till två fattiga länder, nämligen Afghanistan och Malawi.
Vi börjar med oljekonsumtionen i tusen fat olja per dag.
Säger i sig inte så mycket.
Vi justerar istället för befolkningen och får antalet fat olja per capita och dag.
Värst är Luxembourg, som gör av med över 16 liter olja per person och dag. Allas hatobjekt USA hamnar först på femte plats bland OECD-länderna, och Sverige ligger en bit över mitten på trettonde plats. Vi gör “bara” av med ca 5.6 liter olja per person och dag, eller 22.4 liter olja om dagen för en tvåbarnsfamilj. Fortfarande inget att slå sig för bröstet för, t ex är våra cykelvänliga danska grannar 16% bättre.
Fattigdomen och misären i Malawi och Afghanistan, som i princip är kvar på medeltida nivå framgår tydligt. I Afghanistan gör man av med ca 30 cl om dagen. Två matskedar olja per dag och person. Det räcker till någon timmes ljus i en oljelampa, och är nivåer som vi i Sverige kanske såg på medeltiden, fast då med animaliska eller vegetabiliska oljor, främst för belysning.
Bland OECD-länderna är förbrukningen av olja per capita lägst i Polen och speciellt i Turkiet. Europeiska länder som Ungern, Slovakien och Polen gör rent av av med mindre olja än exempelvis Mexico.
Slutligen tittar vi på hur mycket våra ekonomier utvecklats, och hur mycket BNP vi kan krama ut ur de där oljefaten.
Kanske inte helt överraskande så är det ofta medeltida Afghanistan det land i listan som är absolut bäst på att krama ut bruttonationalprodukt ur sina två matskedar med olja per dag och person. Lite grovt så kan man påstå att ekonomin och levnadsstandarden i Afghanistan antagligen är betydligt hållbarare än de flesta andra länder, om man skulle drabbas av en utbudsbrist pga peak oil. Kanske en klen tröst när man lever med medeltida standard? Aghanistan visar att mänskligheten inte går under utan olja, bara skickas tillbaka några hundra år i tiden…
Absolut sämst i listan på att omvandla konsumtion av olja till BNP är förstås Saudi-Arabien. Bygger man hellre palats än en framtid, så blir det också så. Jag berörde igår de problem som gör att Saudi-Arabien måste satsa allt mer av sin olja på låg förädling för att släcka befolkningens törst och svalka dem under ökensolen. Befolkningen må inte dö av värmeslag eller törst, men det ger inte någon ekonomi utan är bara en livsuppehållande åtgärd.
Allra bäst i OECD, och kanske i världen (?) på att förvandla olja till bruttonationalprodukt är vår jordbruksgranne Danmark. Man är rent av bättre på detta än både Schweiz och Norge. Sverige hamnar på 10:e plats.
Värt att notera är att Förenade Arabemiraten (UAE) visserligen lyckas bättre än Saudi-Arabien, men trots Dubai så lyckas man bara förädla oljan i ekonomin bättre än bottenskrapet av OECD-länderna. Även ett fattigt land som Malawi är bättre på att förvandla olja till ekonomi än vad Förenade Arabemiraten är. Alla torn som växer till himlen står inte på fast mark.
De flesta länder i OECD är bättre på att förvandla olja till bruttonationalprodukt än världen i stort, undantaget Kanada, Chile, Island, Mexico och Sydkorea. Samtliga BRIC-länder (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina) är också sämre än världssnittet och dessas generellt stigande oljekonsumtion göder visserligen en kraftig ekonomisk tillväxt, men är alltså inte speciellt effektiv.
Datakällor: Oljekonsumtion per dag hos EIA. Befolkning enligt Wikipedia. BNP från IMF via Wikipedia.
Naturligtvis är det också intressant att titta på total energiförbrukning per capita och i förhållande till BNP. Återkommer på den punkten.
6 kommentarer
Det olösliga ligger att vår ekonomi måste öka med räntan på våra samlade skulder. Detta går inte att upprätthålla när energin minskar. Med andra ord vi kan inte slå ner på takten i vår skuldsättning.
Norge och Danmark får väl draghjälp av norsk vattenkraft, och Schweiz har väl en del av den varan också. Det borde väl förklar varför de länderna har så hög BNP per oljefat?
Även Frankrike kör vattenkraft + kärnkraft.
Men det gör även Sverige. Vi är sämre än dessa ändå.
Som norrlänning skulle det vara lätt att föreslå långa avstånd och resor, men nu kör ju Stockholmare lika mycket bil som norrlänningar.
Så huvud problemet i Sverige är dålig stadsplanering och dålig kollektivtrafik.
Det senare är relativt lätt ordnat och kommer att minska vår oljeförbrukning när oljan blir dyrare. En buss drar ju väldigt mycket mindre än 50 bilar. Godstransporter går även att skära ned på med mer lokalproducerad och förädlad mat m.m.
Förnuftig stadsplanering verkar dock vara för mycket att önska…
En kommentar till. Flera av länderna med hög BNP per oljeförbrukning är länder där finanssektorn har stor del av BNP, och den delen av BNP kan nog komma att utplånas snart, vilket kommer att sänka deras ranking radikalt.
>Värst är Luxembourg, som gör av med över 16 liter olja per person och dag.
Luxemburgarna lever inte speciellt annorlunda än vi andra i Europa.
Det är ett litet land, så statistiken skevas en del av speciella omständigheter.
Dels exporterar de massor av metallurgiska produkter.
Dels åker alla som bor i närheten dit och tankar.
I Martelagne går vägen längs gränsen till Belgien. Det finns i stort sett ingen verksamhet på ena sidan, men fullt av mackar (som också säljer cigglimpor) på andra sidan…
Hur mycket av de svenska transporterna går med lastbil över väldigt långa sträckor? Jag har inga siffror på det, men förmodligen en hel del. På grund av det bristfälliga och i många fall obefintliga järnvägsnätet så går alldeles för mycket transporter med lastbil.
Att Sverige dessutom är väldigt avlångt och har stora naturtillgångar i obefolkade områden i norr gör inte heller saken bättre.