Som en del av redan räknat ut, gissat eller förstått så har jag skrivit en bok. Eller snarare ett manus. Bok är det först när den är i tryck.
Efter ca arton månader, mestadels research, är nu ett 379-sidigt epos “färdigt”. Färdigt i den bemärkelsen att det är dags att skicka in det till förlag för refusering. Skrivartoner, papper, porto och paket för att nära en dröm om publicering. Förlag vill ha manus på A4-papper, lösblad.
Det rör sig om vad som på svenska numera kallas för en spänningsroman (eng thriller). En sedelärande historia som förhoppningsvis både underhåller, skrämmer, fascinerar, utbildar och väcker tankar bortom den fernissa av ytlig underhållning man annars kan se genren som.
Det finns definitivt en målgrupp och läsekrets för romanen, men långt ifrån alla förlag kommer vara intresserade. Om något. Jag är inte naiv.
Så nu vänder jag mig till mina kära läsare om ni har några förslag på förlag att skicka in till, och för den delen om ni har förlagskontakter att tipsa om att jag har ett manus som kan vara läsvärt. Om mot förmodan någon förläggare läser detta och bryr sig i högarna av manus att refusera, så har jag e-postaddress [email protected]. (Eventuella förläggare kan notera att jag driver den mest lästa och besökta bloggen i Sverige inom ekonomi, finans och miljö, samt en av de mest besökta inom politik. Se bland annat här.)
Nu bryr sig inte förlag om detta, utan enbart sina egna lektörers utlåtanden, men publiken kan få följande omdömen från mina faktagranskare och korrekturläsare. Dessa får förbli anonyma för tillfället.
“Läst med ett leende på läpparna. Mycket bra och medryckande. En ambitiös faktakorrekt skildring.” – faktagranskare W
“Attans, så roligt detta var. Mycket, mycket bra skrivet och oerhört snyggt och medryckande språk med härligt tempo.” – faktagranskare M
“Jag är imponerad, mycket imponerad! Det är en tillgänglig bok, en spännande story.” – Faktagranskare P
“Fängslande och skrämmande när det svenska välfärdssamhället kastas in i en kris det inte är byggt för. Genialiskt!” – korrekturläsare H
“Det finns inget skrivet i det här tempot från svenska författare.” – korrekturläsare A
Många nätters förstörd nattsömn har det blivit för faktagranskare och korrekturläsare som fastnat och inte kunnat släcka lampan. Ett stort tack till dessa tålmodiga personer!
Jag har fortfarande inte tröttnat på att läsa manuset, utan fastnar fortfarande själv. Fast det kanske är normalt?
42 kommentarer
Grattis i förskott. Det blir väl snart repotage från bokmässan i Göteborg, "hemma hos-repotage" och intervju i Fokus och SvD.
Spännande, låter som en bok (ehum.. ett manus) i min smak. Hoppas och ser fram emot att detta realiseras i en bok.
Har du inte funderat på att skriva en bok om peak oil? Du har skrivit ett stort antal inlägg om ämnet, du skulle nog kunna sammanställa allt till en bok.
Hade nog inte blivit en kioskvältare, men hade nog lockat en liten skara som är intresserade av ämnet.
/Stefan
Förlägg själv-som pirat!
Innehåller boken en Tjej med ADHD och avancerad sexlust, kritik mot samhället och maffialiknande onda män-då är det succe direkt./Oppti
Spännande!
Kanske är om livet efter peak oil… låter som en thriller för mig.
/P
Hej Cornu!
Som jag ser det som gammal förläggare och författare finns det fler alternativ än en traditionell utgivning via ett traditionellt förlag.
Enklast, du kontaktar drakarna Bonniers eller Norstedts etc som tar över utgivningen och skinnar dig in på bara kroppen. Förutom en liten skärv per bok så får insikter om den monopoliserade förlags- mediabranschen som lagt sordin på det fria ordet. I kontrast till det fria tänkandet och publicering som du står för.
Tro mig du kommer att många nya uppslag över hur illa ställt det är med det fria ordet, åsikten och hur vi via media och förlagsbranschen förleds och blir lurade att reagera med vår reptilhjärna.
Alternativt gör du som David MacKay, han med Sustainable Energy without the hot Air, (du verkar inte ha läst den ännu?) publicerar alstret som en nätbok, där du har möjlighet att låta boken växa till sig organiskt och bli ännu bättre utifrån de reaktion som du får.
Samtidigt kan du erbjuda/sälja boken i tryckt form genom att själv stå för utgivningen via "print om demand".
Det finns flera tryckerier som erbjuder den tjänsten och som gör att du slipper binda kapital och ta risken att det blir en flopp. Dessutom kan de också sköta distributionen till köparna.
Lycka till!
M
Grattis! Önskar dig all lycka till i att hitta förläggare!
/mikael
Måste bara få beklaga mig över cornus val av genre.
Spänningsroman? (Jag orkar inte formulera mitt förakt och ogillande för genren – jag har ett jobb jag borde sköta så jag nöjer mig med ett onyanserat ord.) Blä.
Grymt kul att du har skrivit färdigt boken – grattis!
08:54. Jag kunde förstås valt att skriva ett epos som två systrar och deras kamp mot de patriarkala strukturerna i ett epos som sträcker sig över kontinenter och decennier. Men det gjorde jag inte.
Genren är en sak, ämnet är en annan sak. Men jag säger inte mer just nu.
Martin Saar, jag är medveten om detta. Inget hindrar att jag provar förläggare till en början. Sannolikt blir jag refuserad över hela linjen, och kan då prova andra vägar.
Kommentar (Martin Saar) insändaren.
Kanske DPN i Malmö kan vara något (Digital Printing Network) tror jag dom heter. Tycks syssla med tryckeri on demand för stora företag. Kanske även böcker se hemsida DPN.se.
Kan man förskottsbetala på något sätt för att säkra sig ett av de första signerade exemplaren? Låter som en bok jag skulle köpa och sträckläsa. Min gissning är att den liknar Operation Garbo. Spännande för alla som älskar sitt land!
Bra, prova förläggarevägen så får du material till en bok till om hur illa ställt det är med det fria ordet och det fria tänkandet inom media- och förlagsbranschen.
Är inom musikbranschen… Säg till om du har en platta på g 🙂
Stort grattis till manuset!
/Roofert
Roofert, gillar du Gunnar Bunker? Skulle bli ungefär lika bra skönsång, fast sämre taktkänsla. Jag är helt och totalt obegåvad när det gäller sång och musik. Någon måste ligga längst till vänster på normalfördelningen.
Cornu, vi gamla stötar läser helst Gammel-Böcker.
Varför inte Guillou-Marklunds förlag!? tror de heter piratförlaget 🙂
Köp SIAF.PK nu på Dippen!
Hellbound
Tycker du skall skicka ett exemplar till Guillou med ursäkten att du vill få in den i piratförlaget.
Inte så mycket för att få boken publicerad som att det skulle vara vansinnigt komiskt om Guillou hade läst din bok. (sen har ni väll iofs ungefär samma åsikter om millitären.. Och säkert en hel drös andra frågor som inte är direkt politiska)
Piratförlaget är en bra idé, tycker jag också!
Kul, jag ser fram mot fler inlägg om hur det går med publicerandet.
"Problemet" med piratförlaget är att de enligt egen utsago bara vill ge ut böcker som de tjänar pengar på. Detta är även åsikten till att de endast(?) ger ut böcker av kända författare som skriver den dynga som allmänheten gillar bäst. dvs köper.
Därmed kanske de skulle vara skeptiska till att ge ut en bok av en okänd(?) författare, särskilt som Cornu inte är en kvinnlig författare som skriver konventionella deckare.
P
Som gammal förläggare, med intresse för de förändringar som är på gång inom bokbranschen, föreslår jag att du tittar närmare på http://www.publit.se
Du har ju redan direktkontakt med en stor del av din målgrupp. Vad ska du med ett traditionellt förlag till? Är det bara fåfänga som gör att du vill att det ska stå Bonnier eller Norstedt på omslaget? Tänk nytt även när det gäller att nå ut med din bok och lycka till!
"Är det bara fåfänga som gör att du vill att det ska stå Bonnier eller Norstedt på omslaget?"
Kanske är det Nobelpriset i Litteratur som hägrar?
12:57, javisst. Men jag kör en vända med förläggare. Tar bara några månader att bli refuserad, sedan kan jag självpublicera om ingen nappar.
Samtidigt ger kanske självpublicering 200-300 sålda böcker som bäst. Nappar en förläggare så är de väl inte intresserade av färre än typ 3000 böcker.
Sedan tycker jag självpubliceringssajterna verkar vara goda på att pungslå författare också. 3000 – 10 000 i startkostnad utan att en enda bok är såld, och sedan tar de själva 90% av pengarna för sina "kostnader", om man vill att boken skall ha ett acceptabelt pris. Typ.
Nobelpriset. Fniss. Det här är underhållningslitteratur. Inte om två systrar och en bonde och hans get.
Piratförlaget låter livsfarligt. Då kommer du Cornu att anpassa dig för att därmed dras in i pengamaskinen som är kännetecknande för detta förlag.
Liza Marklund har nu börjat skriva detataljerade beskrivningar av hur diverse inälvor far ut genom kroppen pga övervåld – allt för att sticka ut bland alla nya skrivkåta "författare".
Jaså. Har aldrig läst något av Marklund, och lär inte göra det heller.
Cornucopia 13:13
Du får vara glad att boktryckaren bara tar 90 % av bokpriset till sina kostnader. Skulle du ha varit innovatör hade tillverkaren tagit 99 % av produktpriset till sina kostnader. Den procenten skall räcka till patentkostnaderna i 20 år. Det slipper du i 70 år efter det du kilat vidare.
Anser du att ditt manus är färdigt för tryckning eller behöver det genomgå en redigering (språklig tvättning)? Det brukar behövas även om författaren själv anser att varje ändring är en kränkning av hans författarskap. En del författare är så överkänsliga och vill inte ändra ett kommatecken. Är du en sådan så kan du lika gärna ge ut boken på eget förlag. Är du öppen för ändring/förbättringar så skulle jag förslå ett etablerat förlag.
Vem står som författare till boken? Är det kanske dags att använda sitt riktiga namn nu? Tramsigt det där med Kornubåt och liknande.
Oroa dig inte över det.
haha, låter super
Tror nog att du skulle sälja avsevärt mer än bara 200-300 ex om du självpublicerade, utgår från bloggens läskrets…
Imponerande C. Hur blir man så produktiv egentligen, skriv en bok om det nästa gång är mitt tips. Ger du ut under eget namn eller pseudonym?
Bra jobbat
/CK
CK, man kan bli så produktiv om man tar sig tiden. Att inte ha ett "jobb", utan välja att investera sin tid på det viset är en möjlighet. Men det förutsätter förstås en ekonomisk grundtrygghet som innebär att man inte står och faller med den sannolika refuseringen.
Det är alltså inte möjligt för alla med bibehållen levnadsstandard och utgiftsnivåer.
Är man beredd/har möjlighet att offra inkomst så kan man vara produktiv på massa håll.
Antagligen eget namn. Den dagen, den sorgen.
Kan tillägga att 50% av boken är skriven mellan klockan 22 och klockan 0430. Inte bara nattsömnen på mina faktagranskare som har förstörts. Förutsättning för att kunna jobba de tiderna är förstås att man inte har arbetstider att passa dagen därpå, utan disponerar sin tid själv.
Men du, hur skall vi som bara känner dig Cornucopia veta vilken bok det är?
Det kan verka fånigt, men jag läser hellre en thriller skriven av "Cornucopia" än Jocke Larsson i Markaryd.
Av flera anledningar är det dumt att ge ut boken under eget namn tycker jag.
A.) Då har ju anonymiteten på bloggen varit meningslös.
B.) Vilket författarnamn säljer bäst? Kit W. eller Fantomen?
Jag föredrar formatet "storpocket" för runt 149kr. Lätt att läsa och hålla i på tåget. Jag lovar att jag köper.
Lycka till Cornu!
Hade inte väntat mig en fiction, men varför inte? En thriller som utspelar sig i Sverige när peak oil's effekter slår till på allvar samtidigt som ryssen står och knackar på dörren köper jag på stört. Ser fram emot detta!
Kanske Ordfront förlag om den innehåller samhällskritik? Stort förlag som ägs av ideell förening. Har även print-on demand. Lycka till!
Publit är bäst på print on demand…
Finns många mindre förlag i Sverige som skulle kunna hjälpa dig med formgivning och tryck.
Kan tipsa dig om några om du vill
Tipsa på du. Via e-post om så önskas. [email protected]