Kanske dags för en liten summering av vad som hänt med vetepriset på sistone. Jag är väl inte den enda som ligger (kvar) i Bear Vete H, eller har övriga redan stoppat ut sig?
Idag har marknaderna i Nordamerika stängt, men Handelsbankens vetecertifikat följer Euronexts vetepris för kvarnvete (eng milling wheat), dvs den kvaliteten som duger att göra mjöl av.
Priset har stigit. Man kan inbilla sig en dubbeltopp i priset. Har dock inga bra historiska data för Euronexts vete, så TA får basera sig på det nordamerikanska terminspriserna från CBOT.
Spotpriset gav faktiskt en teknisk köpsignal förra veckan, baserat på Winning Tradings modell All in – any out.
Jag försöker dock följa CCI-metoden istället, och där visar det sig att CCI faktiskt inte varit nere under -100 och alltså inte kommer ge någon köpsignal. Tvärt om så är nu spotpriset rejält överköpt med en CCI på +180.
För den närliggande septemberterminen ser det ut på ungefär samma sätt, även om terminspriset visar lite lugnare utveckling.
Här ser vi faktiskt ingen köpsignal enligt All in – any out, men CCI har uppfört sig på samma sätt som för spotpriset. Inga köpsignaler, men inte riktigt överköpt riktigt än. Tidigare säljsignal gäller i princip fortfarande, även om man antagligen bör ha stoppat ut sig vid det här laget.
Euronextterminen som Bear Vete H kör mot är novemberterminen, så för att få en amerikansk approximation kanske man även vill titta på den nordamerikanska decemberterminen.
I stort sett samma utveckling som för septemberterminen.
Läget är inte självklart, men vetet ligger nu på en högre topp än tidigare i år hos Euronext. Går bara CCI upp över +100 och faller tillbaka igen så upprepas den tekniska säljsignalen.
Med förlängt exportstopp i Ryssland så är det nu väldigt haussigt kring vetepriset, men varnande röster talar fortfarande om en irrationell överreaktion.
För oss som vill se lägre priser så skall man förstås komma ihåg den gamla sanningen: “The market can stay irrational longer than you can stay solvent.”
4 kommentarer
Har också reagerat på veteprisets utveckling. Känner igen mig ifrån förra toppen som i stort sett alla analyser hämtar sina grunder ifrån. Nu liksom då stiger priset på konstiga grunder baserat på värlsdlagret. Lagren sinade aldrig vid förra toppen och kommer inte att sina nu heller. En vanlig lantbrukare svänger oftast sin odling mot det som är lönsammast, inte det som kommer vara lönsammast. Så nu kommer lantbrukaren svänga mot att odla spannmål, vilket ger ett överskott och priset kommer komma tillbaks till lantbrukarens normala pris för en självklar basvara som alla tar för givet och är helt ointressant för spekulerare. 4 år av 5 ger bra skördar
Cornucopia!
Vad är det egentligen för enhet du har på de där priserna? Är det per bushel måste det nästan vara cent va? Har alldrig fattat det där..
Vete är väl historiskt fortfarande rätt billigt för övrigt (vilket förstås inte behöver motsäga din tes att det har byggts upp en liten bubbla det senaste).
Skulle öronmärka några slantar till ytterligare korta positioner om det skulle bli en riktig tokrusning. För som sagt "the market kan stay irrational longer …
Jo, det är cent per bushel.
http://www.bbc.co.uk/news/business-11200126
Russia's grain export ban will be lifted as soon as it is clear how much has been harvested, Russian President Dmitry Medvedev has said.