Att lagra undan viner i vinkällaren är att se som en investering som höjer upplevelsen på rätt lagrat vin ganska rejält. Men det kan förstås bli lite fel också, speciellt beroende på kvaliteten på vinkällaren.
Ibland blir det bara väldigt bra. Rent av perfekt.
Ovan ett suddigt iPhone-foto på en libanesisk Chateau Musar, som fått vila i nio år sedan inköpet 2001. Sexton år gammal. Visserligen sägs det gå att lagra vinet i 20 år, men jag litar inte helt och fullt på min vinkällare. Men den här gången blev resultatet perfekt.
Iaf så kan man köpa billigare flaskor än Chateau Musar, och lagra dessa i några år och rejält höja upplevelsen. En ren investering för den snåle, som på så sätt för en billig penning kan få viner som annars hade betingat ett mångdubbelt pris. En snabb sökning på Internet visar att en flaska som kostade ca 200 SEK 2001 idag betingar ett pris på mer än det dubbla för samma årgång. Inte för att det finns någon vettig marknad för enstaka flaskor i Sverige, utan man får trösta sig med att smakupplevelsen ökat i värde.
Om man nu uppskattar sådant. Annars går det lika bra med en BiB. Bara sällskapet är bra.
7 kommentarer
Tycker vin är en intressant investering, även om det krävs stor kunskap för att kunna investera med ett uttalat mål att tjäna pengar. Har skrivit om det själv här: http://www.alternativainvesteringar.n.nu/vin
Men man kanske inte ska se vin som enbart en monetär investering, utan även som en social.
avdeln vinkuriosa
Fick några flaskor hemmagjord rödbetsvin. Blev sådär lagom begeistrad så flaskorna blev stående ngra år utifall att ….faktiskt mest för att ev kunna svara på hur de smakade. Nåväl provade till slut utan ngra som helst förväntningar och under över alla under: Det var riktigt gott! Kunde absolut inte ha gissat vinet var gjort på annat än vindruvor och av god kvalitet.
Problemet med vin på rödbetor har jag senare förstått är just lagringen dvs om det ska bli gott. det krävs många år för att öht bli drickbart. Skulle vara trevligt ifall ngn annan här känner till hur det tillverkas eller har smakat på det.
Maskrosvin uppskattades så mkt av Drottning Kristina på sin tid att hon importerade maskrosor från Italien och odlade dessa i Sverige. Så nu vet ni vem ni har att tacka för alla maskrosor idag på tomten. Har dock aldrig smakat själv på maskrosvin. Ngn annan här som gjort det?
Hmm.. jag gjorde bål av hemmagjort jordgubbsvin under min studenttid i Linköping. Smakade riktigt äckligt! Men när jag "lagrade" det under kvällen och natten så tyckte alla påstrykta gäster att det smakade urgott sisådär framemot 03.13 när allt annat var urdrucket… 🙂
Vin åldras ju fort om det utsätts för värme (rumstempererad studentlya där det går hett till), vibrationer (att man rör runt i bålen) och om det blir utsatt för luft (t ex i en bålskål).
Så inte helt orimligt:-)
Cornucopia,
Skogsbrukare som du är kanske du vet svaret på följande fråga. Om man har en hektar skog och avverkar den, hur mycket är hektaren värd efter avverkning?
Beror på bubbelprisbilden där hektaren finns. Nuvärdesberäkingar pekar på runt 20 000:-.
Jag skulle värdera ett hektar kalhygge utan frötröd, och inte markberett och planterat, till högst 10.000-12.000 kr.
Själv tar jag hellre en öl än dricker surt vin, det får man bara halsbränna och huvudvärk av.
Också skogsägare