Vi fortsätter väl lite på att visa skillnaderna mellan västerländska demokratiers eller genomlysta länders rapportering av oljereserver, och ställer dessa mot de fantasisiffor som OPEC och t ex Ryssland rapporterar.
Som exempel tar vi reserver från år 2003 och framåt, samt reserver år 2003 minus den olja som respektive land producerat sedan dess. Att jag valde 2003 beror på att det var då som Kanadas oljereserver skrevs upp när man började räkna oljesanden. Den har dock utvunnits sedan åtminstone 1960-talet, men av någon anledning inte räknats in alls innan 2003.
Siffror och grafer får tala för sig själva.
Vi börjar med Kanada, Mexico, Storbritannien och Danmark som exempel på den genomlysta sidan.
Den rent matematiska korrelationen mellan kurvorna är extremt hög, över 0.7 i samtliga fall, med en snittkorrelation på 0.83.
Rent matematiskt finns det alltså ett mycket hårt samband mellan rapporterade oljereserver och att dessa minskar när man utvinner dem i dessa genomlysta länder. Att rapporterade reserver ligger högre beror förstås både på nya oljefynd, teknisk utveckling och stigande oljepris som gör mer olja tillgänglig.
År med större oljefynd i de genomlysta länderna framgår ganska tydligt, eftersom kurvorna övriga år löper nästan exakt parallellt. 2003-2004 blev sifforna för Kanada exempelvis 178.893 vs 178.876.
I kontrast med detta tittar vi på Ryssland och tre OPEC-länder, nämligen Kuwait, Saudi-Arabien och Iran, samt de fantasisiffror för reserver dessa rapporterar.
Här är korrelationen i snitt -0.79, dvs en kraftigt motsatt korrelation mot hur det skulle se ut om man minskade sina reserver när man utvinner olja. (Ja, jag satte ett värde hos Ryssland till 60.0001, då man får en division med noll om samtliga värden är exakt 60 när man skall räkna ut korrelationen)
Dessa länders ihopfantiserade oljereserver påverkas inte alls av att man utvinner olja. Lustigast är antagligen Ryssland som ständigt rapporterar exakt 60 miljarder fat olja. En bedrift att hitta exakt lika mycket ny olja som man pumpar upp. Iran skall dock uppmärksammas för att 2008-2009 faktiskt minskat sina reserver någorlunda realistiskt.
Ni får dra era egna slutsatser om ni vill tro på de oljereserver som OPEC och bland annat Ryssland rapporterar. Ovan visas iaf tydligt att den korrelation som existerar för genomlysta länder inte finns för OPEC och Ryssland.
8 kommentarer
Mycket intressanta grafer. Hur tror du aktievärdet i den branchen skulle se ut om de hade redovisat de verkliga siffrorna?
Det gäller väl då att sälja av sina aktieinnehav precis innan de når stupet.
Det blir många fält som kommer att störtdyka i produktion framöver.
Börshandlade bolag står för en väldigt liten del av världsproduktionen av olja, och mestadels i genomlysta länder. Så risken är inte så stor för just aktierna som man kan tro. Säkrast är dock att enbart hålla sig till bolag som endast verkar i t ex Kanada.
Fråga 1: Hur vet du att värdena före 2003 är sanna?
Fråga 2: Vad händer med alla de börsnoterade bolag som är beroende av att det vid behov finns olja?
För åtminstone OPEC så var inte siffrorna sanna innan 2003 heller. Möjligen före 1985, efter vilket de kraftigt skrev upp sina reserver i en tävling om att få flest inbördes exportkvoter.
Jag skrev tidigare en kommentar i ditt tidigare inlägg som inte längre finns kvar. Synd.
Tänker du publicera en graf över Venezuelas oljeproduktion under hela 1900-talet? Vilken idiot som helst kan ju ta en graf och ur denna tolka vad som helst under en kort period.
Saudi Arabien skrev tydligen upp sina oljereserver under 80-talet på grund av att landet nationaliserade sina oljetillgångar. De utländska bolagen som hade ägt oljereserver i landet hade före detta uppgett mindre oljereserver på grund av ekonomiska intressen.
SA har vid flertalet tillfällen uppgett sina oljereserver ligga kring 1 biljon fat olja.
Danmark har så sent som ett par dagar sedan uppgett att landets kommersiellt utvinningsbara olja är betydligt större än de rapporterade nivåerna. Faktum är att flertalet länder har gjort detta. Jag lämnade tidigare en länk som visade detta. Var god och läs denna om du så önskar.
I övrigt har jag ingenting att tillägga i frågan men jag tolkar din tystnad om Venezuela som att du nu har gett mig rätt och erkänner att deras uppskrivningar av oljetillgångar är korrekta. Och att även världens oljereserver troligtvis har ökat i takt med högre oljepris med mera.
/Oskar
Nej, jag har inte gett dig rätt. Lägg inte ord i min mun.
Jag glömde att publicera en graf som visar oljeproduktion under en längre period. Tycker att du borde ha publicerat något liknande.
http://chartsbin.com/view/wyw
/Oskar
Tack för grafen Oskar, men stödjer den inte Cornus tes istället för din? Alltså att utvinningstakten inte är korrelerad till reservernas storlek?