LO ojar sig över att det enligt dem själva kommer fortsätta vara massarbetslöshet i Sverige även 2011, och säger att det är regeringens fel. Inget överraskande där. Det är klart att Rörelsen angriper alliansregimen.
Men det finns ett enkelt sätt för LO att ordna fler jobb i Sverige. Gå med på lönesänkningar. De kan t ex förhandla fram lönesänkningar över hela linjen av sina anställda om t ex 10% lägre lön.
När tiderna är kärva får åtminstone vi egna företagare leva med lägre lön. Men det är klart, alltid enklare att skrika efter att regeringen skall trolla fram pengar och skapa skattefinansierade hitte-på-jobb, istället för att ta tag i det själv.
LO tjatar också om arbetsmarknadsutbildning. En ledtråd. Om 100000 personer är arbetslösa, och 2000 av dem har en speciell kompetens, så får inte fler jobb bara för att man utbildar ytterligare 2000 till denna kompetens. På sin höjd leder arbetsmarknadsutbildning till att de individer som fått utbildningen kan ta jobben från någon annan med samma utbildning. Det skapas inga nya jobb på det viset. Man kan inte skapa efterfrågan hos industrin genom att utbilda människor. Efterfrågan kommer från andra hållet.
Arbetsmarknadsutbildning sänker inte den totala arbetslösheten, men kostar skattepengar.
I övrigt har LO väl några miljarder på banken, ifrån de avgifter de pungslår sina medlemmar på. De kan med fördel ta dessa miljarder och starta lite företag i Sverige istället för att smörja kråset på fackpamparna. Kanske halvera chefsekonomens lön och anställa två fackligt anslutna städare som kan hålla lite finare på kontoret också?
20 kommentarer
Men vad är det du säger? Du menar väl inte att arbetarna ska ta makten över produktionsmedlen!? Det är ju kommunism! Revolution! Det trodde jag inte om dig, eller kanske?
Ibland möts de båda ytterligheterna på cirkelns baksida…
Nej, nu har du helt enkelt fel. Det är väl klart att utbildning skapar arbetstillfällen. Vad är alternativet företag står för all utbildning som de anser att anställda behöver ska de inte kräva läskunnighet utan starta med grundskola?
Enda skillnaden på arbetsmarknads utbildning och annan som grundskola, gymnasie högskola är ju formen och vem den riktar sig till. Sverige hade klarat tex varvs krisen mycket bättre om man hade satsat pengarna på utbildning för övertaliga varvsarbetare är att försöka hålla liv i varven, jag vet ju att du inte tycker atgt stöden till varven var bra men att det skulle vara fel att omskola övertaliga arbetare till någon industri gren som har en framtid kan jag absolut inte hålla med om.
/dan
dan, om det inte finns någon efterfrågan så är omskolning meningslös. Det är inte brist på arbetskraft som är problemet med att ordna fram nya jobb, det är dyr arbetskraft som är problemet.
ylven, arbetarna får väl investera sina pengar bäst de vill. Trots allt är det ju de som årligen stoppar in tusentals kronor var till LO-pamparnas feta lekkonto.
Inget som hindrar dem från att använda pengarna till att starta företag om det nu är så enkelt.
Ibland blir det fel. Du brukar skriva bra saker, men när man läser om absurda om VD- löner blir det bara komiskt att läsa det här.
LO-pamparna gnäller över VD-lönerna, men vill inte sänka sina egna löner… nuff said.
Jag hoppas att det framgick att min kommentar var ironi.
Det man ofta inte tänker på är drivkrafterna inom den fackliga rörelsen. Man vill inte att medlemmarna startar eget eller blir delägare, för då är de ju inga "arbetare" längre, ej heller medlemmar i facket. Man vill heller inte sänka lönerna för att få fler på arbetsmarknaden, det gynnar inte de egna medlemmarna osv osv
De stora facken är verkligen bara en revirkissande intresseorganisation som inte verkar se den stora bilden, hur saker hänger ihop.
Och som vanligt är pampar av alla sorter mest lojala mot andra i pampkollektivet, inte sina uppdragsgivare vare sig de är aktieägare eller medlemmar.
För att återkoppla till en diskussion om ett visst parti. Det är till denna (brist)arbetsmarknad vi alltså behöver arbetskraftsinvandring och det i stora mängder. Det satt ju alla och sa i studion på SVT i torsdagens "Debatt". Temat var migration och alla satt och pratade om indiska IT-ingenjörer…och det är möjligt att vi "behöver" ett par, tre stycken sådana om året i framtiden, gott så.
Det man däremot missade, men som man inte får tala om för då är man rasist, var de i storleksordningen 50 000 nya lågutbildade eller analfabetiska "flykting"-invandrare med anhöriga som varje år får permanent uppehållstillstånd och full tillgång till vårt välfärdssystem. Nu brukar motargumentet vara att "arbetsmarknaden är inte konstant". Nej, men det skapas knappast ett jobb per ny medborgare i Sverige, eller hur, så det blir ändå ett negativt netto.
Det går att vika ut sig i ämnen som nettokostnader på över 50 miljarder, flest våldtäkter i EU, stenkastning mot poliser osv, men jag nöjer mig där.
/Marcus
Rätt. Skulle gärna se att alla chefer inom företagen föregår med gott exempel. Innan dess är det väl omöjligt att be facket titta på en sådan här åtgärd. Tyvärr har dräneringen av bolagen ökat mest av just chefer/ledningar senaste 20 åren, olika kreativa lösningar, pensioner/bonus etc.
Nu gillar jag generellt inte LO-fackens inställning.
Och man kan generalisera på olika sätt.
Men som ett exempel: Att be en löntagare gå ned 10% i lön, men ändå slita 9-10 h om dagen (utan övertidsersättning) och då knappt få det att gå runt för sin familj – är det rimligt ?
Om man då samtidigt ser en ledning på ett företag som drar in 3,4,5 eller tom 10 ggr den lönen – och jobbar lika mkt…
Sen finns det förvisso fall där man inte alls sliter för sin lön, respektive sliter oerhört mkt för sin lön – men bara som en ögonöppnare för att se det ur en annan vinkel…
Nu tar jag inte upp de faktum att man kan byta arbete/utbilda sig, göra andra val i livet osv osv – som sagt bara en liten titt från en annan vinkel.
/K
"Det är till denna (brist)arbetsmarknad vi alltså behöver arbetskraftsinvandring och det i stora mängder. Det satt ju alla och sa i studion på SVT i torsdagens "Debatt"."
Jag hörde också att de sa detta. Men dessa personer har noll koll på vad som är på väg att hända så man är ute och cyklar om man tror att vi ska ha råd att skapa massa arbeten inom offentliga sektorn vilket många (nötter) tror är lösningen. Den framtid jag ser behöver ingen arbetskraftinvandring förutom möjligen högt utbildade som kan få jobb. Man har redan tagit in för många som kommer få svårt att få arbete och därmed istället skapa problem.
Det är helt riktigt att man är rasist när man kommer med fakta om invandringen, varför det är så förstår jag inte, men så är det mycket jag inte förstår också. Huvudsaken är att vi är solidariska och tar från dom som anstränger sig och ger till dom fattiga och behövande så är allt bra verkar det som. Vissa verkar tro att man bygger välstånd på detta vis. Jag tror det inte..
Vad gäller utbildning så tror jag på en vettig balans mellan utbildning och företagande.
Det är självklart så att desto mer folk kan desto större potential finns att det kommer något bra ur detta (japp även företagande).
Länder med mycket lågutbildat folk ligger lågt i välståndsligan och det finns en anledning.
Vi kan inte försörja oss på de simplaste saker som att putsa skor, städa, gå och handla, gå ut med hunden även om dessa tjänster också är bra, dock dåligt betalda som sig bör. Hård är den grymma verkligheten när det blir sämre tider, titta i naturen.
Sen ser jag ingen anledning att utbilda folk till saker som inte kan sälja sig själv (utan bidrag dvs). Dvs ha något värde för samhället.
Utbildningsystemet ska också sträva efter att vara rättvist, för om det är så att man som arbetslös kan få gratis utbildning är det svårt att motivera någon student till att
vilja ta studielån etc. Bättre och gå och dra tills någon skickar en på gratis utbildning samtidigt som jag uppbär bidrag tänker många.. Jag vet.
Kan dock hålla med C om att det gått inflation i utbildning. Även de enklare jobben kräver av någon konstig anledning högskolepoäng numera. Det är att kasta bort tid och få minimalt tillbaka.
Då det nästa 20 åren kommer inte bli som de tidigare 20 åren så vi får vara beredda på att saker kommer hända.
Det kan vi tacka oansvariga styrande, centralbanker mm (och folket som valde dom) som byggt upp en bubbelekonomi.
Thaman
Ur LO chefsekonomens artikel i DN.
"Sysselsättningen har tack och lov inte minskat i den grad som kunde förväntas utifrån historiska mönster. Denna kris har ett säreget mönster. Företagen minskade inte alls antalet arbetade timmar i samma grad som produktionen gick ned 2009." – Det är väl jättebra, eller??
"Sverige har bland de starkaste offentliga finanserna i världen, och regeringens vårbudget visar att budgetunderskottet endast blir 1 procent av BNP 2011." – Intressant.. Sahlin sa precis i en debattartikel att Sverige har "urusla offentliga finanser".
"Inhemsk efterfrågan kommer att spela en större roll i denna konjunkturuppgång jämfört med tidigare." – Det är här jobbskatteavdraget kommer in.
Man får känslan av att de tycker att regeringen gjort ett jättebra jobb men försöker istället hitta saker att klaga på. För alla de bra sakerna ger de förstås äran till någon annan. Det är fascinerande hur kopplingen till S har sådan "stoppa huvudet i sanden" effekt.
Regeringen har överlag gjort ett bra jobb. Förutom invandringen som man inte vågat ta tag i.
Problem finns dock iom att vi svenskar är ett relativt högt skuldsatt folk. Så vi ska inte klappa oss alltför mkt på bröstet då denna skuldsättning kan ge stora följdeffekter.
Riksbanken har valt att pumpa och blåsa på så gott man kan, med följd att folk skuldsatt sig för mkt.
Att sänka lönerna ger ingenting annat än mindre pengar att konsumera och att färre tjänster köps.
Bättre att sparka anställda eller rationalisera om företaget går dåligt.
Alternativt producera produkter som ger en högre marginal.
Att grina över företagens hårda tillvaro är patetiskt, företagere som lyckas och har bra affärsideer tjänar bra med pengar. Så ska det också vara.
Däremot finns det tusentals hand ur mun företagare som driver företag med en dåliga bakomliggande idé, låg kompetens. De ska inte tjäna pengar då det inte producerar varor eller tjänster som efterfrågas.
Däremot bör vi stödja grunden för företagande, dvs förenkla regelverk och erbjuda företagen kompetenta och välutbildade människor att anställa.
Vi kan inte konkurrera med indier och kineser som gör enkla monteringsjobb, är det dit du vill gå så kommer den största förloraren var du själv.
Det stora felet idag är massinvandringen som gör att bördan för de arbetande hela tiden växer och att de som kommer inte är anställningsbara annat än i enkla servicejobb.
"Även de enklare jobben kräver av någon konstig anledning högskolepoäng numera. Det är att kasta bort tid och få minimalt tillbaka."
Det där stämmer, och jag är själv ett levande exempel på detta.
Har precis gjort lumpen och körde lastbil där, men vi fick inget civilt lastbilskörkort för att dom "inte får konkurrera med körskolorna".
Så jag tänkte att jag tar min surt ihopsparade slantar och går till en körskola och tar mig ett C-kort så jag kan börja jobba och tjäna pengar.
Då visar det sig att Eu och facket har bestämt att "vi måste höja statusen och lönen på chaufförsyrket" och därför måste man utöver körkortet ta ett Yrkeskompetensbevis som är minst 280 timmars utbildning. Eftersom detta är nytt så vet ingen vad den utbildningen måste innehålla, så körskolan kan inte utbilda mig, och en åkare får inte anställa mig om jag inte har yrkeskompetensbevis. Om jag väntar ett år eller nåt så lär det finnas kursplaner för detta, men kostnaden för att ta CE-behörighet kan lätt bli 60-70k om man tar det som privatist. Förutom detta så ska jag helst ha en massa certifieringar och påhitt som facken och branschorganisationer och myndigheter har hittat på. För att köra bakgavellyft ska man gå en kurs på en hel dag t.ex. Sen måste man ha Säkerhet på väg, Farligt gods och lite annat smått och gott om man ska vara attraktiv på arbetsmarknaden. Truck-körkort är såklart tvunget om du ska flytta på en pall.
Vad blir då lösningen på detta? Istället för att gå på körskola några veckor och sedan jobba och tjäna pengar så går jag nu en Komvux-utbildning. Den är på 40 veckor "heltid". Kostar ca 80k per elev som kommunen betalar.
Jag får fullt studiebidrag under tiden.
Jag måste gå alla 40 veckor och läsa alla kurser för att få körkortet. Här ingår Miljö & Klimat, träningslära och en massa annat flum på dagisnivå. Det är utbildning 8-12 tre dagar i veckan i 40 veckor. Plus sex veckors sommarlov.
Det enda jag vill göra är att jobba och tjäna pengar.
Som en parantes kan jag ju ta med att enligt min egen bedömning så kommer 70% av eleverna i klassen aldrig att jobba som lastbilschaufför. Mest på grund av att dom inte kan språket, eller att dom inte är intresserade alls utan går där för att få bidrag.
Cornu,
LO och alla de andra facken har rätt i princip och det är viktigt för de som lever på lönearbete att vara organiserade. Annars visar historien att de helt enkelt blir utsugna och inte får vara med och dela på det de faktiskt producerar och skapar.
Så långt allt väl. Problemet är att över tiden så har deras representanter blivit så många, så överbyråkratiserade, så lierade med makten (S), att de för länge sedan förlorat kontakten med verkligheten och lever sitt eget liv och har sin egen överlevnad och välfärd som eget mål. Generellt uttryckt alltså. Finns givetvis personliga undantag.
Jag har själv under lång tid sett detta på nära håll. Egentligen är det ingen skillnad mot självgoda direktörer och företagare som också förlorar fotfästet och blir giriga. Makten korrumperar helt enkelt.
Tänk på det Cornu när ditt vedföretag vuxit sig stort, har många anställda och miljardomsättning med råvaruimport från hela världen. Hur håller du distansen och etiken högt på vedbacken då?
/Morfar
Fast Morfar, jag är inte intresserad av att expandera mer än vad jag själv orkar med för egen del. Behöver jag extrapersonal för att hantera beställningar så tackar jag nej. Vilket jag gör ofta.
Erik, kan bara hålla med. Jag upplever samma vardag. Regler till förbannelse så fort man vill göra något produktivt, inte undra på att vi kommer bli ifrånkörda av länder där allt är mycket smidigare.
Inte för att jag vet om det är bättre i andra länder, men här hemma är det byråkratiskt så man häpnar.
Tyvärr lönar det sig föga att vara framåt själv och bekosta saker när man om man gått och dragit ett tag får saker gratis.
Jag gick själv och drog (under sossestyre) i väntan på att man skulle stå för mina högskolestudier, men sen kom aliansen så då blev det svårare och jag bestämde mig för att ta tag i det själv.
F-n vet om jag gjorde rätt, har en känsla av att sossarna snart är tillbaka vid makten.
/Patrik
Jag gjorde också lumpen och tog militärt lastbilskort etc, men fick inte heller möjlighet att ta det civilt.
Jag kan köpa argumentet att man inte ska konkurrera med bilskolorna, det låter rättvist. Kan inte vara så kul att driva bilskola, men alla blir gratis utbildade på andra ställen.
Men det konstiga är sen att som du säger så kan man gå andra utbildningar som staten (eller kommen, whatever) bekostar för att ta körkortet. Så jag fattar liksom inte vad man menar med att inte konkurrera med den privata marknaden?
Likaså får dom som går transport på gymnasiet möjlighet att välja att ta körkort på skattebetalarnas bekostnad.
Så, ska man konkurrera med privatmarknaden eller ska man inte? Det vore inte fel om man åtminstone vore lite konsekvent, men icke.
Jag är själv en produkt av att hålla mig undan från jobb och bli skickad på massa utbildningar. Det är kul att utbilda sig på statens bekostnad. Får ju a-kassa istället för att ta studielån, man är ju dum om man tar något eget initiativ (på egen bekostnad).
Jag menar gör man det möjligt så klart man utnyttjar incitamentet till att inte bekosta något själv.
/Numera har jag dock tagit mig i kragen då jag fått en så pass hög lön att det faktiskt lönar sig att arbeta jämte gå och dra. Dvs incitamentet är större 🙂
Man blir ju lite "mörkrädd" av att läsa vissa av kommentarerna, mest för att verkligheten är aningen märklig.
Att plocka en massa högskolepoäng är i de flesta fallen helt onödigt. Det är endast i yrken som kräver specialkompetens på den nivån där misstag får allvarliga konsekvenser och där inlärningstiden är lång som man måste förebereda sig mycket noga, som t.ex. genom någon form av teoretisk utbildning. Annars gäller följande, kort och gott: har du någon i huvudet kan du lära dig de flesta "vanliga" arbetsuppgifterna eftersom mycket bygger på rutin. Och det bästa sättet att lära sig rutinerna är att praktisera. Varför man ska ha högskolepoäng för en massa arbetsupggifter överstiger mitt förstånd, däremot skulle det inte skada om man redan i grundskolan fick lära sig saker man verkligen kommer behöva veta i livet, t.ex. hur man ska uppföra sig inför andra människor och att visa hänsyn. Det är mer värt än att plugga samma sak om och om igen som man mest får göra. Dessutom tar den typen av studier bort all form av motivation hos sådana som har lätt att lära sig. Jag vet, eftersom jag till slut lessnade på att göra samma sak om och om igen. Så jag struntade i att utbilda mig vidare på många år. Trots det är min allmänbildning mycket bredare än hos många av dem som studerar på högskolor och universitet. Och för att se saker ur ett bredare perspektiv – vilket jag menar är en styrka – så måste man ha en bred allmänbildning.
Ang. invandringen så håller jag med dem som tycker att den ska dras ner kraftigt. Om man har problem inom ett visst område så måste det lösas innan man kan gå vidare, annars finns risk för kollaps. Det säger sig självt, för ingen skulle fortsätta bygga ett hus på en dålig grund. Men problemet är egentligen inte invandrarna eller ivandringen i sig. Problemet är politikerna som till varje pris försöker hålla upp en polistisk korrekt fasad och deras vägran att erkänna att de gjort saker fel tidigare. Så länge de inte kan erkänna problemet och handla därefter, ja då kommer vi fortsätta ha problem.
@Erik: Om jag vore du skulle jag inte lägga så mycket energi på att plugga till chaufför. Om några få år kommer det att bli svårt att få arbete som det.