Via bloggrannen Flute som läst Prudent Investor före mig, så står det i den europeiska centralbanken ECB:s egen rapport att euro-länderna tidigast uppfyller euronmedlemskapets konvergenskrav år 2026. Om sexton år. 27 år efter sitt införande. I bästa fall.
Det är ECB:s positiva scenario, som alltså kräver kraftiga besparingar och höjda skatter konsekvent i samtliga euroländer med järnhård disciplin i sexton års tid, samt att världsekonomin inte klappar ihop igen och kräver statliga pengar får man förmoda. Med tanke på den permanenta och allt akutare oljekris vi närmar oss de kommande åren, så ter sig en robust världsekonomi tämligen osannolik.
I mellanscenariot framgår det inte när eurozonen uppfyller konvergenskraven, eftersom grafen bara sträcker sig till år 2028. I det mest negativa scenariot försvinner skulderna ur grafens topp på 140% av BNP till år 2024.
Återigen, detta är ECB:s egna prognos. Euron har alltså förvandlats till ett skämt där man mestadels inte ens klarade av konvergenskraven från början.
Jag kan nästan slå vad om att denna prognos inte kommer nå svensk media då den är alldeles för negativ för att få nämnas på ekonomisidorna i svensk press.
Investeringsslutsatser är att euron kommer falla och euroländernas räntor att stiga och med det euroobligationer att falla. Besparingar och åtstramningar kommer stärka höger- och vänsterpopulisterna i EU, och det kan nog anses vara osannolikt att man kommer kunna hålla sig till den mest postiva prognosen enligt ovan. Frågan är ens om euron och ECB överlever speciellt länge i scenario två eller tre. Tyskland skulle med fördel kunna hoppa av samarbetet och lämna de övriga ekonomierna till att sanera sig själva, även om även Tyskland har ett arbete framför sig.
Skulle också tippa att guldet kommer gå starkt mot euron de närmaste åren…
Den svenska politiker, makthavare eller beslutsfattare som allvarligt anser att vi bör införa euron är nog inte ens normalbegåvad och borde omyndighetsförklaras samt befrias från sin tjänst. Eller så är de helt enkelt inte läskunniga. Skall Sverige bära upp euroländerna fram till år 2026? I bästa fall? Solidaritet får en helt ny innebörd.
Nu skall jag ut och leta gröna skott.
7 kommentarer
Alla jordens länder lånar ut mer och mer till varandra med hela tiden stigande räntor och lånar ut i all evighet. Så.. Då var det problemet löst..
Om man har €3.200 i kontanter, skall man växla in de mot kronor nu? Medan de är värda något, eller kommer detta ta sådan tid att kronan hinner försvagas i symbios med tanke på då förmodligen sjunkande export och stigande statsskuld = svagare krona? Hur tänker Cornucopia?
Sten
Har för mig att du har skrivit om investeringar i fysiska ädelmetaller som guld och silver. Köper du på dig sådant? Har du i så fall fixat bankfack? Jag funderar på att bygga upp ytterligare ett "investeringsben" att stå på. Men då jag inte har råd med kg-tackor direkt så får jag hålla tillgodo med mynt och x gram.. men frågan är om det inte rätt snabbt blir fullt i ett någorlunda prisvärt bankfack. Tänker mig silvermynt, guldrand osv.. 🙂
Vore roligt att höra dina tankar. Alternativt om du har länktips om du eller någon annan redan har skrivit lite kring detta?!
Se t ex http://cornubot.blogspot.com/2010/03/forvaring-av-fysiskt-guld-och-silver.html
I den minsta sortens bankfack får du i form av guld antagligen plats med åtminstone en miljon kronor. Silver tar dock mkt plats och äter snabbt upp plats.
Tack för ett j*kligt snabbt svar! 🙂
Håller med Cornucopia fullt ut, har själv en del guld i bankfack.
Guldet har väl nått ATH i EURO nu på senaste tiden?
Guld når All-Time High i euro nästan varje dag. Nuvarande prisrekord nåddes i slutet av förra veckan (23 april) och allt talar för att ett nytt rekord kommer att slås innan den här veckan är slut.
Danne, menar du allvar med att du ser guld som "ytterligare ett investeringsben"? Guld- och silvertackor borde utgöra åtminstone 90% av dina investeringar, men det finns egentligen ingen anledning att inte gå "all in" på ädelmetaller.