Svenska Dagbladet har en bra och saklig artikel om svensk lammuppfödning. Anslaget är dock lite skevt, nämligen att lamm skulle vara broileruppfödda och aldrig få se grönbete.
Hört talas om snö och påsk? Påsken inträffar på våren, och det är inte alltid det finns något grönbete innan påsk. Vill man ha färskt påsklamm, så blir det djur uppfödda inomhus. En titt ut genom fönstret avslöjar att det inte är grönbete just nu. Svårt att få i sig näring och energi av att äta snö. För ett år sedan släppte jag djuren på bete, men som det ser ut nu får jag vara glad om de kan börja beta i maj.
Ett alternativ är fryst gräsuppfött lammkött slaktat på hösten, eller “lamm” (om jag uppfattat det rätt så klassas får som “lamm” upp till 18 månaders ålder, medan de under 6 månader kallas för dilamm), som alltså gått ute en sommar och är upp mot ett drygt år gamla får när de slaktas.
Samtidigt rör det sig om en liten del av de svenska lammen som aldrig får gå ute. Det handlar om stora besättningar, medan de flesta fåruppsättningar i Sverige är små. SvD nämner 30 tackor som medel, men medianen är ännu lägre eftersom de stora besättningarna om ibland tusentals djur drar upp medlet. I artikeln framgår också att det behövs 500 tackor (och 1000 lamm) för att kunna försörja sig heltid på lammuppfödning. Lönsamheten är inte något vidare. Får fyller främst en landskapsvårdande funktion i det stora flertalet små besättningarna.
Har man bara några hektar mark är antagligen får det bästa alternativet, och beroende på val av ras behöver de inte heller vara speciellt kräsna i vad de betar på för mark, åtminstone inte de svenska utrotningshotade lantraserna och kanske inte heller den dominerande svenska rasen gotlandsfår. Lite motsägelsefullt så skulle kanske också Dorper, dvs den broilerras som SvD omotiverat hetsar mot, antagligen fungera utmärkt som grönbetesdjur. Den är framavlad för att gå på mycket magra marker i Sydafrika, men om man ger den kraftfoder så växer den därmed extremt snabbt. Och att den inte behöver klippas gör att man kan spara in på en stor kostnad för den annars lagstadgade klippningen, men förstås också att den inte kan vara utomhus vintertid pga för lite ull.
Ett problem är att de kommersiella genomavlade raserna mestadels härstammar från det brittiska imperiet, och alltså inte är anpassade efter vårt kalla och fuktiga klimat, t ex genom långa svansar. Vill man ha riktiga grönbeteslamm, så skall man ha en ras som tidigast lammar i april, och inte ens gotlandsfår gör nödvändigtvis det. Och oavsett så missar man då påsken.
(Med kommersiell menar jag uppfödning avsedd som heltidsförsörjning, all uppfödning sker förstås med vinstintresse, om inte annat så vill man ju ha avkastning i form av lamm att äta upp.)
Det finns krav på att får, liksom kor, skall få gå ute på sommaren, men det är just på sommaren, inte våren.
Att stora kommersiella besättningar börjar föda upp lamm helt inomhus är inte uppfödarnas fel, utan beror på konsumenternas krav på att kunna äta samma mat året runt. Visst är det en tradition med påsklamm, dvs man slaktade i det gamla bondesamhället det tidigast födda lammet och festade på till påsk. Men stör man sig som konsument på att påsklammen inte har fått gå ut, så kanske man inte skall köpa färskt lammkött till påsk?
En annan bidragande anledning till uppfödning inomhus kommer vara vargens allt bredare etablering i Sverige. När du har en besättning på 500-1000 tackor, värd miljontals kronor, samt anläggningar för ytterligare miljoner, så kanske du inte är speciellt intresserad av att riskera avkastningen (lammen) ute på tidigt grönbete om våren, när bristen på bytesdjur är som störst efter vintern. En vargflock river inte ett enstaka lamm eller får, utan går bärsärk (bilder) och river allt den ser, alltså inte bara för födan som t ex lodjur. Även i Skåne. Som man kan se på bilder här, så äter den sedan bara upp delar av några av de rivna djuren, så det går inte att bortförklara med att den bara vill ha mat. Notera att Västra Götalands största vargprofitör, dvs Länsstyrelsens avlönade rovdjursspårare, menar att det är mycket ovanligt att vargen river flera djur, men ovan är åtminstone fyra artiklar från 2009 där vargen rivit 5, 12, 17 eller 23 stycken får vid samma tillfälle. Vi människor tillvaratar åtminstone hela det djur vi slaktar.
Så vill vi ha varg får vi leva med att allt fler större uppfödare föder upp inomhus.
Visst finns det rovdjursstängsel, men de fungerar inte vintertid om man har snötäcke kan jag intyga. Förra veckan fick jag in en jakthund i min rovdjurssäkrade vinterhage. Elstängsel fungerar inte så bra när de nedersta trådarna är täckta av snö, strömstyrkan märks inte, och 40cm högt snötäcke gör att man med enkelhet kan hoppa över även 120cm rovdjursstängsel. Nu var jakthunden inte intresserad av fåren, som gick i försvarsställning, men det kunde lika gärna varit en varg. Är det alltså mer än 10cm snö (nedersta eltråden ligger på 10cm) så får man ha djuren inomhus, för då fungerar inte rovdjursstängslen längre.
Man kan ju också konstatera att varg klarar av att forcera även varghägn på djurparker, bara viljan finns.
Det går att söka bidrag om 20:- per meter rovdjursstängsel. Enbart för att hägna in de 60 000 hektar mestadels bete i Västra Götaland som inte längre skall få gårdsstöd för att de inte är storskaliga nog, så skulle det krävas minst 60 000 * 400 * 20 = 480 miljoner kronor i bidrag (förutsatt fyrkantiga inhägningar i rutor om 100×100 meter, vilket det aldrig är i verkligheten, eftersom verkligheten inte ser ut som fotbollsplaner. Och det är bara en bråkdel av markerna enbart i Västra Götaland.
Samtidigt är den verkliga kostnaden för enbart stängslingen 75:- per meter, så förutom den halva miljard som skall till i bidrag för etableringen av varg enbart för delar av markerna i Västra Götaland, så tillkommer ett antal miljarder som fåruppfödarna skall ta ur egen ficka för att Stockholmare skall kunna må bra av att veta att vargen finns.
Så det är inte konstigt om man stänger in djuren.
Varg utomhus, får och lamm inomhus. Stockholmarna och Aftonbladet får välja om de vill ha grönbetande lamm eller om de vill ha varg. Man kan inte först vurma för vargen och sedan angripa fåruppfödare för att de flyttar in sina lamm inomhus.
I SvD:s artikel ser lammen alerta, pigga, rena och torra ut även om de är uppfödda inomhus. Värt att notera är annars att en av de tre bilderna till artikeln visar bondens kärnverksamhet, dvs datorn och pappersarbetet. Mycket handlar idag om administration och tid framför datorn istället för inne hos djuren. Och när det gäller pilotbesättningen med Dorper, så går som sagt fåren på filmen utomhus, med möjlighet att gå in och lägga sig.
Även Aftonbladet hänger på hetsen mot lammuppfödningen, liksom Sveriges Radio som här samarbetat med SvD. DN följer efter. Aftonbladet försöker få det till att Dorper skulle vara något monsterfår. Hur nu ett djur avsett för magert naturbete, och som kan lyftas i famnen kan kallas för monster annat än i Aftonhoran?
Glöm nu bara inte att det antagligen blir de små uppfödarna som kommer drabbas av den moralpanik vi nu har att se fram emot. Vill ni inte ha Dorper-lamm, så får ni väl betala mer för köttet då. Som alltid är det i grunden konsumenternas snålhet som driver sådant här. Och oavsett så är inte Dorper någon Belgian Blue, utan en vanlig korsavlad fårras, utmärkt för magra betesmarker och som alltså gör att mark som normalt inte fungerar för matproduktion i tredje världen (eller i Sverige) nu kan producera högvärdigt omega-3 rikt protein.
Att Dorper-embryon opererats in i Dorset-tackor beror inte på att inte Dorper kan föda själva, eller att det skulle vara några komplikationer som med Belgian Blue, utan detta beror på de svenska reglerna för karantän etc vid införsel. Det är helt enkelt billigare att operera in embryon än att ta in vuxna tackor.
Skall man i grund och botten störa sig på uppfödning av lamm inomhus så är det på kraftfodret, dvs spannmål, som får lammen att växa mycket fort och även anlägga rejält med fett, samt dessutom belastar miljön betydligt mer och inkräktar på människoföda, vilket inte hö eller ensilage gör.
Jag kan intyga att skillnaden i smak och kvalitet mellan ett ekologiskt gräsuppfött dilamm och ett kraftfoderuppfött djur är milsvid. Man får det man betalar för. Och konsumenterna vill aldrig betala, utan skall ha billigt, färskt och året runt.
För övrigt är det inget fel på fryst kött, men det kräver förstås lite planering att ta fram köttet dagen innan man skall laga det. Har inte din matbutik fruset lammkött så kan du med fördel köpa lamm på hösten och frysa in själv, så slipper du köpa inomhusuppfödda lamm. Men det är svårt för de moderna människan att planera något annat än TV-tittandet.
På tal om kött. Det man oftast köper i butik är inte kött, utan muskler. Det är under hängning av musklerna som de förvandlas till kött. Också en enorm skillnad i smak och kvalitet. Köper man hela större bitar, ex stek, och det inte redan är hängmörat, så kan man med fördel hänga det själv om man vet hur man skall gå tillväga.
18 kommentarer
Men när det är snö (och lättare för vargen att hoppa över) så är väl ändå inte fåren ute på grönbete?
Nej, men får är med fördel ute även på vintern. Vill du sitta inomhus med vinterkläder (fårens vinterull)? Dessutom får de ju röra på sig. Lagkraven är dock att de åtminstone skall ha tillgång till vindskydd (byggnad med tre väggar, samt förstås tak) eller att de kan gå in inomhus och lägga sig. Det skall även som alltid finnas tillgång till isolerat och uppvärmt utrymme dit man kan avskilja eventuella sjuka eller skadade djur.
Att låta djuren gå ute på vintern drar förvisso lite mer foder, men kan samtidigt anses som bättre. Motion, rörelse, stimulans, naturligt ljus efter årstiden etc etc.
Utegångsdjur ställer inte heller lika höga krav på anläggningar som inomhusbesättningar, och kräver alltså inte lika stora investeringar.
I grunden är djuren anpassade för att vara ute året runt. Får har mer päls än t ex älg… När det snöar så får de ett lager snö ovanpå sig, som inte smälter, utan det går runt små snöbollar i vinterhagen. Ullen isolerar nämligen så mycket att snön inte smälter. Naturligtvis skakar de av sig snön när de tröttnat på den efter en stund, men djur som ligger ute och idisslar kan få ett rätt rejält snötäcke innan de reser sig upp.
I min erfarenhet så går de in när det är mörkt eller om det regnar. Snö bryr de sig inte om.
Jag tycker att du ska låta bli att skriva anonyma kommentarer på bloggar.
Bra och välskriven artikel Cornucopia!
Också skogsägare
Så här kan det bli när vi flyttar religösa inslag över klimatzonerna!
Slaktat lamm till påsk är kanske vettigt i mellanöstern men knappast här./Oppti
Får ute på vintern? Absolut! Vi hade får när jag var liten och de fick fritt vandra mellan inomhus i ladugården och utomhus i hagen. De valde normalt utomhus dagtid även om det var mycket snö.
Det som oroade mig mest med SvD-artikeln var just detta med kraftfodret. Jag vill försöka äta kött som inte är beroende av sojaproduktion i Brasilien, utan framtaget på ett mer hållbart sätt. Lamm som är födda förra våren (alltså cirka ett år gamla) borde därför vara bästa alternativet för dem som vill äta lammkött på våren.
Eller ännu bättre – köp ett helt eller halvt lamm (eller flera, vi äter lätt upp 5-6 stycken på ett år) närproducerat direkt från bonden på hösten och frys in. Finns många som kan erbjuda (laglig) hemleverans av detta.
Har du hört talas om jakthundar? Läs gärna på http://www.hilbertshotell.net/page36.php?post=128 om jakthundar och tamboskap.
Äntligen någon som kan något om får eller känner du dig som en fårskalle med 😉
Jag har samma erfarenheter som du och man blir ju mörkrädd när de stora mediahusen springer djurrättsorganisationernas ärenden utan att ha den minsta kunskap om ämnet.
Kan rekommendera gotländska utegångsfår som har dubbelpäls och därmed helt okänsliga för snö men de går å andra sidan dåligt köttutbyte.
Vi ser fram emot Scaber Nestors analys av läget ….
Apropå Paulsen's utspel.
Googla,
GMO Marit Paulsen
Och numera är skräpet här men ingen skriver om det.
Fury as EU approves GM potato,
http://www.independent.co.uk/environment/green-living/fury-as-eu-approves-gm-potato-1915833.html
Hyckleriet tar sig till nya topp placeringar…
Nils Dacke,
Det är väl inte helt ovanligt, för att uttrycka sig försiktigt, att de stora mediahusen uttalar sig med stora bokstäver om många saker de inte verkar kunna men där sensationsvärdet kan förefalla intressant.
Sanningen och fakta är naturligtvis sekundära till lösnummerförsäljningen.
/Morfar
I artiklar som denna briljerar du och det är ett sant nöje att läsa ditt sunda förnuft!
Det har varit ett jäkla drag på radion hela dagen om detta och nu när jag kommer hem är det en njutning att läsa din blogg!
Tacksam, är ordet.
allt väl,
global
Dacke mfl, tack.
Dacke, kul att höra från dig, speciellt med tanke på att du är en av få pålästa bloggare i både vargfrågan och grisfrågan. Idag har SvD och SR helt obefogat lyckats förstöra för kanske den mest miljövänliga köttproduktionen vi har i Sverige, nämligen svenskuppfödda lamm, som till 80% går ute i naturen på grönbete i princip hela sitt liv.
Vet inte riktigt vad man ville uppnå faktiskt. Alla visade djur ser ut att ha haft det bra, och det är förhållandevis sällan man kan läsa om misskötta fårbesättningar, det verkar t ex vanligare att kor missköts.
Tack, säger jag också, balsam för själen efter att läst alla kommentarerna i Svd. Bara några kommentarer, dilamm föds upp av ett fåtal producenter på kontrakt med restaurangrossist, slaktas vid 10-12 veckors ålder och 25 kilo levandevikt, vårlamm är vanligare och slaktas för butik vid lite högre ålder och vikt. Lamm är bara lamm fram till ett års ålder ungefär i EU. Kommer dom från Nya Zeeland är dom däremot lamm fortfarande vid 18 månader, dessutom är dom förmodligen halalslaktade eftersom NZ har stor export till arabländerna.
Storbrittanien har samma sura jordar och milda vintrar som vi har i Västsverige, därför vill jag påstå att engelska får passar bättre här än dom från torra och kalkrika Gotland, t ex har Suffolk kraftig benstomme med stor kalkinlagring för behoven vi lamning, gotlandsfåren går på kalk jämt och har följaktligen tunna ben och drabbas lätt av hypocalcemi här, dessutom växer lammen väldigt dåligt på vårt daggvåta sensommar- och höstbete. Svenska lantrasfår har mest avlats för ull, skinn, många lamm och stor våmm, därför har dom sämre köttansättning än rådjur har. I Storbrittanien har dom uppskattat lammkött, så deras djur är bättre idag, när ullen bara är en kostnad för de flesta. Jag tror inte någon i Sverige har flera tusen får än, Thomas är nog fortfarande störst.
För några år sedan försökte jag skriva insändare till Svd och Gp där jag pedagogiskt förklarade hur viktiga betesdjuren är för den biologiska mångfalden (hälften av alla arter lär vara beroende av betesdjuren), och att om ingen äter kött så kommer både kor och får att upphöra att existera i vårt land, men dom kom aldrig in, i stället kom ständig nya likartade insändare om att "kött är mord" med olika namn under. Jag drog slutsatsen att många på tidningsredaktionerna sympatiserar med Djurens Rätt. Fakta är att Djurens Rätt har fått stora EU-bidrag för folkhögskolekurser för unga som vill påverka politiken, och det märks i kommentarsfälten, många likartade men med olika nicks.
/Disehall
Disehall, tack för vinklingen. Kanske har du rätt i att brittiska får är mer lämpade, har inte tänkt i den riktningen. Har svensk lantras själv, köttet är fantastiskt, men som sagt inte mer än på ett rådjur.
Våra betesängar innehåller 1000-tals arter, alternativet är monokulturellt skogsbruk med gran, som innehåller ett fåtal arter. Även vurmandet för en enda icke utrotningshotad art, vargen, hotar därmed 1000-tals andra arter i Sverige. I vissa fall finns en del arter bara kvar på enskilda platser i Sverige, och när de ängsmarkerna slutar att hållas kommer arterna dö ut för alltid.
Nu är det bara några ovanliga arter på bilderna, och detta var kring midsommar. Blomsterprakten ändrar ju sig under hela säsongen. Se nedan för hur det kan se ut på ängarna runt midsommar:
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/sju-sorters-blommor.html
Men helst skall vi ju sluta ha betesdjur, och plantera igen allt med granskog eller bespruta marken med gift istället och sedan plantera GMO-grödor.
Bra artikel! En rolig händelse som har lite anknytning till SRs "avslöjande" är att min granne faktiskt blev anmäld för att hans får har gått ute hela vintern. Dom har gått kring foderhäcken hela vintern och knappt varit inne vilket fått någon vänlig själ att göra en anmälan. Naturligtvis blev han friad, men man slås av hur korkade människor kan vara.
/Stolt beteslammproducent
Hej Corupocia! Har du hört talas om jakthundar som ta sig in i fårhagar, stressar och bitar ihjäl får.
Här t.ex. förra helgen i Finland, snitt från Aamulehti" Två norska grå älghundar rev får på Rantasalmi, fårägaren fick fast hundarna, man var tvungen avliva 6 får
"Aitauksesta karanneet koirat raatelivat lampaita
12.03.2010"
Hoppas du kan finska, det finns mycket man kan läsa om får och gätter som blir rivna av jakthundar.
Ja du Cornucopia jag kan läsa, börja skotta snö runt dina hagar så jakthundar och någon eventuell varg kan inte hoppa över.
Skall du ha djur då skall du ta ansvar för dom.