Tillägg: Jag har sedan detta skrev pratat med Tavex, och det finns alltså en förklaring.
Vi hade i Sverige under den akuta finanskrisens år 2008 ett antal större försäljare av investeringsguld. Trodde jag. Eller åtminstone tre stycken företag som jag själv kunde nämna vid namn. Tre varumärken. Guldcentralen. Norsk Svensk Guld. Tavex.
Sedan dess har ju åtminstone också Liberty Silver börjat sälja silver, guld och ädelmetaller, men bolaget hade annan verksamhet tidigare och gick över till ädelmetallhandel först 2008-11-12, så jag kommer nu inte att titta på det bolaget. Däremot passar jag på att göra lite skamlös redaktionell reklam för att ni får 2% i avdrag på priset om ni anger “Cornucopia” när ni köper silver från dem, dock ej monsterboxar av deras egna LS-mynt och inte heller något avdrag på priset på guld. Slut på reklamen.
Jag har nämligen tittat på de tre stora bolagens bokslut för 2008. Eller rättare sagt, vad jag trodde var de tre stora bolagen.
Det är nämligen högst intressant att se hur stor omsättning de hade, vilket är en mätare på hur mycket svenska privatpersoner köper guld för. Ni vet den enorma rusningen efter guld i samband med finanskrisen… Det handlar också om de tre faserna i en bullmarket, först early adopters, sedan smart money och till slut den stora massan varefter det blir en bubbla som spricker.
Jag kan avslöja att den stora massan inte köpt guld. Inte i Sverige. Summan av de tre bolagens omsättning för år 2008 var 215 MSEK. Då dessa aktörer var helt dominerande på marknaden, och guldpriset snittade på gissningsvis 180:- SEK per gram för 2008, så köpte svenska folket alltså endast ca 1200 kg investeringsguld eller 12000 100g-tackor.
Svensken lade 24:- SEK på investeringsguld mitt under den akuta finanskrisen.
Knappast den stora massan alltså, knappast någon rusning efter guld. Den som påstår att “alla” köpt investeringsguld och att det är en bubbla som kommer spricka i närtid vet inte vad de talar om.
Snart kommer förhoppningsvis även boksluten för 2009, och då skall jag även titta på Liberty Silver. En mindre del av Guldcentralens omsättning rör sig för övrigt antagligen om andra ädelmetaller än guld, vilket kanske bör nämnas.
Omsättningen för 2007 var för övrigt ca 108 MSEK, så visst ökade försäljningen rejält 2008, men det handlar knappast om någon rusning från 12:- SEK per svensk till 24:- SEK per svensk.
Ovanstående är en nyhet i sig tycker jag. Men rubriken är allt är inte guld som glimmar. Så vad är det som inte glimmar, utan istället faktiskt luktar?
Jag hade nämligen uppfattat Tavex som en stor och seriös aktör, med både onlinehandel, stort och brett utbud och rent av en butik i centralaste Stockholm. Av de tre stora aktörerna har Tavex bredast utbud och lägst priser, även om Liberty Silver håller lägre priser på sitt lite smalare utbud sedan de började sälja guld i somras.
Störst utbud, låga priser och butik borde göra att man dominerade den svenska marknaden för investeringsguld.
Men där hade jag fel.
Omsättningen för de tre 2008 följer nedan:
Guldcentralen AB: 129 145 kSEK
Norsk Svensk Guld AB: 81 330 kSEK
Tavex AB: 4 810 kSEK
Värt att notera är att Guldcentralen och Norsk Svensk Guld hade i stort sett samma omsättning 2007, 52 298 kSEK respektive 53 156 kSEK så Guldcentralen har tagit marknadsandelar under finanskrisen. Kanske är det en liten antydan om viss rusning efter guld, då Guldcentralen kanske har ett starkare varumärke. Är man ny som guldköpare är det antagligen Guldcentralen man hittar. Eller Tavex. Norsk Svensk Guld annonserar mest i nischade finans- och ekonomitidningar som kanske inte läses av “massorna”.
Nej, jag skrev inte fel om Tavex. 4.81 MSEK i omsättning. Som en korvkiosk.
Vinsten för respektive bolag blev som följer:
Guldcentralen AB: 2 342 kSEK
Norsk Svensk Guld AB: 257 kSEK
Tavex AB: -422 kSEK
Tavex gick alltså rent av med förlust trots att de själva gått ut med rusning efter guld i media.
Det här var så intressant att jag ordnade fram bolagets årsredovisning från Bolagsverket för att kolla att inte Ratsit, varifrån jag fått ovanstående uppgifter, råkar ha fått felaktigt data. Och nej, det är inte otillåtet att kontrollera företags bokslut på Ratsit, det kräver inte ens någon inloggning. Det är privatpersoner man inte får kolla upp utan att ha ett affärsförhållande.
Och enligt Tavex bokslut så var omsättningen just 4 809 500 SEK, i sig en anmärkningsvärd siffra eftersom den slutar på exakt 500:-. Någon revisor får uttala sig om hur sannolikt det är, speciellt som övriga poster handlar om olika enkronor, t ex resultatet -441 733 SEK. Bolagets kassa var för övrigt 2 887 247 SEK inklusive bank, och eftersom man också växlar valutor, och inte bara köper och säljer guld, så var endast en liten bråkdel av detta hänförligt till bolagets guldlager. Av säkerhetsskäl tänker jag inte lägga ut den siffran här, men den är inte stor. Antagligen finns det läsare av denna blogg som har mer guld än så.
Under noter står det att läsa följande: “Intäktsredovisning. Intäkten redovisas till verkligt värde av vad företaget fått eller kommer få. Det innebär att företaget redovisar inkomsten till nominellt värde (fakturabelopp) om företaget får ersättning i likvida medel direkt vid leveransen.”
Och på Tavex fakturor står det minsann just hela värdet på guldet som fakturabelopp.
Något är väldigt, väldigt fel här. Lägst priser, störst utbud, butik, men minimal omsättning.
Tavex sålde baserat på ovanstående ca 26 kg guld år 2008, eller en kombination av högst 260 100g guldtackor eller 836 guldmynt. Minst sagt anmärkningsvärt, med tanke på att utbudet av olika investeringsguldmynt hos dem rör sig om ett 60-tal olika sorter. Eller om man så vill en 100g guldtacka om dagen, fem dagar i veckan. Eller en kund om dagen…
En möjlig förklaring är att Tavex i själva verket förmedlar försäljning från det estniska moderbolaget Tavid AS, även om det står Tavex på fakturorna. Ni som handlat av Tavex, vad står det egentligen?
Min slutsats är att jag skulle vara väldigt, väldigt försiktig med att köpa eller sälja guld till Tavex. Det rör sig om en korvkiosk, eller ett bolag som ägnar sig åt väldigt kreativ bokföring. Skall ni köpa eller sälja guld av dem, gör det över disk i deras butik. För att betala in i förskott eller skicka sitt guld till dem utan säkerhet verkar väldigt riskabelt.
Kanske är bara förklaringen att ni i själva verket köper och säljer ert guld till ett estniskt företag, och inte alls till ett svenskt dotterbolag. Vad står det på fakturorna?
Någon seriös journalist borde gräva lite djupare i det här. Eller kanske Skatteverket.
För något är fel, vad kan jag inte svara på, eller så har jag mfl överskattat Tavex andel av guldmarknaden. Rejält.
Jag skall återkomma när boksluten är inne för 2009, så får vi se hur den uppenbarligen minimala marknaden för investeringsguld och -silver utvecklats under 2009. Då kanske man också kan granska lite fler aktörer, t ex Liberty Silver.
Kanske kommer svensken ha dubblat sina köp av investeringsguld till 48:- SEK per person år 2009? Vi får väl se.
22 kommentarer
http://allabolag.se/5566329842
Tycker Liberty Silver är den som bäst lever upp till en bra standard. Snabba att svara och bra överlag, dock är priserna mycket höga för silvret. Redan vid tre silvermynt hos LS får man fyra från utlandet.
Tycker det är synd. När vi talar om mynt med nominella värden (legalt betalningsmedel) så ska det inte vara någon moms vilket LS har med råge sett till priset. Från utlandet är det oftast 7% moms och ändå är det billigare.
Jag köpte guld från Tavex 2008 via deras nätshop. Betalningen gjordes direkt via överföring till bankkonto – dom har konto i Nordea, Swedbank och SEB.
Man kunde också om man ville betala till Plus- eller Bankgiro som tillhör TAVEX AB.
Jag har köpt allt mitt guld via post från Tavex, hittills utan problem. Mycket snabba leveranser, inget strul. Intressanta uppgifter det här, vi får väl se var det slutar…
Har du kvar Goldmoney för övrigt? Såg att du inte nämnde det apropå förvaring av guld häromdagen.
mvh
Guldcentralen sålde ju 1 oz silver maples med värde 5 canadian dollars för 136 kr/st momsfritt, kanske gör de det fortfarande?
Cornucopia, på tal om bankfackdiskussionen tidigare. Har du hört talas om detta, och vad säger du:
http://www.gt.se/nyheter/1.1876153/liga-lansade-bankfacken
Holger Ohlson
Intressant, Holger.
Mikael, GoldMoney är ju inte fysisk metall du själv har kontroll över, utan fysisk metall på distans. Relevant, men inte samma sak.
Tavex har funkat för mig alldeles utomordentligt. Handlar dock över disk.
Tror Tavex får sitt guld från sitt kontor i Estland som i sint tur får det från PAMP.
En annan sak som jag tror skiljer bolagen åt är att Tavex kunder är privatpersoner/svenssons tillskillnad från Guldcentralen (som väl är ett bihang till Boliden) som också har stora professionella investorer.
Så Guldcentralens omsättning borde vara en indikator på "early adopters/smart money" medan Tavex-indikatorn borde visa den stora massan.
Tavex har fungerat för mig med handel över disk.
Handel över disk borde inte vara något problem, men om man handlar på distans och alltså ligger ute med pengar så kan det bli ett problem om det förekommer oegentligheter med bokföringen eller om bolaget inte är helt seriöst.
Finns antagligen någon förklaring till den låga omsättningen, gissningsvis att man bara är ombud för Tavid AS. Fast det inte står på kvittot att man gjort affärer med Tavid, utan Tavex.
Köpte på distans och det fungerade bra.
NP
Baserat på antalet kundkommentarer och Tavex låga omsättning så verkar hela kundkretsen vara läsare av bloggen.
Haha, då stod jag för ca 25% av Tavex omsättning 2008.LOL
Jag tror att kunderna hos Tavex är vanliga svenssons mig inkluderat. Guldcentralen och Norsk Svensk Guld säljer nog mer till smeder och industri. Produkterna som företagen säljer skiljer sig i alla fall åt.
Intressant post.
här är ännu en som köpt flera guldmynt över disk i Tavex butik i centrala Sthlm, helnöjd, funkade perfekt!Det enda tråkiga är att stället är hopplöst om man ska komma med bil….
Ännu en ur kundkretsen här. 🙂
Det står "Tavex AB" och org.nr 556671-1189 på kontantkvittot.
Även jag köpte guld från Tavex under 2008. Betalade i förskott via banköverföring, fick guldet några dagar senare.
Funkade väldigt smidigt.
Tavex omsättning kan inte stämma. Jag har köpt några kilo av dem 2008 – på distans… Känns för övrigt lite konsigt att hämta ut exvis två kilo på postens utlämningsställe i lokala mataffären. =).
De skickar väl med värdebrev? Värdebrev hanteras väl normalt inte av den lokala mataffären utan av Postens företagscenter?
Guld är världsvaluta och borde vara lättare att handla med. Vi har skräp valutor som dollar och euro och dessa är minst sagt instabila. Guld har funnit i 5000år. Tyvärr finns aktörer som tar ut ockerpriser. t.ex. Tavex och guldcentralen. Riksbanken borde sälja ut sitt guld till folket istället för utlänningar om de är så dumma och säljer det
du får nog ge tavex lite tid innan du såger dem
2008 var tavex relativt nytt
kolla 2009 års bokslut
Man kan inte såga någon så hårt så tidigt
Jag har handlat från dem, de är duktiga proffsiga och
jag har handlat över +3kg 2009
Alla kommentarer som reder ut det här är försvunna pga flytt till ny domän. Se länken i början av inlägget för att reda ut det hela.