Fick ett mail från en läsare som frågade lite om SHB:s börshandlade fond/certifikat Bear El H (OMX:BEAR EL H), som en möjlig nobrainer att investera i. Bear El H stiger i pris med en faktor x2 om elpriset faller, och faller om elpriset stiger.
Grundtanken är förstås att efter en av de kallaste vintrarna i Sverige sedan elmarknaden delvis avreglerades på 90-talet, med osedvanligt mycket snö, så borde elpriset falla fram till sommaren, och vattenkraftsdammarna borde bli överfyllda av vårfloden. Ovanpå det borde också kärnkraftverken komma igång igen, även om t ex Oskarshamn 3 har problem just nu.
Förr eller senare ger vintern med sig, och förr eller senare kommer kärnkraftverken igång igen. Och nu är det rent av plusgrader, och lite, lite vårkänsla i luften.
Det finns några fällor i resonemanget. Dels fungerar elmarknaden ibland kontraproduktivt, för stor och hastig vårflod kan göra att man måste släppa igenom vatten, och alltså inte alls kan tillgodogöra sig vinterns snö fullt ut, och dels så är ju inte marknaden avreglerad utan i händerna på ett oligopol, något som man kan läsa om i ett suveränt inlägg hos bloggrannen Sloped Curve. Oligopolet är kanske inte så intresserade av att dra igång de där kärnkraftverken… Vad Sloped Curve menar med att elmarknaden inte är avreglerad är att prissättningen är avreglerad, men i en fungerande marknad så styr man inte bara på efterfrågan, utan även utbudet skall vara avreglerat, dvs möjligheten att anlägga nya kraftverk av den typ som faktiskt påverkar elpriset, dvs vattenkraft och kärnkraft.
Bear El H investerar också antagligen i någon form av terminer, och då är det viktigt att avgöra om terminsmarknaden för elpriset är i contango eller backwardation. Som negativ investering i elpriset borde man önska contango, alltså högre priser framåt i tiden, till skillnad mot när man investerar positivt då man borde önska sig backwardation, dvs lägre priser framåt i tiden. Eller blandar jag ihop. Annars kommer varje terminsrullning göra att man förlorar lite av det positiva i positionen.
Och här ligger just problemet. Terminsmarknaden förutspår fallande elpris. Tittar man på terminspriserna hos Nordpool, så är gällande marskontrakt på 82 öre, april på 72 öre, maj på 51.4 öre och juni på 48.3 öre, för att sedan bottna på 46.3 öre i juli. Det innebär att man inte kommer tjäna speciellt mycket pengar om denna prisbana utspelar sig och inte överträffas. Priserna kan nästan halveras utan att man tjänar pengar på Bear El H. Åtminstone inte om jag förstått saken korrekt.
Ledtrådar hittar man i prospektet för certifikatet. Där står visserligen terminpriset på Nordpool nämnt, men Bear El H skall istället följa indexet SHB Power. Reglerna för detta index hittar man hos Handelsbanken.
Där framgår det att SHB Power baserar sig på rullning av terminer, men det är kvartalsterminer det handlar om. Detta förbättrar möjligheterna att åtminstone ligga kvar några månader, men backwardationen i kvartalsterminerna är desto större. 57 öre för innevarande Q2-termin och 47.05 för Q3-terminen.
Så läs alltid på kring sådana här strukturerade certifikat. Kontrollera när rullningsdag för terminerna är innan du investerar. I regelverket för SHB Power står det följandE:
“the fifth Scheduled Valuation Day in the Contract Month of the currently used contract (or, if such day is not a Business Day, the next following Scheduled Valuation Day that is a Business Day).”
Kontraktmånader är mars, juli, september och december. Terminsrullning borde ske den 5:e mars, dvs nästa fredag. Lämpligt är att gå ur en position tills dess. Därefter kommer nog inte utvecklingen vara speciellt dramatisk, då på Q3-kontraktet rådande 47 öre varit ett ganska normalt sommarpris, t ex förra sommaren om jag minns rätt.
Var och en ansvarar förstås för sina egna investeringar, och kontrollerar själv allting innan eventuell investering.
På en i övrigt tråkig börs utan intressanta köp- eller säljsignaler, så kan åtminstone Bear El H lätta upp stämningen ngt. Det finns alltid ngt att spekulera i, det gäller bara att hitta vad. En spekulation i fallande elpris påverkar dessutom elpriset i fallande riktning, om än oändligt lite, så ingen kan ju anklaga dig för att profitera på andras olycka…
4 kommentarer
Skulle du kunna förklara: backwardationen/contango?
Tack
Backwardation, terminskontrakt längre fram i tiden är billigare än spotpriset (eller innevarande kontrakt)
http://en.wikipedia.org/wiki/Normal_backwardation
Contango, terminskontrakt längre fram i tiden är dyrarare än spotpriset (eller innevarande kontrakt)
http://en.wikipedia.org/wiki/Contango
BAckwardation har man när marknaden inte förväntar sig någon brist framöver, t ex ingen brist på el på sommaren. Contango har man när marknaden förväntar sig brist framöver, t ex som vi sett i oljepriset och fossilgaspriset de senaste åren.
Vill man spekulera i uppgång kommer contango göra att man inte kan tillgodoräkna sig hela uppgången eftersom man tappar uppgång varje gång man löser in sina terminer och köper nästa periods termin. Tvärt om gäller om man spekulerar negativt och det är backwardation.
Har jobbat med analys av elmarknaden och detta är ingen nobrainer. Snön som har fallit i år är mestadels sk låglandssnö vilket inte påverkat snömagasinen och heller inte kommer vattenmagasinen tillgodo när det börjar smälta . Det är också fortfarande tjäle i marken vilket gör att marken inte kan suga upp vattnet. Enligt initierade källor så kommer det troligtvis att vara höga elpriser hela detta året.
Men man kan aldrig vara säker såklart.
Tja, Bear El H stiger med 8.1% idag än så länge. Med lite backtrading så ligger jag nu tillfälligt på plus 12.59% sedan i fredags, men den backtradade in sig i torsdags ligger nu 15.5% plus.