E24 envisas fortfarande med att inte införa Twingly, så jag drar mig normalt för att länka till dem då det inte ger mig något.
Nu har man åtminstone en uppföljande artikel kring de tre Dr Doom man skrev om i vintras, dvs Peter Schiff, Marc Faber och Nouriel Roubini.
Dessa tre herrar förutsåg i god tid finanskrisen, och speciellt Peter Schiff fick som återkommande slagpåse i amerikanska media utstå rätt mycket spott och spe åren innan, men skrattar bäst som skrattar sist.
Det väsentliga i E24-artikeln är att ingen av dessa herrar har ändrat ståndpunkt. De menar att vi bara sett början på krisen, och att den än så länge är en blek skugga av vad som komma skall.
Peter Schiff överväger för övrigt att kandidera till amerikanska senaten, men det är väl osannolikt att hans rätt dystra budskap kommer samla speciellt många röster. Att allt kommer bli värre är inte riktigt vad folk vill höra från någon de tänker rösta på.
Vill man titta på någon statistik så kan man ju alltid titta på arbetslösheten i USA.
Arbetslösheten följer förstås konjunkturen med viss fördröjning, men den har åtminstone inte börjat vända ner. Man måste dessutom hålla koll på hur de här siffrorna fungerar. Har man varit arbetslös för länge i USA, så syns man inte längre i statistiken, så det är naturligt att den plattar till sig efter en tid.
Drar arbetslösheten iväg igen får vi dock facit på att ekonomin dyker vidare, men det vore förstås konstigt om inte de tusentals miljarder med stimulanspaket som man pumpat ut i ekonomin inte skulle ge någon tillfällig effekt, även om det främsta resultatet förstås är ett exploderande budgetunderskott. Glöm inte att enbart de amerikanska stimulanspaketen uppgår till mer än dubbla inflationsjusterade kostnaden för andra världskriget.
Men börsen har ju stigit, så allt är glatt och muntert och nu är det återhämtning som gäller? Eller har Dr Doom, Dr Doom och Dr Doom rätt? Igen?
Trots allt har vi bara försökt bota symptomen, och inte gett oss på sjukdomen.
8 kommentarer
Precis – det är den stora frågan. Kommer de astronomiska stimulansåtgärderna från den amerikanska administrationen att fungera långsiktigt. Är det bara att fortsätta upplåningen och trycka nya sedlar så ordnar sig allt till det bästa? Är det så enkelt så bör ju inget land oroa sig för vare sig statsskuld eller bugdetunderskott. I så fall borde exemplen Island, Estland och Litauen vara fantasifoster.
Både du, Flute och många andra har länge hävdat att krisen kommer att förvärras i en andra våg. Den har vi inte sett till ännu. Tvärtom!
I grunden litar jag på mitt bondförnuft. Det fanns ingen "ny ekonomi", vilket många trodde kring millennieskiftet.
Vi får se hur länge det dröjer innan vi kan säga: "Vad var det vi sa?"
Jag tror att man nog gör klokt i att lyssna på vad dessa herrar har att säga om läget, för olikt många andra "experter" så vet dessa människor faktiskt vad de talar om.
När Baltic Dry Index dyker som en sten och arbetslöshet och inflation stiger brant så är det lätt att inse att den så kallade "återhämtningen" bara existerar på papper ännu så länge och det glada budskap som politiker och vissa ekonomer nu basonerar ut om att krisen snart är över ter sig allt mer ihåligt för var dag som går.
Vi har ju helt enkelt inte sett några egentliga tecken på en återhämtning ännu så länge. Allt vi har sett är att ktiemarknaderna världen över har stigit brant i vad som eftervärlden säkert kommer att beteckna som ett bear-market rally. Och frågan är väl om detta rally nu nått och passerat sin topp eller om det kommer att fortsätta ytterligare en tid, men förr eller senare så kommer nog verkligheten i kapp.
Kanske slutar denna över-optimistiska eufori i en rejäl börskrasch alá 1929? Den som lever får se…
Tror även jag att dessa herrar dessvärre har alldeles rätt. De sk åtgärdspaketen är bara tillfällig kosmetika.
/Morfar
Problemet kvarstår, alltför hög belåningsgrad i hela samhället, men vi ser nu en förskjutning från hushållen till staten. Men de dåliga lånen blir inte säkrare för att de tas över av FED, eller för att man toksänker räntan.
Nästa stora fas i krisen blir när bara FED är villiga att köpa Treasuries, dvs då vi får kraftig dollarinflation.
Peter Schiff inte bara överväger, utan har nu bestämt sig för att kandidera till senaten. Han har en trogen skara anhängare och förhoppningsvis blir skaran större när det nu blir allt tydligare att han faktiskt är en realist och inte en pessimist.
Han har också varit väldigt tydlig med att han inte är ute efter att göra en politisk karriär. Han vill istället in i senaten en mandatperiod för att försöka banka så mycket finanspolitiskt vett det bara går i det politiska etablissemanget.
/Stefan
Om jag förstod dem rätt kunde det dröja 5-10 år innan nästa stora kris. Gott om tid att tjäna pengar på börsen med andra ord
/Markus
Självklart kommer inte stimulanserna hjälpa eftersom de är tänkta att återbetalas genom ökad ekonomisk aktivitet framöver, tillväxt. När Peak Oil nu fått in den globala ekonomin i en fälla (energipriserna rusar till ekonomierna kvävs, vilket i sin tur medför att energiefterfrågan sjunker – och så börjar det om igen) finns det ju självklart ingen som helst möjlighet för dessa pengar att verka som man tänkt. Det blir bara värdelösa pengar, allt eftersom det med fysiskt värde består.
/Frekvent besökare
Man måste skilja på realekonomi och "börsekonomi". Realekonomin må bli sämre, men tack vare miljoners miljoner USD i stimulanspaket så har "börsekonomin" gått som tåget det senaste halvåret.
/Rasmus