Så vad använder ni för programvara eller online-tjänst för teknisk analys?
Som Mac-användare är utbudet rätt begränsat, dvs det finns vad jag vet inga programvaror alls. Därmed blir man förvisad till att använda online-tjänster.
Naturligtvis är teknisk analys bara ett komplement till fundamental analys. När fundamental analys säger vad man skall köpa (eller sälja), så säger teknisk analys när man skall göra detta, och kan även fånga upp när det kan vara bra att gå mot fundamental analys, t ex när en fundamentalt bra aktie bryter ett stöd och faller kraftigt oavsett fundamenta.
De flesta onlinetjänster i Sverige, t ex Axier.SE som ger nya analyser varje dag, gör dagsanalyser, dvs inte analyser som tar hänsyn till utvecklingen under dagen, även om just Axier åtminstone ger analyser för samma aktier och index dagligen, ex OMX.
Men när det gäller ovanligare aktier än Ericsson så blir man utsatt för analyshusens godtycke.
Så min fråga är om det finns någon onlinetjänst för egen analys av någorlunda realtidsdata, alternativt egen analys av valfri aktie på dags- eller veckobasis. Allra helst vill jag förstås ha en lokalt installerad nativeapplikation för Mac, men i värsta fall får jag installera en virtuell maskin och tvingas köpa en Windows-licens att installera på den virtuella maskinen. Finns det nu inget till Mac, vad rekommenderar ni till PC?
Finns det utländska alternativ som kan hämta fördröjt data från ex Yahoo Finance, Google Finance, Bloomberg så är det en också en acceptabel lösning.
Kommentarer, tack.
22 kommentarer
Detta kanske är lite off topic.
Du kan ladda ner Windows Server 2008 för utvärdering, den tickar på upp till 240 dagar. Den kan du köra på Virtualbox under Mac OS X.
http://www.microsoft.com/windowsserver2008/en/us/trial-software.aspx
http://www.virtualbox.org/
Vad är det för fel på vanlig kaffesump? Du kanske inte dricker kokkaffe?
Jag har precis samma problem som du. Kör Mac och vill ogärna boota den i Windows.
Har letat på nätet och hittat följande program:
(1) ProTA, ett amerikanskt program för teknisk analys. Kursdata laddas hem från tredjepartsleverantörer som Dial Data eller gratis från Yahoo! Finance med hjälp av en svenskutvecklad plug-in som heter StockXloader. För den som inte behöver realtidskurser verkar det här vara ett bra alternativ.
(2) Trade Strategist, ett holländskt TA-program som också hämtar kursdata från Yahoo. Det här programmet verkar främst vara inriktat på backtesting och utveckling av egna strategier.
(3) Qtstalker är ett Open Source-alternativ för Linux, Solaris och andra Unixbaserade system. Det borde inte vara svårt att kompilera för Mac OS X, men måste i så fall köras under X11 (gränssnittet blir därmed annorlunda än för riktiga Macprogram). Kursdata hämtas från Yahoo.
(4) För den som vill ha realtidskurser och kunna handla intradag återstår tyvärr bara att boota Macen i Windows, alternativt köra en virtuell PC under VMWare Fusion eller Parallels Desktop. Jag har testat detta med Online Trader och det fungerar riktigt bra.
Per Sandström, tack för svaret. Föredömligt. Exakt vad jag ville veta. Vore förstås skönt att slippa köra X11, men det kan ändå vara att föredra framför Windows (där man ju blir exponerad för massa virus och andra exploits, även i en virtuell maskin).
bachyrua, jag känner redan till Virtualbox etc, men tack ändå.
Anonym, vi har bara snabbkaffe för gästerna. Istället använder jag rutinmässigt TeA, dvs läser teblad.
Om Windows är en acceptabel lösning kan jag verkligen rekommendera AmiBroker eller Hittakursvinnare
Amibroker kan enkelt laddas in med data gratis från Yahoo FInance med ett program som finns i AmiBroker (AmiQuote).
I Hittakursvinnare ingå kursuppdateringar både EoD och Intradag. Intradag har 15 minuters fördröjning vilket jag tycker räcker långt.
@Cornucopia: Vill du ha data för nordiska aktier och index så kan du tanka dem härifrån.
Vissa aktier ger dagsnoteringarna 10 år bakåt (men då tar det tid att ladda in sidan…) Sen kan du med egenprogrammerade analyser göra modeller i valfritt officeprogram.
(det är vad jag använder, i alla fall delvis när det gäller långa analyser)
För korta analyser och intradagshandel så är det annat som gäller.
Onlinetrader från Infront är både lättanvänd och bra med de flesta tänkbara tekniska indikatorer. Lätt att bygga arbetsytor och tabeller. Finns hos de flesta nätmäklare och blir gratis om man handlar frekvent.
@ Cornucopia
Jag glömde visst skriva att både ProTA och Trade Strategist är riktiga Macprogram. Men de kostar en liten slant – närmare bestämt $299 respektive $49.95 för de mer avancerade versionerna. Skulle vara intressant att höra ditt omdöme ifall du testar något av dem.
Vad gäller Qtstalker har jag just upptäckt att man kan bygga programvaran med Qt 3.3.5 "for Aqua", dvs ett bibliotek som ger direkt tillgång till Mac OS X grafiska gränssnitt. Så man slipper X11. Funderar på att försöka kompilera den själv någon av de närmaste dagarna. Är du intresserad av en färdig binary i så fall?
Jag vill varna för att hämta kurser från Yahoo. Jag gjorde det förr och det var ofta som volymdata saknades. Dessutom saknas ofta historiska data för många aktier och index.
Tack för erbjudandet Per, naturligtvis är det intressant med en binär. I första hand räcker det med en rapport om hur du gjorde, har väl redan Macports installerat, så det borde inte vara omöjligt att fixa själv.
off topic, men fragar anda:
Laser ofta siffran att aktier historiskt givit en avkastning pa ca 10% per ar. Nagon som har lank till rapport / undersokning som verifierar siffran?
Jag ar radd att den verkliga siffran ar betydligt lagre och att manga gor misstaget att titta pa vilken avkastning dagens bolag pa borsen har haft historiskt. Man har alltsa ett problem da de bolag som gick i konkurs inte finns med i urvalet. Om man haft en portfolj med bolag for 20 ar sedan sa hade manga av bolagen helt inte existerat langre idag. Nagon som vet om siffran fortfarande ar 10% i fall sadan hansyn tas? Samma sak med fonder – bankerna lagger ner de fonder som gar daligt sa naturligtvis ser det bra ut om du tittar historiskt pa de fonder tex SEB har idag.
Sag en siffra att snittlivslangden pa ett bolag ar 13 ar. Skulle det vara sant finns det ju inte en chans att hinna fa pengarna tillbaka genom utdelning fran det genomsnittliga bolaget.
Vore mycket tacksam om Cornucopia eller nagon lasare av bloggen kan lanka till eller skriva om amnet.
Per Sandström, jag har kompilerat QTStalker för Aqua nu, och den verkar fungera.
Oj, det var snabbt jobbat. Själv hann jag bara gå en promenad, äta god söndagmiddag, se en hyrfilm och sova. Jag är imponerad! 🙂
Per Sandström, det var inte så svårt. För att bygga och installera Berkeley DB och Qt3-aqua via macports, så behöver man ju bara skriva
sudo port install db47
sudo port install qt3-mac
TAlib fick man förstås bygga manuellt, men det var inga konstigheter.
Enda problemet var förstås Qtstalker självt. I grund och botten följde man förstås instruktionerna för Qtstalker. QTLIB skulle sättas till /opt/local om man installerat qt3 via macports, och includes för db47 och qt3 behövdes läggas in i configure-filen.
Sedan var det bara att bygga. Nästan. Hade en del problem på vägen, pga felaktigt redigerad configure, som föst löste sig när jag blåste hela strukturen, en make clean räckte inte, utan gamla felaktiga sökvägar låg kvar. Kvar blev bara en serie problem under make install. Fick manuellt gå in och redigera samtliga makefiler, manuellt skriva in
MOC = /opt/local/bin/moc
UIC = /opt/local/bin/uic
då scriptet inte ville ta $QTLIB utan bara körde med /bin/moc och /bin/uic.
Vete fan varför det inte fungerade smärtfritt, svagt att inte fixat in en portning i macports av både qtstalker och talib så det hade räckt med en sudo port install qtstalker.
Iaf, inget för den oerfarne, men med några år under bältet så tog det en timme igår kväll och en timme i morse. Han med att bygga på en ekonomibyggnad (finns alltid ngt att hamra på på en gård), äta god middag med vin, och se en köpt film och ägna mig åt lite annat hemligt arbete.
Cornucopia
Vad tycker du om Qtstalker. Kör själv mac och letar efter program. Det är lite tunt med utbudet.
Nu har jag också lyckats bygga Qtstalker 0.36. Helt utan Macports.
Tog den långa och krångliga vägen och gjorde allt manuellt, inklusive patchning av Qt 3.3.8 för att alls kunna kompilera på Mac OS X 10.5. Slet mitt hår innan jag hittade en diff-fil på nätet som löste problemet.
Real men write their own device drivers, typ… 🙂
Programmet verkar i alla fall riktigt lovande och det funkar fint på min Mac. Man kan t.o.m. utforma och lägga till egna indikatorer. Det underliggande TAlib är väldigt kraftfullt. Svagaste länken är möjligtvis importen av kursdata från Yahoo. Som tur är kan man även importera CSV-formaterade datafiler.
Har dokumenterat byggprocessen i detalj om det är nån mer som behöver hjälp. Maila i så fall till psand [at] mac [dot] com.
Per Sandström, mannen, myten, legenden.
Starkt jobbat.
Myt och legend var väl ändå att ta i. Jag har ju inte ens ett nom du guerre.
Hursomhelst har jag packat en distributionsfil med Qtstalker 0.36 för Mac (Intel). Fick en förfrågan från Christer, dessutom ville jag installera applikationen på min arbetsdator.
Programmet kan hämtas här:
qtstalker-macosx.tar.gz
Packa upp arkivet och installera från Terminalen med "sudo make install". Programmet hamnar lite svåråtkomligt i /usr/local/bin, men det är ju lätt att göra ett alias (eller dra ikonen till Dockan).
Enjoy!
Tack Per för distributionsfilen! Det funkar fint. Nu undrar jag om det går att ladda svenska kurser, och isåfall hur?
Det är bara att följa Yahoos syntax och sätta ".ST" (för Stockholm) efter tickersymbolen.
Prova t.ex. med min favoritaktie Boliden (BOL.ST). Eller Atlas Copco A (ATCO-A.ST).
Sök på Yahoo! Finance för att hitta rätt symbol.
Kan någon förklara lite snabbt hur jag öppnar filen med terminal?
gunzip -c qtstalker-macosx.tar.gz
| tar -xv