Medan den finskägda köttjätten Swedish Meat/Scan slutar med KRAV-märkt ekologiskt kött, så går åtminstone mejerijätten Arla åt andra hållet.
Arla har länge haft blottor i den ekologiska muren, t ex frånvaron av ekologisk matlagningsgrädde och storpack ekologiskt Bregott. Men det har bättrat sig under våren, då man släppte ekologisk matlagningsgrädde. Jag rensade hyllan i Affären, så veckan därpå hade man dubblat utrymmet för den ekologiska matlagningsgrädden.
Grädden på moset, eller snarare smöret på brödet är att man nyligen äntligen började sälja ekologiskt smörgåssmör, ekologisk Bregott, i storpack om 500g. Tidigare fanns det bara i pytteförpackningar om 250g, vilket innebar att man betalade dubbelt, dels för att det är en liten (och därmed miljöovänlig) förpackning, och dels för att det var ekologiskt smör. Tidigare var tydligen analysen hos Arla att endast singlar köpte ekologiskt, vilket var frustrerande för de barnfamiljer som uteslutande köper ekologisk mat.
Enda egentliga sprickan i fasaden är nu matlagningssmör, även om man förstås kan steka i den ekologiska Bregotten. Men man får väl hoppas att det kommer.
Naturligtvis saknas det ekologiska mer förädlade produkter. Medan det finns ekologisk cremé fraiche, så finns det inte smaksatt ekologisk cremé fraiche. Men det kvittar. Det är mycket godare att smaksätta en ekologisk bas själv med färska kryddor direkt från de egna odlingarna, och då blir inte heller smaken lika mesig som det som står i hyllan. Det är dessutom inte ens jobbigt att hacka lite egna kryddor, eller ha färdiga torkade kryddblandningar att blanda i.
22 kommentarer
SIA gör tydligen ekologis glass, men mig veterligen har jag inte sett det i disken på ICA-affären, glassfantast som jag är. Får ta och titta extra noggrant nästa gång.
http://www.glassrecept.se/glassnyheter/pressmeddelanden/157-sia-ekologisk-glass-saeljer-rekordmycket
En annan sak jag har funderat över är givetvis förpackningar. Vissa saker man köper är förpackade i mjukplast, andra i hårdplast. De i mjukplast står det ska återanvändas som mjukplast, men jag har aldrig sett en sådan behållare på de olika ställen jag försökt kasta det, endast för hårdplast.
Och för att återknyta till det kära ämnet peak-oil, undrar vad allt kommer att förpackas i när oljan går upp i pris ordentligt?
Ekologiskt=lyxkonsumtion för en samvetstyngd medelklass i västvärlden som tror att de gör en insats för världen. Avkastningen för ekologiskt odlat är oftast mycket sämre än via konventionell odling, just snyggt när livsmedelspriserna stiger och samma typer tankar etanol i sin 250 hk SAAB Biopower. Vill man hjälpa världens fattiga gör man det lämpligen via att ta bort tullar på deras jordbruksprodukter, men det gillar ju inte fransoserna eller amerikanerna.
Jaha. Men om man inte vill hjälpa världens fattiga, utan vill se till att vi bevarar bördiga och giftfria marker i Sverige, och inte vill att ens barn skall äta förgiftad mat dagligen, är det OK att äta ekologiskt då?
Jajemän, whatever makes you happy.
Riktigt Gaia-inspirerat blir det om maten dessutom är klimatsmart. Undrar om lobbyorgansationer som WWF och SNF vill att folk ska känna till att ekologiskt odlat släpper ut mycket mer CO2 och kräver mer fossila bränslen? Skulle inte tro det. Skygglapp på gäller.
Tror knappast att maten är förgiftad med tanke på hur medellivslängden utvecklas.
Fredrik L, nej det är faktiskt fel. Ekologiskt odlad mat kräver mindre fossila bränslen, men motsatsen är förstås en myt odlad av den industriella jordbruksmaffian.
Jag köper alltid ekologiska produkter när det finns. Det är trots allt vi konsumenter som har makten att påverka vad vi kan köpa och jag blir glad över att se att allt flera väljer ekologiska produkter. Egentligen så borde ju det ENDA alternativet vara ekologiska produkter och detta borde också vara det helt självklara valet för alla tänkande människor. Men tyvärr så är ju den tänkande delen av populationen alltid i minoritet…
Nu har hag kollat. Det fanns endast i vanlilj- och blåbärssmak. Tråkigt utbud… Vem köper vaniljglass?
Det vi idag kallar ekologisk mat kallades för några decennier sedan bara för "mat".
Angående fossila bränslen och ekologiskt eller ej.
Titta t ex på potatis. Följande vändor med traktorn: Plöjning, gödsling, harvning, sådd, kupering, skörd. Sex vändor.
Om det däremot är icke-ekologiskt så tillkommer 10-15 vändor med traktorn där man sprutar gift på potatisen, gift som dessutom framställs av råolja eller fossilgas som petrokemisk bas.
När det gäller potatisodling så drar alltså icke-ekologisk potatis 2-3x så mycket fossila bränslen.
Smaksatt creme fraîche är väl lätt? Och då måste den väl smaksättas för att öht vara ätlig?
Har slutat med mjölkprodukter.
Mår bättre utan.
Sojamjölk till mysslin.Var finns det tyska "u":et.
Sojaglassen förbaskad god.
Sojagrädde till matlagning.
(Tofubönan)
Vad e det för kärringar som har smör på brödet?
Som en kompis sa, smör har man för att klistra fast skinkan på brödet i svår sjö.
Förövrigt så e mjukplast o hårdplast samma sak. Det är härdplaster (T.ex båtar)som inte går att återvinna. Bara att elda upp skiten.
@Ofan:
Tyst ü får du genom att först trycka på dubbelprick (brevid Å) och sedan u 🙂
Plaster är återvinningsbara – inte pss att de blir till olja osv i gen, men många plaster kan man använda/smälta ned.
Och andra "shreddar" man och gör tex fleecetyg av…
Men sedan kan man också elda upp dom förstås – och få ut energi.
/K
û¨üüüüüü ÜÜ
Japp det funkar. Ännu ett universielt problem löst.
Tack för hjälpen
Cornu 22:03, men avkastningen blir väl ändå rejält mycket lägre per hektar annars skulle ju ekologisk potatis med ditt resonemang vara billigare, eller? Diesel, bekämpningsmedel och extra arbete lönar sig pga den högre avkastningen.
Fredrik L, det finns inga gratis luncher. Sannolikt (vilket man främst ser i de riktigt stora regionerna för agroindustri, ex amerikanska mellanvästern eller Australien), så leder den icke-ekologiska metoden att odla till lägre skördar på sikt, eftersom marken successivt blir obrukbar, blir till öken eller blåser bort.
I Sverige har vi dock oftast ganska små odlingsytor och god nederbörd, men lokalt går det att se framåt vårkanten hur många åkrar är identiska med sand, iaf på platser som jag ofta passerar. Hade vi haft torrare och blåsigare mikroklimat hade den sanden blåst bort.
Glöm inte att den icke-ekolgiska metoden (aka "gröna revolutionens jordbruk") endast fungerar pga massiva insatser av fossila bränslen, och alltså i sig är mindre hållbar än ekologiska metoder, som bevisligen fungerat i några tusen år utan att utarma jordarna.
Ta bort de fossila bränslena successivt, så får vi se vad som händer…
Det är lite som att köpt amerikanska bolånepapper 2003-2007 pga de höga räntorna. Ger bra, fin hög avkastning till en början, tills verkligheten kommer ikapp.
C, är böjd att hålla med. "Konventionellt" jordbruk, dvs jordbruk som INTE bedrivs på naturens villkor och egentligen borde benämnas okonventionellt, utarmar jorden mkt snabbt och kräver stora insatser av konstgödning, bekämpningsmedel och många vändor med traktorn. Dvs ännu ett exempel på hur beroende vårt moderna samhälle är av billiga petroleumprodukter.
Tänk om beteckningarna byttes till det mer korrekta nämligen "vanlig" respektive "oekologisk".
Exempelvis i mjölkdisken kunde man välja på "Mjölk" respektive "oekologisk mjölk".
Hur skulle försäljningen påverkas då?
Följdfråga:
Finns det några intressen som inte vill ha det på det viset?
/Kalle
En parantes, Arla har ekologiskt matlagningssmör. Använde detta så sent som i måndags när jag bakade en blåbärspaj. Grönt smörpapper istället för gult.
http://www4.arla.se/Default____17801.aspx
Använd inte matlagningsgrädde. Använd i stället ekologisk vispgrädde. Man blir inte fet av fett, på samma sätt som man inte blir grön av grönsaker.
Cristoffer, småpack som 250g ekologiskt matlagningssmör är liksom inte intressant. Varför inte 500g eller 1000g som för giftsmöret?
Stringfellow, jag skrev följande på VCW 2006:
2006-12-12 06:29:55
"- Man blir inte fet av fett
– Man blir inte söt av socker
– Man blir inte grön av grönsaker"
Däremot köper jag ekologisk matlagningsgrädde pga hållbarheten. Vispgrädde håller inte tillräckligt länge för mig som lantis, som inte vill behöva åka till affären hela tiden.
Väljer för egen och familjens del annars alltid det alternativ som innehåller mest fett, och aldrig ngt som innehåller artificiella sötningsmedel.
Däremot ser man ut som en utbrunnen cigarett av att röka, och luktar även som en cigg. Så det finns undantag från regeln.
C, vad är dina synpunkter/erfarenheter vad gäller genmodifierade grödor?
Viktiga framsteg (Science el Nature dec 2008) har gjorts vad gäller att göra t ex majs och vete till fleråriga grödor vilket skulle spara mycket fossila resurser.
Fredrik L,
det finns ngt som heter genvandring inom växtvärlden. Gener kan sprida sig över arter, speciellt inom spannmål. Man är inte helt på det klara med processen, men för spannmål har man isolerat en bakterie som plockar med sig lite DNA och sedan sprider till celler i andra växter.
Så fixar man flerårig majs, finns det en inte oväsentlig risk för att generna sprider sig så ettåriga ogräs också blir fleråriga, och då är man tillbaka på ruta ett med RoundUp(tm) för att ha ihjäl allt utom RoundUp(tm)-resistent genmodifierad majs.
RoundUp(tm), för den där extra smakkänslan.