Som vanligt så kallas uppgångar i råvaror för bubblor, men om aktier eller bostadspriser stiger så är det en bullmarket, och aldrig någon bubbla.
Anledningen är förstås enkel. Råvarupriser agerar som ett blysänke för ekonomin, och signalerar dessutom om den så förbjudna inflationen. Och eftersom man inte kan skapa råvaror på finansmarknaderna, så är det förstås fult när de stiger i pris. Dessutom är detta tredje tillgångsslag relativt litet i Sverige, och måste därför hackas på.
Det är bara att konstatera att oljepriset nu är på nivåer som gällde under hetaste högkonjunktur 2006. Om det ligger något i tjafset om att marknaden prisar in en återhämtning i ekonomin, så förväntar sig alltså marknaden att tillväxten världen över skall ligga i intervallet 4-10% inom kort? Knappast. Ekonomin återhämtar sig inte så fort.
Istället är det fundamenta som t ex brist på olja som styr här.
VA påpekar också att McKinsey kommit med en rapport som spår en ny oljeprischock i intervallet 2010-2013. 2010 om vi får en snabb ekonomisk återhämtning, och 2013 om den ekonomiska krisen drar ut på tiden.
Detta är inte baserat på peak oil, utan McKinsey baserar detta på att efterfrågan kommer gå om ett stigande utbud redan 2010 eller som senast 2013. För oss som anser att vi antagligen upplevt peak oil 2008, så innebär det förstås en ännu värre utbudschock än den som McKinsey talar om.
Men som alltid så är förstås varje korvöre en råvara stiger i pris en bubbla… Bara bostäder och aktier får stiga i pris, och då alltid baserat på fundamentala värderingar…
8 kommentarer
Det finns en annan intressant aspekt. Eftersom oljepriset sjönk inledningsvis i början av krisen så drog OPEC ned sin produktion för att hålla uppe priset.
Det är kanske det vi ser nu ?
Jag tror f.ö. att bensinpriset, särkilt i sverige, kommer ligga på 14-15 kr i år…
/K
OPEC har stressat oljekällor, och neddragningarna var nödvändiga. Det blir inte lika lätt att återställa produktionen, och medan man har viss produktion i malpåse, så faller produktionen i de fält som är i produktion. Det återstår att se hur mycket man faktiskt kan öka.
Det är sannolikt så att vi aldrig mer får se de nivåerna på oljeproduktionen som vi såg globalt 2008, dvs det var peak oil.
14:- för bensinen, kanske. 15:- har jag svårt att tro att vi får se.
… i år alltså.
så du tror trots allt att bensinpriset hålls nere – på kort sikt ?
Jag tror iof inte OPEC har så stora problem med att dra upp produktionen igen om det behövs, för närvarande – dom ligger rätt långt under maxproduktion just nu som jag har förstått det. Frågan är väl när det börjar sina rejält…
/K
Uppsala universitet driver forskargruppen Globala energisystem med Kjell Aleklett i spetsen. De har under en tid utfört en studie.
Studien bygger på IEA:s senaste World Energy Outlook (WEO) från december. I WEO rapporteras i korthet att nedgången i befintliga oljefält är ca 6% per år. Det innebär att enbart för att hålla kvar produktionen på samma nivå så behövs ett halvt Saudi Arabien i ny produktion tillföras, ca 4-5 miljoner fat per dag. Det måste dessutom ske varje år!
Att hitta och få igång produktion om ca 4-5 miljoner fat kräver investeringar. I och med lågkonjunkturen har dessa minskat rejält eller helt upphört. Kombinationen av nedgången i befintliga fält och de uteblivna investeringarna blir stora.
Uppsala universitet har nu vridit och vänt på siffrorna i WEO och dragit slutsatsen att peak oil inträffade förra året, 2008. Studien ska nu vetenskapligt granskas av oberoende forskare innan den kan publiceras. Detta förfarande tar ca 1 månad. Jag ser med spänning fram mot publiceringen.
Bensinpriset är den triviala delen av detta. Den dag när konjunkturen vänder så kommer inte den energi som behövs för att driva den finnas tillgänglig – Med alla följder som det får för världsekonomin.
Tack Lars, jag har skrivit flera ggr tidigare i bloggen att peak oil kommer sätta stopp för varje varaktigt försök till ekonomisk återhämtning, även om vi kan få se kortare återhämtningar när ekonomin fallit snabbare än oljeproduktionen.Men det blir en sick-sackkurva nedåt.
ar att peak oil var 2008.
När kan samhället/världen börja återhämta sig permanent då tror ni ?
Dvs HGur långt tid tar det för en stora andel länder att inse detta och anpassa sig/omställa sig till detta ?
Och jag vägrar tro på att det blir en utförsbacke i 200år och sedan "no more" 🙂
Vi har klarat oss utan olja tidigare 🙂
/K
Säg att det tar 20-30 år att ställa om samhället. Det kan innebära att vi återvänder till 70-talets nivå vad gäller ekonomin, och därefter så sakteliga börjar arbeta oss uppåt igen, baserat på förnyelsebara energikällor.
Det är ett av oändligt många möjliga utfall.
Det går att bygga en hållbar ekonomi och ett välstånd baserat på det solen ger oss, men det skall göras också, inte bara existera som en teoretisk konstruktion.