Äntligen tar Anders Borg och Fredrik Reinfeldt bladet ifrån munnen och talar klarspråk om den förda politiken kontra finanskrisen.
Man går från klarhet till klarhet, och påtalar att statsfinanser i balans är nyckeln till allt, eftersom man annars kommer tvingas på onödigt höga räntor, höjda skatter och nedrustad välfärd och trygghetssystem, vilket samtliga kommer försvåra en återhämtning från finanskrisen.
Det är beklämmande att se EU-land efter EU-land “låta sedelpressarna rulla” (citat Borg & Reinfeldt) och i allt högre takt späda på underskotten och med det handlingsmöjligheterna i framtiden. Dessutom är det ju faktiskt så att man hittar gott om syndare inom Euro-länderna, när ett av de starka argumenten för euro har varit att medlemmar avkrävs strikt budgetdisciplin. Men det var bara snack. Sverige har bättre budgetdisciplin än de flesta euroländer, och med det ett mycket bättre utgångsläge när det gäller att göra rätt stimulanser för att återhämta oss från krisen. Om nu inte de röd-gröna axelmakterna hinner ta över och förstöra allt igen först. Finanskrisen kan som bekant bli långvarig, inte osannolikt förbi riksdagsvalet 2010.
Borg och Reinfeldt ansluter sig också till kraven på skrotade jordbruksstöd inom EU, även om det förstås bara är populism och aldrig kommer genomföras i praktiken. Som alla vet så skulle avskaffade jordbruksstöd innebära att EU faller samman, alternativt att de bara bytes mot nationella och konkurrenshämmande stöd. Samtidigt skall man inte glömma att t ex de generella gårdsstöden faktiskt successivt avskaffas och skrivs ner med 10% om året. På sikt blir det egentligen bara miljöstöden kvar, redan som det ser ut idag.
Jag skulle gärna se slopade jordbruksstöd, förutsatt att man som bonde kan få korrekt betalt av konsumenterna istället. Men gissningsvis så skulle korrekta priser i mataffären leda till ramaskrin. Antingen blir de korrekta genom att bönderna faktiskt får betalt för sin tid och sina kostnader, eller så blir de korrekta genom att de flesta jordbruk helt enkelt lägger ner och matpriserna blir därefter.
Oavsett så ligger Borg och Reinfeldt helt rätt i sitt klarspråk i Dagens Nyheter. Vi skall som svenskar vara tacksamma att vi har denna regim vid rodret på skutan just nu, annars hade IMF för länge sedan varit inne och tvingat staten att sälja alla sjukhus och dubbla avgifterna, likt i Lettland.
Sedan kommer Reinfeldt och Borg få slåss mot väderkvarnar under H2 2009, när Sverige återigen tar över ordförandeklubban i EU. För sedelpressarna rasslar vidare i resten av EU och underskotten kommer växa snabbt. Få politiker har ryggraden att dra en linje i sanden.
5 kommentarer
Det är ändå den egna valutan och möjligheten till devalveringar som är det bästa verktyg de har att använda, och också använder i praktiken, vilket de flesta av deras EU-kolleger saknar.
Fast hålla i plånboken är ju också rätt så klart.
Egentligen är det ju förtvivlat lätt att hålla ordning på statsfinanserna. Det är bara att dra ner på utgifterna och sänka skatterna i samma takt. Men – just det faktum att vi trots allt har gemensamma intressen att bygga ett samhälle som ser någorlunda anständigt ut, så måste nog staten trots allt plocka in skatter på ett eller annat sätt.
Sedelpressarna går tydligen för fullt ute i Europa och i USA. Medan den svenska regeringen håller igen. Den köpkraft som andra länder på så sätt håller uppe kan Sverige komma att dra nytta av. Om alla gjorde som vi så kanske allt gick ännu mer i baklås än vad de senaste månaderna har gjort.
Under andra världskriget höll Sverige igen och kunde därför dra nytta av det läge som uppstod efter krigsslutet. De flesta andra européer föraktar oss för detta, men våra rekordår har vi att tack för Per Albins kloka politik.
Kanske bör vi se dagens politiker i form av Reinfeldt/Borg som en motsvargihet till Per Albin?
Vi håller oss neutrala och ligger lågt och drar nytta av övriga ekonomiers konsumtionsskapande sedelpressande.
Ja, låt oss fatta att vi, precis som Schweizarna, är en liten nation med en liten befolkning som bäst överlever med en strategi för små spelare. Låt de stora elefanterna dansa så blir det bra för oss också, på lagom avstånd i alla ekonomiska avseenden. Stora kan vi vara socialt och sportsligt i stället.
Förnuftig politik eller inte. Frågan är om det spelar någon roll om/när det globala finansiella korthuset faller.
Peter Schiff m.fl. följs med intresse av många. De har dock framförallt USA som utgångspunkt för sitt resonemang. Därför är det extra intressant med initerade analytiker från Europa.
http://www.youtube.com/watch?v=6GukmDO89KI&feature=channel_page
Ja Sverige får ta en hel del skit just nu – tom av finnarna.
Bla pga valutaeffekten.
MEN vi har inte heller fått ngt av det goda med Euron så jag tycker att den diskussionen är löjlig !
Sen är frågan om verkligen "världen" skulle falla samman om alla gjorde som vi – och höll igen ?
Är det bara max far framåt som gäller alltid ? Kan det inte vara nyttigt med ett elelr två sura år emellanåt istället för att på "låtsas" hålla uppe trycket ständigt ?
konjukturen handlar ju i släutändan bara om psykologi – och det verkar vara så att det krävs tillnyktringsperioder då och då för att världens befolkning skall kunna se på saker ur en mer positiv synvinkel sen igen. Skillnaden nu från "förr" är väl att ekonomin är mkt mer global och i synk. För ett antal decennier sen så var lågkonjukturerna mer lokala och spridda…
/K