Så kom äntligen beskedet om vilka projekt som får dela på Energimyndighetens 875 MSEK i stöd för ny energiteknik som kan leda till exportindustri framöver.
Själv har jag delägande i två av de kandidater som nu får stöd, dels Seabased AB, och dels via andelsägande i Södra. Seabased och Fortum får nu ekonomiskt stöd att bygga en fullskalig vågkraftpark med 400 kraftverk utanför Kungshamn, och Södra får stöd för att göra en fullskaleanläggning av Lignoboost-tekniken.
Övriga tre som får stöden är Göteborg Energi för en biogassatsning, Chemrec för drivmedel från massaindustrins svartlutar och Volvo Personvagnar för framtagande av elbilar.
Se även TV-inslag från Västnytt.
Som grädde på moset får även mitt onoterade portföljbolag Vertical Wind tillsammans med Falkenberg Energi och E.On 10 MSEK i stöd för 45% av kostnaden av tre av de fyra vindkraftverk som skall byggas initialt i Falkenberg. Detta är utöver ovan nämnda 875 MSEK, men är också ett lite mindre projekt.
Onoterade gruppen Seabased, Vertical Wind och även holdingbolaget Energy Potential är mina enskilt största innehav, trots att de är onoterade.
Det är förstås trist att det skall behövas statligt stöd för satsningar på ny teknik, men det är åtminstone glädjande att staten satsar 875 MSEK på framtidens energi. Men jämför man med de tiotals miljarder man lägger på att bygga vägar vi kommer ha allt mindre nytta av i framtiden så är det som att spotta i motvind. Eller Vattenfalls 95 miljarder för att köpa kolkraftverk.
Tack för skattepengarna ändå. Nu bygger vi förhoppningsvis framtidens exportsucceer.
Seabased och Vertical Wind har genomfört nyemissioner under juni. Jag vet ännu inte utfallet av dessa, och om det fortfarande går att teckna, men med detta klartecken från Energimyndigheten får man en kvalitetsstämpel vad det gäller ytterligare ordrar, och dessutom fullskaliga produktionslinor på plats. Att en stat själva satsar på en inhemsk teknik ses ofta som ett kvitto på kvalitet, och kan öppna ännu fler dörrar för utländska ordrar.
Rent konkret blir det 40 nya arbetstillfällen i Lysekil för Seabased, och ett antal i Falkenberg för Vertical Wind. Bägge har en framtidssäker infrastruktur, med tillgång till sjötransporter, och för Falkenberg även järnväg.
Det finns (fanns?) även järnväg till Lysekil förr, Rocktåget brukade komma dit om sommaren, men om det spåret har rivits av Banverket än vet jag inte. I sin vishet har ju Banverket tagit beslut om att riva upp en massa mindre trafikerade järnvägar… Precis vad vi behöver antar jag så här efter peak oil. Och där man har kvar järnvägen lägger man ner många stationer. Undrar varför det inte är fler som tar tåget? Mer om det i morgon fredag.
7 kommentarer
HEJ
Skrev till Maud. Bygg järnvägar nu mens tid är. Dessutom så behöver ju många sysselsätning.
Mvh
Trevligt med bidragen, men…
Framtida exportsucceer är inte garanterade av detta. Se media idag där framtidens solceller, som utvecklats i Uppsala, ska produceras av Qcells i Tyskland.
6.e Apan sålde ut för en bra vinst.
Suck!
Skönt att vi har Södra iaf, Cornucopia. Fritt citerat: "Du vaknar inte upp en morgon och läser i bladet att dina fabriker sålts till Megalomania Inc"
Fast å andra sidan ryktas det om en satsning i Tasmanien av alla ställen. Industriellt helt logiskt antarjag då Tasmanien skeppar wood-chips till Japan för massakokning.
Ha de
Hellbound
Som onoterade idealister så är det Seabased-sfärens uttalade mening att anlägga fabrikerna i Sverige, iaf enligt de jag pratat med, ex VD:n för Seabased, VD:n för Energy Potential och Mats Leijon. Och nu blir det fabriker i Falkenberg och Lysekil. Seabased har visserligen också etablerat ett dotterbolag i USA, som jag tror samägs med någon annan aktör, så där blir det nog produktion på plats, men Lysekil skall nog serva Europa iaf.
Någon koll hur lång tid innan Seabased uppnår break-even?
Energimyndighetens stöd är till dessa projekt småpotatis jämfört med de stöd som har getts och kommer att ges till kärnkraftsindustrin i form av
1. Medveten monetärpolitik mot inflation
2. Låga räntor
3. Utredningar om tex slutförvar, knappast ngt Vattenfall har betalt!!
4. Forskning
Men det är dumt att gnälla det är ju alltid något i rätt riktning!
Corny, har du koll på varför Vattenfall tydligen inte är med i Lysekils-projektet. Varför har dom hoppat av och satsat på ett konkurrerande irländskt bolag. Tror dom inte längre på Seabaseds teknik? Man undrar. Och nu är antalet enheter i projektet nere i 400 stycken, tidigare har man talat om 500, eller 1000 stycken. Till och med 1500 stycken sas på ett tidigt stadium. Man undrar. Och hur ska ett utpräglat forskningsbolag som Seabased kunna starta verkstadsindustri för tillverkning av vågkraftverken. Har man någon erfarenhet av verkstadsindustri eller är dom amatörer på området? Steget är långt från akademisk forskare till verkstadsingenjör. Man undrar. Det finns kanske en rimlig förklaring. Tacksam för svar.
Anonym, bäst är att du ringer bolaget och frågar.
Jag minns inte detaljerna kring Vattenfall, tror bara att de fick kalla fötter och skjutit upp sin investering, men de har inte dragit sig ur helt. Det var ngt med att de krävde att de skulle få delägande i bolaget för att investera, ex "vi investerar en halv miljard i en vågpark, men då vill vi ha gratis aktier för 250 MSEK i utbyte" eller ngt sådant.
Jätten glufs-glufs liksom.
Vattenfall investerade 95 miljarder SEK i kolkraftverk i Holland istället.
Vad gäller industriellt kunnande, så har väl VD:n i Seabased industriell bakgrund, medan akademikerna klivit åt sidan och bara sitter i styrelsen (?).