En av mina tyngsta investeringer är mot nordamerikansk fossilgas, eller naturgas som den kallas i lite mer tillrättalagt dagligt tal, främst via kanadatrusten Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), mitt enskilt största marknadsnoterade innehav.
Fossilgasen har förstås fallit tillsammans med andra råvaror sedan finanskrisen, men med viss fördröjning. Denna fördröjning fick mig att skriva en artikel som får ses vara ganska felaktig så här i efterskott.
Tar man en titt på prisutvecklingen för fossilgasen i Nordamerika, så ser terminspriserna ut enligt nedan. Grafen kommer från det tekniska analyshuset EWT Investing och publiceras med deras godkännande. Klicka på grafen för detaljer.
Det finns en lång rad med fundamentala anledningar till att investera i fossilgas just nu. Priset har inte följt med oljan upp, men med den eftersläpning vi fick se i höstas så bör det komma en uppvärdering, även om fossilgas är en lokal eller regional marknad och därför lyder under andra förutsättningar. Man går också in i högsäsong, nu när det blir sommar i USA och det är dags att dra igång luftkonditioneringen på allvar. Samtidigt har antalet borriggar och investeringar kraftigt reducerats i Nordamerika, och den situationen är inte hållbar. Inom ett halvår bör man därför få se rejält högre pris på gasen. Dessutom är orkansäsongen igång i Atlanten sedan den 28:e maj, vilket är tidigt. Säsongen förutspås också blir lite värre än normalt.
Vad som är extra intressant är att priset på fossilgas nu ser ut att ha nått en botten enligt teknisk analys, åtminstone om man tittar på den börshandlade fonden (ETF) US Natural Gas (NYSE:UNG), vilken är en av de enklare sätten att investera i den nordamerikanska fossilgasen. Nu ligger dock gasen i sk contango, vilket innebär en extrakostnad varje månad när UNG måste rulla över sina terminskontrakt, eftersom terminspriserna är högre framåt i tiden. Den börshandlade fonden har därför fallit ca 5% mer än fossilgaspriset under resan nedåt, och bör också stiga något mindre än fossilgaspriset på vägen uppåt igen.
Nu är jag ingen TA-expert, utan det får man i så fall vända sig till EWT Investing för, men i nedastående graf så framgår det att UNG har brutit sig ur sin nedåtgående trend, och sedan testat denna trend igen för att vända upp igen.
Detta är ett möjligt teknisk tecken på att det är upp som gäller nu. För de som är TA-insatta så kanske nedanstående graf är ännu tydligare, vad gäller volymer och ackumulation kring en möjlig bottennivå här nere. Klicka för detaljer.
EWT Investing sätter en stop-loss för UNG på 12:68 USD. För övrigt TA-diskussion kring graferna får jag hänvisa till dem.
Mer teknisk analys av UNG hittar man t ex hos Resource Investor eller på den här bloggen.
För egen del har jag legat likvid med min väldigt beskedliga tradingkassa, som används för vecko- eller månadstrading, sedan jag gått ur PA Resources (OMX:PAR) med tradingdelen och en angenäm vinst. Istället har jag nu stoppat in detta i UNG.
En fördel med att investera i råvaror istället för i råvarubolagen är att man inte har någon bolagsrisk, och i själva verket så medför överbelånade eller misskötta fossilgasbolag rent av högre priser framöver, när investeringarna faller i sektorn. Annars är den största renodlade spelaren inom den nordamerikanska fossilgasen Chesapeake Energy (NYSE:CHK), vars VD fick hela sitt ägande tvångsförsålt under finanskrisens mest akuta fas. Även XTO Energy (NYSE:XTO) och Anadarko Petroleum (NYSE:APC) är väl att uppfatta som renodlade fossilgasproducenter om man hellre vill investera i aktier istället för i råvaran.
Var och en ansvarar som vanligt för sina egna investeringar.
Jag har inte fått betalt ett öre för det här inlägget, men mannen bakom EWT Investing är en sympatisk person. Quid pro quo. Det går att testa deras analystjänst gratis i 30 dagar om någon är intresserad.
14 kommentarer
Jaså, du använder också EWT Investings tjänster. Sympatisk firma driven av en (i alla fall av hans elektroniska kommunikation) sympatisk man. Har också bara gott att säga om deras tjänster.
Questerre Energy upp 27.85% idag. Ett norskt- canadensiskt gas/oljebolag.
Jag fick ett mail från DK fonder, Björn Davegårdh börjar oroa sig för inflation:
Dags att oroa sig för inflation
Många småsparare och storplacerare har bytt fot kring börsutvecklingen de senaste månaderna. Det rådde bråddjup pessimism fram till mitten av mars. Därefter kan man nästan tala om en euforisk optimism. En enkel förklaring till det tvära kastet är helt enkelt att börsen har gått upp. Börsen styrs långsiktigt av bolagens ekonomiska utveckling. Men i vändningslägen är det framför allt psykologiska faktorer som slår igenom i kurssättningen. Små förbättringar, liksom små försämringar, övertolkas och aktiekurserna rusar eller rasar. Det är särskilt påtagligt när kurserna tidigare har sjunkit kraftigt och ingen riktigt vet vad som är rätt läge.
handfasta bevis
Nu börjar det kännas som en ny förändring i stämningsläget. Placerarna letar efter mer handfasta bevis på att vinsterna skall bottna, vända uppåt och därigenom motivera den kraftiga uppvärderingen av aktier som redan skett sedan mitten av mars. Flera sådana tecken har dykt upp, fram för allt i den svårt sargade amerikanska ekonomin, och dessutom med tätare intervaller. Vår bedömning är också att vinstbotten är nära, men det lär dröja länge innan den extrema vinstnivån återkommer . Den vinst- och volymuppgång som flertalet av Sveriges storföretag surfade på under fem år från början av 2003 ligger förmodligen en bra bit in på 2010-talet.
Det är framför allt de jättelika finans- och penningpolitiska stimulanserna, som kommer att ge stöd åt företagen och aktiebörserna den närmaste tiden. Baksidan av myntet är att de globala inflationsimpulserna blir allt tydligare. Till exempel har råoljan klättrat mycket kraftigt i pris trots att efterfrågan inte tagit fart. Bensinpriserna som är en stor post för amerikanska konsumenter har på nytt blivit ett bekymmer. Stigande bränslepriser håller tillbaka konsumtionen inom andra områden. Men om den amerikanska ekonomin ska kunna ta sig tillbaka till en rimlig tillväxt är det nödvändigt att konsumtionen ökar över hela linjen.
God Morgon!
Cornucopia..du har tidigare sagt att Natuurgas har en stabil och ganska "tråkig" utveckling.
Men det verkar ju som att Gas verkligen rör på sig. Har jag missat något?
/?
Hej Cornu,
Jag tycker att du borde skriva något om Gunnar Lindstedt igen. Följande går att läsa på jordanfondens hemsida: "Författaren av bl a OLJA och SVART JORD, Gunnar Lindstedt och hans medarbetare Åsa Ekelund och Richard Björnelid får lämna sin värdefulla journalistbana på tidiningen [Veckans Affärer], som lär skall försöka försörja sig på "sponsorjournalistik""
Undrar var Sveriges främsta och enda (?) peak oil-kunniga journalist hamnar nu.
bloggare kanske ?
Han kanske kan leva som författare?
Cornucopia. Gör ett nytt försök att få lite respons inom ett område jag tror mig du behärskar – skog. Varför jag själv tvekar är att det ännu inte tycks finnas ngn "andrahandsmarknad" och bindningstiden är så lång som på 5 år, tror jag.
http://www.realfonder.se/skog
Mycket bra artikel, behövde ett nytt uppslag efter att ha varit i kontakt med Harvest Energy's IR-ansvarige.
Min tolkning av svaret är att potentialen både avseende kursuppgång och utdelning i HTE är begränsad under den närmaste tiden, man kommer att prioritera amorteringar fram till kreditlösen våren 2010. Lägg därtill låga råvarupriser och ett längre UH-stopp i ett raffinaderi under denna vår = Q2 har låga förväntningar!
Kommer själv att släppa större delen av innehavet för återkomst under senhösten.
leninho, jag har inte tittat närmare på just Realfond skog, tyckte att Realfond Brasilien såg intressantare ut vid en kort anblick.
Tror nog att Brasilien är fem ggr högre risk i än skog under de fem närmsta åren. Kortsiktigt säkert riktigt hett och förståndigt. Har själv en dutt BRIC, men börjar se mig om efter säkrare kort med en betydande del av portföljen pga av höjdskräck och säkra vinster till bättre avkastning än företagsobligationer och räntor.
Skulle inte Realfond Skog investera i Ryssland? Fortfarande BRIC.
Nej, småländsk skog rör det sig om. Men nu är tecknandet redan stängt.
I övrigt har jag sedan 6-7 veckor tillbaka accumulerat i UNG även jag, efter att ha läst Göran Högbergs analys hos Börstjänaren.
Nej, den köper skog i Östeuropa.
http://www.realfonder.se/skog
"Tyvärr är inte detta exempel möjligt – i Sverige. Men det är precis så Realfond Skog fungerar. Skillnaden är att fonden köper skogsmark i EU med fokus på de länder där priserna inte hängt med den snabba ökning som varit i exempelvis Sverige. "