Det har varit en intressant vecka för guldet. Bland nyheterna har vi kunnat läsa att Kina nu har världens femte största guldinnehav i sin valutareserv. Kina har de senaste sex åren köpt på sig stora mängder guld till sin sovereign wealth fund, China Investment Corp. Under tiden har man kliat sig i huvudet om huruvida guld skall betraktas som en valutareserv eller som en investering. Och nu fick vi alltså beskedet att man placerar innehavet i valutareserven.
Intresset för att köpa guld från investerarhåll har också stigit, främst via de börshandlade fonderna, ETF:er, som alltså köper in guld när man ger ut nya andelar. 469 ton guld köptes in den vägen under Q1 2009, vilket är en rejäl ökning från det tidigare rekordet om 145 ton guld Q3 2008. ETF:erna (exchange traded fund) det handlar om är väl primärt SPDR Gold Trust (NYSE:GLD) och iShares COMEX Gold Trust (NYSE:IAU).
Guldpriset har i SEK återhämtat sig från den snabba dippen ner till 220, och låg en vecka i intervallet 230-240:- SEK per gram guld, för att senaste veckan ta klivet upp till 240-250:- SEK per gram.
Klicka på bilden för detaljer.
Som vanligt är kurserna uträknade utifrån Riksbankens officiella växelkurs för USDSEK och eftermiddagsfixen för guldet i London på respektive handelsdag. Guldet slutade dock lite svagare för veckan på drygt 238:- SEK per gram, samtidigt som guldet stärkts mot USD. Kronan stärktes dock desto mer mot USD, då veckans räntesänkning i Sverige tydligen var mindre än vad marknaden väntade sig.
Avgörande för guldpriset är dock USA, och hur illa det står till med dess ekonomi. De långa räntorna, som den amerikanska centralbanken Federal Reserve försökt trycka ner genom kvantitativa lättnader, dvs genom att köpa amerikanska statsobligationer för över 1000 miljarder nytryckta pengar, har nu återvänt till de nivåer som gällde innan man officiellt annonserade att man skulle trycka nya pengar för en dryg månad sedan.
Tillsammans med att amerikanska staten behöver låna upp ett antal hundra miljarder nya USD nästa vecka, så kan man därför vänta sig att Federal Reserve annonserar ännu mer nypressade pengar i veckan, för att inte räntorna skall fortsätta uppåt.
Det innebär i sin tur att USD kommer försvagas och guld stärkas. Ökar investerarintresset ännu mer för guldet, så blir det en hävstång som trycker guldpriset uppåt även i SEK räknat.
Den som överlever får se. Men det är ett nytt möte för Federal Reserves Open Market Comittee (FOMC) den 28-29 april. En gissning är alltså att det på onsdag annonseras att man tänker trycka ännu mer pengar med den stora digitala knappen.
2 kommentarer
Bäste Herr Cornucopia,
Jag har nu läst din blågg ett par veckor och finner den vara den bäste på interwebben.
Mycket klokt och faktarikt finns här att läsa. Och välskrivet som 17 är det.
Jag hamnade här eftersom jag i fjol började söka runt på webben efter artiklar som förklarar varför inte världens alla ekonomer – och kanske framför allt de som utbildar dem – inte får sparken när bankväsendet oförutsett brakar samman samtidigt över hela världen.
Svaret på den frågan har väl kunnat skönjas mellan raderna här och där (tex i Crash course eller Stefan Karlssons blogg): varken vanliga ekonomer eller de flesta makthavare vi har vet vad de gör, helt enkelt.
Det hade jag på känn.
Det mer skrämmade är dock den lista över lämpliga och framtidssäkra investeringar jag kommit fram till efter att ha övervägt de möjliga scenarior som presenteras.
Jag trodde guld skulle komma i topp. Men det blev inte så.
Det blev bly.
Här är min nuvarande lista:
1. Ammunition.
2. Vatten.
3. Konserver.
Längre ner på listan finns en med hög risk/payoff: Jordbruksmark.
Finns det någon man kan hålla i handen?
Verkligheten är ju skitläskig.
Det där är kanske en relativt vanlig reaktion initialt, men dels är skeenden ofta mycket långsammare än man tror, och dels är det extremt sällan som bly kommer till användning.
Det går att utveckla längre, men det får jag väl göra i en bloggpost istället ngn gång.
Världen är läskig, men det brukar bli acceptabelt ändå.