Så var det dags för influensahysteri. Det har egentligen varit rätt lugnt sedan fågelinfluensan H5N1 år 2006, undantaget för de som har utegående frigående höns. Då och då har Jordbruksverket förbjudit utegående höns, om dessa inte går under tak. Speciellt om våren. Detta för att undvika att de smittas av fågelspillning, speciellt om man hittat fåglar med fågelinfluensa i Europa nyligen.
Man skall inte glömma att det dör 1000-tals, eller rent av 10 000-tals svenskar i influensan varje år, men det blir ytterst få rubriker eftersom det uteslutande handlar om äldre och redan svaga.
När H5N1 bröt ut så hamnade ju bara dödsfallen i nyheterna. Det finns studier som visar på att det fanns antikroppar mot H5N1 hos hundratusentas vietnameser (baserat på stickprov), som alltså smittats men inte dött, eller kanske inte ens märkt att de var sjuka. Det är bara de allvarligaste fallen som kommer till sjukhus.
Det bör också gälla den aktuella svininfluensan från Mexico, även om denna är allvarligare då den bevisligen smittar från människa till människa. Att det dött 103st i ett bitvis folktätt och bitvis fattigt land som Mexiko är tyvärr mer en fråga om fattigdom än om hur farlig sjukdomen är. Det finns inga siffror på hur sent de döda sökt vård, eller om de t ex av fattigdomsskäl tvingat sig själva att jobba fast de haft över 40 grader i feber. Men det är förstås uppseendeväckande att det finns dödsfall i den allmänna befolkningen, och inte bara hos svaga.
Man skall inte överdriva riskerna, och man skall inte ignorera dem. Men det finns definitivt ett mörkertal som gör att vi inte vet hur farlig influensan egentligen är. Samtliga sex kanadensare som identifierats som smittade har tillfrisknat, och de 20 amerikaner som med säkerhet drabbats har endast haft milda symptom.
Kanske är denna influensa därför främst ett hot mot befolkningen i de länder som lever med en standard som motsvarar den som rådde i Sverige när Spanska sjukan härjade i början på 1900-talet?
Analyshuset och den nättjänsten Axier har gjort en rapport om eventuella investeringsaspekter på en influensapanik eller ett influensautbrott. Denna finns tillgänglig gratis via deras hemsida, även om man förstås måste vara kund för att få tag på den. Eventuellt räcker det att registrera sig. Rapporten är skriven av en partner till Axier, dvs någon med stor kunskap inom området.
Man understryker att risken är låg för ett riktigt utbrott, men att en de bolag kan gå bra på börsen oavsett initialt. Bland bolag som man listar hittar man Crucell, Gilead Sciences, Novavax, Bavarian Nordic, Eurocine, Intercell, Getinge, även om de tre sista delvis är att se som långsökta, men förstås kan dras med på olika sätt.
På nedsidan är det lätt att komma på branscher som drabbas, t ex hotell-, restaurang- och resebolag. Men framför allt menar Axier att det dels är världsekonomin som drabbas om det utbryter en global influensapanik, och speciellt gäller detta emerging markets och utvecklingsländer som rimligtvis drabbas hårdast, dessutom ovanpå rådande finanskris. Speciellt om vi faktiskt får ett influensautbrott.
Det kanske låter cyniskt att profitera på en influensapandemi, men glöm inte att det är via aktiemarknaden som vaccinbolagen kan få in finansiering och pengar. Att låna ut pengar till läkemedelsforskning gjorde bankerna inte ens innan finanskrisen.
9 kommentarer
Eller "investera" för egen del i vatten och nån form av elförsörjning?
"Once a pandemic hits, it will be too late to stock up. Water, too.
We may lose clean water and electric power, so be prepared."
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=DOY20090426&articleId=13356
Lite väl cyniskt va?
Du kan kanske investera i Mexikanska FONUS? Folk av kött och blod dör och du rekommenderar aktier för att profitera på detta. De pengarna kan du istället ge som bistånd för att kunna begränsa spridningen och minska lidande iställe.
Du förstår nog inte hur läkemedelsforskning finansieras. För att bolagen skall få pengar behöver de vara attraktiva investeringsobjekt.
Vad är ditt förslag, att bekämpa symptomen genom bistånd, eller att hitta ett botemedel och därmed bekämpa problemet?
Jag arbetar på ett företag som bl.a. utvecklar vaccin.
Du verkar inte veta mycket om smittspridning, det som behövs nu för att förhindra spridningen är resurser inte att göra läkemedelsföretagen till attraktiva investeringsobkjekt.
jag förstår din tanke men investeringar i läkemedelsföretagen hjälper dem att till nästa års budget öka sin forskningsbudget eventuellt. De kan lika gärna välja att investera i något helt annat som att förhindra bortstötning av bröstimplantat.
Din idé är som att hjälpa jorbävningsoffer som dör här och nu genom att investera i seismisk forskning.
Naturligtvis har du rätt anonym, men detta är främst en investeringsblogg, så därav den vinklingen.
Skall jag gå vidare och babbla om hur man framställer influensavaccin genom att låta vaccinen växa i ägg, eller preklinisk kontra klinisk forskning, fas I och II och III-studier etc?
Jag står fast vid att det än så länge ser ut som att influensautbrottet är ett fattigdomsproblem, och inte alls nödvändigtvis blir speciellt illa (för oss som är välmående i väst).
Att skicka några slantar till Mexico förändrar inte den saken i ett nafs.
Jag betvivlade inte dina kunskaper i att googla influensavaccin. Vaccin kommer inte att stoppa smittspridningen.
Den stoppast snabbast och billigast på plats i Mexico innan det eskalerar och de behöver resurser vilket bl.a. USA förstått och bistår med, inte aktieköp i Getinge AB.
Du målar in dig i ett hörn om du försöker att i efterhand ge ditt investeringstips ett humanitärt alibi.
Du har förstås rätt anonym. Jag behöver inte be ett dugg om ursäkt för något, än mindre för att ha gjort ett referat av Axiers analys.
Google? Nej, faktiskt inte. Jag har haft konsultuppdrag inom preklinisk forskning i läkemedelsbranschen i tillräckligt många år för att ha fått mycket allmänbildning den vägen.
Getinge är som jag skrev långsökt, och profiterar väl inte förrän det faktiskt blir en pandemi, vilket är osannolikt. Gilead Sciences lär väl dock dra, nu när USA öppnat sitt reservlager av Tamiflu, som därmed behöver återfyllas.
För övrigt är det väl alldeles utmärkt att USA ser allvaret och satsar resurser, något som jag är extremt tveksam till att Sverige skulle gjort om vi t ex fått motsvarande utbrott i Norge.
Vi får hålla tummarna för att det inte blir en pandemi. Den svenska sjukvården lär inte klara ngt sådant, och det finns ingen militär eller civilförsvar att tala om för att kalla in för att bistå heller.
Man får hoppas att hygien, kunskap och moderna faciliteter som rent, rinnande vatten samt enklare receptfri medicinering skulle räcka vid en pandemi. För från vårdcentralerna lär beskedet bara bli just det, ta två Alvedon och ring igen om några dagar…
Ingen behöver bekymra sig över läkemedelsindustrin. De har de senaste åren gått lite knackigt på grund av att de har svårt att få fram nya storsäljande Blockbusters. Dessa blockbusters är i regel mediciner som ska tas livslångt för relativt harmlösa krämpor som drabbar oss i västvärlden. Högt blodtryck, höga blodfetter, insulin, bantningspreparat m.m.
De investerar endast en mindre del av kassan i forskning. Det mesta går till marknadsföring och till att köpa opinionleaders.
Vill man få en inblick i hur läkemedelsindustrin tänker kan man läsa John Virapens bok Piller och profiter. Under 80-talet var han vd för svenska Eli Lilly. I boken berättar han bland annat hur han mutade en svensk expert på Socialstyrelsen.
Läkemedelsindustrin tillhör skara icke cykliska företag. I dåliga tider brukar investerare lägga mer där.
bara påhitt det där med svininfluensan.. media som lurar folket, säkert någon forskare som skapat viruset för att sedan komma med vaccinet och bli miljardär se http://svininfluensan.com