Råvaruboomen de senaste åren har fått relativt dålig uppmärksamhet i gammelmedia de senaste åren, möjligen undantaget oljepriset och pliktskyldigt i finanspressen.
Skall man tro på råvarugurun Jim Rodgers råvarucykler, så håller de på i 15-20 år. Naturligtvis inte utan avbrott och rekyler. År 2001 får väl anses vara tidpunkten för nuvarande råvarucykels start, och då är vi bara halvvägs.
Nu har råvarorna gått rätt starkt de senaste veckorna, och med dem även råvaruaktierna. Och redan nu har faktiskt gammelmedia vaknat. Man nästan missade helt första fasen i uppgångscykeln, men vi kanske kan gissa att man nu går in i fas två på allvar. För privatpersoner märks det väl annars mest vid bensinpumpen.
En uppgång kategoriseras som bekant av tre faser. I den första fasen är det early adopters som investerar, entusiaster och pålästa. Uppgångarna är inte så våldsamma och volymerna är relativt små. Under andra fasen kommer de riktiga pengarna in från institutioner och större finansiella aktörer. I den tredje och kortaste fasen rusar så amatörer, privatpersoner och småsparare in och köper till vilket pris som helst, så att de stora får någon att sälja av till innan uppgången havererar. Jämför t ex med IT-haussen, där den verkliga haussepaniken bland privatpersoner bara täckte 1999-2000.
Min tro är vi nu är redo för att ta oss an fas två av råvarucykeln efter höstens utrensning. De stora makrotrenderna i råvarubrist och konsumtionstillväxt i låglöneländer är antagligen inte bruten, och det är den som driver den ökade råvarukonsumtionen. I den industrialiserade världen har vi redan byggt vår infrastruktur, våra fabriker och vårt välstånd. Glöm inte Kinas massiva satsning på infrastruktur de kommande åren.
Får väl citera min egen tidigare slutsats igen, även om den låg någon månad fel i timingen förra gången:
Jag tror att vi får se en nystart av råvarurallyt. Naturligtvis kommer det ta tid att nå nya höjder, men ur ovanstående perspektiv borde råvarusektorn vara köpvärd idag.
3 kommentarer
Om råvaror är köpvärda idag måste det betyda att tillväxten globalt sett ökar, eller i alla fall inte minskar längre. Detta borde i sin tur innebära att även aktier är köpvärda, eller i alla fall inte kommer att falla speciellt mycket mer.
Är det inte ologiskt om råvaror stiger i pris utan att företag får mer att göra?
Det handlar om råvaruefterfrågan i utvecklingsländer och låglöneländer, inte i väst. Såg någon prognos för tillväxt i Asien på 2% under 2009, trots finanskris och recession i väst. Och det är länder med eftersatt infrastruktur som kommer sluka råvaror.
Det är sådana paradigmskiften, när utvecklingsländer “uppgraderar”, som är det som driver råvarucyklerna. Förra vändan var det bla Sydkorea som uppgraderade sig, dvs på 60- och 70-talet.
De stegen stoppas inte så lätt.
Fundamentalt har du givetvis helt rätt – timingen är en annan sak. Där är min magkänsla att man bör vara fortsatt försiktig, kanske hela 2009? Möjligen är det så att efterfrågetrycket/behoven från “utvecklingsländerna” motverkas av en kraftig nedgång i efterfrågan hos de nya “avvecklingsländerna”. Dit kan vi nog räkna allt fler av de tidigare s.k. “utvecklade länderna”
MVH