I en läsvärd artikel i Veckans Affärer oroar sig massabolaget Billeruds Per Lindberg att det är lönsammare att elda upp massaved pga de gröna elcertifikaten än att göra massa på den.
Inte ur ett massabruksperspektiv förstås, hög förädling är alltid mer lönsamt än låg. Att elda upp ved är den lägsta förädlingsgraden för det skogen producerar. Dessutom genererar högre förädling fler arbetstillfällen och med det ökade skatteintäkter för Sverige. Men Billerud gnäller förstås över att de får konkurrens om massaveden.
Lösningen är lika enkel som självklar: Höj priserna på massaved. Enligt uppgifter så betalas det dubbla priset för massaved i t ex Baltikum, där det inte råder en oligopolmarknad, vilket det gör i Sverige. Den svenska marknaden för timmer och speciellt massaved är uppdelad regionalt i något som närmast är att likna vid monopol, partiella monopol som primärproducenten (skogsägaren) får finansiera vinsterna hos genom löjligt låga priser på massaved och virke. Några externa utländska inköpare släpps inte in på den marknaden. Men de hade varit välkomna att komma hit till Sverige och betala baltiska priser. Då hade Billerud inte fått en kubikmeter.
Medlemsägda och mycket lönsamma Södra betalar avsevärt högre priser för massaveden från externa leverantörer i Baltikum än de betalar sina egna medlemmar hemma i Sverige. Exakt hur mycket högre håller man tyst om förstås.
Som liten skogsägare är det förstås 4-5x så lönsamt att göra bras- och pannved av massaveden och sälja direkt till privatperson, istället för att leverera den till Södra för massaproduktion. Vedproduktion kräver förstås ytterligare investeringar och merarbete för den individuella skogsägaren, men ger definitivt en bättre timpenning än leveransvirke fritt bilväg.
Billeruds VD och även berörda fackförbund kan fortsätta gnälla över konkurrensen från energisektorn, men det är bara att höja priserna och sluta gnälla.
Den skogs- och skogsindustriintresserade kan rekommenderas läsa bloggen IndependentForester. Han täcker även in utländska bolag, t ex det i VA:s artikel omnämnda Aracruz, och har alltid insiktsfulla kommentarer kring de svenska skogsbolagen.
1 kommentar
Håller med. Är inte ledsen över att vara skogsägare idag. Noterar att korrelationen mellan börsutvecklingen och den löpande tillväxten på skiftet är låg…