Av någon anledning verkar experter blanda ihop räntor och elpris. Rörlig ränta är billigare än fast ränta, men rörligt elpris är inte nödvändigtvis billigare än fast elpris, fast experter brukar rekommendera detta.
Experter rekommenderar rörligt elpris som billigare, men det stämmer inte anser jag. Trenden för elpriset har varit upp ända sedan avregleringen på 90-talet. Man har därför alltid tjänat på att binda elpriset på så långa intervall som möjligt.
Generellt är elpriset också billigast i maj, och det är därför då man bör binda, inte någon annan tid på året. Binder man när priset är högt, t ex på vintern, så kommer man alltid behöva binda om på vintern och det är förstås inte en bra idé.
Jag tillämpar bindning sommartid och binder på så långa interval som möjligt, 3-5 år. Det innebär att trots tillfälligt fallande elpriser så betalar vi hälften mot nuvarande pris. Finns ingen chans att rörligt elpris hade varit billigare. Sedan vi band elpriset har det rörliga elpriset varit billigare enstaka månader, men i övrigt alltid varit dyrare. Har man otur så kan det förstås finnas optimalare utfall, men generellt har priset inte varit högt i maj månad. Det är kanske inte en perfekt affär att binda i maj, men den är knappast dålig.
Enligt Konsumenternas elrådgivningsbyrås månadsstatistik för elpriset så har priset i maj månad varit lägre än årsmedlet 2001-2008, utom för 2005, då maj månad hade 1.2 öre högre elpris än årssnittet. Maj är förstås långt ifrån perfekt alla år, men skall man binda så känns det som maj månad är det bästa valet generellt.
Det rörliga priset är också generellt sett högre på hösten eller vintern, när man också som hushåll gör av med mest el, om det så är för mer belysning. Möjligtvis kan det vara en bra affär att ha rörligt elpris om man har en förbrukning som är exakt likadan året om. Detta är ytterligare en bedräglig skillnad mot ränta. Även om rörligt elpris under stora delar av året skulle varit billigare än bundet, så tas detta ut av att det mesta av förbrukningen ligger när elpriset är högt. Åtminstone om man använder el eller värmepumpar för uppvärmningen.
När det gäller bundna eller rörliga räntor, så är bunden ränta dyrare än rörlig om man väljer mellan dessa. För elpriserna är det tvärt om. Bundet elpris är lägre än rörligt, även i det korta perspektivet. Tittar man t ex på Fortums elpriser så kostar 3-årigt bundet elpris 66:90 SEK per 100 kWh, medan rörligt kostar 79:35 SEK per 100 kWh. Skillnaden kan periodvis vara ännu större.
En annan aspekt på bundet eller rörligt elpris är att visst kanske man kan spara pengar på rörligt elpris vissa år, men när elpriset sticker iväg så åker man på oväntade kostnader. I tider som dessa då hushållsekonomin kan vara pressad av höga räntor, arbetslöshet och utraderat sparkapital så är det knappast välkommet att få se sina elräkningar stiga. Att få mer pengar över periodvis är inget hot mot privatekonomin, men att få marginalerna utraderade av vädrets påverkan på elpriset kan vara ett hot.
Konsumenternas elrådgivningsbyrå rekommenderar ingetdera, utan rekommenderar att man sänker sin förbrukning. Det är bara att hålla med. Det bästa är att sluta värma med el. På en given plats finns det en fjärrvärmeleverantör, ett tjugotal pelletsleverantörer, ett femtiotal elbolag och hundratals skogsägare som kan sälja ved. Var tror ni konkurrensen är bäst, och priserna lägst? En ledtråd: Inte fjärrvärme. Fjärrvärme är samhällsekonomiskt lönsamt, men är någon fortfarande så naiv att de tror att det är lönsamt för en privathushåll att låsa in sig i ett lokalt monopol som fjärrvärme? Allting går att sälja med mördande reklam.
I slutändan handlar det om hur mycket man förbrukar. Kostar elen 200:-, 500:-, 1000:- eller 3000:- i månaden? Det mesta av det man betalar som kund är ändå skatt, som man inte kan påverka, och därmed är det förbrukningen som är avgörande.
Makrotrender som peak oil kommer inte leda till lägre elpriser över tiden, tvärt om. Detta eftersom det blir ökad konkurrens om energikällor som fossilgas, biobränsle och kol, som delvis kan användas för att hantera fallande oljeproduktion. Det är ytterligare ett skäl till att låsa på så långa bindningstider som möjligt. I maj månad.
Det kanske är så att rörligt elpris kan vara billigare, men inte jämfört med bundet elpris om man binder när priset är lågt i maj.
Alla ansvarar som vanligt för sina egna beslut.
9 kommentarer
Intressant, jag studerade siffrorna och ser mycket riktigt att Maj tidigare varit den billigaste månaden för el. Då är det bara att skriva in i almanackan att binda i Maj nästa år på 5 år 🙂
Tack för tipset!
På kort eller medellång sikt bör elpriset följa oljepriset nedåt. Cornucopia gör misstaget att tro att trender fortsätter obrutna. Varför skulle elförbrukningen öka i en recession eller ännu värre, depression? Hur påverkar kommande produktionsneddragningar elpriset? Hur påverkar den snabba utbyggnaden av vindkraft? Tror vi har sett toppen i elspotpriset. Rekommenderar därför rörligt. Att Cornucopia gjorde en bra affär när han band sitt pris betyder inte att det är bra att binda framåt från idag.
Alltid intressant att läsa din blogg, men nu hänger jag inte med.
I ditt argument för att binda i maj hänvisar du till Nord Pools spotpriser. Dessa är direkt kopplade till rörliga men inte till bundna avtal.
De bundna avtalen måste ju rimligen ha en mer indirekt koppling via prognoser där man tar hänsyn till årssvängningar och långsiktig utveckling.
Jag förutsätter att elhandlarna för sin överlevnad prognostiserar utvecklingen under låsningsperioden och dessutom tar en “liten försäkringspremie”. Troligtvis vet även de om att spotpriserna brukar vara låga i maj.
Ditt exempel “Tittar man t ex på Fortums elpriser så kostar 3-årigt bundet elpris 66:90 SEK per 100 kWh, medan rörligt kostar 79:35 SEK per 100 kWh.” antyder för mig att Fortum prognosticerar en sänkning under 3 årsperioden. Kan de med sin branschkunskap vara så dåliga på att gissa?
Tack för en mycket stimulerande och intresant blogg.
Sven
Cornu, du måste nog gräva lite djupare i detta ämne innan du övertygar.
Enligt Elprisguiden är bästa tiden att binda i Jan-Mars. Alltså inte i Maj som du hävdar. Har du något belägg för ditt påstående eller är det bara baserat på Spotpriset? Spotpriset kan ju skilja avsevärt från de bundna liksom bundna vs rörliga räntor.
Den som bundit på längre sikt har fått ett bättre resultat. Det beror på att elpriset gått stadigt uppåt sedan 2000 och ju längre man bundit sitt elpriset desto bättre.
Om man ska binda elpriset så har det historiskt sett varit bäst att binda priset på vintern, tvärt emot rekommendationer som sagt att det är bättre att binda priset på sommaren när spotpriserna ofta är låga.
Klippt från http://elprisbloggen.se/2007/12/
“Januari, februari och mars är bästa månaderna att binda priset. Förklaringen är att elbolagen sätter priserna efter de tror att elmarknaden beräknas utveckla sig i framtiden. Och på sommaren hoppas elbolagen på torka och svåra vintrar vilket gör att elpriset handlas upp. På senvintern blir det överskott på vatten i magasinen samtidigt som vädret blir varmare och pressar priserna. Då kan man fynda på elbörsen.”
En annan fudnering är om du köpt några vindkraftandelar och din syn på dessa?
Vore intressant att höra.
anonym, tack för det. Jag har noterat att även spotpriset ser ut att vara ganska billigt i början av året, så ngt samband finns det.
Vindkraftsandelar betalar väl ca 8-10% i avkastning på investerat kapital. Finns alltså saker som kan ge mer pengar än att köpa vindkraftsandelar för pengarna. Tyvärr.
Trams. Det rorliga priset foljer saklart spotpriserna – vilka pa grund av varflod vanligast ar lagst i maj/juni – men de fasta avtalen prissatts efter terminsmarknaden. Eventuella sasonsvariationer du lyckas hitta dar ar helt slumpmassiga. Terminskontraktet for leverans under 2009 kostade i maj ungefar 60eur/mwh. Idag stangde det pa 48eur/mwh,
Ett inlägg till debatten, kolla följande info från Vattenfall:
http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/Gemeinsame_Inhalte/DOCUMENT/196015vatt/815695priv/819680el/884987vxra/P02.pdf
Den visar prishistoriken för de fasta avtalen. Där kan man tydligt se att både 2006,2007 och hittills 2008 har det varit billigast att teckna fasta avtal i april-maj.