Aktier är alltid lönsamt i längden har bankerna trummat in i oss de senaste decennierna.
Japanska Nikkei visade upp 26-årslägsta i natt, alltså nivåer som gällde under tidigt 80-tal, och i Moskva är börsen nu på 11-årslägsta. De amerikanska börserna är tillbaka på 2003 års nivåer, liksom de svenska. Faller börserna förbi 2002 års botten, så kommer vi strax hoppa tillbaka till nivåer vi såg 1996-97, så det är inte så långt kvar för liknande årtal även i Sverige eller USA.
Blodbad sätter Affärsvärlden som rubrik om Asien-utvecklingen.
Det är nog viktigt att bankerna är tydliga med vad man menar med lönsammast i längden. I Japan är denna längd mer än 26 år. I Moskva över 11 år. En Japansk bank som sade något sådant till en kund 1982 och sedan lade till klyschan sitt still i båten, menar alltså att man skall sitta stilla väldigt länge…
Börskraschen fortsätter, räddningsaktionerna hjälpte inte, och var botten kan finnas är osäkert. Börsen bottnar sannolikt inte med ett V, utan det blir en utplaning, mer L-format, så vänta er nödvändigtvis inga snabba återhämtningar.
Återigen så kan man påminna sig om 1929-års perspektiv. Då tog det 26 år för börsen att repa sig. Började raset 2007, så har vi repat oss till 2033. Vill man vara positiv och säga att raset började i mars 2000, vilket stämmer om man justerar för inflationen, så ligger vi på plus igen redan år 2026!
5 kommentarer
optimist ! 😉
/K
1: Sitt still i båten ÄR skitsnack! Det får du poäng för! 🙂
Men om man lär sig lite analysmetoder och handplockar aktier som man “tror på” så kan man nog fortfarande gör pengar på börsen.
2: Anledningen till att det tog så lång tid för börsen att repa sig 1929 var att guldmyntfoten fortfarande var i bruk och man kunde inte stimulera ekonomi genom att trycka nya pengar.
//Adrian Larsson @ http://finansadrian.blogspot.com/
Ett av de viktigare argumenten för guldmyntfoten är att den tvingar staten att begränsa sina utgifter. Historiskt sett har guldmyntfoten (och punktskatter) avskaffats resp. införts/höjts i när landet planerat att gå i krig – detta för att pumpa in pengar i krigsmaskineriet. Det skulle inte vara möjigt under en strikt guldmyntfot där staten inte kan avskaffa den.
Med guldmyntfot och full reserve banking skulle dessa kluster av felinvesteringar inte ske, värdet på våra inkomster och besparingar skulle öka och priserna skulle sjunka. Idag är det tvärtom.
Hur har det varit möjligt att bygga dessa luftslott som vi nu väntar på ska falla.. FÖR MIG ÄR DET EN GÅTA hur är det MÖJLIGT??
PD
De två marknader du nämner är kanske extremfall? Japan nådde toppen för över ett decennium sedan och har haft svårt att kapitalisera ytterligare på sin framgång. Det har helt enkelt varit svårt för japanska bolag att konkurrera lika effektivt på exportmarknaden (som har drivit Japans framgång) när konkurrensen är stenhård från andra länder som har kommit ikapp i teknologi och effektivitet. Rysslands reglerade marknad, problem med ineffektivitet och byråkrati har givetvis stoppat ekonomisk uppsving där.
Det är så lätt att hamna på rygg i dessa dagar och börja tänka i negativa termer, jag vet 🙂 men jag tror inte att de länder du tar upp kan appliceras på lilla Sverige.
Det där antagandet om att börsen ska “komma tillbaka till tidigare nivåer” utgår ju ifrån att den tidigare nivån var “korrekt”.
Då väntar vi fortfarande på att IT-bolagen ska komma tillbaka till sin “rätta nivå” som gällde 1999. Och det är ju ett gravt feltänk.