Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen. Mätetalet som Riksbanken styr sina räntebeslut på steg rejält i januari enligt SCB:s preliminära rapportering, vilket stärker att Riksbanken inte kommer sänka styrräntan ytterligare. Kronan stärktes som resultat.

Stockholmbörsen spretade igår med -0.35% för OMXS30 och +0.03% för OMXSPI. Den svenska kronan stäkrs till 11:34 SEK för euron eller starkaste nivån sedan oktober-november. Även dollarn faller mot kronan till 10:92 SEK.
Guldpriset håller emot på 1 004:- SEK per gram i skrivande stund.
Långa amerikanska statslåneräntor föll rejält, där t ex tioåringen gick från 4.52% til 4.43%. Jag har inte sett någon förklaring.
De amerikanska börserna steg i alla fall, Indexen S&P-500 gick +0.39% och Nasdaq-100 gick +0.42%. Bäst inom FANANGST var Nvidia med +5.21% och sämst var Felon Muskolinis Tesla med -3.58%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är torsdagsmorgonen enbart positiv. ASX 200 +1.23%, Hang Seng +0.94%, KOSPI +1.10%, Nikkei 225 +0.61% och Straits Times +0.42%.

SCB :s preliminära inflationssiffror visar att KPIF, som Riksbanken styr sina räntebeslut mot, steg rejält i januari enligt morgonens siffror.
KPIF gick från 1.5% i årstakt i december till 2.2% i januari. Även KPI steg från 0.8% till 1.0% i årstakt. Oräknat energi steg KPIF-XE +2.7%.
Bedömare menar nu förstås att detta stärker Riksbankens tidigare besked om att inte sänka räntan ytterligare, då man nu ligger över målet på 2.0% för KPIF, även om siffran är kvar inom toleransintervallet 1-3%. Stiger KPIF vidare kanske det rent av kan bli räntehöjningar framöver?
Resultatet blev i alla fall den starkare kronan när marknaden nu minskat sannolikheten för ytterligare styrräntesänkningar.
118 kommentarer
Sunt att sänka förväntningarna på fortsatt låga räntor, eller en ”naturlig” återgång till förväntat alltid låga räntor.
Folk fattar ju inte att det som varit är ett undantag. Och tittar man på obligationsmarknaden och andra länder så bör räntan snarare ligga i spannet 4-5%% när konjunkturen hämtar sig.
Berätta det på en fest eller på jobbet och man är i “ond människa klubben”
Folk har varit naiva.
Så kan du inte säga. Den neutrala räntan beror helt på ekonomins fas, skuldsättning, inflation osv. 4% är inte mer normalt än 2% eller 6%.
Normalt sett så är 2% ett normalt riktmärke 😉
Ja, räntenivåerna är ju inget konstigt. Det är bara en generation som vande sig vid nollräntor under tio år. Var inte ledsen att det är över, var glada att det hände.
Precis. Många svenskar har under 10 år haft det enormt bra.
Det ska man glädja sig åt.
Jag tror vi nästan alla kände oss rika.
Det problematiska framgent är att vi under nollräntans tid kämpade med att nå inflationsmålet på 2% som Riksbanken håller hårt i p.g.a. låga konsumentpriser, men tillgångsinflationen rusade. Nu har vi svårigheter att nå målet igen fast med en helt annan situation. Vi kan inte bränna på med låga räntor och vi har svårigheter att höja. Min gissning är att räntan kommer fluktuera mer dessa tider.
Riksbanken känner väl inte till att vi har tillgångsinflation …?
Ja, de som drömmer om nollräntor igen får fortsätta drömma …
Man kan binda räntan 10 år på 3,5%. Är vi tillbaka i någon slags “normal” ekonomi med räntor på 3-5% på lång sikt är det ett bra alternativ som jag ser det. Det ska mycket till för att snittet av rörlig ränta de kommande tio åren ska vara kraftigt lägre än så, mao är risken rimligt låg med ett sådant agerande.
Den stora skillnaden är rabatterna. På rörlig ränta kan man ju lätt få 150 punkters rabatt. På 10-årsränta kan man nog glömma att ens få 1/3 av det.
Lyssnar du på Storfiskarvalsen?
Jag band boräntan på 1.29 % för fem år sen. Jag hade att välja på 5, 7 eller 10 års bindningstid och valde 7 eftersom jag är en fegis som gärna kompromissar …
Fantastisk timing, grattis. Lär ju sparat rätt avsevärda belopp.
Lånet är inte jättestort vilket gör att besparingen inte heller bli jättestor, men det kändes rätt skönt att inte behöva oroa i för höjda räntekostnader när pandemi, krig och inflation slog till.
Lånet är på cirka 10 % av taxeringsvärdet för fastigheten.
Fick näträkningen från Elevio. 2300 kr.
Väldigt roligt att Elevio nu har en klar och tydlig post
“Överfört till Skatteverket: 1300”
I all ära det där med att nätägarna ska bygga och förbättra nätet med de pengar de tar ut.
Men man kan nog dra slutsatsen att om allt man betalade i skatt för elen hade gått till elnätet och elproduktion hade vi inte haft några problem alls.
På samma sätt som alla skatter på bilismen hade gjort att vi hade haft världens bästa vägnät istället för ett av de sämre i den utvecklade världen.
De pengar som nätägarna tar ut är som vinst till aktieägarna och elnätet ser inte röken av dem
Nu kör jag mest i södra Sverige, men jämfört med “over there” (iofs södra USA med) så är våra vägbanor himmelska.
Sen kan man diskutera om USA tillhör den utvecklade världen, iofs…
Jasså?
Jag skulle säga tvärtom. Brände 800 mil i en roadtrip i USA och generellt var vägarna bättre än våra “viktigaste” vägar.
Din generalisering om USA visar ju bara att du mer är intresserad av att föra ett narrativ än en vettig diskussion
Detta från personen som gjorde världens generalisering kring Sveriges vägnät? ^^ Vårt vägnät står sig bra internationellt.
Tycker den stora skillanden jämfört med södra europa är att där är även små vägar asfalterade, vi har gott om grusvägar. Nu finns det en anledning och områden med tjäle är mycker dyrare att asfaltera vägar. Sämsta vägar jag har kört på i relation till trafikmängd var i Polen var många år sen nu så har nog hänt en del men då var det extremt mycket trafik på en väg som i sverige skulle varit en mestadels 70 väg. Där gick det snabbare och med mötande trafik och genom byar etc i bra fart. Vill minnas att det var vägen mellan Gdansk och Warzava
Att köra in i Luxemburg från Tyskland är också något av en chockterapi för bilens hjulupphängning. Från en slät asfaltsdröm med nymålade linjer till en puckelpist av guds nåde där trafikskyltarna inte ens är skyltar utan målade direkt på alléernas trädstammar. Åtminstone var det så för tio år sedan, en digital cruising i Streetview visar vid stickprovsanalys att underhållsavdelningen på luxemburgarnas trafikverk förefaller ha snäppt upp sig sedan dess.
Visa fakta på det då 😉
Det finns en bra sida från åkeribranschen som mätt vägstandard och underhåll där man ser att stora delar av vägnätet är eftremt eftersatt.
https://www.varavagar.se/karta
“vi har bra vägar”
Jo pyttsan.
Tack för kartan, Sebulon!
Ser seriös ut.
Jag säger inget om att vi inte har spår i våra vägar (säkert mer än vad vi borde, och säkert mer än på -80-talet, då Vägverket var en enhet)
Men när jag jämförde med USA så jämförde jag inte med Interstate-systemet, utan mer lokalvägar (där jag brukade köra, nu var detta iofs typ 20 år sen, så det kanske har hänt saker där borta med)
Om man kom in på “fel väg” (typ inåt centrum av stan) så pratar vi “pot holes” som låg kvar i halvåravis (och djupa var de). Även på vägar med relativt (för att vara USA) hög hastighet, så de borde rimligtvis varit prioriterade.
(“Lokalvägarna” jag pratar om är alltså motorvägar med tre-fyra filer i varje riktning. Men inte Interstates, som ju hanteras av federala pengar, änsålänge)
@Bournagain
Motorvägarna i västra Polen var rätt usla i slutet av 1980-talet, men de byggdes ju av Tyskland på 1930-talet och hade väl knappast underhållits sen 1945. Tvättbrädesmotorvägar som man inte kunde köra på i motorvägsfart utan att bilen skakade sönder.
Numera borde de väl vara i bättre skick?
Deras vägskyltning är klart överlägsen vår – i synnerhet om man tar Muteborg som exempel. Ävenså nerskräpningen, även om vi börjar komma ikapp på det området.
Sedan kan man alltid dra upp exemplet Norge, med sina smala kostigar där den frodiga floran tydligt markerar vad som är väg och vad som inte är det. Enda undantaget är i stort sett deras betalvägar.
Göteborg är väl enkelt, allt är enkelriktat…
Glöm inte att en väsentlig del av alla vägar i Sverige är privata, ofta ägda av vägföreningar. En del får bidrag för att underhålla dom, men många bekostas helt privat.
Håller med om “Men man kan nog dra slutsatsen att om allt man betalade i skatt för elen hade gått till elnätet och elproduktion hade vi inte haft några problem alls.”
Min var på 1605 kr. Effektavgift 407 kr, månadsavgift 365 kr.
Summa som Ellevio betalar vidare till Skatteverket 747,45 kr.
Och kanske vi kan få en situation där behovet av byta bostad eller bygga nytt följer livssituation och betalförmåga, istället för att fastighetsköp, sälj och lån alltid ska kopplas till max vinst och rätt timing.
Sa han som livnär sig inom bygg och fastighet.
Jag har väldigt svårt att se att det inte redan är så för en absolut majoritet? Det måste väl ändå vara få förunnat att kunna byta boende enbart för att priserna är bra just då?
Jag känner iaf ingen som inte köpt för att bo, men så känner jag iofs nästan bara knegar-folk utanför de större städerna också.
Nollräntan ledde till en våg av spekulation. Den spekulationen och att många satte sig i skiten är nog mer Ingves eftermäle än nått annat han gjorde.
Innan nollräntan var det en sanning att svensken köpte för att bo. Men vi såg ju bland annat med nyproduktionen att det har köpts en hel del på spekulation.
Vi har ingen direkt “buy to let” situation som UK. Men det har varit mycket “flipping” främst med lägenheter. Men även i viss mån med slitna dödsbon till villor.
Bostadsbubbla och spekulationsköp fanns långt innan vi fick nollränta. Bloggaren har väl bloggat på dessa teman sen 2008?
Det var inte alls ovanligt på tidigt 00-tal och framåt, du har helt rätt. Det folk tenderar glömma är att priserna fram till slutet av 90-talet var rejält nedtryckta, men började röra sig uppåt senare delen av 90-talet och fortsatte sedan uppåt. Det var inte ovanligt att flippa lägenheter även då, noll-räntan gjorde väl att beteendet snarare bibehölls (priserna hade ju gått upp enormt redan då och många förväntade sig en dipp).
@Sebulon Starfighter
Menar du att Ingves tvingade folk att skuldsätta sig up över taknocken?
Det finns en rejäl fallhöjd i Teslas aktie nu när bilförsäljningen verkar ha bromsat in på många marknader. Det finns säkert en rejäl engångseffekt just nu i januari då de lanserar en uppdaterad Model Y men här är ändå en jämförelse av försäljningen januari 2025 jämfört med januari 2024.
Storbritannien -12%
Frankrike -63%
Sverige -44%
Norge -38%
Nederländerna -42%
Tyskland -60%
Spanien -40%
Italien -40%
Schweiz -40%
USA -12%
Siffrorna är snabbt framtagna med Copilot så jag reserverar mig för eventuella AI-buggar.
Det ska bli intressant att se hur motsvarande siffror kommer att se ut i februari respektive för hela Q1.
Konkurrenterna är ikapp och nästan förbi på hårdvaran. Och SÅ många är det inte som köper en bil bara pga “cool mobilapp”
Viss fallhöjd i Volvo Cars också vad det verkar denna morgon.
Tror man ska hålla sig långt ifrån hela sektorn ett bra tag, marknaden inväntar priskrig på bilar som kommer skala av en del av vinsten från brännbilarna och hålla kvar de röda siffrorna för elbilarna.
Att marknaden inte ifrågasätter Teslas galna värdering måste bero på en enorm tro på deras kommande robotar, men vilket år blir det ett kassaflöde av det?
Jim Rowan intervjuades av Bloomberg i morse och han konstaterade att det blir svårt att hålla uppe vinsten på 2024 års nivåer under 2025.
Tesla är i en bättre position då de väger tungt i världsindex och därmed får stöd även från Sverige via X miljoner svenska världsindexsparare.
Robittaxi finns redan, ex i San Francisco och Tesla startade precis i Texas tror jag. Liten skala men tekniken finns där.
Menar inte de robotarna, utan de humanoida.
typ dessa:
https://euroweeklynews.com/2025/01/16/tesla-will-produce-army-of-robots-called-optimus-by-2027/
Var Musks varning om AI och uppmaning att pausa AI-utveckling bara ett skrämskott för att lura hans konkurrenter att stoppa sin utveckling?
https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/
Eller är “Optimus” i själva verket förklädda mänskliga slavar? (Se bara på färgen …)
Nej. De planerar att starta i sommar om gud är god
Tesla har P/E 176,83. Då har man lite att leva upp till. Gamla bilbolag ligger väl ofta på 5-10.
Har inte gjort någon riktig analys av Tesla så jag har ingen åsikt om kursen.
Det enda jag är säker på är kursen drivs av flöden.
Gamla bilbolag är utsatta för en brutal konkurrens och har ofta en hög skuldsättning.
Deras värdering är inte låg som många tycks tro.
Jodå, Teslas kurs drivs av flöden i kombination med President Musk och hans följarskaras pumpningar.
Bara flöden hade inte funkat utan pumpningarna, jfr GM.
Gamla bilbolag är utsatta för brutal konkurrens och extremt höga investeringsbehov för att inte hamna på efterkälken.
Skuldsättningen överdrivs ofta av Muskianerna eftersom de inte tar hänsyn till att bilföretagen har interna banker som finansierar kundernas bilköp.
Nu blev det väldigt mycket Musk.
Menar du att Musk och hans följarskara kan pumpa upp kursen? Återkom gärna med ägarlistor på det.
Vad menar du med jmf GM?
Att skuldsättningen överdrivs av Musianerna är ett väldigt konstigt påstående.
Menar du att analytikerna har varit Muskianer innan de ens visste vem Musk och Tesla är?
Jag var lite medveten där, när jag skrev och sa gamla bolagen. De ska inte jämföras rakt av.
Tesla var långt före. Men en dag hinner andra ikapp, som det brukar göra med “nya företeelser”.
Och tänk de där stora tech-jättarna, ligger ofta på 40-50.
Tesla ska då typ outperform dessa så det skriker om det.
Fast tesla äger även laddnätverk och säljer batterier för energilagring i stor skala så inte helt jämförbara med andra bilbolag. De är också mer av ett mjukvarubolag med självkörande agenda osv
Jo det är väl den versionen som President Musk vill sälja in. Men 90% av intäkterna kommer likväl från bilförsäljningen, det andra är förhoppningar och buzz från Musken.
Finns det några säsongseffekter för KPI/KPIF?
Dvs finns det en förklaring till den stora ökningen – t ex många priser som höjs en gång om året höjs oftast 1:a Januari?
Den effekten torde vara relativt låg då mätningen är på årsbasis.
Enligt Bloomberg var detta den största ökningen i core inflation i Sverige på åtta månader.
Den kan också vara brus.
Dec 2023 till jan 2024 steg KPIF från 2.3% till 3.3% (och KPI från 4.4% till 5.4%) men vände sen ner igen. Trenden är det intressanta och det ser man inte på en mätpunkt.
Forsmark 3 har meddelat marknaden att anläggningen går ner till kallt avställd under onsdagskvällen.
Under uppgång till full effekt efter revisionsavställningen har det upptäckts ett problem med en ventil som behöver åtgärdas. Beräkningen är att Forsmark 3 ska vara åter på nät under fredagen.
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/2025/forsmark-3-atgardar-ventil
Ah, en ventil. Himla otur…
Måste vara Gustav Fridolin som flyttat in i ventilationstrumman på Forsmark, lever på fuktig mossa och krälar runt och stjäl muttrar lite här och där.
Inte för att jag vill ge miljöpartiet någon särskild cred, men Gustav Fridolin är väl en av få politiker som gick tillbaka till sitt gamla jobb efter att han hoppat av politiken, alltså tillbaka som lärare.
Hedras den som hedras bör, ja för just det då.
SVK meddelar även nyheten att Kont-Skan-kablarna mellan Sverige och Danmark som börjar bli gamla skall ersättas. Den nuvarande kapaciteten om 715 MW skall höjas till 1000 MW för att kunna “bidra med spänningsstabiliserande förmågor som södra Svereige är i stort behov av.”
Jag hade inte skrivit någonting om detta om inte resultaten hittills varit att svenska medborgare som betalt skatt i decennier för att trygga vår elförsörjning nu skall betala för andra länders tillkortakommanden. Utan ett minimikrav på varje lands egna energiproduktionskapacitet ser jag bara alla dessa investeringar som en del i att Sverige alltmer blir en energikoloni och lämnar fältet för att andra länder helt enkelt avstår från deras nödvändiga investeringar.
Dansk. Djävlar.
DANSK DJÄVLAR!
Nog blir det spännande alltid, med spänningsstabiliserande åtgärder.
Fint ändå.
Danmarks lastblanseringsproblem ligger på ena halvan av landet på Tyskland och den andra halvan på Sverige.
Tyskland har sedan gjort klart att deras effektbrist är EU’s problem.
Så i slutändan kan det bli Sverige som balanserar upp även den södra sidan av Danmark fast med transit genom Tyskland.
Genialiskt sa Bill, genitaliskt sa Bull.
Lätt att vara vindkraftsfrälst som danskarna när någon annan tvingas ge dig sin kärnkraft och vattenkraft när det inte blåser.
SE4 – Det är bara att avnjuta närheten till kontinenten 🤣
Tror ni att de sitter på Ringhals och gråter när det är vindstilla im DK mit süd? Knappast det.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/madelen-sparade-till-sig-miljonen-fatt-storre-varde-i-vart-liv
Är ju säkert bättre än genomsnittet men är det verkligen nyhetsvärdigt att en person i Sverige sparade ihop en halv miljon till 27 och får titeln “sparexpert”? Det är ju på gränsen vad du förväntas göra om du vill in på bostadsmarknaden före 30 i något annat än en liten etta.
Går inte fram heller vad de har för jobb eller inkomster, blir ju lite mer imponerande om en person som jobbar på ICA lyckas spara en halv miljon än att en IT-konsult gör det.
Dock är det väl en sund värdering att man inte behöver köpa en massa statussymboler och man kan vara prismedveten för lite större utgifter som mat.
Hon är lärare och de har under perioder arbetet deltid.
Ingen du ser på Irish Bar i Sandviken men vi har alla olika intressen.
Medelvärdet på hennes sparande är 16.000 kr/månad.
Över genomsnittet måste jag säga.
Problem-ordet (särstavar medvetet!) är “sparade”.
En investering i en tillgång är inget sparande. Det är skattat arbetande kapital. Tyvärr framgår det inte hur hennes arbetande kapital fördelats över perioden.
Får man ponduspostulera med en spekulation så borde tillväxten av de sista tredjedelen av de 960.000 kronorna skett de tre sista åren.
Det du skriver stämmer inte.
Nu säger jag som kungen. Nu vänder vi blad.
Söderjournalisterna vägrar släppa tanken på att man inte sänker mer, trots deras uttalande,
skulle inflationen fortsätta öka pga ev tullar och annat, kommer det heta.
” ingen höjning väntar” trots högre inflation, bla bla bla
https://www.svd.se/a/JbXgW6/marknaden-max-en-rantesankning-till
Rätt skoj att följa dem, blanco lånens ränteavdrag fasas ut och är borta 2026, då måste man ju sänka kontantinsatsen alla stackars folk som måste ta blacolån för köpa bostad, kan ju hamna i kläm,
stimulans stimulans,
Hade varit rätt spännande om riksbanken höjde räntan ( vilket jag inte tror de gör) men då hade många på söder satt surdegsbrödet i halsen,
Sol idag underbart
Eric
Du måste vidga vyerna.
Det är inte journalisterna på söder som driver detta, det är Stockholmarna.
Utanför Stockholm är intresset för bostadspriserna och räntorna betydligt svalare.
Jo jag vet skoja lite bara 🙂
Vettefan, senast jag kollade lite ute i landet så var priserna högre på hus i exempelvis Hammarö än min förort i Stockholm. Då lär löneläget se helt annorlunda ut i Karlstad också.
Viss skillnad på Hammarö och en förort i Sthlm…
Fast nu var det inte det jag skrev utan att det alltid är Sthlm-are som driver snacket om bostadspriser och räntor.
Marknaden tror inte heller att det är slutsänkt. Ett bevis för tesen att stockholmare är smartare än oss lantisar?
det är väl bara på mjukvaran de fortfarande är bättre, som bil ( hårdvaran) är den sämre än likvärdiga av annat fabrikat i lika prisklass.
Skulle varit svar till 9:47 stjärnkrigaren.
Skulle varit svar till 9:47 stjärnkrigaren.
Berätta för mig som aldrig kört en Tesla vad som är så bra med deras mjukvara?
Jag skulle även vilja veta varför man väljer bil för en halvmiljon eller mer baserat på hur pass trevlig den medföljande surfplattan värd 10 papp i handeln är att använda.
Nog inte surfplattan som avgör valet, även om Tesla är bland de bättre
Vad är det som är så bra då? Berätta 🙂
Utrymmen, elförbrukning, pris, väghållning, total avsaknad av krångel.
Conehead:
Tyst
Spänstig
Fulltankad/ laddad hemma, klar varje morgon
slipper stå med nedsölat handtag och tanka diesel.
Isfri direkt och varmt i kupén
Sponsrar ej diverse diktaturer och tveksamma oljeproducerande länder som Ryssland, saudi Arabien.
Jag kör ej Tesla så’ru vet.
Det där stämmer väl dock in på alla andra västerländska elbilar med? Och jag förstår inte riktigt kopplingen till mjukvara.
Tesla har designat bilen från grunden där alla komponenter är integrerade och kontrollerade av samma mjukvarustack, likt en iPhone.
Övriga tillverkare köper diverse subsystem av olika underleverantörer, där många system är helt självständiga och överhuvudtaget inte möjliga att sammankoppla centralt.
Uppgradering sker regelbundet OTA
Ex:
Tesla släpper ny mjukvara som ger bättre ljus
I mars kom en uppdatering som bland annat introducerade adaptiva helljus retroaktivt.
De adaptiva helljusen släcker bitvis ner ljuset i utvalda områden där det finns mötande trafik. Det blev en uppdatering som visade sig fungera betydligt bättre än den stundtals kritiserade helljusautomatiken.
Nu kommer en ny uppdatering från Tesla, som säger säga fila på den adaptiva helljusautomatiken ännu mer. Nu anpassar sig strålkastarna också efter kurvor på vägen framför bilen och ska även lysa upp mer av vägen vid körning på motorväg.
Over-the-air uppdateringar är en game-changer i bilindustrin, och Tesla ligger i framkant med denna teknologi. Till skillnad från traditionella bilar, där mjukvaruuppdateringar ofta kräver ett besök hos återförsäljaren, kan Tesla Model 3-ägare ta emot nya funktioner och förbättringar direkt i sin bil, ofta medan de sover.
1. Förbättrad räckvidd och effektivitet
En av de mest efterlängtade förbättringarna för elbilsägare är ökad räckvidd. Tesla har kontinuerligt arbetat med att optimera bilens mjukvara för att maximera effektiviteten och därmed öka räckvidden. Tesla Model 3:s räckvidd har förbättrats avsevärt genom åren, och mycket av detta kan tillskrivas programvaruuppdateringar som optimerar batterianvändningen och drivsystemet.
Några exempel på dessa förbättringar inkluderar:
Optimerad regenerativ bromsning
Förbättrad batterihantering
Effektivare motorstyrning
Dessa uppdateringar har resulterat i att många Model 3-ägare har sett en ökning av sin räckvidd med upp till 5% utan några hårdvaruändringar.
2. Förbättrad Autopilot och Full Self-Driving (FSD)
Teslas Autopilot-system och Full Self-Driving-kapacitet är i ständig utveckling. Regelbundna uppdateringar förbättrar dessa system, vilket gör dem säkrare och mer kapabla. Några av de senaste förbättringarna inkluderar:
Förbättrad körfältsigenkänning och -byte
Mer exakt objektdetektering och -klassificering
Förbättrad navigering på autopilot
Smarta summon-funktioner
Det är viktigt att notera att medan dessa system blir allt mer sofistikerade, är de fortfarande assistanssystem som kräver förarens fulla uppmärksamhet och beredskap att ta över kontrollen när som helst.
3. Förbättrad användarupplevelse och infotainmentsystem
Tesla är känt för sitt innovativa och användarvänliga infotainmentsystem, och Model 3 är inget undantag. Regelbundna uppdateringar har introducerat nya funktioner och förbättrat användarupplevelsen. Några av de senaste tillskotten inkluderar:
Förbättrad kartor och navigering
Nya spel och underhållningsalternativ
Uppdaterad användargränssnitt för bättre användarvänlighet
Integration av nya streamingtjänster
Dessa uppdateringar gör att din Model 3 känns fräsch och modern, även flera år efter inköpet.
4. Säkerhetsförbättringar
Säkerhet är alltid en prioritet för Tesla, och många programvaruuppdateringar fokuserar på att förbättra bilens säkerhetsfunktioner. Några exempel inkluderar:
Förbättrad kollisionsvarning och automatisk nödbromsning
Uppdaterade säkerhetsfunktioner för Sentry Mode
Förbättrad döda vinkeln-varning
Nya säkerhetsfunktioner som ”Dog Mode” och ”Camp Mode”
Dessa uppdateringar gör din Model 3 säkrare för dig, dina passagerare och andra trafikanter.
5. Prestandaförbättringar
För de som älskar känslan av acceleration och hastighet har Tesla levererat flera uppdateringar som ökar prestandan för Model 3. Tesla Model 3 Performance har fått särskilt imponerande uppgraderingar, med uppdateringar som:
Ökad toppfart
Förbättrad acceleration
Optimerad Track Mode för bättre prestanda på racerbanan
Dessa prestandauppgraderingar har gjort Model 3, särskilt Performance-versionen, till en av de snabbaste bilarna i sin klass.
Inte alla västerländska elbilar som gör det Tesla gör.
Har inte, har inte haft och kommer knappast ha en Tesla heller, jag är ingen Muskis heller.
Jag slutade läsa nånstans vid “spel och underhållning” för där insåg jag att du och jag har helt olika syn på vad som gör en bil bra 😉
…och där försvann di trovärdighet totalt, Conehead.
@Wiiking
Hur gör en elbil för att bli “isfri direkt”?
På den tiden jag inte hade garage brukade jag spraya spolarvätska på rutorna, vänta några sekunder och sen skrapa/torka av sörjan. Det fungerar oavsett vilken slag motor bilen har.
Conehead:
tänkte precis på den texten och anade att du skulle haka upp dig på den, du är lättläst.
Som Ingemar Stenmark sa, hä gå int förklar för en som int begrip.
Wiiking
Vore det inte på sin plats att ange citattecken när du citerar från Teslaclubsweden?
Jag tolkar inläggen från pollinering4hire och Wiiking som att det numera anses vara förlegat eller rent av kontroversiellt att vilja fokusera på vägen när man kör i stället för att spela spel och glo på film, samtidigt som FSD sköter själva körandet förmodar jag eftersom att FSD nämndes som en av de stora fördelarna?
Ja, i så fall är jag väl gammalmodig antar jag.
Vilken AI har du använt för detta? Var väldigt svamlig och konstig.
Bytte från Polestar (2) till Tesla (Y) i somras. Mjukvaran är inte bättre i Tesla. Förarstödssystemet (fart och filhållning, parkeringsstöd, …) är klart sämre, jag saknar verkligen Google Auto och kopplingen med Google Maps. Det som är bättre är en del extra “appar” som kameraövervakning men inget jag skulle betala för. Stora fördelen är räckvidd baserad på minst 25% lägre förbrukning per kilometer.
Nu har ju polestar en bra mjukvara med Google som nog inte sitter i var och varannan icke Tesla.
Visst, så kan det vara. Finns säkert ett antal elbilsleverantörer med sämre mjukvara än både Tesla och Polestar. Min poäng var bara att Tesla inte är unikt bäst och outstanding på mjukvara.
Pelleplutt:
Precis så är det.
Det måste verkligen gå jätte- jättedåligt för vindkraftsindustrin om branschföreträdarna springer till TT och gnäller. Här från Expressen.
https://www.expressen.se/ekonomi/trogt-for-vindkraften-jattesvart-fa-ihop-det/
Beror väl på att elpriserna är dom näst lägsta på 10 år, det skriks om höga elpriser men fakta är att vi har låga elpriser nu och till och med vindkraft som relativt kärnkraft är en billig investering kan inte räkna hem vinster åt dom som funderar på att investera
I kungliga huvudstaden finns det ett bergsmassiv strax söderut om stans äldsta delar, Gamla Stan. Stället är ökänt för fylleri och har riktigt ruggiga slumkåkar.
Sprängs berget bort och saneras mellan Hammarbyviken och Mälarens strand öppnas möjligheten bebygga med vindkraft. Det är ett utmärkt sätt öka närproducerad energi åt det egentliga Stockholm samt höja stadens status.
Där finns hammarbyare också 😬
Försäljningen av Tesla sjunker som en sten i Europa.
Snart stämmer väl Elon varenda ny elbilsköpare som inte valt Tesla…..
Samt alla de som kör Tesla nu och tänker byta märke när de skaffar nytt. 🙂
Jag tycker han borde stämma alla som inte köpt en Tesla det senaste 12 månaderna.
Tydligen bör man som Teslaägare ha rejält ont i magen om man äger bilen själv.
Andrahandsvärdena kommer vara liknande bilar tillverkade av diktaturen i Kina bolag.
Å andra sidan håller ju sig Tesla så väl med olika diktaturer att det är väl bara att förväntas.
I efterhand kanske det var bra för aktieägarna ändå att Elon fick sin bonus (även om det är bestridet nu).
Enig att han inte är värd den men tänk vad han hade hittat på i positionen han är nu om han lämnat Tesla och sålt sina aktier. Alla fördelar för elbilstillverkare hade sänkts fortare än riksbanksräntan om journalisterna fick bestämma.
Guldprisutvecklingen, jag tolkar det som att marknaden anser det som mer stabil säkerhet i osäkra tider jfr med tex valutor. Alltså tecken på generell osäkerhet i världen.
Tolkar jag det rätt?
Valutor är ett nollsummespel.
Guld liksom aktier, obligationer, fastigheter, krypto drivs av x antal faktorer och kan teoretiskt stiga/sjunka hur mycket som helst.
Har svårt att se att guld drivs av en generell osäkerhet i världen.
Det är mer flöden in i tillgången som gör att priset går upp. Samma sak inom aktier och krypto.
Ju högre statsskulder i västvärlden desto mer kommer guldet stiga, nånstans måste pengarna landa och slutkund är tillgångar generellt?
Ja, förenklat är det så.
Vill tacka bloggens driftiga ägare för avståndstagandet ifrån plattformen X, en frisk fläkt att irl bevittna den där ryggraden som man hört talas om genom åren!
Vad hände kl 15 som fick börsen att ↗️↗️↗️
Kavastu släppte sin nya bok “Så blir du rik på algotrading”
Om vi ska vara lite seriösa så går det inte att förklara den rörelsen.
Det är algoritmer och flöden som styr.
Vad dom fick impuls från är omöjligt att veta.
Skiter i allt detta i nuläget och vill kommentera bloggarens tidigare inlägg om massmorden i Örebro.
Som boende i närområdet om man expanderar det till ett fåtal mil så vill jag bara helt hålla med, och detta var för första gången på gud vet när jag helt höll med bloggaren och detta kändes att det kom från hjärtat.
Bloggaren återställde en stor del förtroende hos mig, mer sådant.
Vi vaknar, och somnar som människor.
PPP
2025-02-06 23:32 – 23:32:21
@Wiiking
Hur gör en elbil för att bli “isfri direkt”?
Nja var väl inte riktigt rätt skrivet men då elbilens kupévärmning är som en hårtork så blir den väldigt fort isfri då varmluft börjar blåsa på utvalda områden/rutor direkt den startats, även rattvärme, sätesvärme, bakrutevärmning och värme i backspeglarna aktiveras om man valt det.
Ungefär som kupévärmningen i en brännbil, alltså?