Denna artikel är marknadsföring för Lars Wilderängs vin Preparatus Supervivet. Artikeln är ej till för dig under 25 års ålder.
Nya årgång 2022 av mitt vin Preparatus Supervivet finns nu i Systembolagets beställningssortiment som #75406.

Vinet är ett Rhônevin från 2022* och klassisk GSC från Domaine Roche gjord på 60% Grenache, 20% Syrah och 20% Carignan från gamla stockar. Restockerhalt är 0.85 g/liter vilket är den internationella standarden för att mäta detta, medan Systembolaget skulle angett det som 0.086 g/100 ml. Svavelhalten är extremt låg, mindre än 20 mg/l.
Det har valts ut för att passa för långsiktig lagring, men går också att dricka redan nu eller ges bort som present.
Preparatus Supervivet passar till nötkött, lamm och vilt med smakrika tillbehöer som rotsaker och svamp, eller till grillat kött, samt passar också utmärkt med lagrade ostar, inklusive Västerbotten.
Vinet går att beställa från Systembolaget i paket om sex flaskor via beställningssortimentets #75406.
*På grund av Systembolagets helt nya rutiner står det 2021 i artikelbeskrivningen hos Systemet, men flaskorna är korrekt märkta 2022. De har även en annan ny ekologisk märkning som inte framgår hos Systembolaget heller, utan då måste produkten först få ett nytt nummer och EAN-kod vilket kostar en massa och tar tid då alla etiketter måste tryckas om med en ny streckkod. Dessa regler infördes mellan flaskorna buteljerades och märktes, och de nu kom in i lager för leverans. Tidigare regler har gällt i åratal, men råkade ändras precis nu.
20 kommentarer
Hur lång kan “långsiktig lagring” vara?
Tips på hur man lagrar bäst? Kan flaskorna stå i ett skåp i ett ouppvärmt garage (men aldrig under fryspunkten)?
Blir vinet bättre av att lagras? Tack på förhand för svar.
Kan du hålla flaskorna runt 8 till 18 grader kan du lagra långsiktigt, viktigt att temperaturen i rummet inte dippar upp och ner under dagen.
Nästan viktigast med rödvin är serveringstemperaturen. Runt 16-18 grader när du häller vinet i glaset gillar jag bäst.
Sen är det ju en fråga om flaskorna ska stå, eller ligga horisontellt? Då det inte ser ut att vara skruvkork antar jag att den borde ligga ner så korken inte torkar?
Precis, är det kork ska de ligga ner.
Om kork och luftfuktighet tvistar de lärde. Många förespråkar hög luftfuktighet men jag har gått från 70 till 50% i luftfuktighet och har inte märkt någon skillnad på korken.
Ok, varför 25 och över?
Antas 20-25åringarna inte ha lika mogen smak? (Isåfall kan de väl lagra vinet tills åldern är inne..)
Reklam- eller annan marknadsföringsåtgärd får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av alkohol. Marknadsföring får inte rikta sig särskilt till eller skildra barn eller ungdomar som inte har fyllt 25 år. Lag (2019:345).
Alkohollag (2010:1622)
Jag dricker inte vin själv, men har en fru som gillar vitt vin. Har du något sådant?
Jag har en fru, men inget vitt vin.
Hon dricker rosè också,
Ser framemot Koblevo rose nästa helg
Annars får vi testa det röda på någon fest.
Vilka fler viner borde man köpa om man skaffar sig en vinkällare? Helst sådana som inte blir skräp så fort om man sällan öppnar en flaska.
Sitter och smuttar på eget preparatus supervivet, a.k.a . “appeljack’n the devil” årets äppelcider 8 %
Blir frestad av en 6pack röd lyx t lager.
Blev med ett vettigt utrymme för vinkällare för några år sedan (11-16 grader över året, luftfuktighet helt valbar med luftavfuktarens hygrometer) och borde lära mig mer om lagringsvänliga viner “nån gång”. Men tills dess fortsätter jag köpa en låda såna här vid varje släpp, så snart har jag preppat med 18 flaskor av varierande lagringstid i alla fall.
Vi köper några lådor mer än gärna. Förra årgången var mycket bra och vi sparade några flaskor för att kunna prova senare. Några av dina flaskor ska åka till ukrainska producenter också.
Fredagsmys i väntan på fredagspizza och fru-i-hus-efter-häst:
https://cornucopia.se/2018/04/fredagsmys-det-har-behover-du-for-att/
Som får mig att tänka på följande rek:
Norska grannar med samma problemställningar (merfredagsmys):
https://www.svtplay.se/video/eJ4w5QR/naturfotografen/2-kaos-pa-garden
Är LW en föregångsman även i detta avseende och innehållsdeklarerar vinet inkl alla tillsatser? Hittar ingen info på Systembolagets webb och min google-fu verkar svag 🙂
Kan kolla upp vad det är för tillsatser. Är ju ekologiskt, så det begränsar vad som får stoppas i antar jag.
En låda beställd. De lär inte överleva särskilt lång lagring.
Lite kul ska man väl få ha.
Måste testas det ska bli spännande 🙂
Min tatuering på armarna läser f.ö. “praeparatus supervivet” med ett ord per underarm.