Den så kallade tankesmedjan och Tidölagets Timbro vill återigen korta förlädraförsäkringen och den senaste anledningen är att man vill stoppa föräldrar från att kunna fira jul tillsammans med sina barn och istället jobba. Till skillnad mot den bebiskuvös som kallas Timbro där man kan gissa sitt jobb, så finns det dock ingen som kan passa barnen över jul när föräldrarna jobbar och samtidigt klagas det på för lågt barnafödande i Sverige. Kortare föräldraledighet och saboterat julfirande kommer inte leda till fler födda barn.
Timbros så kallade chef för välfärsdfrågor är nu ute och tycker att “det är dags att korta föräldraledigheten”.
Vem bryr sig vad Timbro tycker? Tja, detta är bebiskuvösen för det regeringsbildande Tidölagpartiet Moderaternas framtida politiker och politik. Således måste den bankas ner snabbare än en timbroiler hinner tända en ny spliff.
Timbro menar att det är dumt att föräldrar som har kvar barndagar tar ut dessa exempelvis runt jul för att kunna fira jul med sina barn istället för att jobba.
Samtidigt är som alla utom Timbro vet både dagis förskolor och skolor stänga över jullovet, men utanför den moderata sfären på Östermalm har man varken guvernanter, kokerskor eller ens pigor som kan ta hand om barnen medan mamma och pappa jobbar. Inte ens butler förekommer utanför Stockholm, iaf har jag inte hört talas om någon som har en i Sverige.
Utanför Stockholm är det också allt mer till extremt ovanligt att man bor på samma ort som barnens mor- eller farföräldrar. Det är inte 1800-talet längre, utan de flesta flyttar på sig för att först studera, sedan för att hitta ett jobb och sedan när de träffar sin livspartner. Upptagningsområdet är nämligen inte längre att träffas mellan knivslagsmålen på folkparken, utan upptagningsområdet för att hitta sin livspartner är idag hela Sverige, rent av hela världen.
Därmed finns inte det familjenätverk lokalt som kan ta hand om barnen när skolor och dagis förskolor har stängt.
Inga problem för timbroilers dock. Dels har de inga barn och dels har de förmodligen svårt att få barn, eftersom det inte direkt är särskilt attraktivt eller ens sexigt att jobba på Timbro. Och eftersom de alla förmodligen växt upp på Östermalm, eller i sämsta fall Lidingö eller Djursholm, kanske rent av Saltsjöbaden om man ska slumma ordentligt, så har de sina egna föräldrar kvar i lokalt som kan passa barnen. Eller som kan skicka butlern att göra det.
Det har inte resten av Sverige utanför Stockholms navelskådande.
Timbros korståg mot föräldraförsäkringen är inget ytt. 2022 försökte man nyttja kriget i Ukraina till att avskaffa föräldraförsäkringen genom att säga att föräldralediga är undantagna från mobilisering. Nu är jag dock rätt säker på att de flesta i grönt och blått skulle avsluta sin föräldraledighet prompt när kriget kommer och sticka ut för att bonka ryss istället, men eftersom alla på Timbro istället tänker fly så ägnar de sig åt psykologisk projektion och tror att alla andra också tänker göra det.
Framför allt så sägs det att det föds för få barn i Sverige just nu (vilket ignorerar att den demografiska kurvan går i vågor, med just nu färre vuxna i barnafödande ålder, men det löser sig) och det lär inte bli fler barn födda om man inte får fira jul tillsammans med barnen. Nu tar jag inte en diskussion om varför man inte kan bygga ett samhälle på evigt stigande befolkning, något om evig tillväxt i en ändlig värld, utan systemet måste byggas för en stabil befolkningsvolym, inklusive stigande livslängd och fler äldre med omvårdnads- och finansieringsbehov. Allt annat är oansvarigt och hållbart, men att ständigt öka befolkningen är förstås en enkel lösning som inte kräver vare sig politisk skicklighet eller analysförmåga. Verkligheten är att vår ekonomiska tillväxt är sådan att vi alldeles utmärkt klarar oss utan stigande befolkning om vi bara valde att använda tillväxten till rätt saker istället för drogluktande konstinstallationer som Timbro.
Kanske dags att Svenskt Näringsliv slutar finansiera Timbro? Timbro får väl förlita sig på marknadskrafterna. Om deras åsikter är värda något så kommer allmänheten frivilligt betala för dem på marknaden. Som det är nu är de en kuvös för bebisar som inte kan skaffa sig ett riktigt jobb på marknadens meriter.
Men vad säger ni som är i familjebildande ålder här på bloggen? Kapa föräldraförsäkringen och jobba i jul? Ännu mer frånvarande föräldrar är vägen framåt?
Tillägg: I en första version av denna text stod det dagis istället för förskolor. Jag har nu strukit över detta och skrivit dit förskolor istället. Jag ber härmed från djupet av mitt hjärta om ursäkt till alla föräldrar som lämnar in sina barn på förskolor, samt förstås till förskolepedagogerna.
94 kommentarer
Bra Lars, på dom bara!
Dina frågor är retoriska…
Mina? Inte skulle väl jag?
Jag håller med LW, lägg ner bebiskuvösen. Det här var nog det dummaste jag hört sedan jag konfirmerade mig (obs populärkulturreferens).
Att problematisera något som inte är ett problem är dessvärre ett utmärkt sätt att försöka flytta blickarna från de områden där det finns problem, exempelvis rostiga tankfartyg i Östersjön som släpar ankare längs havsbottnen.
De flesta kan säkert hantera båda dessa informationer, men jag håller med om att det är ett dumt förslag, även om jag hör många dummare förslag från politiker av alla färger.
Var har de som jobbar på Timbro sina föräldrar och övriga släktingar, på riktigt menar jag?
Jag inte vad vinsten är att man inte ska ta ut föräldraledighet just över julhelgen. Har det någon betydelse när dagarna tas ut?
De flesta har väl semesterdagar enligt svensk lag, minst.
Problemet löst!
De är väl stockholmselit hela högen, från fina friskolan och ungdomsförbundet rakt in på Timbro. Så de har dem i Stockholm, om de inte flyttat till Saint Tropez eller Zermatt förstås.
De är väl… antyder att du inte vet.
Jag har inte kartlagt de anställda. Men kontoret är på Kungsgatan i Stockholm.
Jo, jag förstår att de flesta anställda mycket sannolikt bor i Stockholm, men det är ju rätt vanligt att man bor i samma stad som man arbetar.
PM Nilsson är vad jag förstått född i Lund och Alexandra Ivanov Hökmark har varit aktiv Moderat i Sundbyberg.
Det enda jag har förstått gällande PM Nilsson är att han är hal som en ål.
Run DMC:
🤣
Det fina med friskolor i storstadsregioner är att alla kan välja vilken skola de vill gå i. Med det sagt är jag ingen älskare av att barn ska resa kors och tvärs i staden. Se till att få de dåliga skolorna att fungera istället.
Finns inget fint med friskolor överhuvudtaget.
Det enda det har skapat är ytterligare segregering.
Både ock skulle jag vilja säga.
Idag är det möjligt för de som bor vid en dålig skola att lämna den dåliga skolan till förmån för en bättre skola. Segregering, ja någon form av kunskapssegregering eller ambissionssegregering blir det ju, men segregering i den mera traditionella betydelsen att de som har en viss bakgrund i ett visst bostadsområde hamnar i samma skola har ju minskat.
Det egentliga problemet är ju att det finns en massa dåliga skolor och en massa ganska dåliga lärare.
Valfriheten kanske man hade man kunnat ha utan friskolor, men närhetsprincipen är ju ett rimligt första urvalskriterie så det skulle nog inte bli så mycket valfrihet om inte nya skolor startades.
Jag tycker valfriheten är viktig för att bryta segregationen för de som så önskar, men hur valfriheten åstadkoms spelar inte så stor roll som jag ser det.
Jag glömde att skriva att min fru är lärare.
Om hon är bra eller inte vet jag inte, men hon har bra hand med stora barngrupper så jag gissar att hon kan ta kommandot i ett klassrum när det behövs och hon har kontakt med flera gamla elever och även några av de gamla elevernas föräldrar.
“Jag tycker valfriheten är viktig för att bryta segregationen för de som så önskar, men hur valfriheten åstadkoms spelar inte så stor roll som jag ser det.”
Det finns ju ingenting som tyder på att valfriheten har minskat segregeringen.
Beg to differ. Jag hade din inställning till friskolor fram till flytt från nära storstad till mindre samhälle, och dess vidhängande kommunala skola.
Vi fixade nästan ett år. Sedan tog jag yngsta barnet, med en känsla av att fly Alcatraz och Djävulsön i kombo, och drog till första bästa friskola med ledig plats. Hujedamej.
Winnie, det förstår jag verkligen. Det finns bra och dåliga skolor oavsett vem som driver dem.
Myndighetsbeslutet betyg är i princip gratis att producera till skillnad från kunskap. Marknaden är dömd att misslyckas om man då inte flyttar myndighetsutövningen till andra (typ centralt rättade nationella prov, se usa) men då blir det teaching for the test och risk för grunda kunskaper den vägen.
Om vi hade haft kvar de förhatliga relativa betygen så hade vi sluppit en hel del problem.
Konkurrerande skolor och fri betygsättning ger väldigt tydliga incitament. Och de är inte bra.
För övrigt tror jag att Norska yrkesutbildningar på högskolenivå har ett system där tentorna (utformas?) och rättas av konkurrerande högskolor (jag tror i alla fall att det bara gäller utbildningarna med yrkesexamen och gemensamna studieplaner, typ sjuksköterskor). Resurskrävande men smart.
Det är ju samma visa från Timbro varje år runt jul- och nyår, de bara varierar avsändaren och ändrar argumenten lite från år till år.
Jag tillhör ju den typ av vårdpersonal som enligt Timbro “utnyttjat” föräldraledigheten genom att ansöka om föräldraledighet över jul och nyår redan i september för att försäkra mig om att regionen måste godkänna min ansökan. Sedan har jag haft typ 1,5-2 veckor ledigt med lägstanivå-dagar och därmed tappat nästan hälften av min inkomst i januari. Jag ser faktiskt inte problemet med att göra så, då jag innan jag fick barn var inne och jobbade jul och nyår för de kollegor som hade barn och om några år så är jag tillbaka i att inte få ta ut föräldraledighet, varpå jag täcker för de kollegor som kan.
För mig handlar det inte bara om förmånen att som förälder få vara med min barn på jul. Det handlar mer om att barn ska ha rätten att fira jul med sina föräldrar. Jag har själv firat jul utan förälder (som jobbat) som barn och vet hur tråkigt det var när mamma åkte iväg för att jobba efter jullunchen. Sen är väl Timbros hela mandat att förvandla Sverige till näringslivets lekplats och folket till löneslavar, så ur deras synvinkel ska väl barnen lära sig tidigt att produktionen går före de egna behoven.
Håller med dig, jag ser inte heller problemet med att barnfamiljer kan vara tillsammans över julen.
Däremot kan kanske samma sak lösas genom att man kommer överens på arbetsplatsen vilka som ska arbeta och inte arbeta på storhelgerna.
Ok, då förstår jag. Föräldraledighet kan du inte blocka, men det kan du göra med semester för t.ex vårdpersonal, polis etc.
Jag tycker timbro toddlerserna kan utbilda sig till undersköterskor och jobba under sommarmånader och jul/nyår inom vården resten av sitt liv. Sen kan de fortsätta toddla vidare på Timbro.
Enkel lösning.
Jag hatar verkligen folk som föreslår saker som de själva aldrig drabbas av. Visa lite ryggrad Timbro och utbilda er NU!
Det var samma sak i 5-skifts industrin på min tid. Jag har svårt att se att det ändrats. De yngsta/äldsta utan småbarn tog julskiften och bytte istället till sig en ledig dag någon annan gång. Samma sak när man muppade runt i omsorgen som student.
Begriper inte vad Timro har med saken att göra.
1 En gåva till Såsselaget.
2 Hur står sig Sveriges föräldraförsäkring internationellt?
2 Den är väldigt generös. Bland de mest generösa i världen.
Timbro är väl moderaternas svar på Liberala ungdomsförbundet.
Man kan stoppa de som har världsfrånvända idéer kring nekrofili och annat där.
Njae, Timbro är en “tankesmedja”, moderaterna har ett eget ungdomsförbund där det, precis som i alla ungdomsförbund, förekommer väldigt många, ehm, intressanta förslag.
Är flat earth också en en tankesmedja?
Timbro är inte en tankesmedja det är ett tankefel…
Kan ibland sakna min ungdom då man kunde få för sig lite saker och vara tvärsäker på att just det jag kommit på var det bästaste och rättaste. Växte tyvärr ifrån det och kom in i åldern när man börjar se nyanser och väga saker emot varandra.
Dessutom, det finns väl inget som tjänstemannapappor ser fram emot så mycket som det där åtta veckors sommarlovet med barnen när man kan fila på maratontiden och altanen.
När första barnet skulle födas för snart 25 år sedan blev jag utskälld av äldre kollega för att vara en osolidarisk skitstövel när jag i mycket god tid innan talade om att jag skulle ta 6 månader föräldraledigt.
Det var ju delvis över sommarsemestern, och DÅ fick man minsann inte ta föräldraledigt, det drabbade ju kollegorna!
Yngsta barnet är fortfarande under 12, så jag har rätt till föräldraledigt och VAB ett tag till, men jäklar så sur och grinig schemaläggaren blir när jag säger till om ledigt enligt lag när det inte passar företaget att jag är borta.
Min syn på saken är att det varken är ägare, chefer eller kollegor som kommer och hämtar mig på hemmet om X antal år för att jag ska få fira jul, annan helg eller bemärkelsedag.
Det är, i bästa fall, mina barn.
Så varför skulle jag under deras uppväxt prioritera jobbet framför dem?
Men den möjligheten finns bara så länge det är lagstadgat, även om många arbetsgivare önskar statar-tiden tillbaka och att dessa lagar avskaffas.
I min erfarenhet brukar projektledare och chefer svära högst åt föräldrar som tar ut för föräldraledigheten i stötar här och där. Det är bättre att ta allt i längre klumpar som man ska planera.
Du har som förälder bara rätt till två perioder per år, så särskilt mycket “här och där” kan det aldrig bli tal om.
Fler tillfällen än så är enbart med arbetsgivarens godkännande.
Vad som gjorde mig mest upprörd var att Timbro refererade till att det var “fusk” att ta föräldraledighet över helgerna. Aldrig att det kan vara fusk när man följer de regler som är uppsatta…
Sen kan man ha åsikter om, och diskutera, regler men det är en annan sak.
Sedan håller jag med bloggaren om att det blir utmaningar för oss föräldrar när skolor/förskolor drar ner/stänger…
Nu är jag förvisso själv i en befattning väldigt få småbarnsföräldrar innehar, men i egenskap av barnlös i en bransch som inte tar juluppehåll, och inte kryllar av lämpliga vikarier, kan jag tycka det är lite lätt provokativt när kollegor skryter om att arbetsgivaren inte kan hindra dem att ta pappaledigt inför de som får äta bajsmackan och jobba jul istället för dem.
Några sätter till och med i system att spara pappadagar som garanti för ledighet alla jular och andra tillfällen de önskar tolv år framöver. De där dagarna räcker länge om man klarar sig utan pengarna och bara tar ut en timme per dag man vill vara ledig. Förvisso inte fusk i och med att det är i enlighet med reglerna, men väl så flagrant utnyttjande av systemet. Har inga som helst problem att hålla tillbaka någon som bär sig så okollegialt åt när det blir tal om befordran.
Ett tips är att ha större mångfald på arbetsplatsen, då blir det mycket mindre problem med ledigheterna. Många Muslimer, Indier, Kineser etc firar inte Jul och jobbar gärna då.
Att skylla på kollegor att man inte får semester är helt fel, det är arbetsgivarens ansvar. Många arbetsgivare är smarta och lägger över ansvaret på kollegorna. Då kan ägaren stoppa några hundratusen/miljoner i fickan varje år istället för att utbilda personal som kan rycka in vid behov.
Din post verkar drypa av avundsjuka. Kom då ihåg att det knappast är en dans på rosor att vara hemma med barnen, jobbet är min semester (inte för att det är någon dans på rosor heller). Kanske skillnad om alla barnen är stora, vet ej. Men samtidigt så är det lite need or greed här. Julen är väl främst till för barnen?
Men ja, vill man nu öka eller åtminstone motverka minskandet av barnafödandet, så är det förstås ingen vidare idé att krångla till det praktiska kring småbarnsföräldralivet eller plocka bort guldkornen.
Så är det ju naturligtvis. Förslaget är ur den synvinkeln idiotiskt.
En morot skulle ju kunna vara att de som inte har barn på förskolan får 5 000:- till 10 000:- kronor per månad per barn för att lösa barnomsorg på det sätt som passar familjen bäst. Det är dessutom lite billigare än att ge barnen en förskoleplats.
One size fits all vet alla att det inte stämmer.
Jag skulle välja att kalla det osolidariskt istället för fusk.
Jag har aldrig i mitt arbetsliv stött på problem med att komma överens om vem som ska vara ledig när i under långhelger och i kritiska lägen, fast nog har det hänt att man fått rycka in på telefon i något projekt som den ende med kunskap om det som saken gällde, men so what.
Jo en gång blev jag tvungen att avbryta en ledighet på riktigt, när vi hade en arbetsplatsolycka. Det kändes ändå rätt rimligt, även om det var trist, att jag som då var arbetsmiljöansvarig på företaget tog den bollen.
Som sagt, jag tycker man borde kunna lösa ledigheterna tillsammans på arbetsplatserna utan att ta till föräldradagarna.
Är de vapenvägrare också enligt bilden?
Förmodligen. Marknadskrafterna ska lösa det.
Då blir det inte mycket till försvar, då företagen alltid går före landet enligt Timbro. Man är ju illojal mot arbetsgivaren när man föräldraledig enligt dom. Företagen kan ju flytta när det inte finns mer arbetskraft i Sverige.
Ja, ge kanonmaten marknadsmässig lön utefter ansvar och risk (borde väl iaf betyda någit i höjd med VD löner) så kan man nog fåihop en ansenligt antal – man ska ju ha betalt för ansvar och risk sägs det ju.
De är ju därför gruvarbetare i fattiga länder är så rika…
En konstant befolkning innebär ett födelsetal kring 2. Det är betydligt under det i princip i alla västländer. Sydkorea mest extrema med nära 1 då befolkningen halveras varje generation
Så det handlar ju inte om någon tillfällig cykel i Sverige direkt
Här är ett värsting till exempel på när jaget går före allt annat. Samma Herbert Diess som pressade att EU måste ge upp Ukraina för att låta business fortlöpa som vanligt.
https://youtu.be/ugn2eEwnVOw?si=BNG9oViC_WJH6Evc
Dom på Timbro som har barn är säkert lediga. Påminner mig om när det var snack om 6h arbetstid och Timbro sa att det var så förfärligt. Journalisten Fredrik Boltes ville då ställa lite frågor till Timbro, Svensk Näringsliv och Moderaterna men började alltid ringa först efter kl 16. Men personerna han sökte hade redan lämnat jobbet. Någon fick han tag på, men den personen satt då i bilen med familjen på väg nånstans.
Den var fin. Har själv stött på det i min bransch. Jobbar 0645 till 1545. De på kontoret som skriver min lön och nitiskt kontrollerar är sällan på kontoret före kl 800 och om man svänger förbi när man stämplar ut 1545 så är sällan någon kvar.
Trafiken vet du, alltid värre för dom på kontoret… [sic!]
Ju mer jag hör från Timbro desto mer återvänder jag till mina gråsosserötter.
Glöm aldrig Ådalen!
Jag tycker att man istället borde göra det oerhört förmånligt att skaffa barn under studietiden. Det är billigt för staten och folk är unga, vilket att de enkelt klarar både att ta hand om sina småbarn och plugga.
Förslag:
* ersättning från föräldraförsäkringen motsvarande fullt studiestöd + 10%.
* Efterskänkning av studielån motsvarande 1 år per barn och studerande förälder som studerade vid befruktningstillfället 5 år efter avlagd examen och arbetande som sin profession i Sverige.
Sveriges doktorander har redan listar ut det där 🙂 gissningsvis Sveriges mest reproduktiv yrkesgrupp.
Lysande…. lysande… ähh?
Hinner studenterna med punsch o cigarr?
Noblesse obligé
Jag hade gärna sett avdrag för barn snarare än bidrag för barn. Tex 150000 per barn per år så skulle det hända saker. Man skulle också slippa diskussionen om att dia bidragssystemet. Har man inte jobb och inkomst kanske man inte ska satsa stenhårt på att bygga familj.
“Timbro får väl förlita sig på marknadskrafterna. Om deras åsikter är värda något så kommer allmänheten frivilligt betala för dem på marknaden. Som det är nu är de en kuvös för bebisar som inte kan skaffa sig ett riktigt jobb på marknadens meriter.” 😀 😀 😀
Ett högerns egna Samhall.
Om det inte vore för att produktivitetskraven faktiskt höjts rejält på Samhall.
Inget dåligt karaktärsmord detta.
Förtjänar en större publik.
Jag lyssnade faktiskt på inlägget som länkas till ovan, tror ingen har gjort det som kommenterat ovan.
Diskussionspunkten är att barnlösa inom vården alltid måste jobba storhelger och högsommar eftersom alla småbarnsföräldrar alltid drar föräldrarledighetskortet och huruvida detta är rättvist och solidariskt.
Det blandas argument och påståenden. Varför börja med att säga att föräldraledigheten bör kortas.
Dessutom borde detta kunna hanteras i kollektivavtal om det nu är så viktigt för parterna.
För att i inslaget så finns inte den formuleringen. Det finns bara i en retweet (reX?), förmodligen för att få clickbait-uppmärksamhet.
https://x.com/timbro/status/1873336901559869947
Bra synpunkt. Det är ju bra att läsa vad saken gäller innan man börjar diskutera den.
Det tas visst upp i inslaget att föräldraledigheten bör kortas (samt regleras mera).
Det finns inget solidariskt med att utnyttja föräldraledigheten för att alltid få vara ledig när man vill så länge det är andra som blir lidande. Dessutom är jag väldigt upprörd, vilket säkert märks, över att det inte verkar som att det går att prata med varandra på mänga arbetsplatser för att gemensamt komma överens om hur det blir bäst för alla att planera semestrar och storhelger.
Den vad jag förstår, dramatiska nedgången i barnafödandet, är inte bara ett svenskt fenomen. Det är väl likartat över hela västvärlden och andra utvecklade delar av världen.
Förra året hamnade barnafödandet i Sverige under 1,5 barn per kvinna. För att en population ska ligga stabilt utan invandring behöver det vara 2.1 barn per kvinna.
Glädjande nog sjunker det mer i Kina där det i snitt föddes 1,2 barn per kvinna 2023.
Ryssland låg 2021 på 1,5 barn, nu är väl det en känslig statistik och jag vet inte om det finns nyare data.
Även i många länder i Afrika minskar barnafödandet.
Det är egentligen jättebra att det föds färre barn, jorden behöver inte flera människor utan färre.
Dessvärre har ännu ingen någon bra lösning på hur allt färre unga ska försörja allt flera äldre.
Redan på sent 90-tal följde jag en seminarieserie som gavs av KTH och Stanford University där man försökte skåda in i framtiden, vilket inte är så lätt. Hur som helst var kontentan att världen måste förbereda sig på att alla inte kan ha ett arbete att gå till när allt flera uppgifter löses mha. tekniska lösningar istället för med människor. Kanske är det det som är räddningen för alla länder med låg nativitet.
Det kan ju också vara så att vi måste börja förbereda oss på att inte ha en ständigt ökande välfärd när vi nått så långt att de flesta har det tillräckligt bra.
Det är bara att sluta designa ekonomin för befolkningstillväxt så går det. Nu räknar alla med “vi ska bli fler för att lösa X” och då går det som det går.
Bara är kanske lite väl lättvindigt, men det är klart att det går om man vill.
Äldre måste givetvis ses som en resurs inte som en belastning.
Jag blev arbetslös pga. corona, men eftersom jag var för gammal fick jag inget nytt jobb som projektledare eller annat jag också sökte. Arbetsförmedlingen kunde inte hjälpa mig med att komplettera mitt C-körkort med släpbehörighet trots att jag förklarade att jag pratat med presumtiva arbetsgivare, med Transportföretagen och med Transportarbetarförbundet som alla sagt att om du har CE-behörighet och “truckkort” så får du jobb direkt. Dessutom hade Arbetsförmedlingen själva lastbilschaufför på sin lista över yrken med arbetskraftsbrist.
Istället fick ni läsare betala rätt många, många hundra tusen kronor för att jag gick arbetslös till dess jag gick i pension.
Teknikutveckling som minskar arbetskraftsbehovet.
AI och industrirobotar kan tex. minska arbetskraftsbehovet.
Stötta forskning inom området hur man minskar behovet av arbetskraft.
Justera pensionssystemet.
Det är ju redan på gång att höja pensionsåldern, men det finns säkert mera att göra för att främja fortsatt arbete utan att man känner sig straffad och/eller utsliten. Man kan tex. premiera ett längre arbetsliv istället för att tvinga alla till ett längre arbetsliv.
Det finns många yrken som fortfarande är fysiskt krävande som tex. rörmokalre. Det hjälper inte att höja pensionsåldern för dem, för många av dem orkar inte ens arbeta till de är 60 år. De som nu är utslitna har ganska ofta haft en mycket god lön, så om de sparat och/eller investerat dessa pengar klokt så kan de gå i pension långt före pensionsåldern. Detta gäller givetvis inte alla rörmokare och absolut inte alla hantverksyrken.
Främja ett mera hälsosamt arbetsliv.
Om man inte sliter ut arbetskraften fysiskt och/eller psykiskt så orkar och vill säkert flera jobba längre upp i åren.
Livslångt lärande.
Det finns ofta bristyrken i någon bransch och då är det ju bättre att en utarbetad person får möjlighet att omskola sig istället för att den är arbetslös.
Gör det på alla vis lättare att vara kvar i arbetslivet för så många som möjligt.
Oj vad engagerad jag blev.
Det finns säkert mycket annat man kan göra för att få ett samhälle med låg nativitet att blomstra.
Ja, ålderspension är en styggelse (från att bara proxy för arbetsförmåga när få blev så gamla att de gick i pension till att ha blivit en rättighet). Det vi borde försäkra är arbetsförmåga. Den kan så gott som upphöra vid 18, 55,65 eller 110. Som akademiker borde jag därför förbereda mig på att (om jag får ha sådan tur) jobba tills jag stupar.
En konstant befolkning innebär ett födelsetal kring 2. Det är betydligt under det i princip i alla västländer. Sydkorea mest extrema med nära 1 då befolkningen halveras varje generation
Så det handlar ju inte om någon tillfällig cykel i Sverige direkt
Jag har lite svårt för att det skulle vara okollegialt eller ens ett stort problem att de som är föräldrar använder möjligheten att vara föräldralediga och ta hand om och vara med sina barn så mycket som lagstiftningen tillåter.
Lagstiftningens syfte är ju att se till att barnens behov tillgodoses, och vad är viktigare för barn än att vara med sina föräldrar?
Sen är är det under 12 år av sina kanske 40 yrkesverksamma år den möjligheten kan användas…
Jag har själv varit chef, och föräldraskap är något man måste ha med i planeringen. Har man anställda med barn mellan 0-12 år vet man att de kommer vilja vara lediga under lov, så planerar man efter det. På samma sätt som man måste ha mental beredskap för att anställda skaffar barn om de är mellan 25-40 och därmed är borta något år med 9 månaders förvarning (kortare förvarning i praktiken……) Det måste man ta hänsyn till i den långsiktiga resursplaneringen och kompetensförsörjningen.
Arbetsgivaren inte neka föräldraledigt om den söks 3 månader i förväg, jag tänker att 3 månader är ganska lång tid att hitta en lösning på bemanningen över tex jul.
Sen läste jag nån stans att Sverige med europeiska och I-landsmått har relativt höga födseltal och att det mycket beror på trygghetssystemen kopplade till föräldraskap. Även om födseltalen går ner i Sverige med.
Men om man tycker det är så okollegialt att vara med sina barn över jul då kan man ju bara ge sig ut och skaffa ett barn tillsammans med någon, är man kvinna så kan man även göra det själv (nu tror jag det mest är män som gnäller över detta) så kan man sen ”utnyttja” denna möjlighet till ledighet och jämna ut den upplevda orättvisan.
Sen kan man som bloggaren brukar säga, ha ”personliga utmaningar” som gör att man inte kan umgås med motsatta könet, men det kan man med fördel jobba med istället för att gnälla på föräldrar.
Och är man frivilligt barnlös, jamen då har man gjort det valet, alla val har konsekvenser. Livet är inte rättvist.
Och för alla barnlösa som tror att ledighet från jobbet på lov med lediga barn är samma sak som ledigt utan barn kan jag berätta att det är fan mer jobb än att vara på arbetsplatsen. Man ska laga ordentlig mat två gånger om dagen, man skall underhålla dem, åka till simhallen, kolla på samma barnfilm 8 ggr samma dag, städa bort lego och leksaker minst 5 ggr om dagen osv osv osv.
Jag är kritisk mot att man använder föräldraledigheten för att vara garanterat ledig över tex. jul och nyår.
Vad är problemet, kan man inte prata med varandra på en arbetsplats längre för att tillsammans komma överens om något som är totalt sett bäst för alla.
Vad är det för jä..la ego-samhälle!
I övrigt håller jag med om det du skriver.
Tyvärr, jag ser inte det problemet. Det viktigaste är att barnen slipper vara på fritids eller själva i tex mellandagarna om man som förälder kan vara ledig (vilket inte alla kan oaktat föräldradagar). Jag kan inte se problemet med att de som har större barn eller inga barn får jobba de dagarna. Det är i mina ögon småsint och att inte kunna se bortanför sina egna behov.
Håller absolut med om det och därför bör det gå att lösa semesterproblematiken genom att planera ledigheterna tillsammans.
Finns även de som inte kan få barn fast de vill.
Så är det, och sorgen det ger avundas jag ingen (ingen regel utan undantag dock, slava ukraini). Sedan finns det flera olika vägar att bli förälder på.
Livets slumpvisa vägar.
Idag i stormvindarna dansades det under pärlemormoln,
då i en snabbt flyende glimma av vintersol.
En otrolig (svensk)balettensemble, av gnistrande, virvlande snökristall, färgad av molnen och solranden som under kort stund nådde sjöns is.
Mycket mycket vackert!
Jag fick hjälp att ta del av allt detta vackra via i livets vägar,
ty man vet trots allt inte vartåt det bär, ett möte.
Föräldrar behöver få vara lediga med sina barn. Medan Timbro släppte testballonger tog jag och en annan, också barnlös, kollega samtliga klämdagar på jobbet för att ge föräldrarna möjlighet till ledigt. Vi får andra dagar ledigt och förlorar därmed inget på att jobba, utom möjligtvis lite sammanhängande ledighet.
Det var äntligen en sund inställning, att man kan lösa ledigheterna utan att blanda in föräldradagarna.
Självklart behöver barnen få ha sina föräldrar, men det finns ju andra nästan lika ömmande fall som tex. att kunna fira kanske en sista jul med sina föräldrar eller liknande.
Prata med varandra så löser det sig.
Ja, prata med varandra. Och som arbetsledare är det arbetsgivaren som ska se till att eventuella problem löser sig.
Vet t ex att de på Lenas brandstation har APT där de planerar storhelgerna, vilka som ska ha jour och vilka som inte ska ha osv och således kan resa bort eller kan ta en julöl till maten. Och sedan när något skiter sig för en individ (och måste avvika bortom femminutersgränsen) så ringer man runt och kollar om någon annan kan ta över jouren. Pratar med varandra.
> Inga problem för timbroilers dock. Dels har de inga barn och dels har de förmodligen svårt att få barn, eftersom det inte direkt är särskilt attraktivt eller ens sexigt att jobba på Timbro.
Det är nog inte en slump att Timbro driver frågan att staten ska underlätta för surrogatmödraskap så att “marknaden” för det börjar fungera när de vanligaste adoptionsländerna börjar krångla… Timbros kvinnor kan ju dock göra det enklare genom en tripp till Skandinaviens verkliga huvudstad (Köpenhamn alltså) där spermadonatorer kan vara anonyma även mot sina framtida barn.
Alltid varit höger, aldrig gillar Timbro då de inte ser människor utan produktionsenheter.
Samma med Svenskt Näringsliv nuförtiden.
Utom då sig själva som det naturligtvis är viktigt för med kultur, bra restauranger..
Har nog inte så mycket att tillföra här mer än att duktiga abetsgivare fixar biffen oavsett vad “tankesmedjor” gapar om.
Detta med dagis kontra förskola är allvarliga saker. För ett tag sedan skulle jag (70 år) lämna mitt barnbarn (4 år) på dagis efter att han övernattat hos oss. Han var så exalterad över att få åka till dagis. När vi kommer fram till dagis och han ser att det är den gamla vanliga förskolan blir han jätte ledsen. Han hade sett fram emot ett helt annat äventyr – på ett dagis! Så nu har jag lärt mig vad det heter. Finns säkert fler sådana fällor jag kan gå i.
Ironiskt att de som säger sig stå för frihet och individualism har så starka åsikter om hur andra sköter sina föräldradagar.
“In och styr över folks liv!” i liberalismens namn? 😆
Alla skattebetalare har anledning att granska hur skattemedel används, och komma med kritik om medlen används på dåliga sätt.
It’s pretty simple really, my body, my life, my choice.
Sånt konstigt resonemang att man ska skuldbelägga föräldrar som vill ge sina barn upplevelser som kommer att lämna spår under hela deras liv.
Jag är i barnafödande ålder med en 5 åring, 3 åring och 2 åring. Som egenföretagare inom ett väldigt säsongs betonade bransch är det midsommar som är kris för mig men när jag skapade mina barn var det högst medveten att de är mitt absolut högsta prioritering. Det blir inte en värdefull vuxen av en trasig barn som kände sig inte älskade eller sedd.
Det kommer alltid finnas människor som utnyttja system hur man än göra men det går inte att motverka utan att tar bort frihet i allra högsta grad vilket är motbjudande.
Förskolan som mina går på har haft sammanslagning de sista två veckor vilket betyder att mina barn hade behövde tas hand av underbemannade personal i en skola mina barn inte är van med och personal de har inte träffat förut.
Jag heller dessa få förskol platserna tas barn till föräldrarna som jobbar inom vård och andra yrke som är i konstanta behov.
Sänk inkomstskatten ordentligt så kan en förälder vara hemma när barnen är små.
Det går alltså att välja enstaka dagar, men kort varsel, när man vill vara föräldraledig? Jag trodde, lite naivt, att man måste tala om det i god tid. Man får oftast flera månaders förvarning om att man ska ha barn.
Dessutom trodde jag, återigen naivt uppenbarligen, att föräldraledigheten måste tas ut en en följd, eller åtminstone sammanhållet under en längre period.