Börserna går blandat under morgonen i de asiatiska tidszonerna och dollarn fortsätter stärkas för att nu kosta 11:- SEK. SBAB tror på sänkt styrränta till 2.0% nästa år från dagens 2.75% och 6% högre priser på lägenheter nästa år, samt högkonjunktur 2025 – 2026.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.07% för storbolagsindex OMXS30 och -0.39% för OMXSPI. dollarn fortsätter stärkas och kostar nu 11:- SEK medan euron går på 11:60 SEK. Guldpriset backar trots starkare dollar och hittas nu på 902:- SEK per gram och konsolideringen fortsätter.
I USA gick S&P-500 oförändrade +0.02% och Nasdaq 100 -0.16%, men en uppgång för dollarn med +0.86% på ett dygn kompenserar för detta. Bäst inom FANANGST var Spotify, som rusade vidare på sitt rekordresultat och steg +11.44%. Sämst gick Google på -1.51%.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. ASX 200 +0.37%, Straits Times +0.09%, HAng Seng -2.04%, KOSPI -0.03% och Nikkei 225 -0.48%.
Statens bolånebank SBAB tror att Riksbanken sänker styrräntan tre steg från dagens 2.75% till 2.0% nästa år, där den sedan ska ligga kvar, att lägenhetspriserna stiger med 5.8% nästa år och att vi går in i en högkonjunktur under 2025 – 2026 med 2.2% respektive 2.9% i BNP-tillväxt. Därefter faller tillväxten tillbaka till 2.1% år 2027 och konjunkturen toppar ut. Arbetslösheten ska dock ner en hel procentenhet från årets 8.4% till 7.4% år 2027.
Det är förstås en sk guldlocksränta där 2.0% i styrränta och sedan en KPIF-inflation runt 2.0% ska gälla för evigt, amen, men den riktiga KPI-inflationen väntas stiga 2026 och 2027 för att det sista året ligga på 2.5%. Disponibla inkomster ska öka rejält mycket mer än inflationen och ge nettoreallöneökningar om 2.7% nästa år, 3.6% år 2026 och 2.2% år 2027.
SBAB:s högavlönade ponduspostulerare kan också förutse bostadspriserna, som väntas stiga 5.8% nästa år för lägenheter, 3.9% år 2026 och 4.1% år 2027. Villor stiger måttligare 3.4% nästa år, 4.8% år 2026 och 3.1% år 2027. Eller om man så vill något högre än de rörliga bolåneräntorna som kommer ligga runt 3% vid 2% i styrränta. Kort sagt äts boprisuppgångarna upp av den högbelånade villaägarens bolåneräntor och man hade i princip blivit lika mycket rikare om man sparat pengarna istället för att betala räntor, men så räknar förstås ingen. Särskilt som de annars hade varit utan bostad. Är man inte högbelånad ser det förstås bättre ut, men samtidigt kan man räkna med 10-15% i uppgångar på börsen om året under högkonjunkturen.
Överlag kan vi förstås vara helt säkra på att SBAB:s prognos kommer vara fel, i bemärkelsen att exakt utfall blir annorlunda. En prognos är dock en principförklaring och alla förstår förstås att inte ens ponduspostulerarna själva tror att utfallet blir exakt som de räknat fram.
Mest intressant är prognosen om en måttlig högkonjunktur (som definierad som stigande BNP-tillväxttakt över 2.0%) de kommande åren. Vilket iofs bloggen också hävdat – vi är på väg mot ekonomisk återhämtning även om alla surar och tror på evig tandagnisslan och varnagel land och rike runt.
63 kommentarer
Vill följa upp Millenium-historien från i förrgår. Nu har ledningen i VG Region passerat förnekelsestadiet och gått över i ursäkter. “Vi såg det inte komma”, “vi jobbar på problemen”, “det har varit mer trubbel än vi först hade indikation på” osv. Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan man får dra tillbaks köpet, återinföra det gamla systemet och begära ut skadestånden från företaget som inte kan leverera. Två veckor? En? Torde vara en av de största skandalerna med offentliga upphandlingar någonsin med tanke på hur många miljarder det kostat. Att det sen kommer ganska tätt inpå skandalen med Vårdexpressen (ett icke-fungerande AI-system för primärvården som såldes in av skojare i maskopi med regionledningen i Skåne och VG, med fängelsedomar som följd) gör det ju inte bättre…
När till och med fjollträskarna såg problemen och drog sig ur borde det kanske ha tolkats som ett varningstecken? De är ju inte kända för att kunna undvika idiotprojekt direkt (de kanske har bränt sig tillräckligt många gånger? ) .
Det är också rent patetiskt att företaget inte ens brytt sig om att ordna tillstånd och godkännanden för sin produkt, och att VG är helt ointresserade av att kolla upp detta. Visst, man kan invända att regionen bör kunna förutsätta att allt finns på plats, men när man nu vet att så inte är fallet så borde man reagera betydligt starkare. Oracle har uppenbarligen satt igång tillståndsprocessen enbart sedan man granskats av media. Det är brottsligt i flera lager det här.
Utvecklaren känner med all säkerhet till vad som gäller för godkännande.
Tydligen inte… eller så skiter man i lagstiftningen.
Jag tror inte det. Oracle verkar bara verka i USA och Kanada och inte ha koll på europeisk eller svensk lagstiftning.
Självklart har de vetat och gjort en riskbedömning att de skulle klara sig undan. I jobbet får jag ofta uppdrag där jag ska sammanställa befintlig lagstiftning i Sverige för exempelvis läkemedel, medicintekniska produkter och närliggande områden. Även små okända bolag vet att det är standard när man ska in på en ny marknad / nytt område på en av ens redan aktiva marknader.
Kan man säga att de.. Varit naiva?
Nej, men däremot att de varit inkompetenta.
Ska bli intressant att se vad Läkemedelsverket kommer fram till i sin tillsyn av det hela.
Se https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2024/11/millennium-i-vgr-det-kan-synas-av-lakemedelsverket/ för en bra sammanfattning.
Det känns som att Millennium har svårt att uppfylla ens det första allmänna kravet om säkerhet och prestanda i MDR…
“Produkterna ska uppnå den prestanda som tillverkaren avsett och vara konstruerade och tillverkade på ett
sådant sätt att de under normala användningsförhållanden är lämpliga för sitt avsedda ändamål. De ska vara
säkra och effektiva och får inte äventyra patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, eller säkerhet och hälsa för
användarna eller i förekommande fall andra personer, och alla risker i samband med deras användning ska vara
acceptabla när riskerna vägs mot fördelarna för patienten och vara förenliga med en hög skyddsnivå för hälsa
och säkerhet, med hänsyn till det allmänt erkända tekniska utvecklingsstadiet.”
Det är väl uppenbart att Läkemedelsverkets godkännaden är ett absolut hygienkrav.
Allt jävla strul faller under Socialstyrelsens mandat eftersom vården inte fungerar.
De har på sin höjd någon vecka på sig att få det up and running, sedan börjar det hända saker.
Men det ger goda övningserfarenhet för en virtuell kryssningsrobot som slår ut vårdsystemen och därmed gör att allt utom akut triagering och bandagering ute på parkeringen är ungefär samma sak som en riktig, rysk robot mot ett svenskt sjukhusinrättning.
Betvivlar inte uselheten i Millennium ett dugg, men är det ens möjligt att lansera ett sånt omfattande system utan gnäll?
Inte om leverantören är Oracle, då är det helt 100% garanterat omöjligt…
Utan tvekan. Stat, kommun och landsting borde välja open-source och skriva egna skräddarsydda system och då med egna utvecklare.
Oracle är väl “bara” ägare. Systemet utvecklades av Cerner och lanserades 1997. Skulle tro att det innehåller moduler som är ännu äldre än så.
Det är en vettig poäng. Klart att en betydande del av problemen beror på att personalen inte kan systemet och att vårdpersonal i gemen har en viss förändringsmotvilja. Men det beror ju i det här fallet på att man fått otillräcklig utbildning, att man inte har ett system för att föra över gammal data till det nya systemet, dvs ett ledningsproblem. Sen pekar dessutom allt på att programmet i sig är dåligt anpassat, saknar användarvänlighet och utvecklas av ett företag som saknar ett fungerande kvalitetssystem.
Spelar det roll ?
Om inte personalen kan använda systemet och vården därmed inte fungerar är det knappast en rimlig mitigerande åtgärd att “tysta och ignorerar gnället”.
Gnället skall komma under utbildning och utveckling.
När man kör live skall det inte krasha.
Eller är ni IT människor ok med att styrsystemen för flygplanet ni sitter i på väg till er välförtjänta semester får feeling och piloterna är inte adekvat utbildade? (Boeing Max någonting)
Var piloterna gnälliga?
Forumets “någon på internet har fel!” has entered the chat.
Ja, tål man inte kritik så. .. 🙂
För att förtydliga- det personalen framför är inte “gnäll”.
Det är kritik mot att systemet inte fungerar och de inte fått rätt utbildning.
Dvs samma sak som i Maxfallet. Piloterna hade inte fått utbildning i systemet. Boom.
Nu har jag som sagt inte försvarat systemet det minsta. Man ska dock veta att alla IT-system mångt om mycket är en spegelbild av vår verklighet; en verklighet som består av perverst mycket byråkrati, adminisration, regelverk, dokumentation osv.
Systemet är garanterat uselt, men min poäng kvarstår att det är idag extremt svårt att lansera ett system av den här magnituden utan att det blir gnissel.
Nu är det ju inte gnäll det handlar om utan har passerat den gränsen för länge sedan. En vårdcentral har gått över till papper och penna, det är KRIS!
Vi använder papper och penna eftersom vi inte litar på att IT-systemen alltid fungerar. Fortfarande kvitton på papper 😉
En liten läsning på Wikipedia ger bl.a. insikt om hur införandet av Millenium gick i Australien (inte så bra)…
https://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_Health
Tack Shen!
Läser i chatten på Borås Tidning och kan inte annat än undras över hur många ” Jag har minsann jobbat med IT i hundra år” som inte förstått att varje system datorsystem består av tre delar, hårdvara, mjukvara och människan. Människan i det här Millennium systemet har inte bara glömts bort utan fullständigt ignorerats.
Woho! Jag fick in den kommentaren i chatten på BT!
Klassisk utmaning när mellanchefer tror att deras roll är att vara ett filter av gnället från kollegor så “riktiga cheferna” inte blir störda.
Tyvärr finns det ju tillfällen när man behöver få den informationen till ledningen.
Det är även rätt klassiskt att man mäts på tidsplan i projekt och inte levererad kvalitet.
Om man gör en ärlig genomlysning av haveriet som införandet är, så kommer man nog se att de flesta misstag som kan ske i IT-projekt har begåtts.
Går ju att vara naiv och förenklande och peka på enstaka personer.
Men det krävs att väldigt många är dåliga på att driva IT-projekt för att sånna här haverier ska ske.
Jag tycker mest synd om den producerande vårdpersonalen och patienterna. De har antagligen inte bett om detta.
https://www.bt.se/boras/nu-genomfors-stora-vardskiftet-bt-rapporterar-direkt/
Som Titanic 11:52
Intressant och insatt kommentar från någon som verkar ha varit med från början.
Läste i dagens SvD, på ledarsidan, att millenium ska fasas ut och att befintliga kunder måste bestämma sig för om de ska följa med till nästa plattform.
https://esvd.svd.se/shared/article/man-kan-fa-hjartstopp-for-mindre/aW-agIGx
Såklart de måste. Precis som du måste byta bort från din gamla bil till en ny när den är teknisk ens of life (inte går att laga längre).
Banker kör på system från 60-talet. Den här typen av produkter har livscykler som möts i decennium. Du kan inte vänta på nästa version och du vill nog absolut inte vara launch customer för det där ändå….
De gamla banksystemen är extremt effektiva. De byggdes när det var brist på minne, cpu mm och de är ofta byggda i assembler dvs. så nära maskinkod som man kan komma. Det vi ser när vi loggar på bankerna är naturligtvis gjorda i ny teknik. Skulle dessa byggas på ett lika effektivt sätt som de gamla bakomliggande banksystemen så skulle vi ha svarstider på bråkdelen av mikrosekunder.
Icke att förglömma Cobol…
Fanns Cobol när de äldsta systemen byggdes?
Cobol lanserades 1959 och blev populärt för affärssystem o.dyl under 60-talet.
För att få lite perspektiv på hur vi såg på det här med olika programspråk “in the good old days” (som egentligen inte var så goda jämfört med nu) så kan man leta upp seriestripparna om hjälten Fortran Man, hans sidekick Billy Basic och deras kamp mot storskurken Cornelius Cobol.
Snabb ggogling:
https://vintagecomputer.net/PCC/PCC_vol4no6_may76_fortran_man_pt1.jpg
Det som ligger bakom det du ser på banken är nog allt som oftast de gamla systemen skrivna i COBOL.
Sorry, missförstod det du skrev Brady.
@BRADY Helt riktigt så är de gamla systemen supereffektiva eftersom man vägde varje byte på guldvåg. Att säga att COBOL är effektivt är helt riktigt, men COBOL är också väldigt begränsat vad det kan göra. Stränghantering m m lägger man hellre i PL (om man kör Oracle).
You cant make this shit up.
Lånefesten är igång igen, hushållen har ett stort negativt sparande.
Undrar om det inte är läge att blanka Tesla? Jag gissar att Muskens stöd till Trump kan påverka försäljningen. Inte så många i Europa stödjer Trump, vill de köra runt i en Trumpmobil? I USA är det främst demokrater som köper elbilar, vad kommer de att göra?
Det kan nog finnas skäl till en kortis i Tesla men jag är osäker om det du anger är på topp 5 listan…
Tror snarare att de icke-politiska egon som ska samsas med Trump kommer att bli utslängda efter en tid, man kommer inte överens över tid.
Många har försökt; många har gått i diket. En tid kan det gå bra.
Pro tip: Don’t bet against Elon.
Bill Gates har säkert råd men en berömd fondskötare som avslöjade Enron på sin tid gick på få år från 8 GUSD till att bli multimiljonär. På en vecka efter valet gick den samlade blankarmaffian TSLAQ back mellan 5 och 10 GUSD. Iofs under värsta klämmen; det har vänt lite nu.
Det typiska är att man stänger in sig i en bubbla och byter blocklistor med varann. Här är en lustig ironisk illustration till fenomenet:
https://x.com/ICannot_Enough/status/1856437813719228490
Papper, penna och receptblock gäller nu på åtminstone vissa vårdcentraler drabbade av Millenium.
https://x.com/thorneby/status/1856951874118889950?s=46&t=4J6BMDwNk8mXy-DfQZLx4w
Misstänker att penna och papper är ett bättre system än chefsmotiverad patientdatabehandling.
Blir mindre att chefa över med pappersjournaler.
Kan ju bli bra det här om man drar rätt slutsatser.
(Administrativchef+dataprogram)*Viktighetskooficienten=Jättemångachefer.
Utvecklaren är Cerner. Huvudmannen är Oracle.
Huruvida Cerner avsett lagra och behandla data i Xina, Trumpistan eller Serbien får vi nog veta förr än senare.
Oracle köpte såvitt jag kommer ihåg Cerner runt 2022 eller nåt sånt…
En stor osäkerhetsfaktor borde väl vara när Trump & Co tvingar på Ukraina en “bad deal”.
För borde det inte blir enorma konvulsioner av att
1) Pax americana är över och alla länder kommer att börja rusta med försvar och kärnvapen?
2) som resultat av 1) behöver regeringar runt om i världen ändra i sina budgetar. Vilket bör bromsa in konsumtionen.
3) USA som ofta ses som ekonomisk motor lär knappast få dig en ökad boost i försäljning hos europeiska länder annat än möjligen vapen i det korta perspektivet. På lång sikt minskar vapenförsäljningen till Europa vilket inte bör förvåna någon. Vilket kan och bör förhoppningsvis påverka jobben i USA.
Link
Orekflekterat lämnar vi plutokrateran och glider in i krigareran. Själva cykeln kan vi inte sprattla oss fria ifrån.
Vi kan bara ställa in oss på att överleva på bästa möjliga sätt, samt hoppas på att Europas befolkningar o politiker tar vettiga beslut.
Det krävs inte så extremt mycket budgetförstärkningar för att rusta upp rejält. Dessutom kommer rustningen skapa jobb. I Sverige handlar det om kanske 50-100 miljarder per år. De pengarna finns i statsbudgeten med lite prioriteringar eller handlar om modesta skattehöjningar. Inte försumbara, men de finns.
Jag har svårt att se att konsumtionen totalkollapsar för du betalar några hundralappar mer i skatt för svenskt luftvärn.
Däremot kommer fredsmiljövänstern spinna loss med massmedia som lutar fredsmiljövänster såklart och skapa opinion.
Volkswagens montörer kan lika gärna montera militär utrustning bara de klarar säkerhetsklassningen.
Stark motivering till att inte sprida AfD desinformation på sociala media kanske? 🙂
Grejjen med VW är ju att man haft starka fack och en skenande löneutveckling.
Där montörer som jobbar ett par år inte sällan haft 60.000 i månadslön.
Motsvarande i andra länder i Europa är ungefär hälften plus OB.
Eller 20.000 i centraleuropeiska slovakien.
Där man inte har sämre kvalitet på produktionen, tvärtom. Och högre digitaliseringsgrad.
Folk är så hysteriska över Trump.
Det är som om det är nån folksport att skapa ångest.
Slappna av. ta en promenad. Vänta och se.
Det kanske skiter sig. Eller så gör det inte det.
Sedan finns det ju de som är lagda åt andra hållet och blir alldeles till sig:
https://www.expressen.se/debatt/trumps-gang-ar–ett-dream-team/
Själv är jag måttligt imponerad av vad jag hittills hört om de lismare han vill omge sig med, men det är inte förvånande att han väljer folk med “Jawohl, mein F-hrer”-reflexer. Det kan t.o.m. bli en sällan skådad cirkus, ännu mer än förra gången. Dags att bunkra chips & popcorn, lägga biran på kylning samt luta sig tillbaka i soffan och betrakta en modern grekisk tragedi skrivas live.
Bra sagt Seb, keep calm and eat some ice cream…
Någon här som möjligtvis vet vad för krav SBAB har på sig? Skälet till frågan är att jag anser att SBAB skulle kunna göra betydligt mer för att pressa ned bolåneräntan så frågan är varför de inte gör det? Är de bakbunda på något sätt?
https://www.sbab.se/1/om_sbab/bolagsstyrning/bolagsstyrning/agarstyrning.html
Har för mig att någon tidigare högerregering (Reinfeldt?) “sminkade grisen” inför en privatisering av SBAB. Men sen kom väl en bankkris emellan. Vet inte om avkastningskravet på 10% är en rest av den sminkningen eller om det var så från början. Storbankerna har högre mål och om SBAB skall vara prispressare känns det rimligt att de har lägre avkastningskrav, men av konkurrensskäl kan staten knappast ha 0%.
Sebulon
Det behöver inte alls skita sig, trumpen är ett fenomen som dyker upp i den här fasen av cykeln.
Men själva cykeln i sig måste vi lära oss att leva med.
Upprustning, statliga o eu regleringar en masse, statliga kontrollinstanser.
Sämre tillväxt och lägre levnadsstandard.
Tack för ett förståndigt uttalande från Riksbanken kopplat mot förslaget om lättnader i amorteringskrav och kontantinsats
https://www.svd.se/a/Gy6VL6/riksbanken-risker-i-omvarlden-okar
Sen kommer frågan om politiken kommer lyssna, eller om det ( som magkänslan säger) röster igenom förslaget pga egen vinning, och pr konsulter som trycker på för banker,mäklare, eller byggbranschen då högre skuldsättning gynnar dem.
Bästa är ju att
Priserna är stabila
Löner få komma i kapp
Amortera mer om du kan, när räntekostnaden går ned för att bygga stabilitet
Hoppas de tar sitt förnuft till fånga och lyssnar
woops
https://www.svd.se/a/gwJ8Gq/varnar-for-karnkraftsplan-paverkar-generationer
Elpriset.
Äntligen börjar det släppa det idiotiskt höga priset vi haft en vecka. Högtrycket med vindstilla över centraleuropa är på väg bort.
Dagens högsta pris var 69 öre/kWh i SE3 och 68 öre/kWh i SE4 (Ja, SE3 hade dyrare …)
Och dagens lägsta pris var 18 öre/kWh i SE3 och 34 öre/kWh i SE4
Och imorgon blir det ännu bättre, det slutar t.o.m med minuspriser efter kl 21.