Det finns som bekant en överfokusering bland nybörjare på personlig hemberedskap, eller sk prepping, att tänka på konserver. Mat är ingalunda det viktigaste och enligt treregeln klarar sig en frisk vuxen person i tre veckor utan mat, och kom ihåg att om du ska preppa mat så ska det vara sådant som man äter naturligt och normalt i hushållet så det kan roteras utan att behöva slängas när det blir för gammalt.

Jag har som bekant skrivit en del om prepping genom åren, men har väl sagt det mesta jag vill ha sagt så det blir lite glest, men kanske dags för en påminnelse.
Köp alltså inget ni inte redan äter. Punkt. Skaffa ett litet förbrukningslager som kan hantera krisen, dvs övergången från en vardag (t ex fred) till en ny vardag (t ex krig) medan logistikkedjor arbetar om sig till det nya läget.

Lagret ska också vara genomtänkt så det går att laga faktiska måltider av det när man kombinerar saker. Det kan också vara bra om det är energisnålt, t ex är snabbmakaroner 3 minuter energisnålare än 10-minuters pasta. Men ris kan vara ännu energistnålare – bara koka upp, täck in med handdukar och låt stå så blir det klart av sig självt. Att ha mat lagrad men inget sätt att tilllaga den om strömmen gått är tämligen meningslöst. Eller om man saknar vatten i kranen. Ris drar mycket mindre vatten än pasta.
Iaf, Borgens har fina konserver i form av olika fisksoppor, en överlägsen köttfärssås, och sedan en massa bra svampkonserver som kan användas till vardags i olika måltider. I övrigt är det ett rätt skralt och kasst utbud av konserver i Sverige. Felix Köttbullar är okej, liksom Bullens korv och Felix gulaschsoppa (inte den andra).
Borgens har fördelen att man kan beställa direkt från tillverkaren utan att behöva gå via några mellanhänder om man nått det stadiet i sin personliga hushållsberedskap som mat utgör.
Treregeln säger annars att du klarar dig tre sekunder utan hopp. Och hopp får du genom kunskaper och information, samt mentalt och fysiskt välmående. Det spelar ingen roll hur stora lager av konserver du har om du ger upp. Grunden till information idag är tillgången till Internet även när strömmen går. De flesta kan lösa det med en mobiltelefon och powerbanks tills strömmen kommer tillbaka. I sämsta fall kan man ha en radio, men det är sällan man får relevant information man faktiskt vill ha den vägen.
Steget därefter enligt treregeln är skydd mot vädrets makter. Du klarar dig tre timmar utan detta skydd vid extremväder. Det är oftast ett icke-problem så länge man stannar hemma men det finns en del nybörjare inom beredskap som tror att man ska springa till skogs så fort det blir problem. Gör inte det. Stanna hemma i en miljö du känner, behärskar och där du känner dina grannar. Se till att ha alternativa värmekällor för bostaden istället. Och ja, det är bättre att ha 18+ grader inomhus och gå runt i vanliga kläder än att gå runt inomhus i ytterplagg eller idiotin att man ska bädda in sig med filtar runt ett bord. Snacka om misär. Det senare gör att man tappar hoppet. För uthållighet ska man ha det så likt vardag som möjligt.
Nästa steg i treregeln är vatten. Du överlever tre dygn utan vatten, även om prestation och mental förmåga snabbt går utför efter ett dygn. Vatten är dock bland det enklaste som finns att ordna. Köp ett antal lagom små (högst tioliters) dunkar på Biltema, fyll med vatten och ställ någonstans mörkt, typ under en säng eller i botten av en garderob. Klart. Sedan kan man byta ut vattnet med olika intervall, vilka de lärde tvistar om. Vatten blir dock inte gammalt. Det är det som följer med vattnet som kan vara ett problem.

Men ibland behöver man fylla på lagret, i dett falla med svamp till ordinarie matlagning och köttfärssås för tillfällen när man har ont om tid. Köttfärssås kan för övrigt enkelt kompletteras med t ex svampen, massa olika kryddor, riven parmesan, grönsaker eller vad man nu gillar och har hemma. Borgens är bra från början, men det finns inget som inte kan bli bättre efter tycke och smak.
För övrigt håller kattmaten jag köpte i samband med det fullskaliga ryska ockupationskrigets inledning för drygt två och ett halvt år sedan på att ta slut. Djurfoder har fördelen att det går att köpa i bulk och har god hållbarhet och lagringspotential och man vet att det går åt och att mottagaren inte tröttnar (till skillnad från barn som kan matvägra och svälta ihjäl även när det finns mat om den är enformig). Är väl dags att beställa en ny årsförbrukning åt redaktionsmedlemmarna snart. Eller två och en halv som sist. Problemet kan förstås vara lagringsutrymmet. Att maten inte tog slut efter inköpta ett års förbrukning beror på att redaktionsmedlemmarna även håller rent på gnagare och andra skadedjur runt gården – jag tror inte de flesta förstår hur många tusen möss och sorkar det finns i skog, mark och ekonomibyggnader om det inte hålls rent, samt vilken reproduktionstakt dessa har. En konkret lärdom att dessa 8 kg samt 10 kg bröder inte äter enligt specen på förpackningen, utan mindre. I övrigt jagade den av dem med mest framåtlutat våldsmandat (8 kg-utgåvan) bort räven härom veckan. Räven sprang fort kan jag säga.

Ansvarsprincipen gäller i Sverige. Du är i kris och krig ansvarig för samma saker som i fred, dvs exempelvis att sätta din egen mat på bordet och mat åt dina husdjur. Kommunen och det offentliga är ansvarig för skolluncher, mat på äldreboenden och andra särskilda boenden och regionen för sjukhusmaten. Dock, har du kommunalt vatten är kommunen ansvarig för det när det skorpar till sig, men har du egen brunn är vattnet ditt eget ansvar.
Kom inte och ropa på att mamma staten ska lösa något som är ditt eget ansvar till vardags. Skärp dig och lös din egen beredskap istället för att gnälla om idiotiska statliga centrallager av saker ingen efterfrågar eller vill äta – hela Sveriges matproduktion, som täcker ca 85% av svenskens kaloribehov, lagras i Sverige på tusentals distribuerade platser hos bönder, förädlare och grossister. Det inkluderar vinterfodret till produktionen av färskt kött och mjölk. Sverige kommer aldrig bli isolerat från omvärlden vid krig, jmf Ukraina. Vi var inte ens helt isolerade under andra världskriget och idag är vi medlemmar av den ekonomiska handelsalliansen EU och den militära defensiva försvarsalliansen Nato.
113 kommentarer
Vatten. Sprit. Öl. Två frysar mat. Kan lagas med utomhusgrill iaf. Borde klara oss minst en månad.
Du har en månads grillkol alltså? Imponerande. Och reservkraft till frysen för två månader? Ännu mer imponerande.
Grillbriketter har jag ett par påsar men själva grillen behöver rep. eller refresh; handtaget föll av. Lampolja att tända med och i tältlyktan. Vedkamin, bågsåg. Batterireserv 230V och några solpaneler som nog går att macgyvra om det kniper. Trangia och en réchaud för fondue. Pasta. Snabbmakaroner är vi för kräsna för, det är till teenagers.
En del tillagade rester i frysen, som måste förbrukas om saker går i fläkten.
Ett par påsar räcker några dagar, inte en månad.
Vet. Utan handtag räcker det hur länge som helst …
Vedspis. Kniper det om veden är slut så har jag möbler, utehus, förråd och garage och elda upp. Finns ingen ström så har jag en dieselgenerator jag kan dra igång. Visst. Dieseln kanske tar slut men kan jag inte köpa nånstans så är det mad max och då får jag väl räkna hagelpatroner.
Undrar hur mycket man behöver för att kunna grilla mat t.ex varannan dag i en månad? Jag har i regel 40-80kg bra grillkol hemma.
Man bör tänka igenom hur man ska kunna lagra maten i frysen när frysen inte längre får någon el.
Troligen kommer inte allt i frysen att ätas upp innan det blir dåligt, särskilt inte om man inte tänkt igenom saken.
Som ursprungsnorrbottning känner jag mer än väl till alla som har frys och “stor frysbox” full med mat.
Som smakar skit.
Du ska i princip rotera allt i frysen på max 6 månader då mycket blir frystorkat och smakar härsket.
Sen kanske man är “gubbsnål” och äter dåligt kött.
Finns anledningar att många jägare skänker bort kött till de som de känner.
Och som Trutn säger. Blir mycket el som ska produceras för att de där frysarna ska hålla tempen.
Det är den andra observationen från norr. Det är inga nya frysar med energieffektivitet folk hamstrar i. Snarare 20 år gamla “shabrak”.
En ny bra frysbox kostar närmare 10.000….
Min egen tick/käpphäst/hangup är att fryst mat är slöseri med energi och alldeles för teknikberoende. Alltså, konserver, inläggningar, torkat är det som gäller här för det jag styr över själv. För egen del mest bär, svamp och frukt då jag inte är jägare men jag undrar om det är många jägare som torkar/röker/saltar sitt kött för att slippa fylla frysen?
Inte alls samma sak att äta och laga sådant kött förstås men åtminstone oberoende av att frysen har el.
Skaffade en All american tryckkonserverare där man kan få bort mycket av köttet i frysen till trevliga köttgrytor som sen kan lagras i rumstemperatur flera år. Ensa man inte får göra är att fylla glasburkarna för mycket för då kokar det över och gummitätningen släpper varpå det inte skapas vaccum och hållbarheten ryker.
Man ökar hållbarheten väsentligt om man vakuumförpackar istället för att använda vanliga fryspåsar.
Mycket bra tips och påminnelse! Ska kika efter Borgens i morgon när jag veckohandlar. Svampburkar har jag hittat. Vad är det i köttfärssåsen (om man törs fråga)?
En älgfamilj har varit framme och betat av vår mangold i odlingskrage så det var lite dåligt utfall på det jobbet. Skjuter ju inte själva, särskilt inte i bebyggelse.
Har herrskapet käkat mufflon? Såg att det finns lokalt i olika beredningar. Påstås ligga mellan lamm och dovhjort.
Letar fram vattendunkar och batterireserv. <- att göra
Svar på ditt första stycke finns i deras webbshop via bloggens länk.
Tips: plocka svamp. Torka. Urenkelt och håller riktigt länge utan särskilt mycket insats.
Problemet med svamp hur preppingsynpunkt är ju energiinnehållet. Lär ju gå en närmare 10kg svamp per dag och person. Men lite torkade trattisar kan ju å andra sidan liva upp ganska många rätter.
Enligt en överlevnadskurs skall man inte äta svamp om man går vilse i skogen. Det går åt mer energi att smälta än vad den innehåller. Gäller rå svamp då.
Ang. Mufflon: -extremt gott kött att göra hamburgare på!
Rå svamp är kanske ett bra bantningsmedel.
I praktiken är ju dock ansvaret för ens egen överlevnad dock lite delat mellan staten och medborgarna.
I händelse av ofred, katastrofer och annat så får vi nog anse att staten trots allt har ett ansvar för att få samhället att fungera så där i stora drag.
Men det är ju dock inte statens ansvar att jag saknar toapapper dag nr 2 in i kriget, eller andra enkla basala grejer, så där är vi överens.
Jag gissar att vi är överens hela vägen.
Var det inte nyss meddelat och tryckt lite extra på att alla ska se att ha en sådan beredskap att man klarar sig typ 2 veckor.
Det är verkligen vettigt att tänka den tidsdräkten.
Vi skulle nog klara det, trots att det inte finns någon “prepping” alls här.
Men i skafferiet har vi alltid rätt gott om pasta, ris, mjöl och annat, sen brukar frysen alltid vara lite väl full, vilket gör att vi skulle klara oss rätt många dagar med det som finns, även om det blev helt utan guldkant efter några dagar, utan bara väldigt simpla kalorier.
I ett par lådor i garaget finns det lite trangiakök, gasolkök, ryggsäckar, tält, fiskespön och annat som har använts till fjällvandringar och annat friluftsliv under årens lopp, så det kommer att gå att laga mat även utan el.
Nej, staten har ett intresse av att få samhället att fungera så statens institutioner fungerar och finansierande skatt kommer in, men det fungerar bäst om det är professionella lastbilschaufförer, inte några värnpliktigt placerade som körde lastbil för 10+ år sedan.
Ansvaret är dock på företag, hushåll, individer. Att tro att någon hos staten är bättre på att veta hur något ska skötas som andra sköter normalt, när allt vi ser är motbevis på detta, är extremt korkat och omoget.
Själv har jag mycket svårt att ta ansvar för att kärnkraftverken fungerar, att vattenkraftverken fungerar, att stamnätet fungerar, att vägar och järnvägar repareras och fungerar, att det kommer mat till butiken.
Att polisväsendet fungerar, att militären fungerar, att vården och domstolar fungerar.
Så bördan att vara beredd och att få det fortsätta fungera är inte bara min.
Och hur jag än gör så är det omöjligt för mig att se till så att jag har mat för .. säg 5 år framåt (lite kortare än 2’a världskriget), så jag måste kunna förlita mig på att staten också tar sitt ansvar.
Jag tänker se till att jag inte behöver skrika på hjälp de 2 första veckorna, men sen måste det börja komma livsmedel till affärerna, eller att jag blir evakuerad.
Annars är det bara för mig att köpa det största och farligaste vapen jag kan komma över och gå full anarki, ja om jag inte finner alternativet att lägga mig ner och dö mer aptitligt.
Tror inte det var någon som sa att bördan var “bara din”. Bara att du är ansvarig för din del av hela samhällspusslet. Såväl till vardags som i kris och ytterst krig.
Vem har ansvaret för kärnkraftverket normalt? Just det, kärnkraftsbolaget. De kommer fortsätta ha det och de vet bäst hur man sköter kärnkraftverket, inte någon statlig tjänsteman som aldrig sett kontrollrummet förut.
Toapapper är väl det minst viktiga att lagra för att överleva.
Det var sååå kul i början av pandemin att det var typ toapapper som tog slut först i butiken. Som om skiten inte skulle komma ut om det saknades toapapper. 🤣
Det var en riktig glädjespridare men vill minnas att det inte berodde på att alla hamstrade toapapper utan förändrade konsumtionsmönster. När folk var hemma från jobbet fick man göra sina behov hemma vilket drev upp behovet av vanliga toapappe. Många arbetsplatser använder som bekant en annan storlek.
Korrekt. Det var en omformning av logistikkedjan från att 40 timmar i veckan försörja arbetsplatser, restauranger, hotell, skolor mm med 200-bal toapapper, till att alla köpte sexpack på ICA. Det var aldrig brist på toapapper, det var bara fel storlek på förpackningarna. Jag besökte företagsbutiker när paniken var som störst, fanns hur mycket toapapper som helst. I 200-bal.
Tur att du har gott om plats på gården då, gissar jag 🙂
Nä, hade redan toapapper så det var inget problem.
Helst vill jag ha så lite med staten att göra. Lite gammalmodigt “inte ligga någon till last”-tänk. Samtidigt är det väl bara att kavla upp ärmarna och försöka hjälpas åt om det kniper. Staten är ju vi/jag.
“Staten är ju vi/jag.” Nej, då tänker du på samhället. Samhället är inte staten, och staten är inte samhället, även om visst överlapp finns.
Borgens konserver ftw 🙌
Sålde en telefonväxel till deras fabrik i Borgholm för en massa år sedan. Ett mycket trevligt litet familjeföretag som la stor vikt vid kvalitet!
Vi pratade då om hållbarhet i helkonserv. Ägaren plockade då ner en konserv stämplad nångång på 50-talet och så att han utan att tveka hade ätit den om han behövde. Den skulle på sin höjd ta en lite metallisk bismak, men inget farligt.
Ja, ett extra bonus är famlijeföretag och alltså inte ägda av Orkla, Netslé, Unilever eller Arla.
Tack för länken till Borgens, missat dem helt👍
Med boende på gård med vedpanna, vedspis, 2 fulla frysar, 6 jaktvapen med +200 skott till varje, minst 15 kg pasta och 15 kg ris på lager, solpaneler, egen springkälla och ständigt minst 100 ltr alkylat på jeepdunk till motorsågar och lilla elverket samt minst 500 ltr blankdiesel i farmartanken så känner jag mig hyfsat trygg i vetskapen att vi kommer att klara oss utan att belasta omgivningen.
Räknar med att vi istället kommer att kunna stötta övriga som inte har samma förutsättningar eller förutseende.
Du har säkert koll på sambandet också.
Tack för tipset om Borgens, vilka stora katter du har min lilla sibiriska väger 3,4 kg.
Konservtips: Lidl brukar ha mycket roliga konserver under sina internationella veckor. Tyska, grekiska, spanska osv. Mycket som kan ätas kallt, särskilt medelhavsgrejerna, och mycket goda grönsaker i trevlig kryddning. Brukar använda det för att dryga ut.
Annars, vad är det för fel på Norrlandspölsa? Heinz bönor i tomatsås? Fiskbullar? Rökta sardiner i olja?
Är väl inget fel på det om du äter sånt någorlunda till vardags?
Felet är väl om man köper ett “krislager” av saker man annars inte använder, och tror att saken är biff (haha).
Makrill i tomatsås är ju också en klassiker som håller i evigheter.
Shen, helt rätt och grekiska köttbullar i tomatsås är riktigt gott.
lovar att lidls konserver genomgående är bättre kvalitet än Findus med fleras skit. Som verkar sälja bara för att nån åt det då denne var 5 år för 60 år sen….
Ja, butiker med utländsk mat har ett helt annat utbud av konserver.
Köper Borgens soppor, bönor och svampkonserver två gånger om året och rotationen är inget problem. Mycket bra produkter för direkt konsumtion och man får prepping på köpet.
Idag hämtade jag min krislåda på kommunen efter att ha vunnit deras tävling under beredskapsveckan så nu har jag och sambon en vevradio var.
Hahaha, jodå, hyfsat 😜👍.
Det är ju vi som fixar kommunikationen när allt annat skiter sig..
https://m.imdb.com/title/tt0116629/
Skulle vara svar till Lessmog här ovan…
Tänkte väl det.
73 de Lessmog
Förbindelsen fullgod.
Har några kilo grovsalt liggande. Går strömmen och frysen blir kritisk kan man slänga i kötten i saltlake så håller det sig ett tag till.
Bra tips! Har vägsalt men det är ju inte ätligt.
Ska fråga fiskhandlarn, där borde det finnas storpack.
Varför kan man inte göra saltlake av vägsalt?
Det säkraste är att använda salt avsett för mat. Skall man använda vägsalt så behöver man verkligen förstå vad man håller på med då vägsalt finns i lite olika blandningar och en del är inte lämpliga (eller tom farliga) att äta.
Salt är ju dessutom väldigt billigt och kan lagras i evighet. Köp några kilo och lagra skyddat mot fukt så kan du ha det i tusentals år. Du får ta upp det i testamentet till arvingarna…
Men … På mitt saltpacket står det bäst före 10-22-2024 😀
@TeBz 22:31
Det gäller förpackningen, inte nödvändigtvis innehållet. 😉
Vägsalt kan vara en hel hög olika andra salter än natriumklorid. Det beror på vilka egenskaper man vill ha och vad man är beredd på att betala. Vägsalt kan användas för att smälta snö och is, eller för sin dammbindande effekt, eller både och.
Ett vanligt är kaliumklorid – inte direkt giftigt, det används i viss mån i en del livsmedel och har ett e-nummer. Men det har en onödigt kraftig salt smak.
Magnesiumklorid används också, det är bittert i smaken så därför inte lämpligt, det är inte akut giftigt i små mängder, och används (mer sällan) i livsmedel och har också ett e-nummer
Kalciummagnesiumacetat är ytterligare en kemikalie som används, men ovanligare pga priset.
Det är väl strikt sett inte ett salt.
Det kanske finns annat också.
Men det finns ingen anledning att fuska runt med detta. Vanligt hushålls koksalt (natriumklorid) är så billigt och finns i stora förpackningar också, att det är bara att köpa detta.
Jo, vanligt salt kostar väl inte mer än 5 – 10:- kr/kg i storpack, så det finns ingen annan anledning att använda annat salt än om det bara är det man råkar ha.
Jag skulle absolut använda ett natriumkloridbaserat vägsalt för att rädda lite av varorna i frysen.
Däremot har jag läst på om kalciumklorid (sommarvägsalt) och det saknar den konserverande effekt som vanligt salt har. Däremot används det som en andel av saltet när man lägger in grönsaket eftersom det stärker cellväggarna. Det används också vid osttillverkning och vid bryggning av öl.
När det gäller att klara sig utan mat (dock måste man ha vatten) kan man klara sig betydligt längre än tre veckor.
Hungerstrejken 1981 på Irland där tio fängslade IRA medlemmar svälte sig till döds. Det var män i åldrarna 23 till 29 år och de levde mellan 46 till 73 dagar. Anledningen till skillnaderna i överlevnad visade sig senare bero på mängden thiamin (B1 vitamin) som fanns i kroppen. Denna vitamin är nödvändig för att cellerna skall kunna fungera och bilda energi (Krebs cycle). Blir det slut på B1 vitamin dör man knall och fall oberoende av vikt.
Det kan därför vara bra att ha en burk B1 vitamin i förrådet också!
https://en.wikipedia.org/wiki/1981_Irish_hunger_strike
Information om överlevnad och mer detaljer finns längre ner på Wikipedia artikeln. Den är på engelska.
SAN, intressant, har själv fastat 21 dagar, enbart vatten och svart kaffe dock med B complex, och magnesium tillskott.
Fastat för att få sexiga magrutor, eller som del i någon rejäl (jobb)övning?
Jag vill också veta anledningen till tre veckors självsvält. Som bantningskur låter det väl radikalt och jag kan inte tänka mig någon situation då någon extern part skulle förvänta sig det utöver forskning på svält. Det kan väl bara vara hungerstrejk?
Några har redan nämnt grillkol.
Så varför inte ta steget fullt ut och fundera på ett utekök?
Nu menar jag inte någon rostfri pjäs med skåp och som kostar +50 000.
Jag menar en eller flera av sakerna grill, smoker och stekhäll typ muurikka samt lite avlastningsytor.
Kanske ett fältkök typ väderstads borde fungera också.
Tak och tre väggar räcker gott.
Just muurikka liknande stekhäll klarar man att laga det mesta på.
En vedeldad kokgryta borde vara ett bra val också.
Ska man ta hand om sina egna äpplen klarar man rejäla batcher med mos och pastörisera must i en sådan gryta.
Tro mig, skördar man från några äppelträd kokar man helst allt detta utomhus.
Eller ha gasolspis i bostaden så blir det ingen skillnad alls.
Det kan ju vara svårt att arrangera ett utekök om man bor i lägenhet. 😉
Här är reglerna.
https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/gasol-hemma/forvara-gasol-hemma/
Ja Borgens köttfärssås smakar inte ens konserv, riktigt bra, med svartpeppar till så blir det lunchrestaurangsnivå, minst.
Precis så brukar jag predika för den som vill ha beredskap vad gäller mat.
Skit i frystorkat, guldburkar och konserver i källaren.
Ha mer av det du använder (varor med lite hållbarhet, pasta, ris, gryn, bönor, linser, krossade tomater etc.)
Ha 3,4,5,20 pkt av varje beroende på din förbrukning. Vips har man löst msb rek vid nästa handling, enbart för en initial engångskostnad sen köpa när en frp är slut och ställa sist.
Fett kan man fundera lite på, mejeri prod är ju melodin i sv vilket är mindre bra så lite extra olja.
Vatten kommer dom flesta få fortsätta lämna över ansvaret för till det gemensamma i längden.. dunkar såklart men ofta köper nybörjaren 4st 25l på biltema och känner sig nöjd. Realistiskt kommer du att hämta vattnet någonstans, kanske till fots, då bättre med en mix. 5/10/25 l. Ofta begränsas uttaget per pers/gång ändå.
Eget vatten kan ju vara bra men
djupborrade brunnar är i princip obrukbara utan el, lätt att glömma och alla är inte mcgyvers på landsbyggden. så är det de enda man har så kanske läge för någon form av nödkraft. minst samma beredskap med dunkar/kärl som folk med kommunalt.
Viktigaste av allt är att ha en realistisk bild av den krissituation vi förbereder oss på. Här tycker jag att det spretar lite. Vissa har inga förberedelser över huvud taget och en annan del är förberedda för zombieapokalyps/samhälls kolapps och tänker sig att släppa allt och springa till skogs för att ta hand om sig själva vid första tecken på trubbel.
Nyligen mindes jag morfar och mormor på deras sommastuga i början/mitten av 1960-talet. Det var mycket konserver mm när dom åkte ut för en vecka. Provade nyligen Findus Köttsoppa på glasburk och den var precis lika god som jag mindes den. Bra hållbarhet också.
Annars köper jag ibland kryddstarka portugisiska sardiner mm här: https://www.gyllenhaks.se/index.php?main_page=index&cPath=341
Ha! Säljer de mat också. Där köper jag ju min linolja/terpentin. Hade inte en aning om detta.
Borgens blir att köpa från nästa sommar, ska till Öland på semester, bara det att kunna handla direkt från fabriken är lite exotiskt i Sverige, speciellt konserver.
BTW katterna måste vara Main Coon, den till höger är en kopia av våran katt.
Större än 10L vattendunkar är definitivt inte att rekommendera. För egen del har jag en mix av 5L och 10L från Biltema. Fungerar utmärkt.
Har du “bulk” i t.ex. 10L-dunkar så ha förslagsvis 3 x 5L och en stor tratt för att hälla med minimalt spill. 10L är lite i största laget vid vardagshantering enligt min erfarenhet, medan 5L fungerar bra. Självklart kan man slå över i ännu mindre kärl.
Och i synnerhet om ni har barn hemma, glöm för allt i världen inte bort smaksättare för dryck, i olika smaker! Safter, juicer, soppor (nyponsoppa/blåbärssoppa/…) och liknande.
Sylt …
Definitivt.
(Höll på att skriva “Absolut” först, men insåg att det finns folk som hänger här som nog kunde missförstå det…)
Borgens? Aldrig sett men här ska beställas och testas, speciellt köttfärssåsen. Annars är det ju så att de som har sämst överlevnadsförmåga är stockisar i lägenhet. Vi har inte mycket utrymme att lagra livsmedel. Det finns inget rent vatten i närområdet om det skulle bli elavbrott och det sinar i kranen.
Det viktigaste är att den vettiga delen av världen ser till att ryZ förlorar sin förmåga att hota sin omgivning.
Men Borgens? Tack för ett intressant tips!
Skaffa några lådor och ställ under sängen. Gissar att det får plats ganska många konserver under en genomsnittlig säng också i Stockholm… 🙂 Även en liten säng är trots allt runt 2 m^2, om en konservburk är 1 dm^2 och du får plats med två på höjden (antagligen mer) så blir det ett antal hundra burkar.
Var kreativ så löser sig det mesta! Allt måste inte stå i skafferiet, bara du använder det du har.
Ska tilläggas också att man självklart kan använda utrymmet till annat än bara konserver. Tror inte att många behöver flera hundra burkar köttfärssås hemma, hur god den än månne vara. 🙂
Köttfärssåsen i liten burk slut nu i Borgens webshop 🙂 Bloggaren kanske ska förvarna familjeföretaget innan han släpper en artikel om deras utmärkta konserver.
Oops.
Även ärtsoppa, laxsoppa, kokta gula ärter, yin-yang-bönor, och (av nån anledning?) Karl-johansås har tagit slut under kvällen 🙄
Borgens ägare imorgon: “Vad fan hände igår?”
🤣 🤣 🤣
Alltmedan bloggaren myser: “Bra att jag såg till att få min säsongsleverans innan jag publicerade artikeln.”
Borgens kantareller är utmärkta att ha hemma även utan kris och går fint att göra såväl svampsmörgås som kantarellpasta på.
Andra personliga favoriter med lång hållbarhet är limfjordsmusslor som blir närmast delikata, frästa med lite vitlök och grädde i pasta.
Jordnötssmör håller i typ två år och är energitätt och nyttigt. Funkar såväl på mackan som en klick i havregrynsgröten på morgonen.
Burksoppor “förstärks” fördelaktigt genom att tömma i ett paket bönor och blir då väldigt matiga. Tämligen utmärkt mat till vardags även där så rotationen hålls igång.
Bloggaren har en väldigt bra poäng i att man ska sikta på att lagra goda grejer och inte bara soldatens ärtsoppa.
Vatten från reningsverk håller många månader.
Lite mera problematiskt kan det vara med vatten från egen brunn.
Klorera med klorin eller klortabletter till polen.
Det ska vara så mycket att det luktar klor, överdriv inte.
1 ml (ett kryddmått) klorin per liter vatten är en ganska hög dos.
Låt stå i ett dygn, lägg i en knivsudd askorbinsyra per liter vatten så reagerar den med kloret. Det bildas lite reaktionsprodukter som är ofarliga och smak och luktfria i des små mängder det rör sig om.
Kloridjoner
Dehydroaskorbinsyra
Saltsyra
Det finns ju andra reningsmetoder också, nen detta är enkelt och billigt.
Om jag inte minns fel nu så är det något ovanligt som kan överleva i klor, minns inte vad. Några parasiter och en bakterie tror jag.
En liten men icke ringa detalj.
Hemma har man även sitt bokbibliotek. Läsandet kan ge en bra verklighetsflykt.
PPT har sina riktiga fördelar där.
Dom två redaktionsmedlemmarna kan inte annat än att bidra till trevnaden i skrivarstugan/rummet.
Inget sänker blodtrycket som när man ligger på soffan och katten kliver upp och lägger sig bredvid(eller på) och börjar spinna…
(Ser tyvärr inte om det är Norsk Skaukatt eller Sibirisk Katt.)
Norskt är jag rätt säker på. redan utan att bloggarn sagt det tidigare 😀
Norrmän.
Nu har jag tyvärr ingen katt här. Så det är fällor som gäller.
Ni som har hus utan katt. Om ni inte betar av beståndet med fällor vågar jag garantera att ni har möss inomhus i år. Det är sjuka mängder mat i naturen fortfarande och de förökar sig som…. SÅ in och köp fällor. Jag utökade med ett nytt 8pack från amazon med bete och har väl tagit ett 20-tal. Kastar ut liken på gräsmattan sen tar skatorna dem efter 5 minuter.
Appropå katt med framåtlutat våldsmandat. Barndomens norska skogkatt jagade hundar som gick förbi utan koppel.
“MITT F*KING REVIR HUNDF*N!”
Den gav sig aldrig på kopplade hundar vilket är väldigt fascinerande. Men hatade alla andra, likt vi hatar Putler
Så om man äter en påse grillchips i veckan med några folköl så skulle man kunna ha 50 påsar grillchips och 150 långburkar folköl. Enkelt att tillaga och dricka. Förvisso kanske pissljumen öl om kylen inte funkar men, men det får man kanske ta om zombierna anfaller.
Tänker här att man har ett årsförbrukning i skafferiet och roterar.
Lite mer seriöst så kan jag nämna att min prepping av mat är just borgens köttfärssås och spagetti. Tidigare hade jag allt möjligt i matväg men nu är det bara detta. Tillsammans med ett välfyllt kök så räcker det bra. Har en flyttlåda med många kg spagetti och ett gäng köttfärs burkar. Med de kryddor och sånt man ändå har hemma kan man variera smak.
Halva året kan du kyla ölen utomhus.
Apropå prepping så får jag slå ett slag för nått som folk kanske inte tänker på: KRYDDOR!
Ja man kan klara sig länge på pasta eller bönor och så vidare, men vad som gör det värt att äta dom är att man kan krydda dom också!
Andra preppingtipset är att…förutom det där med nån solpanel och batteribank, att se till att ha laddat med mp3:or, för det där med musik kan göra ett torftigt eller eländigt vardagsliv lite lättare när alla streamingtjänster har stendött (ja jag gillar och använder Spotify).
Olika slags sällskapsspel är också att rekommendera av samma anledning.
Några kortlekar, en handfull vanliga 6-sidiga tärningar, papper och penna, häfte med regler för lite diverse så kan man variera i oändlighet. Bunkra upp med lite korsordstidningar, sudoku eller vad du nu gillar.
Film som klarar sig utan Internetåtkomst för Netflix kan också vara en bra idé.
Ja, om Ukraina eller för den delen sydöstra USA nyligen är representativt så lär sådana tjänster hoppa igång igen ganska snart. Men det tar väldigt lite plats och kan rejält liva upp både en vanlig lördagkväll och en julafton när man leker strömavbrott.
Mitt bästa prepper-tips är att lagra hushållsost.
Köp när det är rea.
Efter 6 månader är de jättegoda och fortfarande smidiga.
Efter 12 månader är de ännu godare men gryniga och lite stökigare att skiva.
Jag har ständigt runt 20 kg i min matkällare.
Tips två är att även lagra vin.
Med ost och vin håller man humöret uppe!
Lägg in fikonmarmelad, ankpaté och salta kex i den mixen, så börjar jag tycka att prepping låter intressant 🤗
Instämmer. Rumsvarmt kranvatten på dunk och kall köttfärsås på konserv lät torftigt men nu börjar det likna något. Gåslever och marmelad kommer ju också på konserv!
Jag gillar verkligen Borgens konserver, särskilt köttfärssåsen. Men jag gillar inte att man måste legitimera sig för handla i deras webbshop. Det är Klarna som kräver det och jag kan för mitt liv inte förstå varför.
Är det Klarna, eller din kortutgivare?
Finns Borgens köttfärs bara på postorder, eller går den att finna i någon lokal butik? Om inte för att prova en burk innan man slår till på ett större parti. Någon som vet?
Tips för vattentillgången är ändå Biltemas 20-litersdunkar, kompletterade med kran ställs dunken liggandes på diskbänken med kranen hängandes ut över diskhon och voila, fungerar som vanliga vattenkranen där! 😉 Åtta st 20-litersdunkar är stuvade i badrummet, mörkt och svalt.
Tattartermosen (husvagnen för de oinvigda) står redo med ett par gasolflaskor för allmän matlagning, men i huset har jag 5kWh batteri och sex solpaneler allt helt “off grid”, dvs fungerar alltid med 230VAC uttag upp till 2kW.
Rekommenderar starkt en HLR-utbildning och fokus på konditionsträning gärna komplettera med styrketräning. Sen att fixa sin egen ved och lära sig grundläggande färdigheter som att slipa en kniv, byta däck på en bil, rensa en hängränna osv. Då kommer man långt.
Pumpfotogen lyktor!!
Mysigt, luktar gemytligt.
Värmer och ger ljus.
Är snygga så håller moralen uppe, lite lagom meckiga så man har något att göra på kvällarna.
Hjärtat säger fotogen, hjärnan säger “njaae det är nog överspelat satsa på något annat i din prepping istället”
När det gäller min familjs krisberedskap (i lgh), så började den resan tack vare boken Stjärnklart”. Vi förlitar oss i matväg på sånt som inte behöver kyla. Konserver, ris, pasta, havregryn, torrmjölk, många olika smaksättare, saft, russin, nötter och smågodis. Käket hemma tillagas vid kris på Primus campingkök.
Vatten i dunk, redo att användas direkt, växte fram hos oss efter hand. Det var liksom som en tröskel att börja lagra vatten, men nu kan vi inte ens greppa att det (ev) finns personer som inte gör det. Det blir svårt (där vi bor) och även rätt bråttom att lösa vattenbrist om det av någon anledning dröjer för fixarna att fixa. Ännu mer hjärtskärande blir det om man dessutom har småbarn som man inte kan göra otörstiga. Snacka om stress..
Varje familjemedlem har också ett personligt vattenfilter Sawyer mini, billig investering (bra julklapp för övrigt). Vi har även skaffat ett gravitationsfilter som står på en hylla i köket och skapar trygghet. Alltid färsk klorin i städskåpet också.
Värme har vi löst genom Heatpal (spritkamin) och en Heatbuddy (gasol).
Vi har ett litet spritkök i bilen och några påsar frystorkat, en femma dunkvatten, näskaffe, godis etc, men även några mjukkonserver med kemvärmare, så att vi kan värma käk utan öppen låga i kupén om man t ex skulle fastna i en bitande snöstorm någonstans och fixarna inte dyker upp. Förmodligen noll risk för det.. Men “better safe than sorry”. Polcirkeln går ju ändå genom det här landet.
Finns MASSOR med folk som på sin höjd lagrar några flaskor Coca Cola att dricka. I bästa fall har man några liter mjölk hemma också.
Apropå fastna i bitande snöstorm så har det ju hänt några gånger här i landet bara det senaste året eller så att trafiken totalt korkat igen pga just det. Så noll risk är det absolut inte.
En annan enkel sak man kan göra är att hålla bilen väl tankad (brännbränslebil) eller väl laddad (elbil). För egen del låter jag sällan mätaren gå under 3/4. Då finns marginal om det behövs.
Konserver, vattendunkar osv i all ära men det som är betydligt svårare att ha odöa är beslutsamhet, att härda ut och att hålla humöret uppe.
Några enkla saker man kan göra är att simulera strömavbrott hemma, vad gör ni med kidsen? hur underhåller ni er?
Hur känns det att äta lite i två-tre dagar? eller kanske fasta en dag?
när pratade du med grannarna på riktigt sist? eller delade med dig av något? Bytte tjänster?
Dom flesta av oss gillar att shoppa saker och ha fina rader med tjusiga kit hemma. Vi får bara inte glömma det viktigaste, att vi tränar den orubbliga övertygelsen av att vi inte bara kommer klara oss utan att vi tillsammans kan klara vad som helst.
Hesa Fredrik brukar vara min signalen för att ladda powerbanks och rotera vatten.
Får väl flytta ombord på båten. Där vi en watermaker som gör 50 l/timme dricksvatten. Många hundra liter diesel har vi också.
Konserver så det räcker ett år finns nog också ombord.
Vi äter då och då på dessa, fast de är utgångna med flera år. Inga problem.
Gas till spis har vi så det räcker i två år.
Hemma i huset finns egen brunn och vi har eget elverk. Ganska mycket bränsle finns. Vi klarar nog ganska lång tid.
Som långseglare är vi vana vid att alltid bunkra upp när möjligheten ges.
Som storkonsument av proteintillskott och annat trams (mest på grund av lathet) så har jag kilovis med vassle, kasein, multivitaminer, energibars, mix till proteinpannkakor och sånt stående hemma, vilket konsumeras och köps löpande. Hade ju inte varit speciellt kul men rent energi- och näringsmässigt skulle jag kunna klara mig i månader på det. Det är vattnet som hade tagit slut först… Men snart flytt på gång, förhoppningsvis till ett radhus eller nått med ett garage eller en källare. I den lilla lilla tvåan vi bor i nu får vi knappt plats själva, flera dunkar vatten är svårt att sälja in här hemma 😛
Vedspis på landet, i nybyggt hus. Massor av böcker och garn att sticka upp. Tips från när jag var med i Bilkåren är att ha ett gäng värmeljus och tändstickor i bilen. De ger värme i det lilla utrymmet och ljus som ger trygghetskänsla.
Bra tips att man ska köpa mat som man faktiskt förbrukar. Jag och sambon fick ett infall och köpte massa olika bönor och grejer. Det står fortfarande oanvänt i skafferiet. Då är det nog mycket smartare att ha mer av det man äter, som man sedan roterar. Som den goa säcken med ris som jag måste köpa en ny av.
Prio ett för oss är dock att skaffa en kamin.
Just därför tycker jag att hela inramningen med “krislåda” också är helt fel. Visst kan man ha en låda att samla saker i (det gör jag själv också, jag har många lådor i olika storlekar hemma där jag samlat olika saker) även om det viktigaste från början väl var att man skulle veta var sakerna var; men använder man inte grejerna till vardags så hur vet man ens att de fungerar när det kniper? Hur vet man att man tycker om maten? Har man vana att använda spritköket? Är powerbanken ens laddad? Har man provat att veva radion för att lyssna?
Förråd ska roteras regelbundet genom att faktiskt användas. (Det finns mycket som inte är bra ur ett krisberedskapsperspektiv med just-in-time-samhället men i alla fall just där blir det automatiskt rätt.) Så långt som möjligt vill man i en kris behålla sitt eget normalläge, vilket så klart är olika svårt beroende på vad det är för slags kris. Kan tänka mig att många här tänker att Lede Fi anfaller militärkinetiskt, men det är väl mer sannolikt t.ex. att man blir insnöad eller att systerns sambos familj dyker upp oplanerat. (Vissa kanske skulle betrakta det senare som ett specialfall av det första, men låt gå för det.)
Ni som har t.ex. vattenfilter hemma, när provade ni senast att använda det på något sätt som påminner om hur ni tänkt använda det i en kris?
Exakt! Om det inte är något man kan använda sig av bekvämt så kommer man ju heller inte behålla lugnet vid krisen! Det är så logiskt när man tänker på det.
Jag bor på landet vid en stor sjö. Att bo på landet innebär att man per definition är mer förberedd, har lite lager av bra å ha grejer, vatten i brunnen och vedspis. Dessutom lite nät för fiske, det går mycke bra att ro ut å lägga nät ner bensinen är slut men man får inte vara så kräsen att det bara är gös som gäller:-)
Dessutom vedeldad bastu med vattenmagasin som värms upp så hygienfrågan är inget issue, ved i skogen osv
Ved i skogen brukar väl oftast vara fuktig? Att elda med fuktig ved är inte en jättebra idé, och är det en så lång kris att ett rimligt vedförråd tar slut så är det nog ett nytt normalläge och ska hanteras därefter…
Omvänt om veden i skogen är torr så kanske uppvärmning inte är det stora bekymret.
Men ja, har man kanske till och med några mil till närmaste butik som det ju ofta är på landet så gör det sitt till för att man ska se till att ha hemma att klara sig ett tag. 🙂 Att knata ner till kvartersbutiken när man fått slut på mjölk är en sak, en timmes utflykt med bilen är något annat.
Så är det absolut. Jag eldar med ved året om i stugan så torr ved är inget bekymmer, ser till att ha ca 2 x 30 kbm för tvåårs eldning.
Beställde ett urval från Borgens det ska bli spännande och prova.
Frystorkad mat (t.ex. den vi får i hemvärnet blir man snabbt less på) och älgköttet och fisken i frysen tar sin lilla tid att tillaga vid strömavbrott då vi endast har stormkök som alternativ till elspisen hemma om man inte vill åka till stugan där 2st p45or finns till gasolköket.
I övrigt är ju värmen ett aber när man bor i stan så har en corona 2kw samt en rejäl fotogenlampa från petromax, alltid nått.
Skaffade f.ö en big berkey vattenrenare med kolfilter då ska det gå att hämta vatten från närmsta vattendrag som sedan renas till drickskvalitét, mer en kul grej.
Kan notera att ingen nämnt Ecopar-dieseln. Den har garanti på minst 10år, men har längre hållbarhet.
Sedan för de med egen brunn, skafda elverk och en ren IBC-tank. Så kör du bara elverket när man fyller upp. Sedan kan man tappa av i 5/10L-dunkar. Större dunkar kan lätt bli tunga om energin tryter, samt bättre men en 10L i vardera hand, än 25L i en.
Angående konserver, så skriver många 2år, men jag har käkat 10år gammal soldatens så. Ser burken intakt ut och luktar en öppnad normalt, tillaga o smaka av.
Sedan funderar jag på att bygga en ställning för att bära en behållare (inkopplad till toan) ovan toan, som man kan fylla med valfritt vatten. En fungerande toa lyfter humöret. 👍