Börserna i de asiatiska tidszonerna går positivt nu under onsdagsmorgonen efter rusande börser i USA under gårdagen. Svensk inflationstakt i juli låg kvar på oförändrade 2.6% och Riksbankens kalenderbitares mätvärde för att styra hela svenska ekonomi, KPIF, steg till 1.7% men bör inte hindra styrräntesänkningar.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och gick +0.49% för OMXS30 och +0.38% för OMXSPI. Dollarn har tappat lite till 10:48 SEK men euron ligger kvar på 11:51 SEK. Guldpriset följer med dollarn till 829:- SEK per gram, även också det är en marginell förändring.
I USA rusade börserna och börsindexen. NAsdaq 100 gick +2.50% och S&P-500 +1.68%. Alla FANANGST-aktier steg utom Spootify som backade -1.65%. Bäst gick Nvidia med +6.53%. Amerikanska räntor backade ordentligt och räntegapet krympte något där tvååringen kostar 3.93% och tioåringen 3.85%. Kan återigen snart bli en revertering av räntekurvan, vilket är en signal för att ekonomin vänder upp.
Borta i de asiatiska tidszonerna stiger alla index bloggen följer, utom Hang Seng som går -0.59%. ASX 200 går +0.29%, KOSPI +0.76%, Nikkei 225 +0.58% och StraitsTimes +0.31%. Lugnt och stabilt.
SCB:s hemsida verkar ligga nere (för mig iaf) just nu, så det blir ingen direktlänk dit, utan till Trading Economics som rapporterar att svensk KPI-inflation låg kvar på 2.6% i juli, något under konsensusprognosen som låg på 2.7%.
Riksbankens kalenderbitare tittar dock inte på KPI, utan på KPIF, ett mått som bara är intressant för den som är skuldfri och inte behöver betala några räntor, och KPIF steg från 1.3% i årstakt till 1.7%. Riksbankens målnivå är ett toleransintervall på 1 – 3% för KPIF och den godtyckliga siffran 2.0% som mål för KPIF, med vilken man anser sig kunna styra hela Sveriges ekonomi via sin styrränta.
Att KPIF steg bör således inte hindra att Riksbanken sänker sin styrränta på sitt möte den 19:e augusti, dvs nästa vecka. Möjligen att dubbelsänkningen om 0.50 procentenheter uteblir och det blir en sänkning med 0.25 istället.
Intressant nog ligger även Dagens Industris hemsida nere (för mig), så vad de så kallade experterna säger kan jag inte kolla upp.
Även USA ska rapportera sin CPI idag, och Trading Economics anger att konsensusestimatet är 2.9% mot 3.0% i juli. Ingetdera öbr leda till några amerikanska räntesänkningar kan man tycka.
Tillägg: Nu gick SCB:s hemsida att nå och här är SCB:s egna siffror. Av 2.6% i inflationstakt senaste året står boendekostnader för 1.8, medan stigande matpriser bidrar med 0.2 och hade en årsförändring på 1.1%. Kostnader för boende har ökat med 6.3% på ett år.
För övrigt sänker Sveriges största privatbank Swedbank sina bolåneräntor med 0.1 procentenheter för rörlig tremånadersränta och bundna räntormed upp till 0.15 procentenheter och hänvisar till marknadsrörelser.
118 kommentarer
Morron, haft strul med bla DI flera ggr under sommaren. Ovanligt mkt cyberstörning sista tiden.
Kan vara så enkelt att man har semesterbemanning så det tar lite längre tid att få upp systemen vid strul. SCB har dock ofta haft problem runt statistiksläpp.
Angående gårdagens diskussion om ny kärnkraft så har Socialdemokraterna begått konsumentupplysning genom en artikel i GP med rubriken “S: Vi ska stoppa regeringens kärnkraftsplaner vid maktbyte”
Det är så tröttsamt att oppositionen alltid ska stoppa saker som nuvarande regering inför, oavsett om det är bra eller dåligt
Jag tänker på karensdagen och jobbskatteavdragen, de har ju fått vara kvar även under sossestyre så helt tokiga kan de ju inte ha varit även om de fick mycket sossekritik när de infördes.
Pliktskyldig sossekritik för sossekritikens skull är också ganska tröttsamt.
Det Alliansen visste och Tidölaget vet är att det är väldigt besvärligt att höja en inkomstskatt. Slår direkt på opinionssiffrorna.
Ska man ta bort Jobbskatteavdraget får man därför istället helt enkelt sänka skatten även för alla andra, och samtidigt parera skattebortfallet med någon annan skattehöjning. Koldioxid, bränsle, alkohol osv. brukar vara populära kompensatorer.
För övrigt begick Alliansen ett fatalt misstag att inte inkludera pensioner i Jobbskatteavdraget. Kostade dem kanske en mandatperiod, åtminstone ganska mycket förlorad goodwill.
Förr eller senare kommer man ju behöva höja priser på fossila bränslen ordentligt.
Tyvärr är ju SD-alliansen beroende av klimatförnekarna, skogsrasisterna, antivaXXers och Trumpvurmarna i Bränsleupproret vilket gjort att omställningen till miljövänliga transporter haltar betänkligt.
Pensioner har ju en betydligt högre brytpunkt för statlig skatt exv. Och när man ser riktiga undersökningar (ej genomförda av pensionärer) så har de ju som grupp bäst av alla ekonomiskt.
Har man redan lagt all energi på att få bränsleupprorets röster kanske det inte är så klokt börja spendera allt för sistagångsväljarna som ändå traditionellt röstat S?
Av vilken anledning tänker du att man måste höja priset på fossila bränslen? Och vilka är ”man” i detta?
Fossila bränslen är ju billigare än på väldigt länge. Tänker mig att dieseln inflationsjusterat är billigare än på decennier (men orkar inte kolla upp detta).
Angående bränsleupproret så har jag full förståelse för att “korkade lantisar” som bor många mil från närmsta busshållplats där en buss i bästa fall passerar två gånger varje vardag är missnöjda över ständigt ökande pålagor i form av bränsleskatter och dylikt, samtidigt som människorna i storstadsregionerna åtnjuter statligt subventionerade elcyklar, statligt subventionerad kollektivtrafik, m.m.
Varför skulle pensionärer få jobbskatteavdrag? Till att börja med borde det isåfall inte heta jobbskatteavdrag, utan bara skatteavdrag. Dessutom infördes ju jobbskatteavdraget för att stimulera arbete. Pensionärer arbetar inte.
Pensionärer har redan en fördel jämfört med lönearbetare. Pensionärer betalar inte arbetsgivaravgift.
@Storebror
Om klimatpolitiken ska få effekt så bör den gå ut på att minska (bl.a.) koldioxidutsläpp. Fossila bränslen ger koldioxidutsläpp proportionellt mot förbrukningen.
Det rimliga är då att beskatta fossil bränslen och inte hålla på med fånigheter som fordonsskatt baserad på vaga uppgifter om ett fordons bränsleförbrukning, vilket dock inte gäller elhybrider eftersom de märkligt nog räknas som elfordon skattemässigt.
Ta bort fordonsskatten och beskatta fossilt bränsle istället.
På forum som detta anses det ofta vara ett svek att blanda ut sina ideer med motståndarens för att få en lösning som många gillar. Ens egna särintresse står alltid högst. Ska man hårddra det har vi inte en statsminister för Sverige, utan en för de som röstat på Moderaterna. Trist och man får hoppas på framtiden…
Nej.
På detta forum brukar bloggaren förespråka att INTE idka partipolitik utan titta pragmatiskt vad som är bra på landet.
Sen hånas partipolitikerna fritt och gärna här. Speciellt och framförallt de som tror att deras parti är lösningen på allt.
Svenska partier är skit och i princip samtliga har som ideologi att sätta allt för makten.
S och M har ju visat att de har noll skrupler utan gärna umgås med vilka som helst och tar oändligt smärtsamma beslut bara man får “leda” och tillsätta poster åt sina politruker.
“Realpolitik” urskuldar man sig med. Åsiktsprostitution kan man annars kalla det för
Om alla partier hade som ideologi att sätta allt för makten så skulle alla partier bedriva mer eller mindre samma politik i form av röstmaximerande radikalpopulistism.
Vad menas med smärtsamma beslut? Ett beslut kan väl endast upplevas som smärtsamt om man primärt drivs av dogmatism, ideologi, och känslor?
Man kan väl bara konstatera att om alla politiska beslut togs med intentionen att de skulle maximera optimalt utfall för Sverige som nation och för svenska folket så hade förmodligen väldigt många beslut aldrig tagits och många som aldrig tagits hade tagits istället…
Absolut sant, men man ska komma ihåg att alla inte delar samma uppfattning om vad optimalt utfall för Sverige som nation är, och alla delar verkligen inte samma uppfattning om hur man bäst uppnår optimalt utfall.
“Åsiktsprostitution” var en utmärkt benämning. Det torde implicera att den typen av politiker är prostituerade och att då rösta på dem vore likställt med att köpa deras tjänster, vilket är ett lagbrott.
Elegant lösning på problemet med de som “röstar fel”: de kan lagföras för köp av prostituerade.
(Viss ironi kan förekomma i förra meningen.)
Inom en snar framtid förutspår jag att alla politiska debatter kan ersättas av ChatGPT och dess gelikar. Då kan vi även avskaffa medlemskap i politiska partier eftersom det inte finns något behov av mer än en som bestämmer i varje parti. Risken att vi får massor av partier hanteras av “kamrat fyra procent”. Frågan är vad vi ska kalla ett system utan politiker. Vad sägs om demokrati?
@Kåre 10:41 – mät det i något av de nyckeltal som redan finns, t.ex. BNP per Capita, så behöver man inte bemöda sig med att fundera på åsikter…
Något säger mig att MP och V skulle invända mot att BNP per capita är det bästa nyckeltalet för att mäta optimalt utfall.
Jag kan vara flexibel, vi kan säkert hitta ett faktaunderbyggt mått som passar även MP och V (kanske) eller så får vi väl mäta antal revolutioner per person eller antal regndansminuter per person eller nåt sånt…
Det är enkelt att gnälla men frånvaron av lösningar på framtida energiförsörjningen är skrämmande. C säger att det för om marknaden själv finansierar, antar att det uttalande då också omfattar vindkraft och solenergi.
Jag gillar det enkla i att låta marknaden sköta det, men för att det ska ha en chans att fungera får inte politiker manipulera marknaden genom riktade subventioner, skatter och andra styrmedel, vilket var precis vad som gjordes för att tvinga fram nedläggning av reaktorer av “marknadsmässiga” skäl. Kan C m.fl. förbinda sig att hålla fingrarna borta och ge marknaden fria tyglar under 50 år?
Kan du se någon politiker – oavsett parti – över huvud taget förbinda sig till det?
Nej, och av den anledningen kastar jag de rödgrönas kärnkraftsutspel i den mentala soptunnan tills vidare.
Kåre – Har du läst artikeln i GP?
S är positiv till ny kärnkraft men har invädningar mot finansieringsmodellen som regeringen föreslagit.
Självklart har jag läst den. Varför undrar du?
Då kunde du även redovisat varför S är emot regeringens förslag 😉
Så det räcker inte med att berätta att det finns en artikel i GP där Socialdemokraterna kommenterar kärnkraftsutredningen, samt tillhandahålla titeln på artikeln så att man har en chans att hitta den om man är intresserad? Du förväntar dig alltså att jag skriver en sammanfattning av artikeln också?
Ledsen att göra dig besviken, men jag utgår från att alla som är intresserade är fullt kapabla att själva läsa och ta till sig av artikelns innehåll.
Det kan ju likaväl vara så att S säger att de är positiva till ny kärnkraft men vägrar att underlätta/stödja byggandet av ny kärnkraft.
“Jo men vi är positiva – vem som helst får bygga. …. … men vi kan inte garantera något för framtiden…… kan bli nya skatter på kärnkraft….. nya bestämmelser….”.
Ja om vi kollar hur S faktiskt röstar så har de, mig veterligen, aldrig röstat kärnkraftspositivt.
Några exempel:
* December 2023 röstade S nej till att tillåta nya reaktorer på fler ställen än exakt vid dagens kärnkraftverk. S stänger alltså dörren för små modulära reaktorer (SMR) i norra Sverige exempelvis.
* Juni 2023 röstade S nej till att byta ut det gamla energipolitiska målet från 100 procent “förnybart” till 100 procent “fossilfritt”.
* Vid en omröstning i EU-parlamentet vägrade S att rösta för att kärnkraften ska räknas som fossilfri teknik och få samma regler som andra fossilfria tekniker.
När du säger att S är positiva till ny kärnkraft, Ford_Prefect, hur skulle du säga att denna positiva inställning omsätts i praktiken?
Förutom när samtliga reaktorer skulle byggas, då 😅
@Kåre
Tills för 50 år sedan var (s) positiva. Efter att de blivit avsatta 1976 (och insett att makten inte var för evigt) har det mest varit gubben motvalls oavsett vad det än handlat om som varit N.I.H.
@Medarbetarn touche!
Det är ett litet märkligt förslag för att komma från moderaterna. De vill normalt sett att marknaden ska styra sig själv, att skatterna ska sänkas så mycket det går, och att folk mfl. inte ska vara bidragsberoende.
Helt enkelt ha en fri marknad och minimera statens inblandning i ekonomin.
Nu är man villig att låna ut 300 miljarder, som inledningsvis ska vara räntefritt och på det även en ny elskatt och/eller
ett garanterat minimipris per KWh i 40 år!
Är marknaden inte villig att ta riskerna med normala marknadsvillkor kan man undra om det överhuvudtaget är en en vettig affär rent ekonomiskt.
Risk för att pengarna i slutändan inte räcker och att det kommer att behövas skjutas till minst lika mycket till.
Med sådana enorma summor som är inblandade finns det heller inga garantier för att få tillbaka pengarna om projektet faktiskt skulle haverera.
Vi skattebetalarna kommer att få betala en stor del av kostnaderna och även stå för en stor del av risken.
Skulle kärnkraftsatsningen falla väl ut så får vi inte ens del av de minskade elkostnader utan måste betala mellanskillnaden via skattsedeln.
För er moderater, tycker ni verkligen att det här är ett bra förslag, låter ju mer som något sossarna skulle kunnat hitta på?
Visserligen kommer det här verkligen att snedvrida konkurrensen till glädje för alla som hatar allt annat än kärnkraft.
Alla de som ogillat subventioner för sol- och vindkraft för det gett en orättvis snedfördelning borde logiskt sett inte tycka att det här är vettigt när man istället gör tvärtom.
Det måste gå att hitta en bättre finansieringslösning, alternativt att staten bygger i egen regi och står kvar som ägare efter färdigställandet.
+ 1000
Man undrar också om förslaget uteslutande är riktat till befintliga, svenska energijättar och deras huvudsakliga bolag.
Så att inte lycksökare eller dotterbolag sätter allt i konkurs i något skede.
Ja, låter man det vara öppet för alla vet man förstås aldrig var det slutar.
Bra i USA finns det massor med kärnkraftverksprojekt som avbrutits, de flesta redan i planeringsfasen men även ett fyrtiotal som stoppats under byggfasen. Det är alltså inte helt ovanligt.
Jag gissar att man vill undvika att “marknadsvillkoren” ändras varje gång nya politiska vindar blåser, så som skett tidigare.
Jo, förstår att det är det man vill uppnå för att investerare ska känna sig trygga och våga satsa. Fast jag vet inte om rätta vägen är att redan från början rigga marknadsvillkoren minst 40 år in i framtiden.
Det kommer bl.a. att göra det svårare i för andra att komma in på marknaden. Vi vet inte vilka tekniska innovationer som kan dyka upp framöver.
Skulle önska att SMR kommit längre, då skulle man succesivt kunna bygga ut och kommer nya tekniker inom kärnkraft kan de utnyttjas i framtida byggen, eller om helt andra tekniker utvecklas kan man satsa på dem istället.
Fast det var väl mest finansieringsmodellen som jag ställer mig frågande till. Känns som svenska folket kommer att ta alla risker medan den som får uppdraget har allt att vinna.
300 miljarder i kreditgarantier på 50 år är ju dock inga pengar att tala om i statsbudgetsammanhang. Sverige kommer att ha betalat ut nästan 3000 miljarder i bistånd under samma period om man vill ha något att jämföra med.
Bra referens!
Motsvarar även knappt tre månader av statens utgifter eller Vattenfalls sammanlagda vinst under 10-20 år. (Sen vet vi inte hur mycket vi kan komma att behöva betala i mellanskillnad eller skatt).
Även om det inte är så stor del sett till statsbudgeten är det mycket pengar för de som agerar på energimarknaden och kan påverka kostnadsutvecklingen för el under många år.
Tanken med kärnkraft är väl att få en stabil och kostnadseffektiv elproduktion.
Håller tummarna för att man stöter och blöter det här och hittar en bättre lösning som alla är eniga om.
Får inte dras i långbänk men det är nog bra om man inte förhastar sig heller, bara för att man vill hinna driva igenom det under mandatperioden.
Risken finns annars att det rivs upp i alla fall om man förlorar nästa val (precis som S nu hotar med). Då kommer man förmodligen att börja om med nya förslag och åren bara går.
Utbyggnaden av sol- och vindkraft kommer troligen att avstanna under tiden och plötsligt har vi halkat långt efter när vi inte ens har byggt med de alternativen.
Blandade årtal de senaste 50 åren då räntekurvan vänt tillbaka:
1980
1981
1990
1999
2007
2019
Följdes av rejäla nedgångar i OMXS30: 1992, 2000-2002, 2008, 2022.
Oops.
Såg något liknande för Dow Jones och Nasdaq. De år som räntan sänkts har börsen gått knackigt. Däremot mycket bra åren efter sänkningarna.
Jo, “normalt” sänks ju räntan när det är kris.
Nu lever vi i någon sorts goldilocks där räntan ska sänkas och vi inte ska gå in i en recession.
Känner mig ärligt talat som idioten i rummet som inte köper konceptet.
Även en klocka som står still visar rätt tid två gånger per dag. Så kanske råkar det bli bra denna gång? Eller så är nya riksbankschefen ett geni och kommer leda Sverige in i en ny guldålder.
Följer mest US. Även där är snacket att recession kommer att undvikas samtidigt som räntorna kommer att sänkas på sikt.
Ärligt talat tror jag mest att det är ett önsketänkande i vanlig ordning nu när marknaden tycker livet är hunky dory.
Vad yrar du om? RB’s ränta har inte vänt ner varken 1999, 2007 eller 2019?
Eller pratar du FED’s ränta?
Uttryckte mig lite oklart.
Det är förhållandet mellan den korta och den långa räntan i USA som avses.
Ahh…. Ja det var ju något helt annat.
Ja, en styrräntesänkning med 25 punkter är väl närmast ristat i sten. Men 50 punkter tror jag inte alls att Riksbanken vågar sig på i rådande läge. De är försiktiga generaler.
Finns inget behov av 50 punkter.
Bara för överbelånade journalister.
Cirka 1.5% sänkning av styrräntan är intecknad av marknaden till och med slutet av 2025.
Observera att jag inte lämnar någon som helst egen värdering i det, bara ett konstaterande.
Jag säger inte emot.
Jag tror att “easy makes it” och det är bättre sänka med 25 punkter per möte nu när man har tätare intervaller. Då har man utrymme vänta och se vid behov.
Och som du säger. Det är bra att titta på långa markandsräntorna för att få en uppfattning vad de som faktiskt kan få sparken om de gissar fel tror 🙂
Svensk statsobligation 5 år 1.76% vilket säger det mesta.
Ja, 25 punkter blir det. De som tror på 50 punkter önsketänker, enligt min åsikt. Riksbanken måste gå försiktigt fram och avstämma så att de inte hamnar i galen tunna.
Hmm. vad händer när RB säljer alla obligationer de köpte under pesten? Borde inte det leda till höjda räntor oavsett inflation?
Riksbanken började sälja obligationer i april 2023.
Se graf en bit ner i länk för totalt innehav sista juli 2024.
https://www.riksbank.se/sv/marknader/riksbankens-vardepappersinnehav/statsobligationer/
Hmmm. Då är frågan om de avslutar försäljningarna när/om de inte vill ha åtstramning längre? Eller om de fortsätter med åtstramningar när de egentligen vill gasa?
Och vilka förluster tar riksbanken om de köper när räntan är låg och säljer när räntan är hög?
Euro-bankens “förbud” mot att köpa statspapper osv var kanske inte helt ogenomtänkt.
Ja Ja. Det finns folk som har betalt för att tänka på sånt.
Det verkar fortsatt vara sjunkande elpriser som drar ner inflationen. Enligt SCB har de sjunkit med 5,1 % senaste månaden.
Finns faktiskt mycket som talar för att inflationen kommer att ta fart igen när jämförelsen med de gamla “dyra” elpriserna försvinner.
Vill minnas att det blev “billig” el i september förra året.
Elpriserna var låga juli till oktober under fjolåret och med årslägsta som du är inne på i september.
Ja, även drivmedelsprissänkningarna med den avskaffade reduktionsplikten kommer ju sluta sänka inflationen när det gått ett år, så ja, inflationen kan ta fart.
Det blir spännande när nya EUförordningar träder ikraft. Får vi en inflationschock när drivmedelspriserna ökar 30% igen då.
Vissa säger att 2027 blir ett ödesår. Andra säger att det finns direktiv som kan tolkas som att drivmedelspriserna inom EU bör öka redan nästa år, 2025.
Jag tror 2027 blir året då undergången tar fart.
Det blir ju regeringsskifte och ett år senare har väl gröna khmererna fått igenom de flesta av sina förslag.
De som överlever är väl de som bor i kollektiv och lever på att leverera vegansk glass i stan med eldriven lådcykel.
Tror inte det blir riktigt SÅ illa. Men skrattade åt bilden.
Jag tror däremot att man från Rikskanslerns kontor borde samarbeta med motstsåndsRörelsen för att få en vettigare infasning av dessa direktiv än att det blir en hård och drastisk ökning på 30%+ när man inser att de skall införas från ett årsskifte.
Säg att bränslepriserna istället hade ökat med 10% per år så hade företag och individer kunnat basera sina inköp på att man vet att fossilflottan kommer tappa sin attraktionskraft och att det är dags att göra de där investeringarna i el-drift.
Nu “lurar” ju den brunblå röran folk att tro att besin och disel kommer vara billigt prissatt.
Om man tror att elbilar har dåligt andrahandsvärde nu så kommer det bli brutalt för de som har en fossilbil efter 2027.
Jag inte bara skrattade åt bilden jag bad AI generera den och skrattet fortsatte…
Har matpriserna “enbart” stigit 0.2% senaste året eller jag måste väl missuppfatta?
Mina inköpskostnader säger annorlunda 😀
Senaste månaden är det väl ändå? Sen är ju matpriser lite udda och person beroende, har du en diet som består av choklad och olivolja, ja då har det stigit mycket. Har du däremot en kost som består av skaldjur, ja då har det blivit billigare det senaste.
Läste texten nu igen.
0.2% och årsförändring på 1.1%
Känslan, säger ändå emot. Men skaldjuren vi inte handlar kanske trycker ner det 😀
Matpriserna bidrog till 0.2 av KPI:s 2.6%, men priserna steg alltså 1.1% på ett år.
Alla har sin story att dra. För min egen del har det blivit dyrare på årsbasis då priset på öl stigit mer än KPI.
Ölen har blivit lite billigare för mig men det beror på att bolaget blivit bättre på att handla in god öl till billigare priser så jag dricker inte längre samma ölsorter som tidigare.
Jo man kan ju även byta kaviar från fjällröding till Kalles så har man sparat en slant.
Så är det. Livstilsgörändring krävs.
Nu blir det Sofiero och Lidl choklad.
Tipsar om Arboga 10.2, som handlas med lättöl. Ett spartips i ett fattigt hem
@Lilla My:
Lättöl + hembränt borde väl ge samma effekt till ännu lägre kostnad? Eller att göra ölet själv? Är man bara skrupulös med hygienen och har bra råvaror är det inte särskilt svårt att göra vare sig njutbart öl eller vin.
Blir det odrickbart kan man alltid termobehandla resultatet. 😉
Priset på jaktammunition har gått upp rejält, på tal om att alla har sin egen story…
“alla” fabriker levererar ammunition för fullt till försvarsmakter.
Vad gäller ammunition är det i princip “brist” på allt (prekursorer till sprängämnen, zonrör, hylsor,) just nu då man både levererar till fronten samt till alla länder som insåg att deras “förråd för tre månaders krig” nu skulle räcka i 3 dagars krig.
Fabriksammo har varit dyr länge. Det blir klart billigare att ladda själv. Oftast bättre precision också, och man kan optimera krut och kula för ändamålet.
@Seb – jaktammunition innehåller, vanligen får jag väl tillägga för jag har inte testat alla varianter, varken zonrör eller sprängämnen.
@Pentiivarg – jo jag vet, men R8ttan skjuter sub-moa på 100 med i princip vilket skit jag än stoppar i den, GGG och Partizan undantagna, så jag känner just nu inte behovet av att handladda. Funderar dock på en 6XC pipa till R8ttan och då kan det bli aktuellt att rota fram handladdningslådan igen och börja labba…
“jaktammunition innehåller … varken zonrör eller sprängämnen.”
Raufoss femtikalibersplugg till ag 90 är väl ett gränsfall vad gäller am till gevär. Tror FM klassar den som pansarbrandspräng eller liknande. Ska man jaga riktigt svårfällt storvilt, typ crackpåverkade noshörningar, vill jag nog ha något i den stilen. Och en .500 S&W Magnum som backup 😉
Fast varför jaga noshörningar och annat storvilt över huvud taget? Låt dem leva och jaga tjuvskyttarna istället, på samma sätt som de uppför sig. Jag har inget till övers för troféjägare. Samma med s.k. sportfiske, det är inte sport att plåga djuren. Man jagar för mat på bordet. Det man fångat/nedlagt äter man.
Hehe, nu har jag inte jagat crackhöga noshörningar, faktiskt inga noshörningar alls utan jag håller mig i Sverige. Men jag tror att den kaliber man ska ha för “the Big Five” om man ska gå i Ernests klassiska skola är 375 Holland & Holland Magnum. En myskaliber som ger både hår på bröstet och ett förevigat ärr ovan ögat om man inte är med när skottet går…
@Pentii
Hur ser du på catch and release? Fisken får (förhoppningsvis) leva ett tag till mot att den går med på att ha en krok i käften ett tag.
@PPP
Se ovan. Fiskar man så äter man och man fångar inte mer än man behöver. Antingen äter man bara växter, eller både växter och djur – vi har svårt att leva på enbart djur såsom varandes allätare. Men att fånga och släppa djur enbart för nöjet att fånga dem har jag inget till övers för. Undantag är om man exempelvis fått för små kräftor, då släpper man tillbaka dem oskadda. Jakt och fiske är rogivande aktiviteter och avkoppling från arbete, eller en livsstil, men det har ett allvarligt syfte och är inte enbart ett själviskt nöje.
Skyddsjakt kan kanske ses som ett specialfall då man inte själv tar hand om bytet, men förhoppningsvis kan andra göra det. Exempelvis tjuvjägare i Afrika (jag avskyr den sortens banditer) kan med fördel utsättas för skyddsjakt och sedan ges till de stora katterna för att bli en del i näringskedjan.
Jag har heller ingen sympati för vissa jägares snyfthistorier om att deras hund blivit skadad eller dödad av hemska elaka björnar, älgar, vargar eller vad man nu hittar i skogen. Ja, det är ledsamt (vi har haft fågelhund) men det är något man får räkna med och det är bara att acceptera om det händer. Samma med personer som blir skadade. Det är sällan svamp- och bärplockare råkar ut för björn, om man inte har hund med sig. Och det är inte björnens fel om den försvarar sig när den känner sig hotad. Vistas man i “läskiga skogen” måste man veta hur man ska uppföra sig. Den är också ett samhälle med lagar och regler.
Även för små fiskar ska man släppa tillbaka i vattnet.
Jag har inte heller något till övers för jägare som gnäller över hundar som har blivit anfallna av björn eller eventuellt varg, men det torde vara betydligt mer sällsynt. Det dör betydligt fler jakthundar i trafiken än i skogen.
Om man inte släpper sin hund lös i skogen är risken mycket, mycket liten att den blir påhoppad, men jakt med lös hund är tydligen en svensk specialitet.
Inte heller har jag några sympatier med renodlare som skjuter varg. De brukar dock hålla tyst som sin tjuvjakt, så det blir inga rubriker i kvällspressen av det.
Själv jagar jag hellre storvilt (t.ex. noshörning) med kamera än med gevär.
Jäst, socker och tomatpure har alla gått upp i pris men det kompenseras av att elpatronen är billigare att köra.
Så det är ett nollsummespel.
Nja. Frysta räkor på Willys kostar nu 127 kronor kilot. För nåt år sedan kostade dom 82 kronor. Potatisen har också gått upp kraftigt. Men det kostar att ha många anställda.
Vad gäller potatis är det skörden som har varit riktigt risig.
Samma med bapelsinerna, där verkar skördarna vara permanent dåliga ett tag framåt pga ngn form av Covid för apelsiner.
Så nu har vi alla möjliga bastardlösningar i juicepaketen.
Olivoljan har också krupit uppåt men det är sällan den smällen träffar.
När hela familjen är borta så brukar jag frossa på min favoriträtt. Pasta med kräftstjärtar. För ett år sen kostade en burk kräftstjärtar 61,90 på ICA. Idag 53,90.
Kyckling har blivit billigare och likaså osten.
Bregott brukar dyka upp på extrapris. De gjorde lite försök med att laborera med förpackningsstorlekarna men svenskar kan läsa jämförelsepriser…
Ägg har blivit billigare. Men det har nog att göra med att farmarna har lyckats sanera och få fram nya generationer av värphöns. En höna lever ett hårt och kort liv.
Vet inte men mig släpper de inte ut ur affären om jag inte betalar minst 500kr känns det som.
500 kronor? En halv matkasse alltså?
Det skramlade lite i botten på kassen.
Som barnfamilj med vargar till barn får vi panta burkarna vi köpt på vägen ut ur affären för att ha råd att åka hem.
Riskbanken styr efter de riktlinjer som den en gång i tiden fått av riksdagen. Vill vi att Riksbanken ska agera annorlunda vid tex inflationsbekämpning så är det inte svårare än att riksdagen ger nya förhållningsregler. Vilket vore bra!
Ja prisstegringar på grund av ökad internationell efterfrågan på vissa varor är väl inte inflation. Eller? Det är mer en naturlag.
Kanske ska införa KPIFP? 🙂
KPI med (F)ast ränta och (P)eggad valuta.
Då kan riksbanken sänka räntan rejält och när en rulle dasspapper kostar en halv månadslön kan man bara peka på KPIFP och säga att priserna är oförändrade.
Nej, toleransintervallet och bytet från KPI till KPIF är helt Riksbankens egna påhitt. Uppgiften från Riksdagen är mer generell.
Det är ju inte så att Riksbanken är ledande på något vis.
Alla centralbanker redovisar med eller utan “F” och andra störande element.
Men oavsett, vill vi att Riksbanken ska agera annorlunda än de gör idag, så kan faktiskt våra folkvalda se till så att Riksbanken gör det. Ett första steg vore att Riksbankschefen utses av regeringen, precis som för alla andra svenska myndigheter.
Men för i helvete, det är ju precis vad Donald Trump yrar om i US att han ska ha inflytande över FED.
Trump hatar Powell och skulle sparka honom på 5 röda om han fick mandat till det.
Total katastrof om regeringen skulle lägga sig i Riksbankens arbete.
Jag vill å andra sidan att våra s.k “folkvalda” generellt ska ha mindre att säga till om. Ett första steg vore en rejäl författningsdomstol som finns i länder som är demokratiska på riktigt. Politiker behöver hållas i tyglar – se på de stora demonstrationer som skett under flera månaders tid i Isr**l, där regeringen försöker flytta makten från domstolen till politiken. Folket accepterar inte att politiker försöker göra statskupp.
Riskbanken är den ENDA myndighet där inte regeringen väljer direktör, vilket jag tycker är helt fel. Enligt samma tänkande att det vore om katastrof om våra folkvalda lade sig i riksbanken – skulle det vara bättre om folkvalda inte heller valde ÖB? Och inte valde direktör till Skatteverket? Och inte valde direktör till Folkhälsomyndigheten? Osv. Då riskerar man ju att få en situation där myndigheten börjar jobba efter sin egen agenda, vilket Lars så förtjänstfullt belyser med bla KPI och KPIF. Riksbankschefen riskerar inte att bli av med jobbet om han struntar i riktlinjerna från de folkvalda, vilket alla andra myndighetschefer riskerar. Det handlar alltså inte om att politikerna ska detaljstyra riksbanken, men åtminstone kunna ha samma ansvarsutkrävande som för övriga myndigheter.
Varför är det ett problem att myndighetschefer inte lyder under politiker? Jag tycker att det är ett problem med politikerstyrda myndigheter, och dit räknar jag även att utse förbrukade politiker till GD. Likaså med myndigheter som driver egen agenda. Därför vill jag ha en domstol som håller såväl myndigheter som politiker i herrans tukt och förmaning. USA må ha en del brister, men de har förstått att nationen måste skyddas från klåfingriga politiker genom maktdelning. En motsvarighet till Tysklands Bundesamt für Verfassungsschutz är vad vi behöver.
Maktdelning är en bra princip som Montesquieu populariserade på 1700-talet. Hur makten bör delas upp kan vi diskutera till döddagar, men Montesquieus idéer är en bra utgångspunkt.
Toleransintetvallet framstår som ett rimligt påfund.
Utan det skulle styrningen bli än mer rigid än idag.
Appropå något lite mer roligt än ekonomiska siffror.
Vi vet ju att Howard Hughes 2 (Elon) har vissa risker förknippade med en allt tydligare mental instabilitet.
Det gick en dokumentär på en strämningskanal om de andra rymdbolagen. Rocket Labs verkar ju varken vara drivet av en sociopat som ligger med sina anställda och har inga orimliga förväntningar eller planer utan verkar vara ett bolag som sakta men säkert bygger upp en uppskjutningsindustri.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rocket_Lab
Intressant bolag att följa
Till skillnad från andra som haussar aktier så skulle jag säga att dylika förhoppningsbolag bränner pengar i enorm takt och även om de går framåt är rekommendationen att köpa en indexfond och en trisslot istället.
Däremot är det intressant att se om vi på sikt kan få en konkurrens inom rymd när Boing/ULA/Arianespace fallerar och SpaceX är enda som kan flyga ekonomiskt och regelbundet.
Wild Wild Space heter dokumentären och går på Nättfläcks
Har följt Rocket Labs ett par år på Twitter nu, och de är ett bolag med en välfungerande uppskjutningsverksamhet, inom mikrosatellitområdet. Vet inte hur de går affärsmässigt dock, om de går med vinst eller förlust. Men har definitivt välfungerande hårdvara, och har även börjat bygga en större raket för att kunna skjuta upp i mellansegmentet, där alltså SpaceX Falcon 9 befinner sig.
Har viss erfarenhet av rymdbranschen från investeringssynpunkt.
Generellt är det en hopplös bransch oavsett hur lovande mjuk- eller hårdvaran tycks vara.
Rocket Lab är inget undantag och har varit en dyr hobby för investerarna.
Precis. Som många andra förhoppningsbranscher är det mer ekonomiskt att köpa in sig i bolag som slår igenom. (Visar positivt resultat)
Kostar mer. Men man undviker alla bolag som aldrig kommer slå.
Jag kommer köpa Rocket Labs den dag de börjar gå med vinst. Där nån gång runt 2040 😀
Utan att läst deras ekonomiska rapporter så verkar de ha en omfattande förlust. Men de har även intäkter från sina uppskjutningar.
De har väl insett att mikrosateliter har relativt låg marginal att skjuta upp så det är svårt driva en verksamhet på det.
Däremot har ju NASA tilldelat dem en del kontrakt vilket verkar ge en långsiktighet som behövs. Måste säga att NASA har en syn på att samarbeta med minre privata bolag som är imponerande. Genom att köpa uppskjutningar och andra tjänster brett så ger man riktiga inkomster till de startups som lyckas.
RL behöver komma igång med sin lite större raket och att kunna återanvända den.
För mig är det alltid något trevligt med välskötta bolag som har en plan. Som levererar resultat före pressmeddelanden. Deras grundare verkar dessutom vara en klassisk genomtrevlig Kiwi
NASA är bra men sägs driva sin verksamhet på relativt modest budget så jag antar att ersättningen till RL är låg liksom till deras andra samarbetspartners.
Man får nog se branschen för vad det är. Kapitalkrävande med låga intäkter.
Mm. Och stor risk för “Winner takes it all”. Likt SpaceX gör nu.
När inte ens ovan nämnda giganter kan konkurrera trots enorma insatser av kapital så. Svårt.
Likt medtech/Life science i risk/reward men på ännu större skala.
KPIF är intressant även för oss som har fast ränta på våra bolån. Jag har 1.29 % ränta i två år till, och vid det laget kan jag nog lösa lånet om räntan blir för hög för min smak.