Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen och kronan försvagas inför Riksbankens räntebesked. Dock förväntar sig marknaden att räntan lämnas oförändrad. USA:s tullar på kinesiska elbilar gör att Volvo Cars inte släpper sin småsuv EX30 i USA.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.42% för storbolagsindex OMXS30 och +0.18% för breda OMXSPI. Den svenska kronan försvagas inför Riksbankens räntebesked idag till 11:30 SEK mot EUR och 10:57 SEK mot USD. Guldpriset hittas kvar på 781:- SEK per gram.
Förmodligen kommer försvagningen av en kombination av högre räntor i USA och att Riksbanken gör uttalanden om den sk svenska räntebananen, som talar för mesig statlig penningpolitik med sänkta socialistiska styrräntor längre fram. Ingen verkar tro att räntan sänks, men det kan komma uttalanden om större sänkningar längre fram.
Iaf så ska man inte räkna med någon present till bolånekollektivet inför semestern. Det hindrar inte media inklusive bloggen att förstås tjata om räntan idag ändå.
Borta i USA steg börserna måttligt igår med +0.16% för breda S&P-500 medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +0.25%. Bland FANANGST rusade Tesla med +4.81%, och om jag ska ponduspostulera så beror det på att Volkswagen går in med pengar i krisande elbilstillverkaren Rivian.
Borta i de asiatiska tidszonerna går backar börserna i skrivande stund, untandtaget Straits Times med +0.35%. ASX 200 går -0.82%, Hang Seng rasar -2.20% men kinesiska börser är normalt lite eljest, KOSPI går -0.40% och Nikkei 225 -0.95%.
Bloomberg skriver att leveranser av Volvo EX30 till USA stoppas på grund av de nya tullarna på elbilar från Kina. Istället kommer leveranserna påbörjas först när fabriken i Gent i Belgien börjar tillverka bilen. Även EU ska som bekant slänga på kraftiga tullar på kinesiska elbilar, vilket i allra högsta grad drabbar Volvo Cars med sina Kinabilar, samt Polestar.
Kina försöker göra en Japan genom att på olika sätt subventionera sin elbilsindustri för att konkurrera ut europeisk och amerikansk bilindustri, men varken EU eller USA tänker gå på det denna gång.
Jag signerar min nya roman Krigarhjärta hos Wessman & Pettersson på Adelsgatan i Visby idag 13:30 – 14:30. Vi ses där! På lördag blir det signering på Center Syd utanför Lund 13:00 – 14:30.
57 kommentarer
Jag kan aldrig bestämma mig för om det är en P1800 eller en SAAB V2 jag vill ha. Det är dagens i-landsreflektion på blogginlägget.
Är det ens en fråga?
Ja det tycker jag, fast egentligen handlar det inte om bilen utan vem man vill vara och vad som är coolast. Vill man glida runt i smoking och köra P1800 eller knattra runt i en racing målad V2:a. Vill man vara retro Bond eller retro racingförare. Det är en identitetsfråga.
Vem får mest brudar?
Jag vet:
https://m.youtube.com/watch?v=W4EbsUiVug8
Ja de skulle kunna vara grundfrågan, men fan vet om man får några brudar med nån av de bilarna. Och sen tror jag att OM det finns några brudar som alls attraheras av gamla bilar så attrherar dessa två olika kategorier så det måste man ha med i beräkningen med.
Men i mitt fall är det inte frågan, jag har beslutat mig för att sluta med kvinnor så det är bara en image- och attitydfråga i ett större sammanhang. Vem är jag?
Vill jag dofta cederträ och cigarr, eller tvåtaktsavgaser?
(Aka 50-årskris)
Jag trodde att 50 års krisarna doftade elektroner. Alla skall ha elbil. Helst en Polestar.
Det är bara nördar som kör Tesla.
Men det är de separerade 50-års krisarna som inte vill sluta med kvinnor. De tror att en elektrondoftande aura ger dem fördelar hos yngre kvinnor. Det de inte fattat är att det också innebär en uppgradering till 7-sitsiga elbilar på sikt för att få plats med den andra kullen ungar som kommer som en räkning med posten (Räkningar är det enda posten har leverans garanti på har jag märkt) *ryser av obehag*
Nä som separerad 50-åring, trebarnsfar och morfar kan jag bara rekommendera att antingen sluta med kvinnor eller genomgå en vasectomi om du hamnar i samma situation.
Om du nu inte känner att du behöver ett alibi för att skaffa en 7-sitsig elbil. Men det har jag noll förståelse för.
Den här diskussion ledde till lösningen på mitt dilemma, det är tvåtaktsknatter och en SAAB 92 jag skall fokusera mitt sparande till!
Fullt upp med tre tonåringar. Att börja om vid 50+ är verkligen inte tilltalande.
Så snart jag slängt ut sista (och det dröjer ett tag) så är det fritt val som gäller. 7 sits => 2 sits…
Bra att du hittat rätt i dina funderingar!
Är det inte Porsche-SUV som gäller för medelålderskrisande finansvalpar?
Spaning från verkligheten:
Brudar gillar de lyxigare/nyutvecklade elbilarna. EV6 & Tesla är de som gäller.
“Men de tyska bilarna då?” Frågar sig vän av ordning. Till saken hör väl att ingen har nånsin gått igång på en VW (Utom kanske Vera Oredsson). Och dessutom ser gemene ointresserad man/kvinna ingen direkt skillnad på en fossilporsche/Saudi eller en med eldrivlina.
Det är motorcykel som gäller, brudar går inte loss på bilar
Inga brudar under 50 går igång på MC. Tyvärr bror.
Alltid cederträ och cigarr. Unless you can be Batman. Always be Batman.
Trôllhättemoped alla gånger!
Inte Hisingetraktor!
Känner du till Volvo P1900?
Det är min favorit av svensktillverkade bilar.
Tillverkad i slutet av 50-talet det finns 20-30 bilar kvar.
Tvåsitsig cabriolet.
Herregud, det här är ju som kol- vs. gasolgrill. Varför välja?
Fast den heter ju SAAB 92 kom jag på…
en redigt fin SAAB 95 hade inte varit fel heller. Världens minsta 7-sitsiga bil? Eller en 96:a, en 99 Turbo eller en 900 T16 cab… Det vattnas ju i munnen. Farsan hade tydligen flera 99 Turbos och kvaddade ett par av dem på slutet av 80-talet när de var nästan gratis. Han borde sparat några tills idag…
Eller så köper man en DAF så man kan backa lika snabbt som man åker framåt?
Ja, och inte hade den en tvåcylindrig V-motor heller …
Vad är det för fel att ta emot subventionerade produkter? Som frihandelsentusiasten Johan K Norrberg uttryckte det? “Varför ska vi inte ta emot om någon annan vill ge oss saker billigare?”
För att därmed blir personer oanställningsbara när jobben försvinner till Kina, och sitter istället och klagar på Internet över att man inte får jobb.
Hur kan man vara för frihandel och samtidigt subventioner?
Hela tanken med frihandel är att marknaden optimerar hela tiden var produktionen sker så att det blir så effektivt som möjligt. På gott och ont. Det är lite som filosfin att man skall “klättra i värdekedjan” , “kreativ förstörelse” osv dvs ekonomin förändras och utvecklas.
Subventioner är ju samma sak som handelshinder, fast inverterat och motverkar denna marknadsoptimering.
Det är inte första gången Johan Norberg som den libertarian han är har jävligt mycket otur när han tänker.
För att det slår ut europeisk industri, och när vår egen industri slagits ut eller sålts till kineserna så är det allt annat än garanterat att de kinesiska produkterna kommer fortsätta vara billiga.
Tar man det ett steg längre så kan man även tänka sig vad som händer den dagen det blir verklig ofred mellan oss och Kina, eller mellan oss och någon av Kinas allierade. Kommer vi då alls att kunna köpa de fordon och andra produkter vi behöver?
Den frågan har vi nog redan svaret på, med tanke på att Kina inte säljer drönare till Ukraina, men väl till ryssepacket.
Enligt den heliga marknadsfundamentalismen som predikats i evigheter så krigar inte länder som handlar med varandra.
@RIKK
Det är lite fultolkning att säga att JN är för subventioner. Han säger väl bara att om andra länders skattebetalare vill subventionera vår konsumtion så är det bara att tacka och ta emot.
Jag tycker det är en intressant synpunkt som förtjänar att tas på allvar. Visst, det innebär naturligtvis utmaningar för vår egen bilindustri och vi ska inte underskatta kineserna mm osv.
Men vi ska inte heller överskatta kineserna. De har enorma utmaningar med sin befolkningsstruktur. Jag tror också det ligger något i att de biter sig själva i svansen genom att subventionera sin industri. På något vis ska detta betalas. Antingen genom beskattning av andra branscher/industrier eller genom ökad skuldsättning eller minskat sparande. Samtidigt får vi konsumenter i Europa mer pengar över, vilket i slutänden gynnar våra egna ekonomier.
Det är principen Helge.
Det är inte frihandel.
Subventioner skall bemötas med tullar.
Det bästa vore ifall vi inte köpte från Kina öht, och är det pengar som behövs får vi kanske prioritera. Den kinesiska verkstaden står faktiskt för en mycket stor del av de antropogena koldioxidutsläppen och ju mer de minskas desto bättre.
Utöver att kinesisk industri står för en väsentlig andel av alla utsläpp så ska prylarna dessutom fraktas runt hela jordklotet på båtar som drivs av svavelosande tjockolja.
Vad är det för fel att ta emot subventionerade produkter? Som frihandelsentusiasten Johan K Norrberg uttryckte det? “Varför ska vi inte ta emot om någon annan vill ge oss saker billigare?”
Nästa gång du ska köpa varan är den dyrare och du har färre alternativ samt kvaliten lider.
Frihandel med kinesiska förtecken är inget annat än ett krig på deras villkor. Systemet är riggat till AB Kinas fördel med höga tullar på import och krav på frihandel för deras export. Kinesiska vänner anser väst varit naiva som låtit detta fortgå alltför länge.
Låter som att du har kloka kinesiska vänner.
Se bara på hur man hanterar internationellt porto.
Kina kräver fortfarande fördelarna som U-länder har där.
Kommerskollegium menar att:
“Med frihandel menar man handel som inte hindras av tullar, importkvoter eller andra åtgärder som försvårar import och export mellan länder.”
I mitt tycke ställer det också krav på kvaliteten och att följa standard. En mobilladdare från Kina ska t ex vara säker att använda i Europa. Att det står C E och inte CE på märkningen underlättar inte…
Frihandel med handelshinder?
https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/makroekonomi/handel/tullar-och-handelshinder_1211011.html
Ja, det är den bokstavstroende tolkningen.
Vad är syftet med frihandel. Jo, marknadsoptimeringen.
Norberg är bara snål och dum.
Nja, han är nog bara dum faktiskt…
“Min” branschtidnings sista omslagssida har ett upprop beträffande vad nu allt fler
inser om de kinesiska eko-politiska invasionsansträngningarna och de effekter kinas
politik får. Det handlar inte bara om subventionerad export utan även en politisk-teknisk
infiltration i syfte att stjäla så mycket kunskap som det går och att dessa aktiviteter
även används i militära syften.
Vad som skett har dels förorsakats av en naiv inställning till kinesiska investeringar och
“kunskapsutbyte”, men även en kortsiktig kvartalskapitalistisk politik där de långsiktiga
följderna inte tagits i beaktande. Sverige har inte haft en nationell politik syftande
till att bibehålla och öka vår tekniska konkurrenskraft. I stället har industri och energikritiska
värderingar kommit att styra vilket resulterat i att man lagt ner energiproduktion,
stoppar investeringar i gruvverksamhet mm. Allt detta har gynnat länder utanför våra gränser
vars värderingar vi å ena sidan förkastar men å andra sidan bortser från handelspolitiskt.
Sveriges akademier tar emot studenter från autokratier som öppet visar en fientlighet
mot vårt land och våra värderingar (och Ukraina genom att man stödjer ryzzlands krigföring).
Väst måste inse följderna av en politik där frihandel används av länder som kina för
att genom subventioner konkurrera ut vår industri, det nära nog monopol landet har
beträffande export av sällsynta jordartsmetaller och inte minst de råvaror som väst
köper för tillverkning av ammunition (!)
Den arbetslöshet och inflation som blir resultatet av den spelar missnöjespartier på ytterkanterna
i händerna och resulterar i den instabilitet som börjar synas. Precis vad exvis
ryzzland strävar efter. Instabilitetens resultat riskerar bli ett minskat stöd till Ukraina.
De ansträngningar som görs i form av ekonomiskt och politiskt stöd till Ukraina kortsluts
bit för bit av att Sverige och andra länder inte agerar med kraft för att bevara en
rättsordning som inte tillåter autokratier att annektera andra länders territorium.
Jag har skrivit det förr och jag gör det igen: kineserna har läst “Den andra marsianska invasionen” som en instruktion. Det borde vi också göra.
https://deltasf.tumblr.com/post/45632881823/095-den-andra-marsianska-invasionen-arkadij
Runt millennieskiftet fick det företag jag då jobbade på propåer från Kina att de ville köpa en av våra produkter. Det blev stora planer och några medarbetare var under flertalet månader ständigt på väg antingen till eller från Kina. Efter en tid fick vi indikationer på att kineserna egentligen bara var intresserade av att korpa åt sig vår teknologi och dessutom drog de benen efter sig med betalningen.
Det blev inga fler affärer med Kina för oss.
Kan kinesiska investerginar i Sverige någonsin lyckas?
“Dragon Gate” mellan Uppsala och Gävle har en intressant historia, och glöm för all del inte bort Fanerdun i Kalmar.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/fanerdun-1
PENTIIVARG: Någonstans mellan Off-Topic och marginalnotering fann jag det utomordentligt trevligt med din referens till bröderna Strugatskijs underfundiga pseudo-scifi … så underbart befriande att läsa där den gången vid tiden för Sovjetunionens fall.
Kom över den ovan nämnda och Picnic vid vägkanten på bokförlaget Delta för en billig penning slutet 80-talet på ett antikvariat i Borås … av alla ställen här i Världen …
Sam J Lundwall som förläggare och översättare.
Det var tider det
SEBULON STARFIGHTER: … och inte minst som författare! … Fängelsestaden, Bernhards magiska sommar, Alice Alice, Gäst i Frankensteins hus … och inte minst KingKong Blues … bara för att nämna några!
Kul att det finns fler än jag som uppskattar deras alster – jag har tyvärr alltid upplevt att det är ytterst få av de som säger att de läser SF som ens känner till bröderna Strugatskij. Måhända en generations- och kulturfråga, inte mycket finns tillgängligt i Sverige, dock kom Picknick vid vägkanten i nyutgåva för några år sedan och fick riktigt bra recensioner i media:
https://sverigesradio.se/artikel/7267694
https://www.gp.se/kultur/litteratur/litteraturrecension/recension-picknick-vid-vagkanten-arkadij-och-boris-strugatskij.6d76ef1b-7424-4f32-aa66-8a093298fd92
https://www.expressen.se/kultur/bocker/minns-du-dagen-nar-utomjordingarna-kom-/
Jag antar att du kanske också sett Tarkovskijs filmer Stalker och Solaris? Om inte, så har du ett antal timmars meditation framför dig. Jag hittade bägge på DVD i London när jag var där sommaren innan pandemin. Varning för den amerikanska nyinspelningen av Solaris, den är rent ut sagt usel i jämförelse med Tarkovskij, trots att kompetenta filmmakare är inblandade. Ibland är gammal äldst.
Har man sett Solaris glömmer man aldrig Bachs koralförspel BWV 639, “Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ”.
PENTIIVARG: Solaris av Tarkovskij en höjdare … platsar väl in på min topp-25-lista alla kategorier filmer samman med hans Offret som jag såg i Göteborg (Femmans biograf Östra Nordstan???) för snart 40 år sedan! … Stalker har jag dock aldrig kommit i tillfälle att se!
Bach är Bach och förblir Bach … en personlig favorit är altarian Wohl euch ihre auserwählte Seelen ur Pingstkantaten BWV 34 O ewiges Feuer, o Ursprung der Liebe … platsar väl in på min topp-25-lista alla kategorier musik samman med Brandenburgarna, 9:an, Kölnkonserten, Romantic Warrior, Blue och annat ej nämnt ej glömt.
Vad som har hänt är att man har låtit klipparna och kvartalskapitalisterna bestämma. Då får man den situation vi har idag.
Som väntat hade riskbanken is i magen och lät bli att mecka med räntan. Lika väntat var att “the usual suspects” skulle ha invändningar mot utebliven sänkning, men att tala om “… ett svek mot svenska folket.” är i mitt tycke lite väl magstarkt:
https://www.gp.se/ekonomi/riksbanken-lamnar-styrrantan-oforandrad-.988d5d5a-5eac-4421-914c-b1dbf3fb1bdb
Tycker att Riksbankens agerande är helt rätt och i linje med vad jag säger “vi är inte i nån lågkonjunktur att tala om”.
tre räntesänkningar känns lite överdrivet med. Skulle tippa en i höst och sen nästa efter årsskiftet.
Seriöst, ”ett svek mot svenska folket” har man helt tappat det numera?
Det var rätt infantilt. Om hon inte är felciterad.
Man skulle nästan kunna misstänka att hon är bolånetorsk.
I det här specifika fallet verkar hon vara en torskfiskare.
Samma med hur SVT bara skriver om KPIF och noll om KPI för att få inflationen att se bättre ut än den faktiskt är.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/riksbanken-lamnar-styrrantan-oforandrad-pbv4a2
Eftersom jag inte är bolånetorsk (fast bolåneränta på 1.29 %) så är jag bara intresserad av KPIF. Trevligt att det finns fler som är det.
En effekt som ganska många verkar missa med subventioner är att alternativa lösningar till det som subventioneras missgynnas.
Vi kan ta elcykeln som exempel.
Att vanlig cykel missgynnas förstår de flesta.
Men även elscooter missgynnas i viss mån.
Det är ju lite synd, eftersom en scooter erbjuder ett bättre väderskydd och med det ett fordon som bättre hade kunnat konkurrera mot bil i städerna.
Självklart ska subventionerna administrera och sen ska det finnas någon form av kontroll så det fuskas med subventionerna.
Frågan är om det egentligen är särskilt förnuftigt rent samhällsekonomiskt?
Här kommer lite konsumentupplysning. Ingen ny kärnkraft vid ett maktskifte:
https://www.expressen.se/nyheter/sverige/okad-oppenhet-inom-s-for-vansterpartiet-i-regering/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0VnVME/v-stanger-dorren-till-ny-karnkraft