Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Trots elbilsladdning fick vi nu ett överskott på solenergi hela maj månad. Produktionen blev 2 173 kWh och konsumtionen 1 649 kWh.
Siffrorna är inte helt kompletta då vår Shelly 3EM förstördes av åskan på kvällen den 31:a maj, men det är bara en handfull kWh som skiljer. Jag har inte hunnit med att installera en ny, då jag inte kan göra det själv som fast installation i huvudcentralen, så datat för juni kommer också vara inkomplett.
I alla fall producerade våra 17 855 Wp solpaneler 2 173 kWh under maj månad, och vår konsumtion landade på 1 649 kWh. 1 529 kWh såldes under månaden och 1 005 kWh köptes in främst på lågpris nattetid och utifrån Home Assistants uträkningar landade oräknat moms elhandelsräkningen netto på -90:- SEK. Nu är det dock moms på inköpt el, men ingen moms på såld el, så det kan ändå bli lite skatt till Staten, dock betydligt lägre än skattereduktionen på 60 öre per såld kWh. Elnätkostnader tillkommer förstås.
Maj belastades av att spänningen blev för hög i Ellevios nät, vilket gjorde att ett antal dagar inte producerade fullt ut när solkraften om och om igen stängde av sig av säkerhetsskäl när olagliga 253 V nåddes. Ellevio åtgärdade dock detta skyndsamt efter att jag anmälde till deras kundtjänst att de bröt mot Energimarknadsinspektionens förordning om högsta spänning i elnätet och som ni ser från mitten av månaden blev produktionen full igen. Högsta produktion om 108 kWh nåddes 21:a maj, vilket t ex kan jämföras med 83 kWh med full sol sjunde maj, men där den för höga spänningen satte stopp för full produktion. Utan överspänningarna borde produktionen varit några hundra kWh till för månaden.
Jag har alltså inte data för juni, annat än på produktionssidan, men med 260 kWh producerade ligger vi nog netto plus så här långt också. Oräknat elbilsladdning, men med a/c i huset bör konsumtionen ligga på runt 30 kWh per dag, dvs 120 kWh konsumerat mot 260 kWh producerat. Tillkommer kanske ca 50 kWh elbilsladdning.
Förhoppningsvis kommer både juni och juli ge överskott, men som bekant börjar regnen med midsommar, eller har egentligen redan börjat, så maj kan mycket väl bli årets toppmånad. Men det finns rejäl marginal för att fortfarande ligga på netto plus.
Och nej, vi har inga batterier. De skulle ändå inte hjälpa vid så här stor överproduktion när vi sålt upp till 91 kWh per dag. Schablonmässigt kostar batterier 10 000:- SEK per kWh och inte ens ett 20 kWh batteri skulle klara mer än en bråkdel av 90 kWh såld el en enda dag och sedan är det fullt. Mycket billigare att bara köpa gratisel nattetid istället.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, företaget eller jordbruket, så kan du kontakta Hemsol (annonslänk), så ska du få en eller flera offerter från installatörer specialiserade på din typ av installation.
33 kommentarer
Det var riktigt finfina siffror det.
Våra siffror för maj är mer modesta:
Producerade ca 1,6 MWh
Förbrukade ca 1 MWh
Sålde ca 800 kWh
Tjänade ca 110 kr för Tibber Reward
Snittpris på el 34,7 kr / kWh
Skall vara 34,7 öre / kWh
Inte fått min elräkning än så vet inte vad elpriset landade på i verkligheten.
Ja, maj var en trevlig månad.
Vi har 6kWp på fritidshuset i rakt söderläge.
Produktion 1100 kWh
Konsumtion 145kWh
Såld El 957kWh
Köpt El 6,5kWh
Ja, vi har ett batteri som dessa månader väl klarar av att
försörja huset under natten.
Gläder mig mest åt den låga summan för inköpt el och hoppas jag klarar
av elräkningen denna månad utan elstöd!
Måste man hålla på och bry sig när man har solceller, titta på diagram osv?
Nej, men det är lite roligt och spännande att göra det.
Fina siffror. Dock så är det extremt tveksamt att köra AC i Sverige. Särskilt under nuvarande maj. Känns som överklass. Särskilt då bloggaren pratar om effektbrist och höga elpriser.
Jag har kört mina vanliga fläktar under maj, som fungerat ypperligt och hållt mig normal. (Bor i villa med uppvärmning av pellets.)
Det må vara lyx, men för att sänka tempen i vårt välisolerade hus från 28 grader till 24 går det åt 2-3 kWh per dag, eller runt 500 W i 5-6 h. Så länge det ändå blir ett överskott från solcellerna att exportera ut på nätet känner jag inga som helst kval inför att jag har ett behagligt innomhusklimat.
Problemet är nog att överklassen ska få ha det bra. Jag känner att de rika berättigar sitt överflödiga leverne genom att sätta upp solceller på taket, trots att de förbrukar extremt mycket mer än vad gemene man gör.
Ungefär som att man rättfärdigar sitt flygande genom att plantera träd. Detta trycker man ut i sina sociala medier, trots att man släpper ut extrema mängder av CO2. Precis som att just deras flygande måste ske, då de är så viktiga.
Så om en svettas måste alla svettas för ingen får ha det bättre?
Hmmm, låter som socialdemokratisk avundsjuka.
Så om jag bara matar ut 28 kWh på elnätet i stället för de 31 jag skulle kunnat bidra med om jag inte hade levt så förbannat bekvämt så är jag ett problem? Till och med ett större problem än den som utan solceller och AC sitter och svettas och konsumerar 28 kWh i stället för att bidra?
Detta är vad jag själv tycker.
Om man gör åt extrema mängder energi för att kyla sin bostad eller värma sitt spabad, så ska man inte prata om att det saknas effekt i Sveriges energiförsörjning. (Det verkar som att vissa värmer sitt spabad under vintern för att det inte ska frysa.)
Om man flyger, så ska man inte prata om att det släpps ut CO2. Det finns alltid alternativ till att flyga. Antingen åker man tåg eller så flyger man inte till avlägsna destinationer. Om vi nu ska minska CO2-utsläppen, så kan man väl inte flyga själv, eller hur? Oavsett om överklassen hävdar de planterar träd.
Någon måtta på ens egen överhet måste det väl ändå vara? Ens egen tro på att man själv är bättre än alla andra.
Tja. Jag kommer aldrig att förstå mig på överklassen.
Sommartid på dagen saknas det knappast effekt i Sverige. Åtminstone inte för de som har solpaneler. Det hjälper dock inte när det är kallt och vindstilla på vintern.
ODu vet att det tar 3 er att ta sig in i överklassen va? 2M$ villa med solpaneller räcker inte riktigt…
Har haft solpaneler i 2 månader nu. Produktionen har hittills sparat in 4.5 ton CO2. Då kan jag utan dåligt samvete flyga till Thailand 2 ggr tur-och-retur. Och med produktionen resten av sommaren kan jag säkert flyga ytterligare 4 ggr. (Inte för att jag har lust att göra 6 Thailandsresor på ett år. Eller ens en.)
Hur har du räknat ut minskningen av koldioxidutsläpp?
@TANDEMCYKELN,
Vi har kört A/C dagtid lite då och då den senaste veckan. Det kostar oss ingenting alls när solen skiner. Det kostar ingen annan någonting heller.
Med de nuvarande temperaturerna i Mälardalen har det räckt att köra L/L-värmepumparnas fläktar de flesta dagarna för att kyla ner rummen lite.
En svag luftrörelse ger bra svalka. L/L-värmepumparnas fläktar är helt klart effektivare än en vanlig bords- eller golvfläkt för att åstadkomma svalka.
Någon enstaka dag har vi dragit på kylan, men det blev snabbt lite för kallt. Vi väntar med att göra det igen tills det blir över 30 grader varmt.
Men jag kanske borde beställa en tagelskjorta istället?
@PPP Det är väl det som är problemet med dagens system. När solen lyser och vinden blåser, då är det frid och fröjd. Problemet blir när solen inte lyser och det inte blåser. Hur gör man då?
Då finns inte något. Kärnkraft finns kanske lite, vattenkraft några år till. Tja, det blir säkert bra.
Att inte någon vettig person tänker hur det ska fungera i framtiden? Varför gör man inte det?
Om det blir elbrist i Sverige importerar vi el.
Nej, det finns ingen vettig människa om tänker hur det ska fungera i framtiden. Politiker är i allmänhet inte så vettiga och de tänker bara fram till nästa val.
Du har helt missat hur det är tänkt att fungera i framtiden då, för många har tänkt till. Tony Seba och Adam Dorr är två av dessa.
Grunden till energin i framtiden är vind- och solkraft. Det kommer vara basen i hela Europa, eftersom det är för billigt att låta bli med det.
Naturligtvist producerar sådana system endast 25% av vad de behöver vissa dagar. Vad gör man då? Jo, antingen lagrar man energin, eller så bygger man mer produktion än vad som krävs.
Viss lagring behövs och ju närmare polerna man kommer desto mer lagring behövs det. Enligt studier som gjorts på området, behövs det upp till 66 timmars lagring och en överproduktion på 4x med vind, sol och batterier, för att det skall gå runt vid polcirkeln. Runt ekvatorn räcker det med 10 timmars lagring. Förhållandet är inte heller linjärt, vid 30:e parallellen (alltså 30 grader norr eller syd) pratar vi kanske 15 timmars lagring som följer en omvänd sinuskurva något så när.
Vad det innebär i praktiken är att för 80% av jordens befolkning är Solkraft, Vindkraft och Batterier redan den billigaste och effektivaste källan till energi.
Vattenkraft i form av energilagring kommer vara kvar ett bra tag, speciellt här i Skandinavien där vi har så mycket av det. För att klara oss vintertid behövs den reserven, det är helt sant.
Så varför ska vi montera ner reserven? Det ska vi inte, är det korta svaret. Dock ändras det från baskraft till reglerkraft.
Hur lagrar man energin? Vilka lagringsprojekt är så framgångsrika att de är raketer på börsen? Jag vill gärna satsa pengar i dem.
För oss är det en nödvändighet med AC.
Gammal träkåk och det blir ca 30-32 grader i sovrummet, vilket gör sömn till en bristvara.
Ser inte heller poängen i att vi skall inte kunna sova pga Kreml-vänliga beslut som att nedmontera kärnkraften.
Troll.
Kontakta alla arbetsplatser som kör A/C hela tiden och berätta för dem att de slösar med energi. Där snackar vi inga 500 W av solkraften heller, samtidigt som det klagas på att det är för mycket solkraft och att man helst ska konsumera solkraften själv.
Behagligt inomhusklimat är lika viktigt året runt. Gnäller du på kylning sommartid så ska du gnälla på uppvärmning vintertid.
“Schablonmässigt kostar batterier 10 000:- SEK per kWh och inte ens ett 20 kWh batteri skulle klara mer än en bråkdel av 90 kWh såld el en enda dag och sedan är det fullt.”
Det var rejält utdaterade siffror, gjorde en snabbsökning på 20 kWh batterier för några dagar sedan och då kostade ett sådant ~96k, eller ~48k om man räknar in gröna bidrag. Det är fortfarande inte vad jag skulle kalla lönsamt dock, och arbetskostnaden för att installera ingick inte.
Med installationskostnader skulle jag nog räkna på 60k med bidrag och 120k utan, alltså nånstans mellan 3k-6k per kWh nu. Runt 2030 är den siffran förmodligen nere på runt 1k-2.5k. Utvecklingen går supersnabbt.
Jag snittar utan solceller elförbrukningskostnad på 0 kr per dag senaste veckan pga Tibbers Grid rewards. Under maj snittade jag ungefär 10 kr per dag och då var Grid rewards inte aktiverat än. Så jag känner inte att jag skulle vilja ha kapitalkostnaderna och avskrivningskostnaderna för en solcellsanläggning för att nå från 0 till -90 kr per månad. Men det är min personliga åsikt 🙂
Det som känns avigt med solceller är att man inte blir en “off-grid:are” bara för att man har solceller, då man fortfarande är beroende av elnätet för drift av hushållsmaskiner eller när solen går ner. Bli egenförsörjande, beredd för plötsliga humörsvängningar hos nätägare och vara beredd för Covid 7.0 är lockande. Men det är dyrt?
Den fasta nätkostnaden torde öka i takt med att folk snålar in på hushållselen – någonstans ska pengarna in! Effektavgiften rullar in och straffar de som kör hårt med alla maskiner när elen är billig.
Frågan är om solceller fortfarande är en lönsam investering? Har själv en villa som drar mindre än 12 000 kWh/år om jag inte drar igång pool sommartid. Men då är elen billig.
Vi köpte 453 kWh i maj, och sålde 1730 kWh. vad det blir i kronor och ören vet jag dock ännu ej.
Nästan fyra gånger så mycket sålt som köpt borde dock göra ett visst intryck på elräkningen.
Nästa projekt är kolla upp batteripriser. Det nog inte är dags i år, men kanske nästa.
(Hoppa över Hemsol, är mitt tips. Det är bättre att kontakta solpanelsinstallatörer själv).
Köpte 27kWh under Maj, sålde 1062.
Hadi inte anläggningen igång förra året.
Sparade 2057kr bara på elnätsfakturan jämfört med förra året.
Då har jag inte räknat med 60-öringen.
Har effektavgift!
Enligt preliminära siffror från SvK så producerades 477 GWh (3.7% av totalproduktion) solenergi under maj månad. Detta slår tidigare produktionsrekord med mer än 100 GWh för en månad. Bloggarens spaning att maj var en bra solproduktionsmånad verkar delas av fler.
Nytt rekord på produktion – absolut.
Min lilla anläggning på 6KW genererade ett likaledes rekordartat överskott på 452KWh, däremot blev det bara 72 kr i betalning.
Det kommer att ta tid att tjäna ihop investeringen om jag inte kan använda det egenproducerade. Fast nu har vi försökt ladda bilen när solen ger som mest osv….
Sverige behöver ingen mer solel vi behöver mer planerbar elproduktion. Förmodligen slutar det med nybyggda gaskraftverk i område 4.
Maj var en fantastisk solmånad där produktionen översteg summan av jan-apr. De nettoköpta kWh-erna verkar ha gått åt för batteriets interna nöjen med fläktar, styrning och annat lull.
Vinsten för mig är att kunna konsumera effekten själv, t.ex. genom pool eller ac.