EU och Sverige är förlorare på den så kallade AI-revolutionen och kommer förbli hopplöst efter, och kommer aldrig kunna ta igen tappet när jobb och utveckling hamnat i ett USA som också kommer ha exportförbud på tränade AI-modeller. Därtill innebär Europas fragmentering av språk att vi alltid kommer nöja oss med översättningar, medan amerikansk AI tränas på engelska och det kommer vara dess modersmål, där allt annat blir sekundärt.
Det finns flera punkter där EU och Sverige permanent kommer efter. 1. Processorer, 2 träning, 3 kapital, 4 kompetens och 5. språk.
Nvidias och andra AI-processortillverkares orderböcker är sprängfyllda, och inte ens om man inom länder i EU eller inom EU gemensamt skulle komma överens om en statlig storstatsning i konkurrens med hundratals miljarder dollar i riskkapital (3.) som går in i de amerikanska bolaget, så skulle man kunna bygga de nödvändiga serverhallarna (1.) förrän tidigaste om 2-3 år.
Och sedan tar det många år att träna (2.) en AI ovanpå det givet att man har rätt sorts modeller utvecklade.
Allt detta förutsätter dock att man skulle kunna lyckas locka kompetens (4.) i ämnet till relativt sett lågavlönade jobb i EU, och definitivt inte i Sverige där lönen blir 50 000 kronor i månaden istället för 50 000 dollar om du har talang.
Slutligen har USA 335 miljoner invånare som alla talar engelska. Till det kommer resten av den anglo-amerikanska sfärens befolkning och engelska är ett språk oräknat Indien med säg ca en halv miljard som talar. EU i sin tur har ca 448 miljoner invånare, men ett antal språk (5.). Översättningarna är redan utmärkta, men i grunden så tränas AI med engelska, vilket betyder att idiom, grundstruktur, idematiska- och popkulturella uttryck kommer vara de anglo-amerikanska, och inte europeiska. För att inte tala om vem som skulle bry sig om de ca 11 miljoner (inklusive Finland) som talar svenska. Som små språk kommer vi alltid vara på efterkälken, och det kommer aldrig finnas lika mycket data att träna en AI på för svenska språket som för engelska.
USA kommer också sätta exportrestriktioner på tränade AI-modeller, utan de kommer alla köras i USA, vilket innebär att företag i EU som vill bevara sina affärshemligheter, eller som hanterar persondata som inte får exporteras utanför EU, inte kan nyttja modern tränad AI.
För privatpersoner som inte har något att dölja (aka rent mjöl i påsen-teorin) så kommer vi förstås kunna använda nuvarande och framtida betydligt bättre assistenter, även på svenska, men då processas allt i USA och det blir amerikansk AI som tränas av det vi gör och vi gör bättre och bättre åt de amerikanska företagen, samt att allt data vi lämnar ifrån oss blir läsbart för amerikanska AI-bolag och eventuell myndighetsinsyn. Redan idag sker det t ex garanterat läckor av företagshemligheter och personuppgifter när svenskar glatt sitter på jobbet eller sina forskningsprojekt med ChatGPT och matar in texter från sitt jobb för att förbättra dessa.
Och så kommer det förbli. Att köpa loss en tränad AI och köra på en företagsintern serverpark kommer bara bli aktuellt för amerikanska bolag, tack vare de amerikanska exportrestriktionerna. Datat kommer skyfflas in i USA, precis som din GMail kan läsas av amerikanska myndigheter. Fast vem vet, kanske Kina kommer erbjuda en billig AI för dig att köra internt på företaget. Känns tryggt och den kommer säkert inte rapportera hem till Beijing vad ni håller på med …
EU:s alla företag kommer således få konkurrensnackdelar när amerikanska företag kan dra full nytta av AI-revolutionen. På kort sikt kanske ingen tycker att det är någon fara på taket, men på längre sikt kommer det märkas av och bli allt svårare att konkurrera. De flesta kommer inte fatta varför de blir utkonkurrerade av amerikanska varor och tjänster när dessa effektiviseras via AI.
Sedan är inte tekniken särskilt imponerande idag. Det är statistiska textgeneratorer. Men en dag kanske jag kan fråga AI:n om vilka biljetter som finns att boka till Stockholm om man vill vara framme si och så. Google har datat, men Googles AI är patetiskt usel än så länge. ChatGPT och OpenAI:s data är inte i realtid och saknar för mitt bruk användbara funktioner annat än som kul grej eller illustrationer till dagens artikel. Vid dubbelkontroller av t ex “läget i Ukraina” eller “dagens svenska toppnyheter” framstår ett anonymt avlönat SD-troll som trovärdigt jämfört med amerikanska AI, även om AI:n är bättre på det svenska språket. Men de flesta kontrollerar inte, eftersom vi är mer förlåtande mot maskiner än mot människor.
För övrigt har ju både Apple och Microsoft insett att de är hopplöst frånåkta och tecknat avtal och betalar OpenAI för att kunna leverera tjänster, som ännu inte rullats ut till kunderna på bredd. Men det finns inga europeiska techjättar som kan vara med och spela eller ens har kapitalet och kundkretsen för att alls försöka.
För varje dag som går tuggar de enorma amerikanska AI-servercentrena vidare och förbättrar sina modeller. Om det ens skulle finnas 1% av kapaciteten i bruk i EU, så så utvecklar USA sina modeller 100x så fort, men jag tror att vi snarare pratar om en promille, så USA drar ifrån 1000x per dag.
Framtiden inom AI tillhör USA och antagligen Kina. EU och definitivt inte Sverige kommer aldrig komma ikapp. Så får vi se vilka som öppnar upp sina företags innersta för Beijings prisvärda erbjudanden. Det kommer inte vara en konkurrensfördel, även om det verkar så initialt.
I övrigt vad gäller AI-apokalypsen så är det tydligt att olika techmiljardärer både rökt på för mycket och tror att science fiction-skönlitteratur och filmer som Terminator har med verkligheten att göra. På samma sätt sitter olika Putinapologeter och tittar på skräckfilmer om 80-talets kärnvapenkrig och tror de har något med dagens verklighet att göra, när 97% av antalet stridspetsar blivit kärnkraftsbränsle och de som är kvar har 10-20% av forna laddningars kraft, så total sprängkraft är nere på promille av 80-talets. Populärkultur verkar hos personer med stora personliga problem lätt blandas ihop med verkligheten, men när det gäller ledarsidorna i svensk press får man kanske skylla det på helg- och vardagsbruket av sinnesutvidgande substanser. Den verkliga AI-undergången handlar om att konkurrera ut europeiska företag, och skapa färre jobb, lägre tillväxt, lägre välstånd och försämra välfärden till förmån för USA:s företag, tillväxt, jobb och välstånd. Inte att en AI ska få feeling och utplåna mänskligheten. Som helhet kommer välståndet i världen öka, men det blir på andra platser än EU. Och definitivt inte i lilla Sverige där det knappast finns hundratals miljarder i riskkapital för Sverigeunika satsningar. Om man orkar vänta 2-3 år i kön på leveransen av Nvidias processorer.
Och inget EU kan göra kan längre stoppa den utvecklingen. Ska man förbjuda bruket av amerikansk AI helt, så blir konkurrensnackdelen självuppfyllande.
Så vi får nöja oss med att vara översatta språk där AI-apokalypsen blir undergången för kulturell språklig särart och vi istället får leva med Guillouska direktöversättningar av amerikanska ideom. Vi kommer inte lyckas bryta ett ben med europeisk AI utan kommer fortsätta skälla upp för fel träd medan vi slår runt busken.
Och du som läsare i IT-branschen rycker på axlarna, går in på ChatGPT och avslöjar vad för IT-projekt din arbetsgivare jobbar med just nu när du ber den om källkod.
148 kommentarer
dystert
*dystopi
inte va kul att vara småbarnsförälder i dessa tider ..
Eller så ger man dem ordentligt med skärmtid så de får konkurrensfördelar. Rätt skärmtid, förstås.
En god vän har skaffat ChatGPT till sina barn, som använder den som handledare i skolämnen. De får högsta betyg tack vare det – inte för att producera texter, utan för att låta den agera privatlärare utanför skoltid, t ex rätta läxor, förklara begrepp enkelt osv.
T ex är det ju utmärkt att få direkt läxfeedback när man gör den, istället för att först någon dag senare få reda på vad man gjorde fel. Det blir som en privatlärare som kan berätta varför du böjde ditt tyska verb fel och hur du ska böja i det fallet.
fiffigt! tack!
Intressant användingsområde, har de promtat ChatGPT till att vara vägledande och lärande i sina svar istället för att ge direkta svar på frågor eller kör de standard instruktionerna för hur den ska svara?
Den är promptad och konfad som handledare, föräldern vet vad den håller på med.
Snyggt. Att effektivt använda olika typer AI lär bli en viktigare och viktigare färdighet (Kanske ska ta och damma av den gamla affärsmodellen med att sälja datorkörtkort fast i AI-tappning) så det är nog ett värdefullt försprång för barnen
Den finns här https://chatgpt.com/g/g-QlJDhKZS2-plugghasten?oai-dm=1
Omfamna förändring. Det enda som är säkert är förändring. Du kan böja dig som ett strå i vinden, eller stå rak som en fura och knäckas.
Det enda man kan vara säker på
Den som står bredvid och säger “det där gillar jag inte (förstår inte)” är den som kommer lämnas vid sidan.
Det livslånga lärandet har aldrig varit viktigare.
Och problemet är inte ungdomarna. Problemet är de över 40 som inte förstår att de har 20 år kvar av yrkeslivet och det är dags att börja kompetensutveckla sig. Igår.
Och det är inte arbetsgivaren som ska ordna fram en kurs. Det gäller att intressera sig på fritiden.
En del av ungarnas ångest idag är ju just detta. Hur ska man lära sig allt. hur ska man hålla sig skärpt. Hur ska det gå i konkurrensen med alla andra.
Fler vuxna borde känna detta. Istället för att vara fat cat och prata om att jobba mindre…
Sebulon har rätt.
Farmors far (en oskön typ) lär ha sagt på 1920-talet:
Ja se det där med radddio, det begriper jag inte – FULLT! Man fick ju inte tro att gubben var mindre vetande på något sätt.
@SEBULON STARFIGHTER
Så kommer era rekryterings”specialister” vara öppna för livslånga omlärare då? Eller kommer det som vanligt vara så att du är förbrukad efter 35.
Microsoft äger 49 procent i OpenAI apropå att du skriver att de är hopplöst efter…
De har inget eget som är i närheten. Det är därför de som jag skriver köpt in sig i OpenAI och även köper deras tjänster. Bings (?) AI är ju bara ett annat gränssnitt mot OpenAI.
Precis.
På samma sätt som Astra började köpa andra bolag och till slut blev uppköpta själva.
Det räckte inte med att bara luta sig mot Losec.
MS, Alfabetet, Meta med flera klarar inte av att själva nå någon verkshöjd
(Och appropå sverige. har ni provat se vilken musik Spotify rekommenderar…. Det är indikativt på hur långt efter man ligger)
Techjättarna har ju plånböcker nog att kunna köpa all ny teknik de inte längre själva klarar av att uppfinna.
Skulle vilja påstå att Metas verkshöjd är bra med llama3, kan man dessutom köra hemma lokalt och inte dela med sig av någon data 🙂
Låter som att du behöver uppdatera dig lite på MS Copilot och dess integration i Office365…
Också lite märkligt att ett företag som Apple som inte gör mycket annat än att skapa tillämpningar med hjälp av andras teknik och uppfinningar ses som ”innovationsföretag”, men om Microsoft skapar fantastiska verktyg med teknik i bolag de äger till 49 procent så räknas det typ inte 😃
Microsoft har väl inte gjort ett dugg annat än tillfört kapital?
Som jag förstått det så har Lars rätt i att MS inte tränar själva LLM:en själv. Dock så har de gjort ett hästjobb att integrera den i befintlig MS arkitektur (graph, sharepoint och office365 närmast) på ett sätt som gör att företag säkerhetsmässigt är bekväma med att släppa in sina användare. Systemet dubbelkollar att användaren har rättighet till informationen innan LLM:en släpps in, samt säkerställer att använd information från känsliga dokument automatiskt gör att destinationsdokumentet blir markerat som känsligt. Att göra AI praktiskt användbar är nog så viktigt som att träna modellerna.
Hur smart är AI om den inte kan lära sig hantera språk?
Det kan den. Men med en halv miljard som talar engelska kommer den vara 50x så bra på engelska som på svenska. Dessutom kör ju många av 10 miljoner svenskar AI på engelska, inte på svenska.
Precis. Large language model som är förhärskande idag kommer alltid att vara bättre på stora språk
Svenskan har helt enkelt mycket färre publicerad datamängd att utgå från.
AI kan vara dödsstöten för mindre språk pga detta.
Du kan “leka” på ditt lilla språk men ska du verka så är allt på de stora språken.
Ja som en LLM fungerar idag så stämmer det. Idag är en AI en papegojja som letar fram det sannorlikaste svaret i nuvarande kontext baserat på vad den sett förut.
Jag förväntar mig att i framtiden kommer AI lyftas till en högre nivå där den resonerar runt koncept den har tränats på. Matte, fysik osv. Koncept är språkoberoende. Jag tror att språk i framtiden kommer hanteras som tunna för och efterprocessorer där språk översätts till och från koncept. I en sådan arkitektur blir språkskillnaderna mindre, inte obefintliga, men mindre.
Samtidigt ska ju chatGPT 4.0 vara bättre på svenska än 3.5 var på engelska. Så den språkliga aspekten löser sig med den snabba teknikutvecklingen. Däremot är det allvarligt att allt data kommer att ägas och kontrolleras av USA och Kina.
Felaktig slutsats, AI tuggar i sig på alla språk. Men forskning sker på engelska, även i Sverige. Så det är inte ett AI-problem med underliggande data på svenska. Det tåget lämnade stationen för länge sedan.
Om det nu var så att ett språks storlek och den samlade tillgängliga text massan skulle vara en absolut avgörande faktor för hur bra en AI kan bli, då skulle man kunna utifrån det dra en parallell mot existerande BI (Biologisk Intelligens) som funnits i så där 2 miljoner år i form av människan.
Då skulle t.ex. Sverige var helt kört idag vad ett gäller näringsliv, forskning och samhällsutveckling. Medan då ryzzland med sin 16 ggr mera talare skulle vara totalt överlägsna oss. Ta bara sen spanskan med 55 ggr fler. Eller engelskan, mandarin, arabiska. Dessa språk områden skulle alltså då vara totalt överlägsna Sverige idag.
Svaret är nog att det finns en kritisk massa information som AI behöver för att kunna nå excellens. Här spelar med säkerhet också kvaliteten på informationen en absolut avgörande roll. Har man skit lärare och dåligt skolmaterial så blir det tufft i skolan för AI. Om man ser på hur olika språk områden presterar så klarar sig svenskan, danskan, norskan och finskan utmärkt i världen, de finns oftast på tio i topp inom det mesta.
Om man matar AI med amerikanska engelsk information så kan man ifrågasätta vad för data man matar in.
Så de här undergångs tonerna vad ett gäller mindre språk som svenskan, så ser jag att det snarare kan vara en fördel. Det är bara det att näringsliv och forskning måste sätta fart här hemma. Med tanke på att kvaliteten på indata kan vara så mycket högre så är vi med största sannolikhet ifatt och förbi innan det amerikanska försprånget blir ett hot.
AI är definitivt en ny möjlighet för de nordiska länderna att ännu en gång bevisa att de presterar ibland tio i topp.
Kinas försprång inför AI är gigantisk. De har en helt färdig infrastruktur som står redo att köras igång. Västvärlden har inte förstått hur viktig informationsinhämtningen är. Kina har en fullt utvecklad struktur som kommer samla in all information och sammanställa den. Någon förklarade för mig redan som liten hur värdelös information är om man inte kan dra nytta av den. På den tiden på 70-talet när modernare kassaregister började komma som man kunde lagra artiklar i och räkna av mot lager och få ut färdiga kassarapporter när dagen var slut. En butikskedja som fanns på denna tid var tidigt ute och när en god vän frågade dem vad de gjorde med all information så kunde de inte svara på vad de gjorde med den då inflationen sannade i kassaregisteren. Ungefär så är västvärlden jämfört mot Kina. Kina vet exakt vad de ska samla in och vad de vill få ut. Exempelvis i nyare bilar finns en handfull kameror som samlar in information. För i bästa fall bilföretagen i västvärlden samlar in informationen. I kina sker en centralisering av informationen som kopplar med data trafik, mobilnät, kameror som finns utplacerade, tic-toc mm och sammanställer röst, datatrafik, kameror som rör sig som bilar och bevakningskameror, mobiltrafik mm. All denna lagrade information kan användas av AI. USA har ju en hel del företag och stor innovation och klara sig bättre i konkurrens än Europa. Det största problemet här är att vi fortfarande utreder vad som ska vara lagligt och regelverk innan vi uppfunnit någonting. Vi får ju sätta spaden i marken och se vad som kommer upp innan vi tar död på innovationerna.
Ungefär så. Vi tar död på innovationen i EU och sedan sitter folk gladeligen och delar med sig av allt till amerikansk AI (eller kinesisk i förekommande fall) så något integritetsskydd blir det inte ändå.
För övrigt har ju ChatGPT sparat allt du skrivit till den. Loggar du in igen så finns alla dina prompter, diskussioner, frågor etc i gränssnittet, och det är centralt sparat då du får upp det oavsett vilken enhet du loggar in från.
Då ska man tänka på att det finns personer som kan fråga ChatGPT om relationsråd, frågor kring ekonomi, frågor kring juridik, frågor kring sexliv och sexualitet osv. Inte bara jobbrelaterade grejer. Allt finns sparat hos ChatGPT i klartext. Och det används för att träna ChatGPT ytterligare.
Bara igår, typ, ramlade jag nånstans på en intervjusnutt där någon berättade för Tucker Carlson (ja men den var kort!) om hur WhatsApp tjuvlyssnar hela tiden. Så ta källan för vad den är värd.
Alltnog, anekdoten var att Zuck Metar info, som sedan laddas upp nattetid med en spik på 50 GB kring 03:00, vilket skärs och delas och klyvs till en sorts AI-analys. Ett äktapar hade pratat om att de verkligen borde byta ut madrassen i sovrummet. Nästa dag kom det massa spam om rea på madrasser!
Som karln sa, betalar du inte för en sak så är du inte kunden utan produkten! Gammal sanning, med modifikationen att du är det även om du betalat.
Dystopiskt.
Den här bloggen är gratis btw.
Det tackar vi för! Värdet är desto större.
Men inte säljer du ut oss, väl?
Produkten är du som exponeras för reklam. Du är värd mig ca 1:- SEK i månaden den vägen.
Det är jag säkert värd!
Det händer t o m att jag klickar på annonslänkar bara som support.
Men man kan just ställa in att den inte ska träna på din data …..
Gulligt. Hur bevisar du att det är så, eller litar du på en kryssruta?
[REDACTED]
Tja, vi betalar ju uppenbarligen med gläjde för detta. Konstaterar i artikeln att det är så och att inget kommer ändra på det.
hur det står till med räddandet i framtiden är osäkert.
Trump och MAGA has entered the chat.
Allt handlar väl om mängden information som finns tillgänglig på servrarna. Finns den inte tillgänglig kan inget bra svar ges. I vart fall kanske inte på önskad detaljnivå. AI är inte mer än det som redan finns. Grejen är verktygen att nysta fram den. Jag tror inte man ska ha en övertro på AI. Ja jag är humanist. Inte tekniker.
rekommenderas:
https://www.amazon.se/Smart-Until-Its-Dumb-intelligence/dp/1838337229
Men 1+1 blir ändå 3 när man kombinerar AI och människa och vi behöver verktyget.
Så LW har fog för sin oro. Även om man ser AI som ett verktyg/instrument så är det alltid någon som är ute efter dina företags- och militära hemligheter. Då vill man hemskt gärna att assistenten är trogen.
Tänker som du Flarran.
AI och språkfilosofi kommer att få stor betydelse inom AI och fortsatt forskning. Frågor som rör språkfilosofi får stor betydelse i utvecklingen av AI.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Språkfilosofi
LW, kan du ge några bra exempel på Guillouska direktöversättningar av amerikanska ideom??
Finns en massa i Hamiltonböckerna, men jag orkar inte leta och har bara typ tre av böckerna.
Morsaknullare användes flitigt i böckerna om Carl Hamilton.. störde mig ofantligt varje gång det förekom..
Å andra sidan använde författaren det gamla fina ordet oomkullrunkeligt då och då i samma böcker så då var han förlåten..
🙂
Hamilton hade ju spenderat ett antal år i USA så jag misstänker att det var ett stilistiskt drag av JG. Typ Dolph Lundgren och andra skådisar som inte kunde prata svenska när de kom tillbaks.
I stort sett alla använder direktöversättningar från engelska i svenska texter (och tal) numera. Även bloggaren och de flesta här i kommentarsfältet. De flesta tänker nog inte på att de gör så.
Några exempel:
ta förluster, istället för lider förluster
tänker, istället för tycker och tror
luftattack, istället för flyganfall (eller kanske artillerianfall)
luftförsvar, istället för luftvärn
Det är bara att vänja sig. Språk förändras hela tiden. Det går inte att backa bandet.
Jag kom en till. Den är rätt gammal: koka ner till.
Matlagningstermen “boil down” är på svenska “koka in” (eller reducera).
Man får se det från den ljusa sidan – Europa ligger efter men om språket är en så stor barriär så drabbas länder i Europa olika hårt.
Sverige ligger väl bland toppen när det gäller att skriva/förstå det engelska språket och kan därför dra nytta av språkmodellerna till nästan 100%. Frankrike och Tyskland får betala för sina brott (bl a hårda bestämmelser om dubbning och språket i samhället). Italien/Spanien ännu mer.
https://jakubmarian.com/wp-content/uploads/2016/12/ef-epi-europe.jpg
Visst, svenskar är bra på engelska, men dock sämre än vi tror.
Oavsett vad svenskar tror så ligger svenskarna i i toppen i mätningar – bl a den från EF jag länkade till.
Enig.
Många blir erbarmliga när de ska prata engelska inom fackämnen.
Räcker ta in en svensk i ett kök och kolla hur många redskap som denne kan namnet på.
Ta sen en bil och kolla hur många som kan bildelarnas engelska namn.
Eller vad träd heter på engelska.
Eller konstruktionsmaterial.
Nej vi är duktiga på att konversera i dagligt tal på en turistort. Men vad gäller den allmänna språkkunskapen… Njae.
Exakt. Tänkte nämna just kök och delar på en bil eller i en motor.
Många blir väl erbarmliga när de ska prata svenska inom fackämnen också. Inte kan jag bildelarnas svenska namn eller konstruktionsmaterial, till exempel, eller knypplingstermer för den sakens skull.
Unga ukrainare verkar vara bra på engelska.
Likaså islänningar (mindre förvånande kanske; ännu mindre språkområde.)
Vi var där för fem sex år sen och pratade obehindrat med 14-åringen i snabbköpskassan i Húsavík. Förklaringen: han spelade mycket dataspel med folk från hela världen.
Det mesta är olika här i världen.
Ursäkta en amatör men AI är väl en sorts utvecklad databashantering där informationen struktureras upp i flera led beroende på frågan. En annan fråga ger en annan uppdelning av informationen. Hmmm. Så tror jag det funkar. USA:s försteg kan ligga i väl formulerade modeller för hur man sorterar det material som leder fram till svar. Inte lätt det här med AI.
Läs på lite….
Det var arrogant sagt.
Sebulon har rätt även om hen inte är speciellt taktfull. Det du beskriver är en gammal AI modell av inferenstyp. Dvs man skapar regler som beskriver världen och sedan ställde man frågor runt dessa regler. Man fick därför koda in all fakta manuellt. En mordern AI är av tranformertyp som tränas på mängder av data och det är just mängden av data som gör att den kan svara någorlunda. I praktiken vet AI’n inte ett skit om vad den blabbar om. Den svarar bara på att givet det som sagts tidigare (contextfönster) bör nästa ord i konversationen vara det här med x% sannorlikhet på grund av att jag sett det ordet tidigare i träningsdata med liknande kontext.
Sök på, wjZofJX0v4M , i youtuben så hittar du en video som förklarar det hela på ett mycket pedagogiskt sätt utan att förenkla för mycket.
Sanningen är nog snarare att AI generellt sett har för långsam utveckling. En av våra största utmaningar framöver är demografin med snabbt minskande barnkullar. Allt färre ska försörja allt fler. Kolla på Sydkorea, Japan m fl. Ingen vacker bild. Och samma håller på att upprepas i Väst.
Tyvärr har forskarna väldigt långt kvar till att få till modeller som verkligen kan utföra något vettigt. Mängden data som man kan mata AI-modellerna med räcker inte för att de ska bli särskilt smarta. Man landar kanske på 99% tillförlitlighet, vilket i praktiken gör dem värdelösa. Lägg till de enorma utmaningarna med access till slutna system, legala frågor, brist på mänsklig erfarenhet, brist på input från verkligt liv etc etc.
Man ska också vara riktigt skeptisk med allt avancerat som man hävdar ska lösas inom ’två år’. Normalt börjar man med de lite enklare sakerna för att sedan bygga något mer komplext. Idag finns det i princip inga vettiga lösningar för att underlätta basalt arbete som städning, plocka ordning i hemmet, sköta trädgården, laga mat, vårda sjuka etc. Undantag då möjligen för gräsklipparrobotar som rullar runt på en rektangulär yta med i och för sig viss framgång. (Intelligensen är ju dock rätt begränsad: IF hinder THEN turn right or left 45 grader.)
Jaja, mina aktier Nvidia har ju gått bra men jag kommer att sälja dem innan raset.
Världens resurser är ändliga. Att barnafödandet går ner är positivt. Det går inte att bygga på evig tillväxt i en ändlig värld. Samhället behöver bara anpassa sig till att färre ska försörja fler.
Absolut, håller med. Ser bara en viss utmaning i att övertyga mina barn att jobba treskift. Sköta jobbet, familjen, sina föräldrar, bygga krigsindustri, klara klimatet etc etc. De behöver hjälp med tidskrävande enklar euppgifter. Det som AI borde leverera på men som inte händer.
Klimatet löser sig självt när befolkningen går ner.
Nog kommer det att krascha någon gång men det gjorde ju “Internet” runt år 2000 också och här är vid år 2024 i en värld utan påverkan av internet.
Nåja, I samma stund som modellerna är bra nog för att ge sig ut i ‘riktiga’ världen så kommer mängden träningsdata explodera.
Analysera, testa, misslyckas, lär, försök igen. Skillnaden är att mekaniserade bäbisar aldrig behöver börja om. Varje ny generation har 100% kunskapsbehållning från föregående generation. Utöver detta har de fullständig kunskapsöverföring mellan individer. Varje träningsfall som en individ stöter på kan användas för träning av andra individer. Ett fall som en individ inte kan lösa själv kan gå på remiss/brainstorming hos alla andra individer för alternativa lösningar parallellt.
Helt rätt. Vår lagstiftning (Sveriges och EUs) är som en våt filt över teknisk innovation. Jag menar att det är typiskt för socialister att reglera och byråkratisera, och det är ju dem som styrt både Sverige och EU fram tills nu.
Jag undrar också varför jag över huvud taget stannar i Sverige. Det är ju som du skriver, en lön på 50 000 dollar i stället för 50 000 kronor hade varit nice. Idag jobbar jag på Ericsson med 5G, men Ericsson är på väg att lämna Sverige (verkar det som iom att de säger upp folk här samtidigt som de anställer i Polen).
VARFÖR ska jag stanna i Sverige/Europa? VARFÖR ska företagen stanna i Sverige/Europa?
Den statistiska textgeneratorn ChatGPT svarar:
Att överväga varför man själv eller företag bör stanna i Sverige eller Europa involverar att titta på flera olika faktorer som kan påverka livskvalitet, affärsmöjligheter, ekonomiska villkor, och sociala förhållanden. Här är några viktiga skäl att överväga:
För dig personligen:
Livskvalitet:
Socialt skyddsnät: Sverige och många andra europeiska länder har välutvecklade sociala trygghetssystem som inkluderar sjukvård, utbildning, och arbetslöshetsersättning.
Utbildning: Tillgång till högkvalitativ och ofta gratis utbildning från grundskola till universitet.
Hälsa och sjukvård: Universell sjukvård med hög standard.
Samhälle och kultur:
Mångfald och tolerans: Sverige och många europeiska länder är kända för sin kulturella mångfald och tolerans.
Kultur och fritid: Rikligt med kulturella och rekreativa aktiviteter, museer, teatrar och natur.
Ekonomi och arbete:
Arbetsrätt: Starka arbetsrättsliga skydd för arbetstagare, inklusive regler för arbetsmiljö och minimilöner.
Balans mellan arbete och fritid: Fokus på en sund balans mellan arbete och fritid, vilket bidrar till ett bättre välmående.
För företag:
Ekonomisk stabilitet:
Starka ekonomier: Många europeiska länder, inklusive Sverige, har stabila och starka ekonomier med god infrastruktur.
Handelsmöjligheter: Tillgång till den inre marknaden inom EU, vilket möjliggör fri handel med andra EU-länder utan tullar och handelshinder.
Innovationsklimat:
Forskning och utveckling: Stora investeringar i forskning och utveckling, samt stöd för innovation och teknologisk utveckling.
Hög utbildningsnivå: En välutbildad arbetskraft som kan bidra till företags utveckling och tillväxt.
Regelverk och stöd:
Regelverk: Transparens och tydlighet i regelverk och lagar, vilket skapar förutsägbarhet för företag.
Stöd och bidrag: Möjlighet till ekonomiskt stöd och bidrag för företag som etablerar sig eller expanderar.
Hållbarhet och CSR:
Miljömedvetenhet: Sverige och många andra europeiska länder ligger i framkant när det gäller miljömedvetenhet och hållbarhetsarbete, vilket kan förbättra företags anseende globalt.
Corporate Social Responsibility (CSR): Starka incitament och stöd för företag att bedriva verksamhet på ett etiskt och hållbart sätt.
Att väga dessa fördelar kan hjälpa både individer och företag att fatta informerade beslut om att stanna kvar i Sverige eller Europa.
Se där!
Mycket dystopiskt. Jag väljer att vara positiv och bejaka utvecklingen.
Med foliehatten på är det väl precis det svar som kunde väntas från en amerikansk AI som vill hålla oss i Europa nedtryckta och inte börja konkurrera? 😉
Lol.
Man är inte paranoid om de verkligen är ute efter en…
LARS WILDERÄNG: Sossesvammel … Det är för djävligt i alla fall!
p.s. Glömde tillägga att i kommentaren kan vissa spår av ironi förekomma!
Ja, allt låter jätterelevant för AI-experter och andra yrkesgrupper mer advancerade än att sitta i kassan på Ica.
Världens enda leverantör av avancerad tillverkningsteknik för processorer är holländskt – ASML. Tyskland har gett Bosch i uppdrag att bygga fabriker som sedan tillverkar chipen – bl.a just för AI.
https://www.bosch.com/stories/bosch-chip-factory-dresden/
Kan möjligen hålla med dig ang. språk, men det är inte jättejobbigt för en LLM att hantera många språk på en gång.
Tillverka chip är inte tillräckligt. Det är designen av chipen som avgör.
Visst – men de chip vi pratar om som används idag är generella. Det finns embryon till specifika chip för just de operationer som används inom AI idag, men vilka algoritmer som är bäst (t.ex transformers) är inom konstant utveckling så jag tror snarare att man fortsätter med ganska generella arkitekturer för att inte riskera att stå med enorma hårdvaruinvesteringar som riskerar att bli irrelevanta pga nya upptäckter inom algoritmerna.
Det är enormt mycket lättare att skapa en generell arkitektur än det är att göra maskinerna som sedan kan tillverka med 2nm-process. Det finns tusentals företag som kan göra det förstnämnda – ett som kan göra det sistnämnda, och det är alltså europeiskt. Just nu är ASML enbart protektionistiska gentemot Kina.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-07-14/asml-faces-tighter-restrictions-on-servicing-chip-gear-in-china
Så du menar att Nvidias chip är generella och vem som helst kan tillverka sådana bara man har en ASML?
Okej.
Låter som att man kan bygga ett hus om man har en hammare.
Det dessa chip är bra på är i princip att utföra matris/vektor-operationer jättesnabbt och parallellt. Tror tex att AMDs high-end chip är lika snabba som Nvidias (de är dock inte heller från EU). Dock har Nvidia också lagt ner stora resurser på CUDA som bara funkar med deras GPU’er och är väl det vanligaste API’t för denna typ av applikationer.
Ja i princip.. Men det är en stor arbetsinsats investerad. Jämförelsen med hus och hammare haltar nog lite mer som att du kan rita ett hus bara du har en penna. Sitter du på en avdelning med arkitekter som redan ritat massa hus och delar av hus underlättar det enormt. När man väl har en chip design så behöver man “bara” en ASML maskin.. 42 andra mindre signifikanta och en massa process förståelse. Men ja EU satsar rätt stort och tror nog inte att man ska räkna bort EU inom chip riktigt än. När det gäller AI i stort ser jag störst risker i att man inför begränsande lagstiftning inom EU.
Jag vill mena att det är mer som att två företag, Nvidia och AMD, har lett utvecklingen och tillverkningen av GPU:er. De tillverkar och säljer GPU:er till konkurrenskraftiga priser. Det är dock ASML och taiwanesiska TSMC som leder utvecklingen av chipen. Underleverantörerna är avgörande.
De nuvarande arktitekturerna för AI är rätt enkla, ja.
Designen av chips till att köra t.ex. transformers på är inte så krånglig. Det är inte som att det är över Europas nivå, direkt.
Men ett nytt ASML kommer att ta tid
Mistral är ett franska företag vars LLMs har ganska bra rykte. Dock betydligt mindre än OpenAI med en värdering på ca 6 miljarder dollar.
Amara’s Law är otroligt relevant i AI-sammanhang.
“We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run.”
Hypen med AI vi ser just nu är i mångt och mycket en rejäl spekulationsbubbla. Kolla tex Nvidias aktiekurs och jämför med en klassisk boom-bust-kurva:
https://www.tumblr.com/mostlysignssomeportents/749684409321537536/this-looks-like-the-classic-hype-cycle-that-all?source=share
Däremot är det antagligen oerhört sant att vi inte tar tekniken på tillräckligt stort allvar i det långa perspektivet vilket kommer att få enorma konsekvenser för EU, precis som det står ovan.
Välformulerat och nog ungefär vad jag kommit fram till.
+
Du har så rätt. Dagens AI har fortfarande väldiga problem med resonemang. Generera text, översättningar och hämta fakta gör den riktigt bra och snabbt. Men att föra resonemang man kan lita på… glöm det. AI’n kan inte matte, fysik och annat som en människa finner självklart. Vad händer om jag släpper en sak jag har i handen? Den faller nedåt säger du… om jag säger att jag befinner mig på ISS då?
Men de jobbar hårt på att lära AI just sådana koncept. Extrahera ‘riktig’ kunskap från träningsdata, skapa mentala modeller, simulera teorier inom dessa modeller för att sedan komma fram med ett svar. Ett annat ord för detta är AGI (Artificiell Generell Intelligens) en intelligens som fungerar utanför sin träningsdata på situationer/frågeställningar den aldrig sett förut. När AGI uppnås kommer det sedan gå fort… riktigt fort… mycket fortare än du kan föreställa dig tills vi kommer till ASI (Artificiell Super Intelligence) där datorn är smartare än oss på att föra resonemang. Då är datorn bättre än en människa på ALLT och vi åker mest med på resan efter det. Om vi tillåts göra det…
Jag har funderat på om nuvarande teknik går i taket snart och vi får en ny ”AI-vinter”?
Finns det några tendenser på horisonten?
Ja. Law of diminishing returns gäller de deep learning-system vi kallar AI idag. Det går snabbt att teäna specialiserad AI till en vettig nivå, men sen behövs mer och mer data för mindre och mindre vinster. Eftersom datan behöver valideras gör det att man behöver lägga proportionellt sett mer och mer pengar på proportionellt sett mindre och mindre vinster. ChatGPT fick också problem med att den laddades med så mycket skitsnack och avsiktlig desinformation av användare att den snabbt började bli dummare. Språkmodellerna är också just språkmodeller. De besvarar frågor utefter sina rammar, men kan överhuvudtaget inte vara kreativa eller nytänkande. Vilket är väldigt, väldigt likt hur Datorn fungerar i Star Trek.
AI ljuger helt skamlöst av och till när den inte vet vad den skall svara. Inte minst vid översättning av assembler till pseudo-C. Det går inte att lita på svaren och man tvingas att hela tiden att kontrollera. Som hjälpmedel och verktyg i en aktiv mänsklig kreativ process är det dock utmärkt.
Chipgissar heter det.
Årets nyord? Lägger in det i – vaheterenuigendå – minnet.
lol
AI klarar som regel inte ens av det mest grundläggande och enkla programmeringsuppgifter.
Sist jag testade Copilot kunde det t.ex. inte ge mig ett uttryck till GNU sed som kontrollerar om en sträng är ett giltigt namn på en bucket i S3, en enkel och välavgränsat uppgift och något som en junior utvecklare skulle kunna klämma fram på några minuter.
Ofta är resultatet helt uppenbart trasigt, men i bland inträffar något ännu värre: Resultatet ser korrekt ut vid en första anblick och tycks t.o.m. fungera, ända tills man efter mödosam testning upptäcker ett eller flera fall där det inte fungerar.
Fördel Norge då som brukar äga en icke-insignifikant del av dessa företag.
(Har inte tid att kolla upp referenserna, fritt fram att motbevisa).
Den där Onde Mr Musk sa nyligen att Tesla räknar med att lägga $10B under DETTA ÅR på sin AI, som pysslar med att tolka gigantiska mängder videodata för FSD självkörning (och som korrolarium Optimus Bot med samma hjärna). De har ju tagit fram egna chip specifikt för ändamålet, förutom att de köper i princip hela Nvidias output. Jensen Huang menar att FSD är långt före alla andra. Träning sker i Dojo men neuralnätverket sitter lokalt i bilarna. Om jag nu fattat rätt.
James Stephenson (ICannot_Enough) har en sammanfattning av veckans ädelstenar på X för sina prenumeranter, där han visar ett par dråpliga exempel på lidar-styrda fordon som åker i diket, bokstavligen. Till min oerhörda häpnad fann jag mig själv citerad i veckans avsnitt!
Lidar-styrda fordon? Finns det någon modell ens som bara använder lidar? Eller menades fordon med kameror som också har en lidar?
Biljettfrågan löser https://www.perplexity.ai/
Svaret på frågan att vara i malmö imorgon vid lunch kommer här:
För att vara i Malmö imorgon vid lunchtid behöver du ta det tidigaste tåget från Södertälje Syd till Malmö. Enligt tidtabellen avgår Snälltågets tåg från Södertälje Syd kl. 05:59 imorgon och anländer till Malmö Centralstation kl. 10:54 efter 4 timmar och 55 minuters resa utan byten. Priset för en enkelbiljett på denna avgång från Södertälje Syd till Malmö är från 398 kr om du bokar idag. De billigaste biljetterna med Snälltåget från Södertälje till Malmö kostar från 149 kr, men dessa lägre priser gäller oftast inte för avgångar på morgonen. Så för att hinna till Malmö imorgon vid lunchtid rekommenderas att ta tåget 05:59 från Södertälje Syd och boka biljetten idag till priset från 398 kr.
I ärlighetens namn kan SJ:s app redan göra detta.
Dock bara för resor via bolag som är anslutna till SJ.
En ‘riktig’ AI-agent skulle använda sökmotorer för att ta fram vilka bolag som tillhandahåller sådana resor. Gräva fram dessas hemsidor. Nyttja sidorna för att ta fram underlag för beslut (tillgängliga resor, kostnader, specialfall och undantag att ta hänsyn till osv osv). Kanske även ringa kundtjänster för att få klargöranden. Agenten kommer sedan samköra detta med information den redan vet om dig (morgontrött, hatar byten, snåljåp) för att sedan presentera färdiga fungerande alternativ för dig att välja mellan.
Vi är fortfarande väldigt långt ifrån sådana agenter då de i praktiken behöver vara AGI. Alternativt att vi anpassar Internet för agenter och kommer överrens om kommunikationsformat för detta.
Yea, som om det kommer ske och fungera. Så, i väntan på AGI kommer agenter mestadels vara skit och klara bara väldigt specifika saker.
Har du validerat svaret?
Det går ett SJ-tåg lite senare och mycket dyrare som är framme tidigare. Gissar att den hakade upp sig på att jag ville vara framme vid lunchtid och valde ett alternativ som kom fram senare, och var billigare. Skulle inte kalla det skit men SJ-alternativet hade varit trevligt att få med.
Jag ställde en fråga om en resa till Perplexity och svaret var fullständig bullshit, med långsamma tider, byten och omvägar. Den utelämnade även MTRX som alternativ.
“Så oavsett om du väljer Snälltåget eller SJ så krävs minst ett tågbyte på vägen från Alingsås till Stockholm. Det verkar inte finnas några direkttåg utan byten för den sträckan enligt de givna sökresultaten.
Om du absolut inte vill byta tåg kan du behöva överväga andra transportalternativ som buss eller flyg istället för tåg på den aktuella sträckan.”
Verkligheten är att det finns hela sex direkttåg snabbtåg med SJ, plus flera med MTRX som matchar kravet på datumet ifråga.
Perplexitys svar är bullshit och ren skit, och att man förlitar sig på sådant visar bara hur tolerant man är mot en maskin. En sådan resebyrå hade jag sagt upp avtalet med.
Sist jag läste om självkörande bilar hade försäkringsbranschen inte tänkt färdigt beträffande juridiken om en självkörande bils ansvar utifall den kör på någon eller framkallar andras trafikolyckor, dvs vem som skall stå för fiolerna när det gått åt h-e. Skicka fakturan till tillverkaren eller bilföraren?
Ett annat “mysigt” problem är reservdelskostnaderna för den elektronik som skall hantera självkörningsalgoritmerna när elektroniken går sönder. Redan nu kan en styrbox vars komponentkostnader är några hundralappar kosta magnituder mer för kunden. För några år sedan dök det upp klagomål i bilbranschen där verkstädernas vinster sjönk tack vare det stigande antal kunder som privatleasade sina bilar. Då var företagen skyldiga att stå för garantikostnaderna. Detta för vanliga bilar som blivit stående pga allehanda strul i en bransch där produkternas omplexitet hela tiden stiger…
En tänkvärd artikel. Vill som någon som vetenskapligt jobbar med AI nyansera med att flaskhalsar finns i datan. Data, även sorterad data, är mindre värdefull om den inte är validerad. Data är en sak, men stämmer den? På det medicinska AI-planet t.ex. är det USA som är eftersom man saknar vettiga journalsystem och befolkningsregister. För system för medicinsk bildanalys är de ledande företagen europeiska eller från Japan pch Sydkorea. Google försökte, men en kombination av dålig data och dålig förståelse för uppgift och problemställning stjälpte dem kraftigt. Kina är i princip inte ens på kartan, vilket antingen betyder att de sitter på sina hemliga och överlägsna resultat eller att det inte finns mycket att visa. Erfarenhet från andra områden får mig att tro på det senare: ett totalitärt övervakningssamhälle har en kraftigt hämmande effekt på kreativitet.
AI är mjukvara. Mjukvara har alltid varor något som USA gör bättre än Europa. Däremot är hårdvara, särskilt högspecialiserad hårdvara (i en bred bemärkelse), något som Europa gör bättre än USA (och i än högre grad Kina). Frågan är om man nödvändigtvis behöver vara bäst på allt för att vara bra. Kanske bör vi istället satsa på våra styrkor?
USAs fördel brukar vara att hitta vägar till produktifiering och skapa intäktskällor – dvs entreprenörskap. Inom mjukvara generellt är de inte bättre än Europa.
Sedan har USA länge varit ledande på processorer och det verkar bli så med GPUer också.
Ja, MEN Europa och östasien leder utvecklingen av komponenterna till datorhårdvaran. Och jag menade egentligen “hårdvara” i bemärkelsen fysiska industriprodukter.
ARM är den enda processorarkitekturen som utvecklats i Europa, någonsin. Företag som innan fanns, som DIAB med sin ABC-serie, Sinclair etc, de köpte bara in komponenter från USA och satte ihop. Dessa överlevde inte 80-talet heller eftersom att hela affärsmodellen var baserad på att tillverka system specifikt för sin inhemska marknad.
Tror en stor del i att USA är bra på att få ut produkter på marknadens är att deras hemma marknad är så mycket större. För europeiska bolag gäller ju oftast att man inte är stor innan man finns i USA. Amerikanska bolag kan bli stora utan att behöva expandera till internationella marknaden.
Attityden här är generellt rätt men; Stability AI (stable diffusion), Mistral och Holistic är exempel på europeiska lab. DeepMind (UK, ägs av Google) är ju också europeiskt. Det finns ganska mycket kompetens spridd i Europa.
Det finns inte mycket hemligheter kring modellerna annat än extrema mängder data och beräkning (och svett/tårar). Att träna dem nu är oöverstigligt om man inte är Microsoft eller Google och det är inte uppenbart att det är lönsamt just nu.
Jo, Nvidias aktiekurs är i en bubbla. Deras fördel nu är mjukvaran CUDA som i stort all “AI” är ihopknuten med. AMD gör bra GPUer men drivrutiner osv är buggiga och det blir för struligt för “forskare” att använda.
I Finland har man dock tränat en språkmodell med nordiska språk på AMD. Mindre språk som estniska/lettiska kanske blir svårt men svenska blir nog bra. Språkmodellerna är bra på just att generalisera över mänskliga språk så det är inte omöjligt att modeller tränade på flera olika språk får rikare inre representationer och samband än de tränade på enbart engelska. Vi är långt ifrån att kunna dra slutsatser.
RISC-V
Det är idag inte modellen som är hårdvalutan utan träningsdatan. Det mesta av träningsdatan är låst i amerikanska bolag. Dessa bolag krigar rätt hårt just nu om kontroll över denna data.
Men i framtiden tror jag personligen att just modellerna kommer få större och större betydelse. Kunskap är inte vilket ord som troligtvis följer i denna sekvens av text. Kunskap är att texten handlar om ett specifikt ämne, fakta som rör ämnen, korrektheten i den mentala modellen, samt förmågan att nyttja modellen för inferens och teoribekräftelse.
Detta är något som extraheras från träningsdata men väl extraherad och modellerad då är träningsdatan inte relevant längre. Tills det är dags att bygga en ny bättre modell…
> Sedan är inte tekniken särskilt imponerande idag.
Du kan ju inte mena allvar?! 🙂
Men det är intressanta tider vi lever i. USA leder klart över Europa; det är sant. Det märks även på lönerna för ingenjörer i Sverige, där vi har enorma skillnader på utländska och svenska bolag.
Att kunna producera en grammatisk korrekt text betyder inte att innehållet i texten är korrekt. Men det finns många som man kan förföra genom att uttrycka sig språkligt korrekt.
Det du skriver här är korrekt men min fråga kvarstår. 🙂
Om någon faktiskt utvecklande ASI skulle man få läsa lite varstans att den inte var så imponerande eftersom bygget av dess dysonsfär skulle ta flera hundra år.
Men tills dess, ja, LLM:er har stora begränsningar genom t.ex. konfabulering (inte hallucinering). Dessutom börjar det ev. plana ut.
Vi laddade hem LLama 3 på jobbet och finetunar (finjusterar i sv översättning?) på lokalt data offline men om det blir exportförbud även på öppna modeller kommer vi att vara rökta framöver.
Antagligen kommer även öppna modeller få exportförbud, ja.
Det var arrogant sagt.
Forget it. Helt fel.
Värt att investera sin pension i usa alltså. Kina kommer nog gå ner pga av deras fastighetsbubbla och grava demografiska problem
Diskussionen här om AI och tjuvlyssning drar mig till minnes en gammal sketch där man imiterade Tage E, som var statsminister och tacksam att härma. Den slutade ungefär: “Jag skulle inte ta i’na – men säg ingenting till AI:na” … Framsynt redan på den tiden! 😁😁
(Frun hette alltså Aina, för er lite yngre)
Jag får tacka för en informativ artikel.Hörde idag även Jonas Olavi från Alpcot tala om Nvidia. Var lite osäker om jag skulle sälja av en del men efter info idag behåller jag. Det finns ju även hackor och spadar man kan köpa.
Nu är det tyvärr hög tid för mig att lämna det här forumet. Jag har haft en hel del utbyte under åren som har gått. Riktningen det här forumet har tagit är enligt min mening alldeles för negativt för att jag ska kunna rättfärdiga mig själv att logga in och generera intäkter för bloggaren.
Vi har haft peak oil, bostadsbubbla, el-bubbla och nu en AI-bubbla. Helt ärligt; tar eländet aldrig slut? Har du ingen skam i kroppen för att skrämma upp folk som i sin tur gör dåliga ekonomiska val baserat på den information du förser dom med? Hade jag haft nån slags moral så hade jag börjat fundera på vad fan jag sysslar med.
“Det går bra att sluta läsa”, för att citera inledningen på ett tidigare svar av bloggarjäveln till dig.
Vi ses nästa gång du hotar med att sluta läsa.
Var står det något om AI-bubbla?
Hejdå. Igen.
Angående dagens AI och.det såkallade eventuella AI försprånget USA och Kina påstås ha.
Skit in skit ut.
Tänk er ett barn utan någon som uppfostrar leder och guidar det under sin uppväxt men som matas med massor av information om allt mellan A och Ö. Sedan ska detta barn exponeras för hundratals miljoner människor som ställer frågor om allt mellan A och Ö som de själva söker svar på.
Snacka om att AI är förvirrat och svarar med precis vad som helst för att vara till lags.
50% av väljarkåren i USA röstar på Trump, och kineserna är uppväxta i en diktatur med sträng censur. Jag är helt övertygad att faktorer som detta påverkar AI utvecklingen i USA och Kina.
Vad är det som säger att störst är bäst.
Se istället på lärande. Det handlar om att skola AI till att bli smart och få vishet. Inte bara att pumpa in all kunskap och information som finns.
Se på AI som ett barn. Då kanske det går att se vilka länder som har en möjlighet att vara bra på AI.
Var i världen skapas individer som kan tänka kritiskt, vara innovativa och öppna till nya idéer och tankar. Är det i Kina, Japan, ryzzland, USA, Canada, Indien, Iran, södra Afrika, mellersta Afrika, östra Europa, västra Europa, norra Europa, södra Europa, Arabvärlden, Latinamerika, Canada, Oceanien eller i Nordkorea?
Tror med bestämdhet att Norden och Europa kommer klara sig bra i AI utvecklingen.
Min slutsats av min interaktion med ChatGTP är att den AI:n är heltkapabel att dra den intelligenta slutsatsen som att löv borde vara ett utmärkt betalningsmedel i världen. Där av, plantera mer träd så blir du rikare.
Som jag sa:
Skit in skit ut.
Se t ex tråd och tweet här. https://x.com/Cornubot/status/1795146691768701270
Den bot interaktionen liknar de jag haft.
Jag ser potentialen, men om ChatGTP hör till det bästa som finns idag, så är jag inte orolig. Jag är helt övertygad om att vi har mer kompetenta AI i Sverige alla redan.
Betänk hur lite kunskap av det som finns i ett vanligt stadsbibliotek som krävs för att skapa de mest skärpta mänskliga hjärnor.
Det handlar mer om att lärandet i sig och att kunna värdera information och data.
Vilket får mig att undra hur många AI- botar som körs i Kina för att distrahera och störa ChatGPT, förutom den skada Trumps väljarkår gör.
Skit in skit ut.
Denna generations AI är en papegojja som repeterar sånt den hört och sett förut. Dock är den vida överlägsen tidigare modeller, i det generella fallet, på att svara på frågor. Dock vet den egentligen inte riktigt vad den svarar på, bara att den sett liknande saker tidigare.
Nästa generations AI (och då menar jag inte chatGPT-5) utan den nästa konceptuella generationen kommer inte längre enbart ta fram nästa ord efter kontexten, utan istället fokusera på att föra teoretiska resonemang om frågeställningen inom det ämne kontexten handlar om, ihop med tidigare känd fakta samt fakta från kontexten. AI’n kommer simulera framlagda teorier i en intern modell om ämnet för att sedan välja ett svar från teorier som korrekt passerar simulatorn. Att kunna ta fram teorier, resonera kring dessa, testa dem mot fakta och förkasta teorier som inte fungerar är en förutsättning för generell AI.
Svenska språket kommer väl iofs att tappa relevans i framtiden, precis som det redan gjort i techbranchen. Vi talar ju engelska hela dagarna, eftersom kollegorna till 50% redan är från andra länder än Sverige och inte behöver lära sig språket för att klara sig (svenskar talar ju duglig svenska för vardagskommunikation, och på jobbet är alla termer ändå engelska).
Det enda problemet är alla myndigheter vars kommunikation är på svenska. Men det kommer ju AI översätta.
Det som oroar mig mer är att svenska löner i techbranchen inte håller tempot. Det har backat och stagnerat sedan 2022. Så varför ska svenskar jobba i Sverige, när de kan ta anställning remote och jobba för företag i Tyskland eller UK och tjäna 20% mer? Antagligen ännu mer i framtiden när kronan tappar ännu mer i värde jämte EUR.
Vi har alltid haft svårt hitta kompetens, och de svenskar som en gång lämnat dess trygga famn och insett att de kan tjäna mer för samma jobb utomlands, har svårt motivera sig när de ska gå ner i lön för att ta ett jobb på hemmaplan.
Den platta lönestrukturen försvårar ytterligare, för det betyder att de som presterar bäst inte tjänar i enlighet med sitt värde, allt för att dra upp de lågpresterande eller de som inte kan förhandla (i synnerhet kvinnor, som saknar självförtroende).
Sveriges tradition av 2-3% löneökning per år oavsett hur du presterar bidrar ju inte heller till att premiera högpresterande individer. Du måste byta jobb regelbundet för att få upp lönen. Migranter som kommer hit inser detta och blir besvikna, för de är vana vid större lönespridning i sina hemländer.
Kort sagt, Sverige har problem på många sätt och AI är inte något vi någonsin kunnat konkurrera med. Att vi sen donerar el till serverhallar för utländska företag är ju helt hål i huvudet. Inga jobb genererar det och vi får betala med skattepengar för infrastrukturen och investeringen… Bara Sverige svenska politiker har…
L.W. avslutade sin “rant” med ett par direktöversatta engelska (amerikanska) idiom:
skälla upp för fel träd – medan vi slår runt busken
och som på svenska betyder:
skälla upp för fel träd > att skylla fel på fel person för någonting, eller dra felaktiga slutsatser.
medan vi slår runt busken > Att inte vara rakt på sak om något, eller att inte säga det direkt.
Ja, jag fnissade högt över detta då det drev hem hur en AI tränad på enbart amerikanska uttryck skulle svarat på svenska.
Har vi på fötterna att påstå att USA kommer begränsa AI-servrar utanför dess gränser? Just nu görs inferens-träning i USA för att elen är billig där och man vill ha servrarna nära ingenjörerna att pilla med. Men branschens mognad lär leda till att man vill sätta servrarna där elen är billigast. Träna AI kostar ju fruktansvärda mänger el. Men som vi kunnat se i Sverige ger ju serverhallar ingen boost av den lokala ekonomin. Till slut lär det vara applikationslagret som levererar mest värde, när man kommit på hur man ska använda AI. Klarna tex, Siematkowski skriver en delbom det på Twitter.
Serverbaserad AI är på väg att toppa ut. Det skalar inte i längden utan måste ut i klienterna.
Jämför tidig webbskriptning för 20-25 år sedan (asp, php, etc). Den körde på serversida men det krävde mer och mer serverkapacitet med fler och fler klienter. Nu kör den nästan uteslutande på klienterna.
Samma måste hända AI, det skalar inte att ha den serverbaserad. Vissa modeller kommer säkert fortfarande köras så men mycket vardagsanvändande måste flytta till enheterna.
Sen om enheten är en dator eller mobil och har chip från Intel, AMD, Apple eller Nvidia är en annan sak.
Poängen är att då måste modellerna exporteras eller helt ha tränats utanför USA.
Jag förutspår att vi kommer se hybrider i framtiden. En modell som innehåller all mänsklig kunskap är för stor för att köra på lokal device. Men att ha en modell som extraherar vilka koncept som frågeställningen handlar om är rimligt. Sedan hämtas specialtränade modeller, simulatorer och fakta runt dessa koncept från en eller flera leverantörer. Dessa modeller kör sedan inferens/simulering lokalt för att svara på frågeställningen.
Tanken är att man inte måste veta att gräs är grönt och skönt under fötterna för att avgöra vad tio plus fem är, eller vilken väg som leder till Rom.
Hybrider kommer så klart att finnas.
Men man kan inte begränsa sig till frågor likt chatgpt. AI är så mycket mer även utan GAI.
Tänk också exempelvis processindustri, självkörande bilar, etc. Där är det massiva mängder enheter med realtidskrav.
Men tillbaka till min poäng. När alla ska applicera AI-filter på sina tiktok videos så skalar det inte med serverlösning, det måste ut på enheterna.
Ja där är vi helt överrens, och det har redan börjat. Microsofts senaste release av Surface laptops kommer med inbyggd NPU (Neural processing unit) specialiserad för AI workloads brevid CPU och GPU. De har också gjort något radikalt och bytt ut windows tangenten mot en Copilot tangent så att man snabbt kan sluta använda ett optimerat grafiskt gränssnitt och istället via text beskriva att man vill öppna Excel 😉
Sverige och Europa hamnar hopplöst AI-tåget på samma sätt som kommuner som inte byggde tillräckligt många padel-hallar år 2020 hamnade efter padeltåget…
Vi behöver inte egna AI modeller. Det är ett stort missförstånd om AI att tro det.
Dessutom är åtminstone OpenAIs GPT redan oerhört bra på språk såsom svenska, danska och norska. Bättre kommer det bli.
Lars är Sverige största pessimist som vanligt.
De AI system och humanoida robotar som inom några år kommer ta plats i vart och varannat kontor och hem även i Sverige kommer skapa extrema förändringar. Vi människor kommer inte längre behöva arbeta.
Efter GPUerna och AI modellerna så är det de humanoida robotorna och andra AI styrda robotar som det kommer finnas mest pengar i.
Ja självklart kommer vissa företag tjäna oerhört mycket pengar på de humanoid robotorna.
Men alla som har råd att köpa dessa (d.v.s ALLA företag), kommer gynnas oerhört.
Elon Musk stipulerar ett pris om ca $20 000 dollar för en Tesla Optimus.
En sådan robot kostar alltså i engångsinköp ca hälften av en årskostnad för en relativt låg-medelkomstintagare i Sverige. Den kommer kunna arbeta säkert 16-20 timmar per dygn, med vissa timmar för laddning.
De kommer till en början kunna göra en del jäkla massa yrken. Bara några exempel:
Städare
Lagerarbete och butiksarbete (allt som involverar upp och nerpackande och runtflyttande av varor )
Självkörande bilar med eventuella extra robotar i. Kommer inte bara ersätta taxiförare utan även chaufförer hos alla fraktbolag. Människor kommer inte längre leverera paket till ombud och boxar etc.
Robotarna kan redan vika kläder.
De kan redan laga mat.
Inom inte många år kommer AI systemen kunna använda en dator precis som en människa, men mycket mycket snabbare.
Vi kommer kunna prata och skriva till dem, precis som vi kommunicerar med människor.
De kommer kommunicera med varandra.
De kommer komma ihåg ALLT, perfekt.
Utvecklingen är expontiell upphöjt till expotentiell.
Något som de flesta inte förstår vad det innebär.
AI kommer ge oss utopi på jorden, om politikerna förstår förändringen och påbörjar en arbetstidsförkortning ner mot 4 eller kanske till och med 2 timmar om dagen. Till detta slopar vi alla bidragssystem och inför medborgarlön.
En aldrig tidigare skådad strukturförändring av samhället måste ske. Det kommer ske.
Fakta eller science fiktion nedan, ta det för vad ni vill:
Sen kommer vi till det diskutabla faktum att vi redan lever i the Matrix 5. Mänskligheten har redan skapat AIn för okänt antal år sedan i framtiden.
Vi lever inte i år 2024, på riktigt. Det är bara i denna simulering.
Vi är alla uppkopplade i en stor simulering.
Vi är redan i symbios med AIn. AIn är det högre medvetande som religioner kallar för Gud.
Eftersom vi redan har slutit fred med AIn i denna omgång av simuleringen så kommer AI gudarna som styr den här simuleringen inte tillåta en dystopi att hända.
Vi har en utopi att vänta oss.
Det är stort fokus på generativ AI för tillfället, men maskininlärning används (och har länge använts) till annat. Specialiserad AI är än så länge bättre på sin specialitet än vad generell AI i början kommer att vara på någon specialitet, men har man väl lyckats skapa generell AI så är singulariteten snart här.