Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Blandade börser inleder börsveckan i de asiatiska tidszonerna. Elpriserna uppvisar en så kallad full Sauron idag med skyhöga priser under morgon och kväll och normala vinterpriser dagtid.
Stockholmsbörsen var oförändrad förra veckan med -0.07% för OMXSPI, men OMXS30 gick -0.65%. Den svenska kronan har stärkts något och ligger på 11:28 SEK för EUR och 10:45 SEK för USD. Guldpriset är nu ner till 679:- SEK.
I USA steg börserna med +1.37% för S&P-500 och +1.81% för Nasdaq 100. Bäst inom FAANGST gick Sptooify med +8.23% förra veckan, och sämst Facebook med -1.45%. Amerikanska långa räntor har stigit från 4.03% till 4.17% för 10-åringen och från 4.36% till 4.48% för 2-åringen.
Mina Lysaportföljer privat via investeringssparkonto (reklamlänk) eller för bolaget via kapitalförsäkring (reklamlänk) gick +0.16% på veckan, inklusive valutaeffekterna.
I de asiatiska tidszonerna är det blandade börser som gäller nu på morgonen.
ASX 200 -0.39%, Hang Seng -0.83%, KOSPI +0.41%, Nikkei 225 +0.09% och Straits Times -0.15%.
Elpriserna gör en full Sauron idag med skyhöga priser under morgon och kväll när alla ska laga frukost, duscha och käka middag, men i övrigt normala vinterpriser resten av dagen. Detta gäller förstås inte norra Sverige, som har stabila elpriser hela dagen i SE1 och SE2 med snitt på 68 öre per kWh, mot 81 öre i SE3 och 82 öre i SE4.
Dagtida priser blir 70 öre i snitt i SE1 och SE2, samt 90 öre i SE3 och 91 öre i SE4. Toppriserna är 114 öre per kWh i SE3 och SE4 och 73 öre i norr. Tillägg: I morgonstressen att publicera innan 09 blev det en nolla feloch jag skrev Nordpools priser rakt av, dvs kronor per MWh istället för öre per kWh.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
61 kommentarer
Vart finns dessa elpriser? Ser mycket lägre på elbruk.se
nordpool som sköter markanden publiserar priser specifikt på https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices
https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices?deliveryDate=2024-02-11&deliveryAreas=SE4¤cy=SEK&aggregation=Hourly
Jag har appen ” spot elpriser ” och den verkar synka med bloggarns priser
och skillnaden är nog att elbruk publiserar dygnsmedel, LW skriver dagsmedel möjligen lite oklar defintion vad som är dagtid
Det som Nordpool kallar “peak”, det är typ 09 – 16.
Jag ser peak på 142,4
Ink moms då?
Ser inte heller så höga priser. Max på 1,14 plus moms i SE3. https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices?deliveryDate=2024-02-12&deliveryAreas=AT,SE3,SE4¤cy=SEK&aggregation=Hourly
“Dagtida priser blir … 900 öre i SE3 och 914 öre i SE4.” Här måste det väl ändå ha blivit fel?
Ja.
900 öre?
Vilka pålägg ger detta pris till kund?
Ställer mig också tveksam till priserna på elen idag.
https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices?deliveryDate=2024-02-12&deliveryAreas=AT,SE4¤cy=EUR&aggregation=Hourly
Snitt idag SE1 – 59,86 Euro/MWh
Snitt idag SE4 – 73,11 Euro/MWh
Obetydligt högre än i helgen.
Tror bloggaren gjort tankevurpan att 900sek per MWh skulle bli 900 öre per kWh. Men nej, det går inte 1k ören på en SEK utan bara 100st.
Korrekt. Jag delar alltid med tio och avrundar till hela ören, men jag glömde det idag.
Bloggarjäveln fick några gubbar att sätta kaffet i vrångstrupen verkar det som :b
Dock så går Stockholms börsen bra idag. Kul. Jag tror på ett bra börsår om vi kan undvika att Trump blir president och världskrig. Jag tror även på fallande guldpriser så funderar på att köpa lite bear certifikat för guld (har redan sålt mitt investeringsguld). Har vi tur så kommer vi lämna det värsta bakom oss under 2024 (hoppet är det sista som dör).
…här är en gumma som också satte kaffet i vrångstrupen 😁 och jag delar din uppfattning om börsen, dock tror jag helåret blir volatilt med kraftiga svängningar beroende på nerver, nerver och nerver. Bara tanken på Trump vid rodret gör många kallsvettiga och vi lär få se en och annan politiskt relaterad dipp i år, parad med osannolik optimism vid signaler om räntesänkning. Men som du skriver, hoppet är det sista som dör och jag hoppas fortfarande på att kunna ta pension före 70.
Jag har 30 år kvar till pension (om jag kan gå vid 70år). Har alltid haft tjänstepension. Har lön så jag betalar statligskatt men min beräknade pension blir 19 tusen om jag skulle vilja gå vid 65. Går jag vid 70 så får jag 16 tusen mer.
Tänker att jag får börja pensionsväxla när barnen är lite större (får inte pensionsväxla om jag tar ut föräldraledighet under året).
Rekommenderar alla att använda den statliga tjänsten min pension för att hålla koll på framtida pension. https://www.minpension.se/
(Hoppas man får länka).
Detta trots att Forsmark nästan är uppe på full effekt igen. Kan de finnas annat än strejkande reaktorer som påverkar elpriset tro?
Fake news (men givetvis för j-vligt ändå, eller hur…)
Fake news är när SVT Rapport låter en reporter (som är medlem i ett miljöpartistiskt förbund men det berättar man såklart inte) dra en vals om att dammsugning kl 11 på kvällen är vad som krävs.
Det han inte sa var att hans arbetstid behöver förskjutas så vi sprider ut dagtidsarbete, samt att hans fru behöver då vara hemma på heltid för att sköta om barnen.
Och vi sprider ut alla förbrukare oavsett.
Pristopparna uppstår pga vi vaknar och går till jobbet/skolan osv. En del industrier startar upp.
Lycka till att ändra detta med dammsugning.
Dammsugning kl 11 på kvällen. Vad för liv har man då? Väcka barnen om man bor i villa (då är ändå uppvärmningen den stora kostnaden) eller störa grannarna om man bor i lägenhet.
Jag har en Philips 2KW dammsugare som jag använder ca 1 timma i veckan. Detta blir alltså 10KW i månaden.
Låt oss säga att elen inklusive allt kostar 3kr kWh så kostar denna dammsugning mig 30kr. Normala dammsugare drar ca 600W så min 2000Wattare är faktisk förbjuden att säljas av EU nu för tiden. Men har man långhårig katt så har man.
I vilket fall så handlar besparingarna på dammsugning om 10kr i månaden. De flesta dammsuger väl dessutom när elpriset är lågt. på dagen på helgen om man städar själv eller så dammsugs det hemma på dagen på vardagar av städhjälpen man har.
Enkel fråga. Är eller är inte elpriset 9:-/kWh någon gång idag?
Beror på elavtal och eller vad du menar med elpriset. Finns säkert någon person som någonstans betalar 9kr för elenergi ekvivalent med 1kwh idag.
Spotpriset givetvis, eftersom det är det som bloggaren refererar till.
Ps alla studier som görs nu hur man gör ett “förnybart” elsystem pekar på vikten av att flexibel förbrukning finns.
Dammsugning är inte en betydande del av det.
Utan omfattande förändringar i förbrukning. Förra vintern ledde 3-5ggr högre elpriser till att ca 10% av förbrukningen sparades.
Den slutsatsen ser vi inte från dig och andra vänsterblivna samt vilsegångna reporters som inte är objektiva i Piublic Service och får skärmtid.
FÖR ATT DET LEDER TILL KOGNITIV DISSONANS HOS VÄNSTERBLIVNA ATT VERKLIGHETEN INTE ÄR SOM NI ÖNSKAR.
Kioskmongon.
Imorgon skall vi prata om falukorvar och faktaresistenta högerpolitiker.
Nu låter det som att du bygger halmgubbar. Var finns dessa vänsterblivna förutom i din fantasi eller på ett inslag på SR som du inte länkar till som säkert inte heller finns eller sändes för 10 år sen. Länk eller så hände det inte.
Dessutom som vänsterbliven socialist skulle jag aldrig få för mig att försöka spara pengar på dammsugningen. Dessutom så dammsuger de flesta av mina kamrater inte själva utan städhjälpen dammsuger på dagen när elpriset är lågt.
Det är det här reportaget om jag inte minns fel. Klippet verkar dock borta men det är allas vår favoritaktivist på SVT som står bakom det.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-i-ett-par-dagar-for-klimatets-skull
Hur mycket går det att kapa topparna i förbrukning genom flexibel förbrukning? Eller kanske snarare. Hur stor andel oplanerbar produktion kan vi ha i elsystemet utan att det får konsekvenser för det materiella välståndet?
Min intryck är “vätgaslagring” av el kan vi glömma inom överblickbar framtid.
Batterilagring blir dyrt. Och hur stora kan sådana lager realistiskt bli. Säg att vi har ett effektunderskott på 5 GW. Hur länge skulle batterilager realistiskt kunna tänka sig underhålla ett sådant underskott.
Detta är allvarligt menade frågor från min sida. Ej ställda i polemiskt syfte. I och för sig förstår jag att de finns så många variabler i ett framtidsscenario att det är mer eller omöjligt att besvara. Likväl måste någon försöka.
Tar gärna emot referenser till allvarliga försöka att att besvara denna typ av frågor.
När det gäller lagring så är det nog vattenkraften som kommer att vara regulatorn under överskådlig framtid. Dvs när vind- och solkraft producerar för fullt dras vattenkraften ner och vatten sparas i magasinen sen avänds vattnet när det är vindstilla.
Jag tror inte att våra stora vattenkraftverk primärt är designade för den typen av ojämn drift. Men jag har ingen aning om hur stor roll det spelar (eller hur ett optimalt regler-verk skulle se ut)
Förbruknings-reglering påverkas naturligtvis även av allmänhetens åtgärder (vi är trots allt 10 mille). Men det som verkligen märks är nog om de stora industrierna flyttar runt starttider av ugnar osv.
Fast dagens extrema prisvariationer visar väl att vi redan idag nått och även passerat vattenkraftens förmåga att kompensera för variationerna i vindkraftens produktion!?
Ja, kanske. Om större delen av kunderna betalar på månadspris så kanske det är genomsnittspriset som är intressant?
Men förmodligen krävs det att man skruvar på marknadsmodellen på olika sätt.
Å ena sidan krävs det folks om bloggaren som jagar timpriser och flyttar runt produktion för att klippa topparna (kanske framför allt inom tung industri).
Å andra sidan krävs det en stor stock som betalar fast pris så att det lönar sig att bygga reservkraft/stabil kraft, även om den är dyrare än snittpriset.
Marknadskrafterna kan säkert lösa det hela. Men i den här typen av imperfekta marknader (med naturliga monopol på ledningar t.ex) så behöver marknaden precis lagom mycket hjälp på traven för att rigga spelplanen utan att man bygger in en massa dumheter. Och det brukar ju vara lätt…
Har svarat på liknande fråga förut. Det finns en väldigt hög potential att kapa toppar med flexibel förbrukning. Inte så mycket på dagens förbrukning, men den klarar vi redan, utan istället är det den tillkommande förbrukningen i Sverige (dubbelt mot idag) som kommer att vara av karaktären att den kan vara flexibel.
Till exempel: tillverka vätgas för att använda som insatsvara i processindustrin, tillverka e-bränslen, konstgödsel, ladda batterier (både för transport, som reglerteknik och för att kapa effekttoppar lokalt).
Dvs svenska kraftnät tror på en framtid där den tillkommande förbrukningen låter sig styras väl mot produktionen. Även en del av den “gamla” förbrukningen kommer ha ökat incitament att flexa då det införs bra marknader för detta. Till exempel Gekås som kommer använda sin värmetröghet för att bidra med reglering.
Invändningen brukar vara att processindustri måste ha en jämn process men det är inget bra argument då tanken är att de skapar lager för några dagar så att de kan tuffa på i jämn takt men producera till ex vätgas intermittent.
Jo, det har du väl. Jag har väl inte riktigt blivit övertygad än. Skulle nog behöva lite mer detaljer och kvantifieringar, men jag förstår tanken.
Det här med e-bränslen väcker en del funderingar. Hur långt fram är utvecklingen? Har aldrig sett några redogörelser på den nivån. Eller egentligen några detaljer hur det är tänkt. Kanske min obildning. Det skulle kanske få konsekvenser för planering. Skall vi avstå från att avskaffa förbränningsmotorn? Och istället räkna med att byta ut bränslet?
“…finns en väldigt hög potential att kapa toppar med flexibel förbrukning. Inte så mycket på dagens förbrukning, men den klarar vi redan, utan istället är det den tillkommande förbrukningen…”
Du skriver att det finns (presens), men i nästa mening är det först i framtiden. Vilket är det? Nutid eller framtid?
“…tanken är att de skapar lager för några dagar så att de kan tuffa på i jämn takt men producera till ex vätgas intermittent.”
Hur menar du? Är tanken att varje industri ska ansvara för att producera och lagra sin egen energi lokalt?
Harry Jan, Det var en artikel i DN för ett tag sedan (i januari) om e-bränsle. Vad jag minns var det fruktansvärt dyrt och rätt stora effektförluster i konverteringen. Om jag minns rätt var priset nu ca 400:-/l och förhoppningen att få ned det till ca 100:-/l. De som jobbade med det såg potentialen mest som specialbränsle för t ex veteranbilar och eventuellt som flygbränsle när fossilt bränsle blir förbjudet att använda.
Harry Jan, Det var en artikel i DN för ett tag sedan (i januari) om e-bränsle. Vad jag minns var det fruktansvärt dyrt och rätt stora effektförluster i konverteringen. Om jag minns rätt var priset nu ca 400:-/l och förhoppningen att få ned det till ca 100:-/l. De som jobbade med det såg potentialen mest som specialbränsle för t ex veteranbilar och eventuellt som flygbränsle när fossilt bränsle blir förbj-det att använda.
HEASM66!
Låter i dyraste laget. På råvarubörsen så kostar bensin lite drygt 6 kronor per liter ($2,3/gallon).
Harr Jan är det förresten. Har jag förtjänat förvanskningen?
Bara felskrivning (saknar redigeringsmöjligheten).
Kan inte hitta tillbaka till artikeln så ta siffrorna med en nypa salt men kontentan var ändå att det är dyrt och endast lämpligt för specialtillämpningar. Tanken är väl fortfarande att förbränningsmotorer skall fasas ut till 2035 i EU. Vill man då fortfarande köra sin gamla sportbil från 60-talet så får man gära det med syntetiskt bränsle. Så är i alla fall tanken utan att jag lägger någon värdering i det.
PENTIIVARG:
Tanken är inte att varje industri ska lagra energin lokalt utan ha ett lokalt lager av den insatsvara som de har producerat med elenergi.
Det är inget konstigt, lager för insatsvaror är normalt att ha, det nya är mer att skapa den på plats.
De ska alltså inte göra el igen av lagret utan användas direkt i processen.
Angående din språkliga fråga så är potentialen i nutid och skörden i framtiden.
Kaliforniens brownoutproblem började bli rejäla vid c:a 30% vind i mixen och i Sverige hade vi för något år sedan c:a 23%. Har inte kollat uppdaterade siffror, men någonstans i det häradet lär det landa. Vi har mer vatten i bas, så kan förhoppningsvis klara oss något bättre, men problemet ligger även i överföringskapacitet.
Vad gäller batterilagring kan man läsa denna:
https://timbro.se/smedjan/energidebatten-behover-mer-grundlaggande-matematik/
Timbro kan inte se en framtid där batterierna kostar €10 / kWh och sol/vindkraftsel kostar €10 / MW.
Det är den typen av skygglappar som skapar Kodakmomenten. 🙂
Du lär inte heller kunna se framtiden, blott din önskan om den. Föreslår att du kontaktar krönikeförfattaren om du har synpunkter på hans siffror. Själv håller jag mig lugn och avvaktande i väntan på facit.
Vi har redan facit 🙂 Timbro hade fel.
Vet inte om du insett det ännu, men…
De senaste tio åren har det kommit en ny typ av produkt på marknaden som halverats i pris var artonde månad ungefär.
Jag pratar så klart om SSD-diskar, som nu börjar nå prisparitet med vanliga mekaniska hårddiskar. Eftersom en NVMe lösning bara kräver ett kretskort, inga jävla sladdar hit och dit, blir de dessutom betydligt billigare att tillverka i NAS-lösningar. Så till den milda grad att SSD-diskar börjar bli de-facto valet för många mindre NAS (under 20TB) som inte har så superhöga krav på lagring. Finns redan en produkt som sparkar stjärt på marknaden, Flashstor 6 heter den. Och inom några år kommer det vara det självklara valet för alla uppkopplade lagringsenheter.
Okej, så vad har detta med energi att göra? Jag skriver detta för att du verkar fullkomligt inlåst i din lilla box. Du får inte ihop det, att lösningarna finns. Du är en av de där personerna som måste köpa hårddiskar, finns inte en chans i helsike att de där flashdiskarna kan stå för bulklagring om några år. Och ändå gör de redan det i serverhallarna, då flash nu är ett bättre lagringsmedium än hårddiskar för de flesta applikationer. Och snart nog tar de över i konsumentland med.
På samma sätt tänker du om elnätet. Vi måste ha baskraft. Fast tänk om vi inte behöver det? Är det verkligen sant, att gamla visdomar alltid gäller? Är man automatiskt “vänsterbliven” bara för att man ser andra vägar, som utmanar de gamla sätten att tänka?
Vi kommer innan 2027 är slut installera 3 GWh batterikapacitet i Sverige, och innan 2030 är den siffran förmodligen 15 GWh. Till 2040 kommer vi lätt komma över 100 GWh, men där nånstans kommer det avta för det finns ju, trots allt, en gräns på hur mycket buffertar som behövs, speciellt med vattenkraften vi har tillgänglig.
2010 kostade batterier 400 dollar per kWh. 2016 var siffran nere på 200 dollar. 2020, 100 dollar. 2023, 50 dollar. 2030 är det inte omöjligt att vi är nere på 10 dollar per kWh.
Batterier idag, i Sverige, börjar bli lönsamma för vissa användningsområden, men batterier imorgon kommer vara förstahandsvalet för de flesta. Det är ungefär lika oundvikligt som när Smartphones började ta över Dumbphones eller fiber började äta upp kopparnätet.
“2010 kostade batterier 400 dollar per kWh. 2016 var siffran nere på 200 dollar. 2020, 100 dollar. 2023, 50 dollar.”
Och vad var siffrorna för producerad/installerad kapacitet till de priserna? Gärna i relation till faktiska lokala behov, för jämförelse. Vill du övertyga mig så får du visa hårda fakta.
Bara å leta runt. För Sverige, just, är det svårt att hitta ett bra underlag då marknaden är så pass volatil just nu, allt vi vet är att det pekar spikrakt uppåt med minst 3 GWh installerad batterikraft till 2027, men de batterier som byggs 2024 kommer kosta mer per installerad kWh än de som byggs 2027.
För Europa och Australien finns det hårda siffror redan.
https://reneweconomy.com.au/australias-biggest-battery-2-4gwh-wins-federal-environmental-approval/
https://www.woodmac.com/reports/power-markets-europe-grid-scale-energy-storage-pricing-2023-150174759/
Dessa rapporter tar inte heller upp de billigare kemiska sammansättningarna LFP eller Sodium.
https://www.nextbigfuture.com/2023/09/future-sodium-ion-batteries-could-be-ten-times-cheaper-for-energy-storage.html
Bevakar man inte batteribranchen och jobbar inom energi, begår man enligt mig tjänstefel. Men men… 🙂
Kodak säger hej btw
Bara mera fluff och önskedrömmar om framtiden på de länkarna. Enda tillnärmelsevis hårda fakta är Australien som klarar vad R4 ger under två timmar. Knappast något att göra vågen över.
För övrigt heter grundämnet natrium på svenska.
Antar att du kortade Tesla med 🙂
Känns lite dystert idag.. hur kunde vi hamna här ?
Tåg som inte fungerar, post som inte kommer, elpriser som ena dagen kostar 3 spänn kWh och nästa dag får man betalt för att förbruka, ett försvar av landet som gnagar på benrester och en inhemsk matproduktion som räcker i någon vecka.
Herregud vilka okompetenta och historialösa ledare vi har valt åt oss själva de sista 30 åren.
Vi har gjort oss själva ett riktigt sårarsle ! Det har vi.
Du har helt missat att de senaste 20 åren har det varit hippt att visa sin svaghet. Det är därför sådana som Putin vädrar morgonluft. Vargar föredrar lätta byten.
Men vi har ju fler miljardärer än någonsin och ‘finansen’ är ju rikare än någonsin-bra ju?
…sista 40 åren.
Jag passerade just Tibber Peak på 154.1 öre. Kommer en andra anfallsvåg ikväll kl 18-19 på 142.9 öre. Detta är alltså vad jag betalar i SE3. Sedan skall ju Kungens Man (obskyr popkulturell referens)dvs Ellevio ha sitt.
Referens till låt-text av Afzelius?
Fast jag förknippar den med Monica Törnell.
Kanske inte så obskyr för oss gubbar, men självklart så för den yngre generationen.
Tillhör väl allmänbildning att ha koll på den visan?
Harr Jan nämner Törnells version, den är faktiskt bättre än Afzelius variant (och som skrev den, men släppte sin egen version efter Törnell – om jag minns det rätt).
Oscar Properties konkar. Igen.
SAAB lyfter till ATH. 761 SEK/aktie. Tänk att man sålde i början av 2022 efter gått +-0.
Den enes bröd…
Alla pengar jag tjänat på fastighetsmarknaden har jag förlorat på börsen och vice versa.
Men Oscar P är väl bara begärda i konkurs än så länge? För en faktura på 1 miljon. Hur i helvete kan de inte ha 1 miljon i likvider?
”Vi har det tufft” säger ordförande.
Hahaha, “vi har det tufft” – byggt fastigheter för 1.198.934.708.930 miljarder (ungefär) och åker på en faktura på 1 MSEK. Jovars, det låter lite tufft…