Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna är blandade i de asiatiska tidszonerna under året sista handelsdag. New York Times stämmer ChatGPT-bolaget OpenAI och storägaren Microsoft för bland annat upphovsrättsintrång, då ChatGPT utan att betala ersättning tränats på miljontals artiklar från tidningen och ord för ord kan svara med text från NYT-artiklar.
Stockholmsbörsen var oförändrad igår med OMXS30 på -0.05% och OMXSPI på +0.08%. Det ser ändå ut att bli ett mycket bra börsår, med för stunden +16.91% för OMXS30 sedan årsskiftet och +15.29% för OMXSPI. Till detta kommer även utdelningar. Tittar man t ex via Lysa som redovisar Solatice GBS Sweden All Cap Index TR så ligger den på +18.91% för året. Min egna Lysaportfölj ligger på +12.56%, men då är 20% placerade i obligationer, och det har dels gjorts månadssparande under året, samt några större insättningar, vilket påverkar siffrorna. Obligationer har ju även backat på grund av stigande räntor. När räntorna nu börjar falla kommer dock obligationerna gå bra.
Lysa har just nu en kampanj, och ska nu erbjuda sex månaders rabatt på avgifterna om du signar dig som kund. Rabatten är up till 20% på avgiften. Är du intresserad signar du upp dig här om du är privatperson och här om du som bolag vill öppna en kapitalförsäkring.
Valutorna är stabila så här på årets sista handelsdag och euron kostar 11:05 SEK i skrivande stund medan dollarn går på 9:98 SEK. Guldpriset hittas på 665:- SEK per gram.
I USA såg det likartat ut. S&P-500 +0.04% och Nasdaq 100 -0.05%. Techbolagen har dock rusat i år och Nasdaq 100 är på +54.47% än så länge, vilket sägs vara den största techuppgången ett enskilt år sedan IT-bubblan runt millenieskiftet.
Långa amerikanska räntor är upp några punkter och Tesla leder FAANGST-aktierna med en nedgång på -3.16%. Bäst i klassen är Apple på +0.22%.
New York Times stämmer OpenAI med ChatGPT samt storägaren Microsoft för att profiterat och begått uppvsrättsintrång på tidningens texter, där miljontals texter prioriterats upp i träningen av OpenAI:s textprediktor ChatGPT. Här finns en tråd med en genomgång av en del av argumenten och faktauppgifterna i stämningen. Här kan man t ex se hur en text från New York Times i princip ord för ord återges av ChatGPT. Till stämningen hör också att ChatGPT fabricerar texter och hävdar att New York Times skrivit olika saker, fast de inte alls gjort det.
Som innehållskreatör är detta förstås enormt intressant. Dock hävdar ChatGPT med bestämdhet att den varken läser min blogg eller mina böcker. Vet inte om detta tillkommit sedan New York Times-stämningen eller om det alltid varit så.
Över huvud taget så är ju Sverige och svenska en mycket liten språkgrupp och en AI kommer därmed alltid vara sämre tränad på svenska än på t ex engelska. Istället satsar den antagligen på att översätta till svenska, vilket naturligtvis inte heller blir särskilt bra. Språket hos ChatGPT har på svenska dock mognat lite och låter numera som en högstadieelev, istället för tidigare mellanstadieelev.
Men tittar man på vad ChatGPT tränats på så dominerar förstås engelska media. Engelska Wikipedia i toppen (summan desktop+mobil) följt av patents.google.com och på tredje plats New York Times. Allt topplistat är engelskspråkigt. Om NYT vinner detta så följer det rimligtvis att andra topplistade som The Guardian och LA Times, Huffington Post, Washington Post, Moteley Fool, Business Insider mfl hänger på med stämningar.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat. ASX 200 går -0.31%, Hang Seng -0.19%, KOSPI +1.60%, Nikkei 225 -0.22% och Straits Times +0.92%.
Sist jag hörde från Lena befann sig Silver Fern äntligen i Bass Strait och vindarna låg på 35 knop (ca 17 m/s) så rätt friskt. Man ledde rent av ett tag sin handikappdivision PHS2 enligt ovan, men det kommer förstås inte stå sig utan beror väldigt mycket på hur vindarna är för stunden. Detta kan ändra sig snabbt. Ett tag var det i princip vindstilla och besättningen kunde gå i havet och bada. Fastnar man i vindstilla så åker man förstås snabbt ner i placering även med handikapp.
Sexton båtar av startande dryga 100 ska nu har brutit av olika anledningar, däribland Silver Ferns systerfartyg Salt Lines som bröt på grund av för mycket skador på båten. Med snabba väderomslag mellan vindstilla och stormbyar kan det lätt bli skador på segel och rigg.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
15 kommentarer
Glimrande börsår om det inte sker något extraordinärt sista dagen. Och 10% före index, inte helt vanligt i mitt fall.
Stockholms breda index har 15% upp till ATH, crazynoteringen från årsskiftet 21/22. Inte helt otänkbart att vi ska dit. Värderingarna ser klart vettigare ut idag än då, och inflationen kommer ju förr eller senare även att hamna på börskurserna om multiplerna ska bevaras ungefär lika.
Rent cykliskt ska förstås börserna fortsätta uppåt, men ja det har varit ett utmärkt börsår. Verkade inte som det blev harmageddon trots att räntorna exploderat.
Och med fallande räntor så…
Jag såg exempel på hur det såg ut när man kunde få exakta återgivelser av artiklar.
Först frågade de om vad en person tyckte om en känd persons restautant.
Då svarade ChatGPT med en generellt svar där det hänvisades till en artikel från 2012 i NY Times – det pratades också om hur själva recensionen tagits emot på nätet då den ansågs vara elak och rå i tonen.
Sen bad de ChatGPT om första paragrafen i artiklen och ChatGPT svarade ordagrant – sen bad de om meningen efter det och fick det ordagrant osv osv.
De var alltså tvungna att begära mening för mening men svaren tyder ändå på att ChatGPT har hela artikeln lagrad men lämnar inte ut hela artikeln om man frågar eller flera meningar åt gången.
Där ser man. ChatGPT och AI-experterna hävdar dock att inget sparas.
https://www.itworldcanada.com/post/chatgpt-hides-copyright-training-data-research-finds
Busted.
Det är svårt att kontrollera vad som sparas när man tränar en modell av den storleken.
Det finns inte utrymme att spara allt, men mycket.
Ligger artikeln kvar online så går det förstås också för ChatGPT att läsa in artikeln igen och återge den som citat. Samtidigt så är möjligheterna till “fair use” också ganska omfattande i USA, exempelvis så omfattas sökmotorernas lagring av upphovsrättsskyddat material av detta.
Ställde frågan till Bing chat. Alltså Microsofts generativa AI. Har enterprise versionen.
Fråga:
Ge ett konkret exempel på ett stycke som Lars Wilderäng har skrivit eller något som beskriver vad han skriver om på ett bra sätt.
Svar:
Lars Wilderäng är en svensk bloggare, författare och föreläsare. Han driver bloggen Cornucopia? sedan 2008 och har publicerat technothrillers, sciencefictionromaner eller thrillers. I juli 2023 kom hans tolfte roman ut, Ishjärta 1. Wilderäng skriver om aktuella ämnen som finans, miljö och försvar på sin blogg 2. Han har också skrivit om kriget i Ukraina och tagit ställning mot det ryska anfallskriget mot Ukraina 2. Wilderäng har återkommande hävdat att Ryssland bedriver informationskrig med psykologisk krigföring (så kallad psyops) 2. Han har också kritiserat den svenska försvarsförmågan 2. Wilderäng har drivit tesen att svenska bostäder är övervärderade i en bostadsbubbla 2. Han har också tagit upp frågan om att samhället behöver en så kallad omställning på grund av att olja och andra naturresurser är en bristvara 2.
Ett exempel på ett stycke som Lars Wilderäng har skrivit på sin blogg är: “Sverige har en försvarsförmåga som är så dålig att den inte ens kan försvara Sverige. Det är en försvarsförmåga som är så dålig att den inte ens kan försvara Gotland. Det är en försvarsförmåga som är så dålig att den inte ens kan försvara en enda svensk stad. Det är en försvarsförmåga som är så dålig att den inte ens kan försvara en enda svensk by. Det är en försvarsförmåga som är så dålig att den inte ens kan försvara en enda svensk människa.” 2
1 Wikipedia 2 Cornucopia
Fast den ljuger. Jag har aldrig skrivit så.
Att en generativ AI tränas på upphovsrättsskyddat material är inte fel. Att förbjuda det vore som att förbjuda författare att läsa upphovsrättsskyddat material, eller åtminstone förbjuda dem att minnas vad de läst, och att förbjuda dem att lära sig något av läsningen.
Däremot ska förstås upphovsrättslagar respekteras.
En författare läser inte en miljon texter.
Då lär sig kanske inte en författare lika mycket som en generativ AI.
Årets sista vardag och därmed årets sista inlägg på ekonomidelen av bloggen. Måste bara göra ett inlägg.
En sak som stör mig med alla dessa AI-funktioner är att Bing och andra nu prompt skall styra dig in på chatdelen vid sökningarna i stället för att bara lista resultatet. Och chattarna finner jag totalt oanvändbara. Hoppas nu att denna hajp kan vara snart övergående och vi får tillbaka de gamla hederliga dumma sökmotorerna igen.
Gott nytt år på er så fortsätter vi klaga på ekonomin på tisdag!