Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna rusar i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen, efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve återigen valde att inte höja sin styrränta. Svensk BNP föll med tre procent i september jämfört med september 2022 och preliminärt är Sverige i recession.
Stockholmsbörsen föll under gårdagen, för det finns inget mer deprimerande än en svensk om hösten. OMXS30 gick -0.11% och OMXSPI -0.20%. Kronan var dock stabil på 11:81 SEK för euron och 11:15 SEK för den amerikanska dollarn. Guldpriset hittas på 711:- SEK i skrivande stund.
I USA var det muntrare, då besekdet från amerikanska Federal Reserve var att man lät styrräntan ligga. En anledning till det sades att man tog hänsyn till de höga marknadsräntorna. Vilket fick de höga marknadsräntorna att falla. 30-åringen gick från 5.04% till 4.96%, 20-åringen från 5.21% till 5.13% och tioåringen från 4.88% till 4.77%. Tvååringen gick från 5.07% till 4.95%.
Således steg förstås även de amerikanska börserna och S&P-500 gick +1.05% medan Nasdaq 100 gick +1.77%.
Bland FAANGST gick Facebook starkast med +3.51%.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter det således uppåt. ASX 200 +0.90%, Hang Seng +0.68%, KOSPI +1.81%, Nikkei 225 +1.10% och Straits Times +0.13%.
Svensk BNP i december föll tre procent jämfört med september förra året. Detta enligt den så kallade BNP-indikatorns preliminära siffror. Officiell BNP gäller kvartal. För tredje kvartalet blev minskningen preliminärt 1.2%. Står de siffrorna sig är Sverige nu i recession eftersom Sveriges ekonomi då backat två kvartal i följd.
Enligt tesen att köpa när det är blod på gatorna så ska man väl öka börsexponeringen just nu, men bloggen har alltid fel.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
68 kommentarer
Då hoppas vi aktierna studsar tillbaka lite.
/ Den obotligen optimisten som hänger här för att försöka komma ner på jorden.🤣
https://carup.se/nye-volvochefen-kor-tesla-rakade-ta-fel-bil/
Kom ihåg att inte ens nya teknikchefen på Volvo kör Volvo 😀
När man garanterat har tjänstebil men hellre tar Tesla Y till jobbet. “råka eller råka”
Han tog helt enkelt den bättre bilen.
Detta är ett tecken på hur uppfuckade kinavolvo är.
Senaste försöket är väl en EM90 familjevan. En Geely man rakt av sätter en volvoskylt på 😀
Så förstår karln kör Tesla.
Nej, det är inget konstigt i sig. Principiellt bra att ha koll på konkurrenternas standard.
Nu är det 3 veckor till nästa RB-beslut om räntan.
Varken Fed eller ECB höjde nu.
Fed ligger 100 punkter högre och ECB 50 punkter högre än RB.
Vad tror ni, hur mycket kommer RB tvingas höja för att rädda kronan?
Att både Fed och ECB pausar lämnar ett ypperligt tillfälle för Riksbanken att fortsätta höja för att minska ränteskillnaden. Jag kommer inte försöka gissa hur stor höjning som kommer, men en höjning oavsett storlek är välkommen
Att de förra pausar är också en ypperlig ursäkt för RB att slippa höja mer, så beror ju på hur man ser det. Jag tänkte att det skulle bli en 25-punktershöjning till och sen stanna där i ett halvår-år men nu känns det som att de just kommer passa på att sluta höja.
Den svenska kärninflationen är väl inte särskilt bra ännu dock? Typ att stora delar av inflationen är lika hög som förra året men att de betydligt lägre elpriserna får det att se bättre ut än vad det är.
Jag hoppas de höjer, verkar behövas. Jag trodde verkligen på en kronförstärkning. Men kan vara så att de får höja nu sen hålla högre medans andra sänker i framtiden. Jag undrar om vi klarar samma höga ränta som resten av EU. Svenska ekonomin skulle aldrig klara den amerikanska räntan, men deras ekonomi tuffar på som tåget.
Egen reflektion. Jag sålde mitt guld! Nu står guldet högre. Jävla riksbank!
Just keep buying…
Fast räntehöjning ger ökad risk för fastighetsbolags bankrutter vilket ökar risken för frittfall på fastighetsmarknaden vilket kommer ge en flykt från valutan och ännu sämre valutakurs. Så om riksbanken på riktigt var orolig för kronkursen skulle de istället pausa.
Borde väl inte bli mer än en 25:a i så fall, förhoppningsvis?
Det finns nog ett motstånd mot att höja. Kanske finns också en medvetenhet hos RB om att kronkursen även påverkas av andra faktorer. Det finns tidigare trådar där den frågan tagits upp. Ekonomi är multifaktoriellt och svårbedömt.
Högre räntor och lägre inkomstskatt borde väl vara receptet framåt för att stärka alla som jobbar för sina pengar.
Det borde ju ge mer och starkare kronor in på kontot varje månad.
Vad hade tex hänt med ekonomin om räntan legat på 5,5-6% och skatten på ca 20-25%?
För hög ränta är lika dumt som för låg ränta. För låg ränta gör att idiotinvesteringar överlever för länge och orsakar tillgångsinflation. För hög ränta dödar “sunda” investeringar och gör priset på tillgångar osäkert.
Så det är en balansgång. Precis som för låg skatt gör att nödvändiga investeringar (infrastruktur, utbildning etc) och service (sjukvård, försvar etc) inte funkar. För hög skatt dödar istället arbetslusten.
Som vanligt är det bara att ignorera folk som är för extrema åt något håll. Det ÄR svårt att hitta rätt balans.
Högre räntor och lägre inkomstskatt borde väl vara receptet framåt för att stärka alla som jobbar för sina pengar.
Det borde ju ge mer och starkare kronor in på kontot varje månad.
Vad hade tex hänt med ekonomin om räntan legat på 5,5-6% och skatten på ca 20-25%?
Riksbanken kan inget göra åt krig, energibrist och global lågkonjunktur, vilket får investerare att fly små osäkra valutor.
Gissningsvis höjer de 25 punkter ändå och “räddar” kronan i 5 minuter.
Att höja räntan när BNP-takten ligger på -3% indikerar inte heller något direkt mjuk landning. När räntan så småningom sänks så kommer det bli en sjuhelvetes inflation med tanke på hur det ser ut just nu.
Förhoppningsvis kommer räntesänkningar att ligga långt fram i tiden; vi är inte ens uppe på en långsiktig normalränta än.
Det finns historiskt ingen ”långsiktig normalränta” som nivån kretsar kring. Vilken skulle den vara i så fall?
BNP-tillväxt (+inflation) är ett förslag på något slags neutral ränta (då är tanken att räntan i snitt motsvarar förväntad avkastning på en investering och priserna borde i snitt bli stabila).
Med -3%+6%skulle neutralräntan vara 3%. Eftersom marknadsräntan just nu ligger runt 5% så är det fullt bromsläge och RB borde ta en paus , eller t.om sänka räntan.
Men med den definitionen skulle en negativ ränta vara neutralräntan när vi har låg inflation och negativ BNP-tillväxt. Och de experimenten tror jag att vi alla är överens om var de hör hemma. Så- faaaan vet.
Naturlig räntenivå har en entydig definition och det är en räntenivå då inflationen varken ökar eller minskar.
Någon normal räntenivå existerar inte annat i en ordagrann betydelse. Alltså den ränta som har varit vanligast förekommande. Inte den ränta som “det borde vara”.
Rimligtvis höjer de med 25p, då kärninflationen ligger runt 7%. Men jag tror inte de gör det, de har ju en sanslös förmåga till att ligga för lågt vilket vi ser eftersom kapitalet flyr. Nåväl den 14:e November vet vi, då RB lär motivera sitt beslut på inflationsdata.
Jag har hela tiden trott att det kommer ytterligare en höjning på 0.25% innan räntehöjningarna pausas. Nu börjar jag vackla lite och funderar på om inte höjningen nu uteblir. Ekonomin är redan i lågkonjunktur och man får tänka på att i Sverige slår räntan igenom mycket snabbare än i många andra länder då vi generellt inte har så långa bindningstider på räntan vid lån.
RB gör som FED och ECB, nu är det nog stopp på räntehöjningar, inflation mäts 12 månader tillbaka, dvs 13 månader tillbaka är inte med i beräkningen och redan för ett årsedan började råvaror backa och kronan har legat still runt 12 kr €, det är en skit kurs men nu har den iallafall stabiliseras
FED ligger i princip alltid högre än RB/ECB eftersom det är mer drag i den ekonomin. Ex 2019 innan covid kom låg FED på 2.25 och RB på -0.25.
Nya siffror för nyregistrerade bilar Oktober 2023.
https://mobilitysweden.se/statistik/databas-nyregistreringar
Andelen elbilar verkar sjunka något – främst för att Tesla levererat mycket färre bilar denna månad.
37,6% av bilarna som nyregistrerades i Oktober 2023 var elbilar. För September var siffran 44,4%.
Kortfattat verkar det som att det är tillgången som styr andelen elbilar – och då främst Teslas tillgång.
Antal Tesla som nyregistreras per månad 2023:
Oktober – 721
September – 3164
Augusti – 1717
Juli – 492
Juni – 3034
Maj – 2477
April – 742
Mars – 3940
Februari – 518
Januari – 225
Intressant är också Teslas modeller. Under 2023 säljs det väldigt få Model 3 och extremt få Model S och X jämfört med Model Y.
Model Y – 14078
Model 3 – 2149
Model S – 487
Model X – 316
Inte så konstigt kanske, eftersom “alla” väntar på faceliften för 3:an.
Spot the one with no koll on the bilmarknad.
Den såg riktigt najs ut.
Y är stylad som en SUV och dragkrok ingår om jag minns rätt. Samtidigt är prisskillnaden 20-30 tusen. Jag förstår fullständigt varför folk köper Y i stället för 3.
Skiljer förvisso 60 papp. Och då får du facelift, längre räckvidd etc (dock utan drag).
Men visst jag förstår att Y säkert går hem bättre i Sverige.
Roligare statistik när man tar privatköpta bilar…..
mer rättvisande när folk använder sina egna pengar och inte firmans 😉
När man privatleasar en bil så är det väl sina egna pengar man använder?
Annars skiljer det ju sig inte så mycket – Tesla Model Y är fortfarande den mest sålda bilen 2023 om man tittar på privata köpare – 38,6% elbilar sett på totalen.
Är du egenföretagare så är det också egna pengar, företagets kostnader, förmånsvärde , sociala avgifter för bilförarna om man nu inte kör väldigt mycket i tjänsten. Annars kan det löna sig att äga privat och ta ut milersättning i stället. Systemet är tänkt att vara kostnadsneutralt bilförmån/privatägt
Kom ihåg hur det var med mobiltelefonerna. Före smartphones fanns många europeiska tillverkare.
Nu bara Apple, Samsung och några kinesiska märken.
Kan bli samma med bilar. Tesla, Hyundai/Kia och några kinesiska.
Vore helt förödande för oss i Europa.
Bryr man sig det minsta om Europa köper man en europeisk bil.
Men folk tänker så kortsiktigt, eller inte alls.
Köp en Doro telefon så stöttar du svenskt ägande.
Nokia (HMD Global) är finskt, och har till skillnad från Apple m.fl. tagit hem tillverkningen från Asien
https://www.theverge.com/2023/10/3/23901265/hmd-nokia-xr21-made-in-europe-smartphone
Köper folk Huawei längre? Hört de går väldigt bra i Kina men har väl fallit bort en del i väst med tanke på hur de beter sig. Fixar ju inte problemet liksom genom att finna ett gäng skrupellösa lokalkändisar att kampanja för dem, för något år sedan var ju halva Oslo täckt med reklamskyltar med Huawei och Sara Larsson men hur mycket hjälper det när de sätter folk i koncentrationsläger?
En högst anekdotisk studie i grannskapet är att Modell Y blivit nya familjebilen.
Antingen kör man VW Passat, eller en E-Niro eller motsvarande eller modell Y som troligen blir nya V70 familjebilen på gräddhyllan.
BeÄmWeerna och Fem nollor, fyra på grillen och en bakom ratten kommer tappa stort.
Deras elvarianter är för dyra och för dåliga.
Notera att Spolstjärnan ser man en del av också bland de som är förmodat stilmedvetna, dvs inte Teslaförare.
Högst statistiskt säkerhetsställt (Vroom) så när man kollar även tesla så är det väldigt många som tar det som bil på företaget.
Så “familjebil”. Nä. Det är bara för att elbilar sponsras av staten med halverat förmånsvärde.
Tesla Model Y är den mest sålda bilen 2023 för privatpersoner.
Jo, det är som med solceller, sponsring av livstil för välbeställda.
Det är ganska många få/enmansbolag också i grannskapet eller högre mellanchefer eller tom ännu högre, typ marknadschefer så det är nog en variant.
Och såklart folk som har råd att privatleasa, eller bara sälja lite fonder och köpa och ta lite lån på huset.
Jag noterar bara att det är många modell Y.
Kom ihåg hur det var med mobiltelefonerna. Före smartphones fanns många europeiska tillverkare.
Nu bara Apple, Samsung och några kinesiska märken.
Kan bli samma med bilar. Tesla, Hyundai/Kia och några kinesiska.
Vore helt förödande för oss i Europa.
Bryr man sig det minsta om Europa köper man en europeisk bil.
Men folk tänker så kortsiktigt, eller inte alls.
Tja. Det måste ju vara bra grejor också och inte bara Europeiskt. Vi har just nu en 4 år gammal plug-in Passat och har fortfarande inte fått fjärrstyrningen av kupévärmaren att funka. Apple CarPlay är en tragisk upplevelse jämfört med i princip alla andra bilmodeller vi har testat det på (långsam att ansluta och helt hopplöst om den råkar “låsa” på “fel telefon…). Så, det må vara bra “atomer” som VW levererade, men mjukvaran är helt kass. Kanske att det har blivit bättre, men just nu är siktet inställt på en Tesla.
Ang mobiltelefoner så var det nog ganska många som “brydde sig” om Ericsson och Nokia när det begav sig, men det hjälper ju inte när företagen helt tappade bollen på innovation. Många självupptagna ingenjörer och chefer som brydde sig mer om knapparnas utformning än att fundera på om de överhuvudtaget behövdes. Samma visa med elbilar; det har ju varit helt uppenbart de senaste 10 åren att hårdvaru-baserade features på bilar kommer att gå en långsam död till mötes. När vi alla så småningom kommer att hamna i passagerarsätet istället för bakom ratten så är det absolut ingen som kommer att vilja ha snabbt accelererande bilar utan en behaglig, bekväm och säker resa kommer att vara ledordet. Kan till och med bli så att man själv kan välja sina tradeoffs så att bilen kör extremt defensivt och när man får facit på handen att 3-timmars resan därigenom tar 5 minuter mer så tror jag att det är många som kommer att maxa den faktorn.
Någon som kan förklara varför Ekonomifakta anger ECB’s inlåningsränta som styrränta?
Det borde väl vara den för refinansiering. Nu jämför ju de ju äpplen och päron, eller?
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/finansiell-ekonomi/inflation-och-styrrantor/Styrrantor—internationellt/
Tror inte man ska underskatta efterfrågesmällen som kommer nu när många bolåns räntebindning löper ut.
Skulle säga att av mina högavlönade vänner med fina hus så lägger nu 5 hushåll mer än 50% av nettolönen på sitt boende.
Det går ingen nöd på dem. De kommer inte sälja till förlust utan behåller sitt hur.
Men det blir ingen ny bil. Man kanske gör sig av med andrabilen i hushållet. Man åker på en utlandsresa istället för tre. Man har dragit ner på restaurangbesöken med 90%. Man kommer inte göra mer än nödvändiga reparationer hemma. Resten skjuter man på.
Man kan ju undra hur BNP kommer utvecklas när många hushåll lägger 3-4 gånger mer på boendet och de pengarna tas från konsumtion…..
Så är det såklart. Boendet är ju de sista man tullar på.
Det sagt, så verkar det bubbla upp bland folk att hyra är ganska bra. Speciellt i Sverige med förhållandevis låga hyror.
Själv har jag hyrt de senaste 8 åren nu är hyfsat nöjd med det. Ger ju viss flexibiltet.. Visst har jag missat en rätt bra uppgång men jag tycker att boendet är boende och inte en spekulation så gråter inte så mycket… Pengar på börsen, även utan hävstången från ett bolån, har ju funkat rätt bra också…
Lönerna kommer tugga på uppåt ganska bra.
Såg siffror från min arbetsgivare och de räknade med 10-15% ökade lönekostnader (per anställd) 2-3 år framåt.
Låg man och pendlade vid brytpunkten eller en bit ovanför så är det ju dubbel bonus då brytpunkten höjts kraftigt.
Fast brytpunkten valde de ju att inte höja i år, av någon jäkla anledning.
Japp, huvudet på spiken. Riksbanken och pensionsfonderna behöver ett tillskott och det får tas från konsumtionen.
Sedan minskar moms och stämpelskatt när folk inte byter bostad och renoverar.
Undrar när man förintar medelklassen med en progressiv fastighetsskatt?
Och jag undrar hur avstannad ekonomi man tänker acceptera, skall Sverige bli som UK på 70-talet?
I alla fall är det nu bekräftat att STAGFLATIONEN är här. Jag antar att – 3% BNP per kvartal och kärninflation på 7% om året kvalar in?
Jag är inte så säker på att konsumtionen per se minskar, det är möjligen så att takten på konsumtionsökningen minskar. Är det så hemskt?
Vad ska vi fortsätta konsumera mer av samtidigt som klimatet ska räddas?
Det är väl framför allt BR-föreningar som har kör bundet i högre utsträckning och väntar på otrevliga överraskningar? Svenska bundna privatlån har väl redan löpt ut (i genomsnitt)
Ständigt nya profetior!
Först var skulle de bundna bolånen löpa ut och skapa någon form av kataklysm. När den uteblev är det alltså bostadsrättsföreningarnas bundna lån som ska löpa ut och orsaka pest och elände?
Det är bara att kolla några Årsredovisningar. I mitt geografiska intresseområde är det i alla fall väldigt vanligt med bundna lån för föreningen. I grannhuset har de t.ex bundit under en procent och den första tredjedelen löper inte ut förrän 2025 – Skickligt.
Snabbkollar jag på booli efter närliggande lägenheter jag skulle vilja ha och som kostar ungefär lika mycket så är det en relativt ny-ombildad som har lån på drygt 15 000/kvm och där löper 50% av lånen ut i början av 2024 (gamla räntan 0,8%). Rätt fet fördyring, nuvarande avgift täcker inte ens engång räntorna om man skall betala 5%.
En annan (90-talare, byggd som br) har bara föreningslån på 6 500/kvm och det är rätt många lån som löpt ut nyligen så genomsnittsräntan ligger på dryga 2%. Men det är mer än 50% av de billiga lånen som omförhandlas tidigast 2025. Om hela lånet skulle få 5% ränta utgör räntekostnaden mindre än halva avgiften.
Även om den första lägenheten är mycket roligare så är det väl uppenbart att den ekonomiska riskprofilen är betydligt trevligare för 2:an
Hälften har rörligt och är mitt uppe i det, en fjärdeldel har pseudorörligt, alltså bindning 1-2 år och alla är mitt i ränteorkanen redan.
Sparandet har tom högre nivåer än 2021.
Jag tror inte det blir enormt mycket värre som du påstår och hoppas på. Det blir värre för en del, men inte majoriteten.
Däremot kommer vi se press på bostadspriserna ett tag till. Kanske ner 5-10% till utanför gräddhyllorna?
Sänkt BNP betyder inte med automatik att det går sämre för Sverige i ekonomiskt avseende. Att klippa sig själv i stället för att sätta sprätt på pengarna hos frisören, innebär att man har en slant över som kan växa till sig om man placerar den bra. Multiplicera detta med Sveriges befolkning, så blir det en ganska stor slant.
Motargumentet, att Sveriges frisörer blir arbetslösa och därmed inte kan bidra till ekonomin, är keynesianskt och därmed helt felaktigt. Meningslös produktion och konsumtion tillför inte något, utan innebär bara en massa onödigt arbete och resursslöseri. Eller så tror vi på Keynes och börjar panga rutor och se till att det kommer fler glasmästare i arbete.
Men man slutar inte hos frisören för att istället placera pengen. Man slutar hos frisören för att man måste betala högre ränta. Ekonomin som helhet blir utan det kapitalet (om man inte tycker det är bra i sig att banken tar pengarna iofs).
Det kanske beror på hur fåfäng man är.
Det jag ville få sagt, är att onödig konsumtion drar upp BNP-siffrorna, men egentligen är något dåligt, som vi inte bör sträva efter.
Now do matbud….
De ryker väl i alla fall med nya lönekraven för arbetskraftsimport?
Och lika bra det; okvalificerade personer som tar jobb ett tag för att komma in i svenska samhället, för att sedan kunna få hit hela familjen och rota sig.
Det blir ju heller inte Foodora-kunderna som får betala för alla bidrag, all vård och all samhällsservice som den nya familjen vill ha, utan skattebetalarna som kollektiv. Varför skall hemmansägare i obygden betala via skatten för att mellanchefer i städer skall få maten bekvämt hemlevererad, när de själva inte kan utnyttja tjänsten?
Att beställa hem mat istället för att åka och handla i en ICA- eller COOP-butik tror jag faktiskt lönar sig. Det blir färre spontaninköp och leveranskostnaden är lägre än milkostnaden för min bil.
Jag sitter och funderar på hur 2024 – 2026 kommer se ut både i Sverige och globalt. Känslan är att man bör vara lite försiktig, rejäl buffert och välj jobb som inte är alltför konjunkturkänsligt?
Finns det risk för svensk lågkonjunktur?
Tycker jag hör en del om varslade inom bygg nu till exempel?
Risken bör vara överhängande att eskaleringen i världen leder till en global recession eller är det att ta i för mycket?
Arbetslösa byggjobbare tar kanske gärna svartjobb samtidigt som de får a-kassa, så den gruppen klarar sig nog i ur och skur.
Det är i ofantliga sektorn som det finns mest potential att skära bort onödiga tjänster. Man kan ju fråga sig vad alla mellanchefer, kommunikatörer, personaladministratörer och genusutvecklare skall göra när de blir arbetslösa. Bokstöd?
Svårt att säga, men är det värre nu än det var förr? Framtiden är alltid osäker.
Jag kommer ihåg 70-talet. Trodde aldrig att detta vansinne skulle upprepas, men nu ylar vissa om skattehöjningar. Visserligen på kapital och arv. Men när återinförs 80/85-regeln?
Blir Sovschoser nästa? UK hade ju victory gardens under kriget, kanske går att införa i kollektiv skala.
Stor konkursvåg.
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Mol04J/konkurser-i-oktober-vagen-kopplas-till-kriminalitet
Största sen 1999, IT bubblan?
Kan devis vara av godo, om/när vissa element rensas ut:
https://omni.se/uc-kriminella-kan-ligga-bakom-konkursvagen/a/jle5W0
“Konkurserna fortsätter att öka. Men förutom tuffa tider kan det vara kriminella nätverk och bedrägerier som ligger bakom konkursvågen. Det menar kreditupplysningsbolaget UC, rapporterar TT.”
Vi ligger lägre i ränta och har markant högre inflation än USA/många EU-länder är faktorer som borde tala för en ytterligare räntehöjning…om logiken nu ska få avgöra.
Däremot vore det såklart politiskt impopulärt beslut och sådant mod kräver starka och kunniga politiker som kan hantera tuffa ekonomiska tider.
Att regeringen räknat upp elskatten som drabbar alla, medan de inte räknar upp för välbetalda grupper, tyder på motsatsen. Symbolpolitik som spär på inflationen i dessa tider, det är dumheter. Lika korkat som att prioritera sänkt skatt på plastpåsar när matpriserna skenat. “Låt dem äta plastpåsar?”