Nedanstående är en artikel författad av signaturen Rätt ska vara rätt.
I den här texten tänker jag försöka sammanfatta Rysslands nuvarande situation och hur mycket krigsekonomi landet har möjlighet att uppbåda, separerat på sju olika områden.
I termen krigsekonomi så lägger jag ett lands förmåga att producera, underhålla och föra fram sina vapensystem, samt hur effektivt man använder dessa. Kort sagt så är det krigsekonomiska värdet av ett vapensystem du inte kan bygga noll, ett vapensystem som går sönder och du inte kan laga noll, ett vapensystem du inte kan för fram till fronten noll och ett vapensystem du använder för att skapa ett riktigt stort hål i en gata i Belgorod noll.
De källor jag utgått från är RUSI Report, Oryx, Covert Cabal (endast beräkningen av pansarvagnar och artillerisystem), Military Balance 2021, Ukrainska försvarsdepartementet och en blandning av officiella uppskattningar från statliga organ (USA, Storbritannien, Sverige, Frankrike, Estland och Polen). Oryx referenserna kan vara i underkant då jag samlat in dem över tid och inte kollat på dem under de senaste månaderna.
Jag kommer inte prata om antalet soldater, inte för att de är oviktiga utan för att de i den takt de skadas och dödas åt kan ses som en oändlig resurs för båda sidor. Båda sidor tar helt enkelt färre döda och skadade per år än födelsetalet av män per årskull för tillfället. Det kan låta kallt, vilket det är, men ur ett krigsekonomiskt perspektiv så är i dagsläget en pansarvagn betydligt mycket mer värt än flera liv.
1. Artillerisystem
Det mest använda och på många sätt det vapensystem som givit mest utdelning för Ryssland är artilleri. Efter att den första offensiven blev tillbakaslagen så har ryska arméns alla meningsfulla framgångar mer eller mindre gjorts genom lokal överlägsenhet av artillerield, en överlägsenhet som mer eller mindre sprang in i en vägg när HIMARs gjorde sitt intåg.
Estland uppskattade att Ryssland hade 17 miljoner granater vid krigsstarten, en siffra som grovt motsvarar Ukrainska uppskattningar och RUSI Report. Uppskattningsvis avfyrades 10 miljoner granater under 2022, och med nuvarande konsumtion så kommer man att avfyra 7 miljoner under 2023. Ryssland tillverkar mellan 250.000 och 1.000.000 granater per år, beroende på om man frågar Ukraina eller Ryssland.
Det antyder att Ryssland kommer få slut på sin ammunition tidigt 2024 om man fortsätter som man gjort hittills. Ryssland har dock ett extra förråd av artilleri-granater, nämligen Nordkorea. Enligt sprida offentliggjorda statliga rapporter (US primärt) så har Ryssland köpt miljontals granater av Nordkorea. Den bästa uppskattning jag kunnat hitta sätter toppsiffran på 3.000.000 granater.
Om det stämmer och om Ryssland inte kraftigt ökar sin ammunitionsproduktion (osannolikt) så kommer vi att få se en sänkning i intensiteten av rysk artillerield, antingen skarpt Q2 2024, eller gradvis under 2023. Jag har ingen direkt data på det, men anekdotiskt verkar man ha strypt mängden ammunition vid stora delar av fronten redan.
Eldrör är också en vanlig fråga då dessa verkar slitas ut i en hygglig takt, men Ryssland har enligt de källor jag hittat inte haft några problem hittills. De håller sannolikt längre än granater, så mer av det sovjetiska arvet finns sannolikt kvar.
2. Missiler
Oräknat S-300 missiler så verkar de flesta öppna källor vara överens om att Ryssland vid krigsutbrott har haft tillgång till 7000 missiler, som kan användas i Ukraina. Också enligt öppna källor så har Ryssland avfyrat ungefär 5000 hittills. Nyproduktionen är runt 200 missiler per år, enligt Center for European Policies, vilket i bästa fall motsvarar tre veckor av dagens användning.
Ryssland har sänkt sin användning och utnyttjar nu Iransk-tillverkade Shaheds till stor del, möjligen med någon form av plan att göra ett nytt försök att slå ut Ukrainsk värme- och energi-infrastruktur under vintern. Om det försöket görs så är det sannolikt den sista gången under kriget vi kommer se Ryssland verka på det strategiska djupet i Ukraina.
3. Pansarvagnar
Enligt Oryx så har Ryssland förlorat ca 2300 pansarvagnar i Ukraina, enligt Ukrainska försvarsdepartementet ca 4500. De flesta öppna källor jag kunde hitta gissade på cirka 1000 aktiva pansarvagnar vid krigsstarten. Covert Cabal räknade Rysslands magasinerade pansarflotta för hand via satellitfoton och kom fram till att de hade drygt 6700. De flesta öppna källor jag kunde hitta uppskattade att Ryssland kunde nytillverka 250 till 500 pansarvagnar per år.
Om Oryx siffror är närmast verkligheten och Ryssland kan tillverka 500 pansarvagnar per år så kan Rysslands pansarflotta klara av att hålla ut till 2025, även om effektiviteten sannolikt dyker någon gång under 2024 då Ryssland mestadels kommer stå med T-60 och T-50 serierna.
4. Infanterivagnar
Mängden här är lite svår att avgöra, men om vi tittar på de system som Ryssland använt i Ukraina så pratar vi om 9000 bepansrade infanterivagnar av varierande typ antingen aktiva eller magasinerat.
Enligt Oryx har Ryssland förlorat drygt 4300 infanterivagnar fram tills nu. Om Oryx siffror är korrekta och förlusterna fortsätter i den här takten kommer Ryssland få slut på dessa runt 2026. Intressant nog så har Ukraina sannolikt nått paritet i antal med Ryssland nu under 2023, vilket kommer att vara det första tunga vapensystemet i vilket Ukraina når paritet med Ryssland.
5. Luftvärn
Enligt Oryx har Ryssland tappat drygt 200 luftvärnssystem vilket är en bråkdel av de luftvärnspjäser som finns i den ryska arsenalen. Detta är inte så konstigt då Ryssland i varje fall har varit världens största exportör av olika former av luftvärnssystem. Den inhemska tillverkningshastigheten är dessutom mycket högre än förlusterna. Ryssland kommer helt enkelt inte få slut på luftvärn i en överskådlig framtid.
6. Flygplan och helikoptrar
Enligt Oryx har Ryssland tappat nästan 90 spetsflyg av en flotta på ungefär 700, men då det är svårt att veta vad som blir nerskjutet bakom ryska linjer så är de siffrorna väldigt osäkra och sannolikt i underkant.
När det kommer till helikoptrar är historien en annan. Visserligen är förlusterna enligt Oryx lite mer än 100 , men det är från en flotta som är större, ca 1400. En intressant detalj är att enligt Oryx är 43 av de nedskjutna Ka-52:or, Rysslands primära attackhelikopter, vilket de ska ha haft 116 stycken vid invasionens start.
Med det sagt kan vi nog inte räkna med att Ryssland kommer få slut på flygplan under den här konflikten, om inget drastiskt förändras. Detta drastiska kan vara F-16 eller Gripen.
7. Ekonomi
Den ryska stadsbudgeten är i fritt fall, mer eller mindre. Ryska staten hade spenderat 80% av sitt tillåtna budgetunderskott … i februari. Ryska staten har försökt hantera detta på vissa sätt, exempelvis genom expropiering av utländska tillgångar, “frivilliga skatter” och att tömma pensionsfonder. Detta är dock ett rätt litet huvudbry.
Vad som är värre är en sammanströmning av sex stycken svåra ekonomiska problem, nämligen:
1. Exportintäkterna för Ryssland som land har fallit med ungefär 50%, primärt drivet av sanktionerna och då till stor del av den på olja. Det hjälps inte att både Indien och Kina envisas med att köpa olja i Rupier och Yuan, två valutor som mer eller mindre inte säljs internationellt och som bara går att använda i de två länderna. Detta skulle inte vara så farligt om man var kopplad till ett internationellt nätverk för handel, som Swift men det har man blivit som bekant blivit utestängd från.
2. Statens utgifter har ökat extremt snabbt, huvudsakligen drivet av kriget och då både i material-kostnader och löner. Man har i vissa fall har 10-dubblat lönen för frivilliga för att få soldater.
3. Det har skett ett uttåg av företag och investerare, i dagsläget så är den enda investeraren i Rysk industri Ryska staten.
4. Hög inflation drivet av mängden pengar som översvämmat den ryska marknader i form av inhemska lån utan teckning. Jag gissar på att ryska centralbanken försöker rädda de bolag som räddas kan och mer eller mindre har öppnat kranarna för att hålla vederhäftiga bolag levande tills kriget är över.
5. Export och importbalansen är i grav obalans, där importen har ökat explosionsartat och på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart. Ryssland tillverkar helt enkelt ingenting i dagsläget som någon annan vill ha, förutom fossila bränslen.
6. Tillgången på arbetskraft har sjunkit hastigt, och vad som är mer problematiskt för den inhemska ryska marknaden är att det är framför allt högutbildade som har försvunnit. Mer än 3 miljoner arbetsförda personer (4% av arbetsstyrkan), framför allt män, har lämnat Ryssland sedan mobilisering. Resultatet är att skattintäckterna har dykt och lönerna för de kvarvarande har ökat explosionsartat.
Var och en av de här problemen skulle kunna, och har historiskt, fått ekonomier att kollapsa.
Lägg därtill att en av Ryska statens bästa skugg-sätt att få pengar, beskydd till diktatorer, drevs av Wagner. I mitt jobb så ser jag en del byten av ledningsgrupper, och jag har hittills aldrig sett en där det ekonomiska resultatet inte sjunkit direkt efter ett byte, och då är den tidigare ledningsgruppen i regel kvar och kan svara på frågor och ge en överlämning, något jag tvivlar på att Wagners ledning klarar efter att Shoigu slutligen levererat ammunitionen han lovat till Prigozhin.
Jag kan inte säga när Rysslands ekonomi stannar eller kollapsar, det är oftast en process som både går snabbare än någon trott och tar längre tid än vad man kunde tänka sig, men jag säger såhär: Ryssland som stat måste hantera det här problemet, och det snart, som inom de närmaste månaderna. Den hanteringen kommer slå hårt på deras förmåga att föra krig, nästan oavsett vad de gör.
Sammanfattning
Med nuvarande takt tar Rysslands:
Artilleriammunition slut 2024,
Missiler tar slut 2023-2024,
Pansarvagnar tar slut 2025,
Infanterivagnar tar slut 2026.
Luftvärn har de mycket gott om och det verkar inte ta slut,
och flygflottan ser vi inget slut på inom en överskådlig framtid, men det kan ändras när F-16 och Gripen gör sitt intåg.
Analysen (eller killgissningsdags)
Alla stater har olika styrkor och svagheter, och det är dess svagheter som är det som i väpnade konflikter fäller avgörandet. Rysslands svaghet är inte brist på fordon, folk eller flyg. Man kommer helt enkelt att kunna hänga kvar ett par år till med de truppslagen man har.
Rysslands arsenal av långdistansmissiler är inte en svaghet men inte heller en styrka, i varje fall inte som de används just nu. Ryssland har helt enkelt slösat bort den förmågan på något som inte haft en avgörande roll för deras krigslycka.
Rysslands stora svaghet är dess armes oförmåga att verka utan artilleri och statens svaga ekonomi. Jag tror kriget avslutas första halvåret 2024 och att det antingen är ammunitionsbristen hos ryska artilleriet eller stora ekonomisk problem som leder till Ryska Federationens militära nederlag i Ukraina. Jag tänker till och med drista mig till att säga att Rysslands militära nederlag i dagsläget under 2024 är oundvikligt.
Rätt ska vara rätt
100 kommentarer
Först?
iofs på en gästartikel
Men i alla fall 🙂
Får fundera ut en slant någonstans som straff…
Först på en gästartikel gör att man måste skänka dubbelt så mycket som om det var ett vanlig Lars-inlägg. Det är sen gammalt.
Apropå flygetyg så är väl en stor fråga besättningar? Maskiner går att tillverka, även om sanktionerna kan ställa till det en del. Att träna upp en besättning däremot tar tid. Speciellt om man redan skickat instruktörerna till fronten…
Jag funderar på hur välunderhållna de flygplan som finns faktiskt är. Hur många kan lyfta och hur många används för att ta reservdelar till andra flygplan?
Jag funderar på hur välunderhållna de flygplan som finns faktiskt är. Hur många kan lyfta och hur många används för att ta reservdelar till andra flygplan?
Kan man inte ta pallplats, så får man göra det i en annan artikel…
Intressant.
Vad detta betyder i förlängningen för Ryssland beror såklart på hur de fortsatta sanktionerna håller för nivå.
Ekonomin kommer fullständigt rasa ihop, och med den förmågan att bygga en offensiv militärmakt. Ja, Nordkorea har gjort det. Men dess dimensionerande fiende är av ett helt annat slag.
Kina och Indien kommer troligen inte stötta Ryssland bygga upp en stor militärmakt igen.
Nordkorea har också hållits under armarna av betydligt större och teknologiskt avancerade stater och ekonomier, som på papperet varit ideologiskt närstående.
Jag tror inte att Ryssland kan hitta en motsvarande sugar-daddy.
Det är också en enorm skillnad att vara sugar-daddy till ett land på 26 miljoner utfattiga människor jämfört med ett land på 140 miljoner där en hyfsad andel anser sig stå högre i civilisationsgrad.
Precis.
Jag brukar säga att Ryssland nu är en råvarukoloni för Kina. Kanske även Indien men får kineserna bestämma så lär väl Indien bli utan den billiga oljan så småningom.
Likt med Nordkorea kommer väl Kina försöka säkerställa nånslags miniminivå vad gällande levnadsstandard även i Ryssland. Steg för steg. Enligt kineserna är det folket I Beijing som är herrefolk på jordklotet.
Snyggt!
Jag ställer mig då frågan. Vad händer sedan?
Russia must be convinced that the military instrument, and its deployment in large-scale war, will inevitably fail, and it must realize that Ukraine is permanently and completely lost.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2023/05/ukraine-victory-russia-defeat/674112/
Hoppas jag inte länkar för mycket men en lite äldre artikel.
“The West needs an aggressive information campaign to drive home the reality of Russian defeat. Russians need to be reminded that their faltering economy is only a tenth the size of the EU’s; that they cannot build and deploy a modern tank; that their latest high-performance jet, the Su-57, will be outnumbered by the F-35s of the four small Nordic states; that their generals are superannuated and incompetent; that their high command is indifferent to their men’s lives; that their equipment is inferior to that of Ukraine; and that their logistics are rotted by graft and corruption”
“Russians need to be reminded…”. Dessutom, som jag ser det, är det stora problemet att få ryssarna att börja *bry sig* om dessa fakta. Hela den ryska mentaliteten är minst sagt “obegriplig” för väst. Och det tar generationer att ändra sånt.
Värdet för ryssarna att skjuta sönder Belgorod är inte noll, utan snarare en minuspost 🙂
Ja, dålig stämning uppstod garanterat på gatukontoret. Undrar vem de fakturerade? 🙂
Bra grävt och intressant artikel. Tack.
Nu får vi hoppas att du får rätt i sista stycket. Det vore helt underbart 🌻🇺🇦✌️
Rysslands luftvärn tar inte slut men samtidigt räcker inte förmågan för att skydda alla känsliga områden och anläggningar.
Jag hoppas Ukraina kan slå mot mål som saktar ner den ryska ekonomin och krigsmaterielproduktionen. En spegelbild av den ryska kampanjen mot ukrainsk energiinfrastruktur men mera inriktad mot eldistribution, kemisk industri och raffinaderier än huvudstadens uppvärmning skulle kunna vara effektivt.
Om Ryssland försöker släcka och tvinga Kiev till evakuering i vinter skulle det finnas en rättvisa i att de förlorar fungerande 800 och 400 kV högspänningsnät väster om Ural.
Ryssland kan nog förlora hela sitt 400 kV elnät utan att märka det eftersom Ryssland liksom resten av f.d. Sovjet använder inte 400 kV utan 330 kV och 500 kV.
Nej, jag tycker inte man ska förstöra kraftnät ens i Ryssland. Det som skulle behöva slås ut är rysk vapenindustri i alla dess former. Förstör bombfabrikerna.
Sant, slarvigt av mig, 750 kV, 500 kV 300/330 kV och 220 kV, här är en referens där man även ser nätat schematiskt och namnen på en hel del knutpunkter som kan bli nyheter. https://www.entsoe.eu/data/map/
Som bonus kan man se att Baltikums och Ukrainas elnät kan knytas ihop snyggt om även Belarus blir fritt.
Ukrainas och Baltikums elnät var synkroniserade genom Belarus och Ryssland fram till den fullskaliga invasionen.
Att få med Belarus i “vår” demokratiska sfär skulle vara väldigt värdefullt geografiskt. Gäller allt från bufferzon mot Ryssland och korta gränslinjer till vägar och järnvägar, el- och gasnät.
Intressant analys. Då är det bara att vänta, och fortsätta hjälpa Ukraina 1-2 år till.
Jag förundras av mänsklighetens (Ryzzlands) oändliga dumhet. Man spenderar miljarder miljarder på granater för att ta död på folk och förstöra, istället för på skidorter, motorvägar, coola bilar, fina villor till alla, cancerforskning, god mat & öl, och kultur & konst.
Jag tror att det är så enkelt att den lilla eliten plockar på sig så pass mycket i alla fall att det räcker till allt på din lista för dem åtm. (nåja, mycket får väl hämtas utomlands, men det har ju visat sig fungerat ganska bra fram till nu)
Bra skrivet Storsjöodjuret. Min drömvärld ser liknande ut. Krig är ett förslösande, vaskande av materiella och humana resurser.
Nej vi skall inte stödja Ukraina 1-2 år till och ända in i kaklet! Vi skall vårda vår reala ekonomis förmåga att så vi kan stödja, finansiera och framförallt med verkliga varor levera militärt stöd och återuppbyggnad i 1-10-20 år, dvs obegränsat länge.
Ukraina skall vartefter bli en naturlig och produktiv del av den fria demokratiska världens ekonomi och kultur och då permanent ur räckhåll för den ryska imperialismen.
Att öka stödet så Ukraina segrar snabbare är givetvis bra men det viktigaste är att stödet inte har en ände utan garanterar ukrainsk seger och rysk förlust och gradvis övergår i investeringar och ömsesidig nytta.
Intressant artikel. Två kommentarer;
1. Använd gärna rätt begrepp; stridsvagnar i stället för pansarvagnar.
2. Att utgå från Oryx siffror är att vara konservativ i sin bedömning. Inget fel men “kollapsen” kan alltså infinna sig tidigare om övriga antaganden är korrekta.
Jag tror den finska termen för stridsvagn direktöversätts till “pansarvagn”, och att detta uttryck brukar smyga in sig i finlandssvenska.
Pansarvagn ser jag som ett samlingsbegrepp för stridsvagnar och t.ex. infanterivagnar samt övriga bepansrade markstridsfordon. I praktiken undviker jag termen då det är vanligt att se den som en synonym till stridsvagn.
Pansartanks har vi kommit överens om på bloggen 😀
Du tappade mig vid “pansarvagn” och “stadsminister”.
Icke att förglömma: “missiler”.
Nag, nag, nag.
Rätt ska vara rätt.
Tack för en jättebra genomgång!
Förut materiel kan man reflektera över bristen på militär kompetens exempelvis ledning, artelleri, piloter osv. Där tror jag HIMMARS och dylikt på detta sätt haft minst lika stor effekt som förlorat materiel. Att luftvärnet inte fungerar i den omfattning som förväntat kan vara brist på utbildad personal inte luftvärnssystem. Sannolikt har en stor del av instruktörer som kan utbilda ny kompetens gått i graven. Brain drain som du nämner är nog också ett problem militärt.
Intressant artikel!
Jag hoppas verkligen att ”Ryssland” (som ju egentligen är en federation där Ryssland proper parasiterar på några kringliggande stater) går i konkurs i samband med en politisk kollaps till följd av att den nuvarande ledningen destrueras med anledning av dess militära oförmåga och alltmer upplevda sårbarhet/svaghet.
Ryssland proper har ett stort inneboende värde som objekt vid en utförsäljning av ett konkursbo, t ex råvaror, halvförädlat gods, turism. Det bästa sättet att investera långsiktigt är förstås att utveckla en ekonomisk bärkraft som ger avkastning över tid, vilket förutsätter stabila produktions-/affärsförhållanden där kostnaden för riskbalansering är så liten som möjligt.
Lite offtopic.
Har vi haft några Tik Tok soldater som jobbar undercover i Sverige
Såg detta nyss på Aftonblaskan
“Polisen söker ägarna till 6-7 getter som i morse upptäcktes vid länsväg 190 i Göteborg. Med hjälp av havre kunde getterna lockas till ett koloniområde i närheten.
Getterna mår enligt polisens uppgifter bra.”
Felpost, skulle in i andra tråden
Förut materiel kan man reflektera över bristen på militär kompetens exempelvis ledning, artelleri, piloter osv. Där tror jag HIMMARS och dylikt på detta sätt haft minst lika stor effekt som förlorat materiel. Att luftvärnet inte fungerar i den omfattning som förväntat kan vara brist på utbildad personal inte luftvärnssystem. Sannolikt har en stor del av instruktörer som kan utbilda ny kompetens gått i graven. Brain drain som du nämner är nog också ett problem militärt.
Intressant! Tack för denna. Får hoppas att du har rätt i slutsatsen att kriget tar slut nästa år, även om nu vore ännu bättre!
En mycket intressant artikel med vad som verkar vara baserad på bra och gedigen research
Tack för en mycket intressant artikel.
Nu gäller det att Väst levererar ända in i kaklet. Det finns en poäng med att låta Ryssland “köra slut” på sig. Det tar längre tid för en “come back” eller revansch. Det har kanske Ukraina insett också. Segern måste vara definitiv och tydlig så att framtidens ryssar vet hur det går om man är korkad nog att anfalla igen.
Det är också viktigt att Väst står upp för principer. Tillbaka till 1991 års gränser, krigsskadestånd och ansvariga inför rätta.
Jag tvekar inte på Ukrainas seger utan oroar mig mer för att ledare i väst ska medverka till en snäll fred för Ryssland. Låt Ryssland falla samman i delar!
En del oroar sig över att en Rysk kollaps skulle gynna Kina, ett annat scenario är stalinisering och ett tredje där Ryska kolonierna kämpar för frihet och bryter sig loss som självständiga och demokratiska drivna av de etniciteter i respektive region skulle både Kina och Ryssland förlora och demokratin skulle stärkas runtom i världen.
Så väst bör snart fundera på om vi ska stödja demokratiska rörelser i Rysslands kolonier kommande åren.
https://www.liga.net/en/world/opinion/o-nezavisimosti-poraboschennyh-narodov-i-likvidatsii-rossiyskoy-federatsii
Mitt mest hoppfulla scenario som inte är helt beroende av regnbågspruttande enhörningar är rysk imperiekollaps där de tappar greppet om Belarus som hamnar i samma läge som Ukraina för 30-40 år sedan, att fler perifera regioner lämnar och att rysk elit sjävsorterar sig mellan ett St Petersburg som lever på marknadsekonomisk industri och tjänsteproduktion gentemot EU och ett Moskva som lever på att plundra Ryssland och leverera råvaror till Kina varvid kärnryssland delas så bara hälften hamnar under den värsta ondskan.
Talar inte det mesta för en kinesisk kolapps?
En ekonomi som är så beroende av fastighetssektorn och nu med kraftigt åldrande och minskande befolkning, enorm belåning till fastighetsektorn både företag och även privatpersoner som” pensionsbesparingar”, städer som finansierat budgetar genom markförsäljning, nybyggda spökstäder och det senaste stigande ungdomsarbetslöshet nu 20% och då bestämmer man sig för att sluta redovisa siffror….
Utan att vara nationalekonom kan jag inte se något annat än en ekonomisk kollaps.
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2023-09-01/china-s-economy-is-officially-fragile-could-it-collapse
Dessutom har Kina köpt marknad för dyra pengar i Afrika och andra länder. Men ekonomiska svårigheter behöver inte resultera i en kollaps.
Om kina går i KK och måste starta om med ny valuta osv är det ett existensiellt hot för kommunistpartiet men inte nationen som har arbetat ihop en enorm real förmögenhet i infrastruktur, industrier, hus och kompetens. Kina kommer att varva upp bums men vad har Ryssland för förmögenhet?
Även om människor som du säger är en “oändlig” resurs så bör vi ändå ta hänsyn till utbildning. T ex utbildning krävs på luftvärn, tanks, IFVs osv. vilket förmodligen är orsaken vi sett luckor i Ryskt luftvärn på fronten (då vi återigen fått se filmer på TB2 vid Kherson vilket vi inte sett sen första veckorna) även om Ryssland fortfarande har gott om luftvärn.
Finns det någon jämförelse med data för tid det tar att utbilda respektive pilot, ubåt, luftvärn, tank, IFV etc.?
Mycket bra och hoppingivande! Tack!
Ps, …. och som alltid. Släpp Griperne loss!
Bra sammanställning. En synpunkt bara: kriget tar inte slut samtidigt med den sista granaten, stridsvagnen, haubitsen; det tar slut långt tidigare. Det det kommer an på är viljan att fortsätta. Vi hör redan om mysterier, deserteringar mm.
Men jag måste erkänna att jag själv trodde att RU skulle falla ihop tidigare. Att armén skulle för att förhindra att landet kollapsar ta makten. Vilket mycket väl kan ske fortfarande.
– Hur förlorade Ryzzland kriget?
– På två sätt. Först gradvis, sedan plötsligt.
Fritt efter Hemingways Och solen har sin gång.
Myterier inte mysterier!
Varför inte? 🙂
En annan sak som påverkar Rysslands förestående kollaps är att dessa unga män som ligger i skyttegravarna och blir dödade eller skadade, skulle arbetat i fabriker, kontor och jordbruk och bidra till samhället, nu kostar de bara en massa pengar. Dessutom har miljontals människor i produktiv ålder och med utbildning flyttat utomlands efter krigets början, allt sådant påverkar ekonomin.
Beträffande Mordors luftvärn, en sak jag finner vara mycket intressant är att utan tvivel så stryker det med utbildat folk för varje enhet av utslaget luftvärn.
Den intressanta frågan är hur länge har Mordor folk som kan sköta dessa system och klarar Mordor av att utbilda nytt manskap tillräckligt snabbt för att ersätta förlusterna. Ett luftvärnssystem i händerna på folk som inte kan använda det förlorar en hel del i effektivitet. Samma sak gäller för pansar.
Jag har sett BUK, utan tvivel effektivt men mycket mer beroende av vad som sker mellan tangentbordet och ryggstödet än västerländska system
Mycket intressant 👍
En brasklapp borde ju vara att om/när något tar slut så ändras förutsättningarna markant för hur mycket som går åt av det övriga. Kanske man kan hoppas att vid en punkt så utlöses en lavin av materielåtgång för ryssarna och hela skiten kollapsar.
Putins sista halmstrå är nog om Trump kommer till makten och drar tillbaka stödet och kanske till Nato också. Frågan är vad Putin gör när allt är förlorat ändå, chansar han på ett storskaligt kärnvapenanfall? På något sätt måste detta ta slut, frågan är hur.
Det enklaste beslutet för Putin/Kreml borde vara att förklara reträtten som en stor seger och fortsätta slå ihjäl de ryssar som inte håller med. De lär få omedelbara och märkbara lättnader av sanktioner så folket ser en förbättring och så kan de berätta hur de nötte ut den ukrianska “nazismens” alla vapen och soldater vilket bevisas av att Ukraina nu är fullt med natomateriel och västerlänningar överallt.
Vem vågar gå in i Ryssland och investera även om krigen slutar ?
Pepsico och Mondelez kanske?
Om man nu ändå skarvat en hel del på sanningen så kan man kanske helt enkelt hävda att man uppnått målen och eliminerat nazismen från makten. Givetvis måste man behålla några hundra tusen där permanent för att förhindra att nazisterna återkommer till makten och för att förhindra att nazistiska ideer sprider sig i ryssland så håller man kommunikationen till de stationerade stängd (så man inte behöver hålla på med nekromanci för att kommunicera med dem). På samma grund förbjuder man ryssar att resa till de denazifierade områdena (så de inte ser att de stationerade där är krukor med aska).
Sanktioner är som krig. Enkla att införa/starta men svåra att avsluta. Se på de sanktioner Trump införde. Ett antal av dem pågår väl än. Även sanktionerna mot europeisk export dröjde kvar länge.
Jag tror att det efter kriget kommer dröja innan man ens börjar avveckla sanktionerna. Det måste till ett helt nytt Ryssland.
Trump kommer tidigast till makten januari 2025.
Fast efter valet som sker den första tisdagen i november kommer beidenadministrationen inte att göra mycket nytt om någon annan vunnit valet. November och december blir inte mycket beslutat i fråga om tex. utrikespolitik.
Under valåret 2024 blir nog det amerikanska folkets intresse (de som kan tänkas rösta pö Beiden) att bidra till kriget ganska avgörande för hur Beiden kommer att agera.
Förhoppningsvis är övriga världen starkt nog att hjälpa Ukraina även utan pengar och materiel från USA.
Sant, men sittande president är en ”lame duck” sista tiden. Förhoppningsvis vill innevarande kongress begränsa en Trumpadministrations initiala handlingsutrymme och fatta mer långsiktiga beslut och överenskommelser. Förhoppningsvis vinner Trump inte valet men det är tyvärr inte osannolikt att han gör det.
Nu tror jag absolut inte att Trump vinner. De trender som gav Biden segern senast gäller ännu mer den här gången. Mittenväljare och icke-Trumpfrälsta republikaner kommer inte att rösta på honom när han sitter i fängelse. Men, skulle han ändå vinna har Biden alla möjligheter att köra ända in i kaklet mellan november och januari. Han har alla maktbefogenheter, och har Trump synpunkter kan han åka dit på riktigt.
Väldigt matnyttig artikel. Ngt relevant att utgå ifrån när man spekulerar kring alla detaljer om, när o hur det kommer gå. Ingen kan idag mer än gissa. Jag står nog fast vid min ursprungliga tanke. Tror nog UA återtar allt med Ö Donbas o Luhansk som ngn form av stilleståndlinje o ingenmansland. Teoretiskt kan detta läge bestå mkt länge, men RU blir inget nytt Nordkorea. En annan avgörande faktor är UA förmåga o vilja att med stöd av allierade slå mot RU territorium. Man får inte heller glömma att detta inte “bara” är ett krig, det är storpolitik på absolut högsta nivå o vad som sker bakom kulisserna vet vi inte så mkt om mer än att ledningen i vår del av världen fasar inför ett RU o kaukasus i total kaos o upplösningstillstånd.
Brist på bränsle och smörjoljor, famför allt diesel/brännolja ställer till det för skörden i Mordor enligt ansvarige ministern. Ställer översenskommelsen mellan Saudi och Mordor om produktionsbegränsningar i ny dager.
Ansvarige orchen är själve Patrusev
https://www.is.fi/autot/art-2000009841697.html
Mycket logiskt att detta sorterats in under sektionen bilar 😉
Ryssland som oljeproducent, med fallande export, så har jag svårt att förstå hur det kan vara brist på bränsle och smörjoljor.
För att de inte har kompetens att sköta utrustningen. De har haft västerländska experter till hjälp för allt. Så deras oljefält och destillerier hackar förmodligen redan betänkligt och det märks på leveransen av specialprodukter.
Med fallande rubel är det väl så att de får bättre betalt för sin export än när de säljer lokalt?
Mycket informativ analys, tack!
Jag var i våras inne på en frontkollaps nu under sen sommar
/höst baserat på ryska manskapsförluster + utebliven mobilisering. Nu har det framkommit att ryssland ‘smygmobiliserar’ ca 20k/mån vilket täcker deras förluster som ligger i samma härad. Dock tycker jag att kvalitetsminskningen märks i uppgivna förlustratios.
Det var en bra och välskriven analys. Givet de ingående variablerna känns det spontant realistiskt. Det har inte gått bra för Ryssland att driva en planlagd ekonomi eller krigsekonomi tidigare. Jag tänker att ett scenario likt Sovjets fall efter att ha dränerats i Afghanistan absolut är möjligt eller sannolikt.
Det finns däremot en viktig faktor som jag tycker saknas i analysen. Resursförbrukningen i Ryssland sker inte i ett vakuum, utan i konfrontationen med Ukraina. Man behöver också analysera motparten Ukrainas förmåga att verka offensivt och defensivt för att kunna säga när Rysslands förmåga att föra krig kollapsar.
Ukraina har idag stöd från Väst, vilket gör att materialmässigt borde man hålla trycket uppe. Däremot är tillgången till ammunition ett problem för oss. Marknadskrafterna borde kunna hantera problemet delvis, i alla fall på sikt. Däremot tänker jag att tillgången på människor att bemanna militären kan vara ett större potentiellt problem framöver. Ukraina har så vitt jag förstår en väldigt negativ demografi, och får man brist på krigare så är det betydligt svårare att kompensera för än brist på material.
Som jag ser situationen kan i värsta fall ett krig fortsätta lång tid ifall bägge sidor saknar resurser att nå avgörande – ett Ryssland med brist på artillerield och Ukraina med brist på soldater.
För att säkra seger skulle jag kunna tänka mig att en framgångsrik strategi skulle kunna vara att rikta in sig mer systematiskt på att slå ut Rysslands ekonomiska förutsättningar att föra krig. Här finns ändå fortfarande lågt hängande frukter genom två vägar för Väst;
1. Betydligt hårdare sanktioner, där man aktivt går in för att strypa rysk export och import. Här krävs beslutsamma insatser politiskt.
2. Inriktad sabotageverksamhet mot rysk infrastruktur. Genom sabotage mot centrala it-system och fysiska insatser mot knutpunkter såsom oljeraffinaderier eller liknande kan man knäcka ekonomin genom asymmetriska insatser.
Teoretiskt är vi i Väst inte delaktiga i direkt krigsföring, men om man ska se cyniskt på situationen, så behöver vi få stopp på det här kriget så snabbt som möjligt. Då behöver man nog kavla upp ärmarna och göra mer än idag.
En lågintensiv konflikt kommer leda till mycket ont lång tid framöver, mycket gå inte att förutse över huvud taget.
Det är mina högst personliga reflektioner utifrån det här utmärkta blogginlägget.
Noterar efter att “skummat” igenom kommentarerna att ingen av Rysslands “partners” har samma ångest som NATO att bottenskrapa sina krigsförråd för att kunna försvara sig mot angrepp.
De vet, till skillnad från fredsivrare och Putin-kramare här i Sverige, att NATO inte är en aggressor.
Det intressanta är egentligen när brist uppstår på ammunition så spelar egentligen ingen roll hur mycket pansar, artilleri etc man har. Likaså tar stridsvagnarna slut så kan inte pansarskyttefordon fungera. Ryzka kollapsen är oundviklig, bara en fråga om tid.
När Biden-administrationen slängde ut Ryssland ur swift så började ryssarna handla mer varor och tjänster i kinesisk valuta istället. Så skadorna på rysk ekonomi har i viss mån lindrats tack vare det. BRICS samarbetet har ju som uttalat mål att bygga upp en motpol mot västlig ekonomisk dominans. Läste idag att Brasiliens president säger att Putin är välkommen på besök i Brasilien nästa år då G20-toppmötet hålls där och att han “givetvis” inte tänker gripa honom och skicka honom till tribunalen i Haag; en tribunal som inte heller USA erkänner för övrigt. Ska Sverige sluta sälja JAS nu till Brasilien i protest? Tror inte det. There are no permanent enemies nor friends. The only thing permanent is mutual interest. Att Ryssland skulle kollapsa i närtid är nog tyvärr mest önsketänkande. Hoppas att jag har fel.
Hur exakt ska han lyckas ta sig till Brasilien? Genom vems luftrum. Och åker han till Brasilien är jag övertygad om att risken för statskupp medan han är borta är en bra bit över 90%.
Ett exempel från en enkel halvbildad opponent specialiserad på sånt som inte ska läggas på en rysk dildo:
När ryska flottan blev godkända som kunder för två franska helikopterkryssare framkom det från Admiraliteten att Ryssland inte kan tillverka någon av de avancerade smörjmedel som krävs i moderna högeffektiva konstruktioner. Det framkom även då att rysk helikoptermotorutveckling samt motorutveckling för sjöfarten gjort sig beroende av avancerade smörjmedel vilket fortfarande inte lär vara löst även om ett försök gjorts bygga anläggningar som skulle kunna ge Ryssland egenförsörjning inom området. Tyskland lär ha varit behjälpliga med produktion inom Tyskland i anläggningar ägda av Rosneft. Samma gäller även för modern formuleringar av diesel. (Iran har ett liknande problem…)
Resultatet från fartygsmotorutvecklingen i (Baltisk om mitt minne är korrekt) visar att ryska motorer stannat upp i effektutveckling och driftsekonomi pga bristen på dels smörjmedel och därmed oförmågan kunna öka deras termiska effekt. Samma gäller för flygmotorer. (Det blir lönlöst kasta flis på utveckling av en högeffektiv turbin om den inte lagren kan smörjas typ…)
Växellådor är en annan Achilleshäl rysk industri inte har löst. Livslängden på ryska växellådor till helikoptermotorer ligger under 500 timmar. Samma trubbel gäller för andra motortyper. Livslängden för turbinen i ryska helikoptermotorer ligger under 600 timmar vid högre effektuttag. Något längre för civila rotorflyg som har lägre belastning på motor och växellåda.
Till detta kommer en oändlig radda med andra tekniker som måste importeras. Lager till järnvägsfordon t.ex. Kineserna säljer vagnar och boggies som varmt smör i solsken. Några tillverkare förseglar lagerhusen! Min slutsats av den insikten blir att ryssarna köper vagnar och boggies för engångsbruk vilket jag misstänker är dyrt. 😀
Alltså: Min invändning (i all välmening som självutnämnd opponent) är att djävulen ligger i detaljerna. Dvs kompletta leveranskedjor saknades redan innan krigsutbrottet. Inte har det blivit bättre sedan dess.
Därmed borde den som sitter på gamla driftsdata på “analog kontemporär” teknik och driftsekonomi kunna ta fram mycket bättre siffror på när Kremls befallningar inte kan fullföljas delvis eller helt.
Till detta kommer givetvis förlängd uthållighet via nya flöden, supplement, bygenier, engagerade proffs, etc, som kan ersätta befintliga lösningar men med tanke på hur lite rysk industri testar sina lösningar innan de köps in av silovikikollektivet lyfter jag på hatten för ett tappert försök ge projektion på rysk industriell förmåga ersätta och komplettera förluster och misshushållning av ändliga resurser.
Det här säger ju inte så mycket om hur kriget kommer att gå. Tröttnar väst på att stödja Ukraina kan det gå fort bakåt. Dess mindre stöd UA får dess lågintensivare kommer kriget att bli. I så fall kommer de ryska siffrorna att bli helt olika när det inte längre förstörs lika mycket vid fronten.
Det finns en hel del väst kan förbättra i stödet av Ukraina. Tyvärr tror jag ej att vi kommer att se något ökat stöd till UA. Tendensen är väl att folk börjar ledsna på ett krig som bara fortsätter och fortsätter utan att det händer så mycket. Redan nu ser vi att FN och andra aktörer inte vågar/vill ta avstånd av ryssland. Väldigt svagt om jag får tycka.
Fast att FN är trötta är inget nytt. Vad de tycker spelar mindre roll.
Det intressanta är väl valet i USA som kan ha mest påverkan på kort sikt.
Man kan väl lika gärna tänka tvärtom, att lite som i Poker, nu har de redan satsat så mkt, så vi kan inte ge upp nu. Båda sidor, hela väst vs Ryssland, är pot-committed.
bara att vi borde re-raisa mkt snabbare enligt mig då. 🙂
Tack för artikeln, gav mig bra sammanställning, översikt och hopp.
Ett värdefullt bidrag – tack!
Om “rätt skall vara rätt” kan vi bara hoppas på att författaren om ett halvår OCH ett helt år återkommer med en uppföljning av hur verkligheten utvecklats i relation till hans artikel!
“…Ryssland inte kraftigt ökar sin ammunitionsproduktion (osannolikt) …”
Varför är det osannolikt?
I en artikel länkad via Ukrainska Pravda förf. Bohdan Miroshnychenko, 4 September 2023 redovisades tyvärr dystra siffror över det faktum att den ryzka ekonomin inte strypts tillräckligt av västvärldens sanktioner. ryzzland exporterar fortfarande råvaror och har även lyckats rikta om sina handelsförbindelser till öst och Indien. Man får uppenbarligen de komponenter man behöver till sin krigföring via gråimport och smuggling. Även om tillgången till en del har minskat är det om man skall tolka tabellerna tyvärr väl mycket “business as usual”. Inte bara Ukrainska Pravda redovisar detta. Statistik har redovisats i flertalet andra tidskrifter och visar samstämmiga uppgifter.
Ett för den demokratiska världen synnerligen förnedrande faktum är att väst inte klarar av att klippa affärsförbindelserna med ryzzland utan fortsätter att handla med många strategiska råvaror Att handeln fortsätter kostar Ukrainska liv och förlänger kriget. Påståenden att Kina tröttnat på den ryzka krigföringen anser jag inte stämmer. Artikeln redovisar varuvolymer som ökat, en handel som måste vara styrd av den kinesiska regimen. Inte bara undertecknad hävdar detta. Även militära källor i väst anser det uppenbara i att Kina håller grytan kokande för att försvaga väst och hålla vår uppmärksamhet borta från Taiwan och andra delar av regionen som Kina långsamt men säkert annekterar genom att konstant och målmedvetet flytta fram sina positioner. Förutom att hålla ryzzland under armarna etablerar man samtidigt ett ryzkt beroende som råvaruleverantör och har ryzzland som inlåst köpare av den utrustning som ryzzland inte kan köpa från väst.
I en kommentar från “The Telegraph” mfl. nämns ryzzlands inköp av krigsmatriel från nordkorea som ytterligare möjligheter att genom kontinuerlig tillförsel av både soldater genom återkommande om än smygande inkallelser av ungdomar och tillförsel av krigsmatriel söka uttömma Ukrainas försvarsmakts resurser och att trötta ut västs långsiktiga stöd. Samtidigt som man då i utbyte skulle kunna leverera kärnvapenkunskap till NK med kinas förmodat tysta godkännande. Det har kommenterats här att närmandet mellan ryzzland och NK skulle tyda på att ryzzlands arsenaler är sinande. Oavsett vilket är det en ovälkommen utveckling och ytterligare ett exempel på att kinas långsiktiga politik att med alla till buds stående medel bli _den_ dominerande stormakten. En möjlighet är också att kina kan låta “gråexportera” krigsmatriel via NK för att på det sättet ytterligare maskera sitt engagemang i kriget på den ryzka sidan. Mängden tillgängligt matriel och ammunition skulle då bli vesäntlgt större än den som NK själva kan sälja/producera.
Flertalet analyser av den ryska krigsmaktens försörjning av matriel samt den ryzka ekonomins förfall har hittills tyvärr visat sig felaktiga. Inte minst tillverkningskapaciteten för kryssningsmissiler vars antal skulle ha varit slut för ett år sedan. Det är allt för lätt att se på den ryzzka situationen med västerländska ögon (och logik) något som jag anser är både felaktigt och vilseledande. ryzzland agerar utifrån kremls ambitioner och makten har hittils visat sig synnerligen ihärdig och klarat av många problem. Inte minst har man tyvärr även lyckats anpassa sin militära taktik och utveckla motmedel genom att kopiera Ukrainas framgångar med olika typer av drönare och dess insatser för dels spaning, dels för attack, någon som Ukrainska Pravda redovisat nyligen där förutom mineringarna även den “nya” ryzka taktiken bidrar. Detta fördröjer den Ukrainska offensiven inte minst genom att Ukraina inte kan ödsla med sina soldaters liv som ryzzarna uppenbarligen gör utan minsta eftertanke.
Jag hoppas innerligt att “Rätt skall vara rätt”s antagande om att kriget tar slut 2024 är korrekt i sin artikel. Och att väst förmår inse det vansinniga med en fortsatt handel och slapphäntheten med sanktionskontrollerna.
Man måste förstå storheterna när man pratar om sånt här. Olja och gas kan inte riktas om, det är fysiskt omöjligt därför att transporten sker via pipeline och alla pipelines går till Europa. Det är också där de stora pengarna finns.
Även om Indien vill köpa så finns går det inte att transportera annat än sjövägen och det är extremt ineffektivt och transporterna tar dessutom lång tid och kan endast göras med skräpfartyg eftersom alla riktiga rederier vägrar befatta sig med Ryssland om inte annat än av ren självbevarelsedrift eftersom man inte längre får försäkringar på transporterna p.g.a sanktionerna.
Klimatupplysningen.se och kriget i Ukraina har inte så mycket gemensamt. Men ändå, det finns ett flertal kopplingar. I en ekonomisk analys anser författaren att det är sannolikt att kriget tar slut nästa år. Som skäl anges att Ryssland får brist på ammunition alternativt att Ryssland får ett ekonomisk/politiskt sammanbrott.
Mycket av utvecklingen beror på att Kina och Indien inte har så stort intresse i att stötta Rysslands militära och politiska ambitioner.
Indien och Kina har inte skrivit under på Parisöverenskommelsen.
Ekonomiskt är Ryssland ungefär 10% av EU.
https://cornucopia.se/2023/09/gastartikel-den-ryska-krigsekonomins-oundvikliga-kollaps/
–
Borde inte artilleriammunitionen räcka längre desto fler pjäser Ukraina förstör eller har ryssen ersättning där under långtid framöver?
Bra artikel. Den belyser många av de ryska problem vi har tagit upp här på bloggen. Ryssarna har dessutom ännu mer problem än så. Soldater till exempel, som många i media slentrianmässigt bara utgått från är en outsinlig resurs.
Man har bevisligen inte mobiliserat varken vår eller nu i höst och det finns garanterat en anledning till det. Förmodligen att riskerna är för stora. Den förra mobiliseringsvågen avslutades med total exodus till utlandet, skottlossning på mobiliseringskontor, mordbrand o.s.v. Drar man igång en ny mobilisering och det sticker en miljon unga män till, till utlandet, eller gömmer sig i vild desperation hos släktingar eller vad man nu gör för att undvika fronten, då kollapsar ekonomin om den inte redan gjort det.
Andra problem är den interna oppositionen. Det kokar på många håll. Bland oligarker som helst vill åka båt i Monaco, i armén där man fått göra sig av med mängder av befäl, bland liberaler och västtillvända men även bland hökar, nationalister och krigstokar. Ingen är nöjd. Folk är förbannade. Och vi har redan haft ett (mycket klumpigt) kuppförsök.
Tack för en intressant artikel. Den ligger väl i linje med mina egna bedömningar, även om jag kanske trott/hoppats på att läget skulle vara ännu mörkare för ryssarna i vissa avseenden. Det viktigaste är dock att sanktionerna biter, hur mycket ryssarna försöker låtsas att så inte är fallet, och att den ryska ekonomin sakta men säkert är på väg nedför en allt brantare backe på väg mot stupet.
Frågan är vad vi kan göra för att påskynda denna utveckling? Finns det sanktioner eller andra åtgärder som vi inte vidtagit, men som skulle kunna få betydande effekt på rysk ekonomi i allmänhet, och på deras förmåga att producera krigsmateriel i synnerhet? Att täppa till kryphål i sanktionerna tror jag vore en viktig åtgärd, så att det blir svårare och dyrare för Ryssland att komma över de komponenter de behöver för att bygga de djävulsmaskiner de dödar ukrainare med. Här skulle man kunna statuera exempel genom att välja ut någon av de värsta syndarna, som hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna, genom att helt enkelt flytta in dem bakom sanktionsmuren.
Om jag förstått rätt så utgör olja och gas de enda betydande exportprodukterna för Ryssland. Väst har minskat importen rejält av detta, men skulle det vara möjligt att strypa detta ytterligare, utan att skjuta vår egen ekonomi i foten? Hur skulle man kunna göra?
Eller är det helt enkelt så att ryssarna är så bra på att haverera sin egen ekonomi att vi i princip bara behöver luta oss tillbaka och beskåda spektaklet?
Russian collapse in 2024 is over optimistic. Russia is a large country with plenty of food, people and natural resources. So they will drag this on. IMO, the war may last 5-7 years. In 10 years, I hope/expect Russia has completely collapsed and Putin is no longer in power. We shall see.
Tusen tack för denna intressanta artikel! Känns hoppfullt.
delade med vänner på stor internationell bank, som också fann den intressant.
Notera att åtgärder som att stoppa export av konsumtionsvaror som choklad, alkohol, kläder och dylikt alltså är kontraproduktivt, även om det kanske känns rätt. Vi bör sälja så mycket av dessa produkter som möjligt till Ryssland och köpa så lite som möjligt. Detta just för att ställa till deras handelsbalans.
Om vi tror på neo-merkantilism.
Trevlig läsning och i stora drag är artikeln säkert rätt ute. Den är dock lite väl positiv tror jag. Inte minst vad gäller “Nyproduktionen är runt 200 missiler per år”.
Det har funnits otaliga analyser som har förutspådd att Ryssland skulle få slut på mycket redan för länge sedan. Man räknade bland annat med att sanktionerna skulle försvåra för Ryssland att få tag på viktiga delar såsom microchips. det har visat sig att det enkelt går att ta sig runt sanktionerna. Nya vägar har hittats. Grannländer har börjat importera mångfalt mer av allt möjligt och den enskilt största orsak är förstås att det mesta hamnar i Ryssland till slut. Ryssland har haft länge på sig att ställa om industrin och det vore naivt att tänka att de inte stadigt ökar krigsindustrins kapacitet.
Vad gäller manskap så har de visserligen förlorat många soldater men det är relativt små förluster än så länge sett till den totala populationen. De kan rekrytera fler soldater ännu och de har folk som kan arbeta i fabrikerna. Jag är ytterst skeptiskt till att Ryssland kommer att “få slut” på något inom överskådlig tid. De vet vad de har och hur fort de gör sig av med det så de hinner hitta lösningar i tid.
Och lite kort om F-16 och Gripen. Det kommer att ge Ukraina ökad möjlighet att försvara sig men det kommer aldrig att leda till att Rysslands flygvapen slås ut i någon större utsträckning.
Intressant. Men en tanke är att manskap inte alls är outtömligt. Det har inte att göra med födslotal, utan kapacitet att utbilda nya soldater. Så länge den är lägre än förlusterna (och det är den nästan säkert) kommer militären att dräneras på stridsförmåga. Utbildningskapaciteten kan knappast lösas heller, inte utan att försämra kvaliteten. Man kan smuggla in komponenter på svarta marknaden, men det går inte att smuggla in utbildade soldater oavsett hur mycket pengar man har.
Ovanstående gäller visserligen för vanliga skyttesoldater, men i ännu högre grad för olika specialister som piloter, artilleribefäl osv. Utbildade stridsvagnsbesättningar är värda betydligt mer än sina stridsvagnar, även om man har svårt att ersätta vagnarna också. Detta var för övrigt en starkt bidragande orsak till den allierade segern i andra världskriget. Särskilt japanerna avverkade piloter alltför fort pga självuppoffrande taktik, dåligt pilotskydd och så klart rena självmordsuppdrag. De välutbildade piloterna tog slut långt före flygplanen, även om tillverkningen också låg efter. Även Tyskland led av att man lät erfarna flygaress ligga kvar på förbanden tills de blev nedskjutna istället för att som britter och amerikaner dra tillbaks dem som instruktörer och därmed öka kvaliteten på sin pilotutbildning samtidigt som man byggde upp en ytterst erfaren reserv.
Underskatta inte betydelsen av manskapsförluster.
Tack för väldigt pedagogisk genomgång av olika faktorer.
Jag har googlat på det här med “Flygplan och helikoptrar” och det verkar som att man kan hoppas på att även om ryssarna har mycket stridsflyg kvar, säg 600 av ursprungliga 700 enligt detta inlägg, så är det hårt slitage på de kvarvarande och med färre plan i funktion får ryssarna svårare att hinna underhålla dem: “most of the older models are nearing the end of their service lives with only 500 to 1,000 hours remaining” från https://breakingdefense.com/2023/10/russias-air-force-eating-into-aircraft-lifespans-with-no-easy-solution/
Jag antar att är man i krig så följer man inte rekommenderad livslängd utan kör så länge det går att få upp planet i luften. Men hur länge kan man underhålla ett visst flygplan som används intensivt? Finns det delar som helt enkelt blir slutkörda? En del nödvändiga komponenter har dessutom kommit från Ukrainska företag. Det vore intressant att veta mer om detta.
Hur ryssarna lyckas få in nya artillerigranater borde väl också bero på Kina? Finns det tecken på att Kina börjat förse Ryssland med ammunition? Har inte lyckats hitta så mycket om detta mer än påståenden att Kina har väldigt stor egen tillverkning och att “US officials” tror att “China is considering” förse Rys med ammunition, https://www.nbcnews.com/news/world/china-artillery-ammunition-supply-putin-russia-war-ukraine-explained-rcna72408 .
Intressant. Ja nu är vi ju inne i Q2 2024 och det krigas för fullt ännu. Vi får se hur det utvecklar sig, men det hjälper nog inte Ryssarna att lite olika raffinaderier numera brinner utöver faktorerna som ovan text räknar upp.