Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna faller över hela linjen i de asiatiska tidszonerna nu under fredagsmorgonen och negativa börser drar ner svenska kronan där en dollar nu kostar över elva kronor. För andra dagen på raken har vi nu extrema elpriser i södra Sverige, om än inte lika illa som igår.
Stockhombörsen backade som väntat igår och stänge på -0.42% för OMXS30 och -0.58% för OMXSPI. Den svenska kronan har fallit till 11:03 SEK för dollarn, vilket är årshögsta för 2023. Guldpriset hittas på 678:- SEK per gram.
Den svenska kronan försvagas oftast eller alltid på börsfall när utländska säljare flyttar hem kapitalet.
I USA backade börserna och indexet S&P-500 gick -1.35% och Nasdaq 100 gick -2.19%. De amerikanska långa räntorna steg något. Netflix rasade -4.82% och ledde därmed FAANGST-aktiernas endgång.
Under morgonen fortsätter börsfallen i de asiatiska tidszonerna där samtliga bloggens börsindex faller. I skrivande stund är ASX 200 -1.02%, Hang Seng -1.25%, KOSPI -0.87%, Nikkei 225 -2.03% och Stratits Times -0.03%.
Elpriserna gick i södra rikshalvan med 90% av landets befolkning – något som för övrigt gör att de som tittar på medelpriserna i Sverige fördelat på 25% vardera från de fyra elhandelsområdena ägnar sig åt bedrägeri, elpriset måste viktas utifrån var konsumenterna bor, dvs 90% av viktningen ska komma från SE3 och SE4 – passerade igår kväll över 3:- SEK per kWh.
Just nu kostar elen 162 öre per kWh utan skatt och moms i SE3 och SE4 och ikväll når priset 188 öre. SE3 har nu samma elpriser som SE4 och medelpriset blir 86 öre att jämföra med SE1 och SE2 med 34 öre.
Att ha timpriser i södra Sverige gör att man t ex kan ladda elbil eller köra varmvattnet nattetid, där elpriset som lägst var 26 öre per kWh i natt.
Det ser allt mer ut som att tidigare års höstpriser är på väg tillbaka, men nu är det inte valår, så vi får väl se oss om efter elprisstöd i år?
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
84 kommentarer
Mätare på elmätaren.
Tolkar som att du inte litar på elnätsbolaget…
Kanske bäst att skaffa en mätare till mätaren för elmätaren? Eller om man låter den första elmätaren mäta den tredje elmätaren, så man får en elmätarloop?
Bloggaren hade problem med varierande spänning så det loggades med mätutrustning av nätägaren under felsökningen.
Nu är det ju bara någon timme som elpriset är extremt, värre om det blir dygnet runt. Och än värre om Ringhals slarvar med översynen igen så att någon tillåts tappa en skiftnyckel.
Fin vattenkokare du har där.. Synd om någon skulle starta den utan vatten…..
Fin turbin du har där, synd om någon glömmer en mutter i den…
Fint bränslepaket du har där, synd om det blir en härdskada på det och som gör att man måste byta bränsle mitt i vintern…
Ja vad sa dom, 0-800 grader på fyra sekunder? Sedan sa det fräs. Bra jobbat.
Dubbelkolla är inget man behöver göra i en sån miljö…
Tycker över lag man kan fundera på vad de pysslar med i våra kraftverk. Är det så att gammal rutinerad personal har gått i pension och att man saknar kompetens?
Strul hela tiden.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&fuelTypes=nuclear
800 grader, en fin gammal låt. Liksom Dag Vags klassiska “-Hellre aktiv idag än radioaktiv i morgon.”
Men Ringhals borde kolla så att underhållsteknikerna har genomgått säkerhetsgranskning.
Säkerhetsgranskning, kompetens, pffff. Vad tror ni, att folk vet vad dom håller på med?
Oj, ska det bli som förra vintern tro?
Jag som minns flera mediaartiklar från förra året där äldre inte hade råd att använda alla rum och gick och frös. Nu har hat inflationen författigat gemene man lite till, det finns nog tyvärr de som har anledning att oroa sig inför vintern. För se vad vedpriserna hamnar på och om det tillgång som möter efterfrågan, förra året blev det även lite av vedbrist.
Jag är emot elstöd, tycker det var långt ifrån rätt utformat och dåligt hanterat. Jag är givetsvis emot att folk inte ska ha råd att hålla varmt med kanske skador på egendom och annat som följd.
Det har ju gått ett år nu sedan förra gången det här hände så förhoppningsvis är alla inklusive myndigheter mer förberedda och våra beslutande har givetvis på bästa sätt idogt försökt driva på vettiga beslut under året för förbättringar av energiberoendet, eller inte vi får se..
Hur som helst, det blir nog bra för bostadspriserna åt ena eller andra hållet.
Ja, tänk om man använt alla miljarderna att bygga runt 10 GW transmissionsätskapacitet till mellan norr och syd.
Det är vad pengarna är avsedda för.
Jaha, det var inte så poppis att få sydsvrnska elpriser i Bortskämdazon 1 och 2!?
Vad tycker du man skulle gjort med kapacitetsavgifterna?
Har du några bra förslag? Vem skulle ha stödet om inte de som betalat in mest av det, om det är så att det egentliga användningsområset inte var realiserbart?
Skall SVK sitta på en massa pengar man inte kan nyttja?
Tja, jag vet inte, men bra tycker jag inte det blev.
Nu betalades ju inte pengarna tillbaka helt rättvist i rätt proportion som kunderna betalat in vad jag förstår. Då kanske det tex hade varit bättre att fondera pengarna och satsa på utökade förbättringar i elnäten, jag är ingen expert.
Nu kanske man har hunnit sett över systemet så överdebiteringen inte blir så stor i år eller att man har tagit fram vettiga förslag för förbättringar av näten för de överskott man får in, tex de 10 GW du nämnde eller något annat, har man det tro?
“Bortskämdazon 1 och 2” – är det där man hittar Minnesstenarna för alla arbetarna som dog under bygget av dammarna och stambanorna?
Det ska bli riktigt roligt när vi får lite nya gruvor i Skåne och rejält med vindkraft som stör sömnen för falafelätare och bidragstagare.
Dags för lite inlindad invandringstourette igen?
Det är nog betydligt fler än utlänningarna som diar bidrag i Skåne. Malmö kommun är största mottagaren av det kommunala utjämningsstöd som var tänkt att stödja glesbygden.
Sedan så tycker jag att vindkraften naturligtvis skall förläggas så nära konsumenterna som möjligt, så att de får njuta av såväl för- som nackdelar med sina konsumtionsval.
…eller är det kanske vegetarianerna som avses?
Falafel är utmärkt mat.
Man byggde redan överföring för pengarna, men de extra pengar som användes till elstöd kunde inte användas för att bygga mer. Man hade redan alla projekt upphandlade igång, och resten av pengarna fick i så fall ligga på hög. Eller det var i alla fall vad de sa.
Man borde byggt en fullstor reaktor för pengarna. Det hade varit bra för elkonsumenten.
Kalla det inte extremelpriser, kalla det SVMpc priser, för detta är vad de ville ha när de dödade kärnkraften med riktade skatter för att skapa en articifiell marknad för vindkraften. Ett stort miljösvek!
Även om “Noshit Dadgostar-förstår-inte-skillnaden-på-statligt-aktiebolag-och-privat” tror att det kommer byggas vindkraft utan att den går att exportera på komersiella vilkor.
Tre svavelosande inlägg på 5 minuter. Vilken energi – jag vill ha vad du åt till frukost.
Sannerlige! Tror att hen hällt i sin en hel kanna håll-käften-svart.
Fast visst är det så att en baktanke med att lägga ned kärnkraft var att öka utrymmet för vindkraft. Eller med andra öka priset på el så att vindkraft (förhoppningsvis) blir lönsam.
Det är så fruktansvärt destruktivt när vi behöver kraftigt ökad produktion av el för att kunna nå klimatmål.
Rikki har väl direktverkande el som jag att värma villan med.
Det känns ju inte som att vi har ändrat förutsättningarna sedan förra vintern, så en upprepning av vansinnespriserna är nog att räkna med. Frågan är om vi får en riktigt vinter i år med mer normalt vinterväder och lägre temperaturer, om så sker kan det bli riktigt roligt. Not. Och jag tror också att elbidragens era är över, behovet av valfläsk är litet för stunden och nu har folk haft tid att ställa om och anpassa både elanvändning och ekonomi efter den nya given, så regeringen lär knappast släppa till mer pengar. Lägg till att matpriserna ska upp lite till, att kronan fortsätter vara svag, att räntorna måste höjas minst ett par gånger till och att ekonomin vänder upp ordentligt först framåt -25 så kan man tänka att det blir jobbigt den närmaste tiden. Även om arbetsmarknaden går bra fortfarande.
Å den andra sidan har människor överlevt betydligt svårare hinder än ovanstående och vi har en tendens att gnälla väldigt högt över i-landsproblem, så vi kanske tar oss igenom detta någorlunda helskinnade också?
Har läst förklaringen ”vindstilla i hela Europa” samt ”Ringhals 4 försenad återstart”. Men att ersätta kärnkraft med vindkraft ska ju fortfarande inte påverka priserna något.
Läste för övrigt någon rapport att kärnkraftsskatten på 7 öre/kWh stod för 25% av kostnaden för att generera kärnkraft. Det innebär en kostnad på då 28 öre/kWh och nu efter dess borttagande 21 öre/kWh.
Det låter ju jävligt billigt och lite för mycket som nivån på hur priserna såg ut förr innan man fick mental härdsmälta och började ersätta baskraft med komplementkraft.
För länge sen, innan det blev politiska priser, så deltag jag i en undersökning. Den visade att vattenkraft kostade 15 öre/kWh, kärnkraft 20 öre/kWh, solenergi 55 öre/kWh, vindkraft 150 öre/kWh och vågenergi 500 öre/kWh.
Vad som kan ha hänt sen dess är nog att solenergi blivit billigare p.g.a. minskade kostnader för solcellerna.
Låter ju ganska riktigt och att flumenergi måste ösas på med bidrag för att konkurrera med effektiv energi.
Får lägga till det också att både kärnkraft och vattenkraft kan ju agera baskraft till skillnad från de andra i listan, vattenkraft är ju väderberoende men då man kan lagra mycket energi jämnar det ju ut sig.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&fuelTypes=nuclear
Är man förvånad över elpriset är man dåligt påläst.
Vi har ett icke oansenligt antal år framför oss där priset på el samt tillgången på effekt kommer bli än mer extrem och därmed även priserna.
Sen tillkommer även effekttariff som kryddar anrättningen lite extra.
Inte minst kommer prisvariationerna att bli extrema. Frågan är vem som vill investera om man inte har en susning om priset på produkten.
Exakt det jag menar.
Elpriset påminner i mångt och mycket om klimatkrisen.
Det blir bara mer och mer extremt och det är all man made.
Precis som med klimatet kommer röster höjas när tillräckligt många blir drabbade på riktigt.
Ge det nåt eller ett par år, med än mer utbyggd väderberoende produktion, en kall vinter, dålig hydrologiskt balans och liten tillgång på vind.
Lights out. Först då kommer det hända saker, inte innan.
Bra med dyr el, om man vill minska överkonsumtionen. Det går alldeles utmärkt att dra ner på förbrukningen genom att effektivisera och bo fler i varje bostad.
SEK-kursen är väl rätt så ointressant, däremot. Det man förlorar på en valuta vinner man på en annan; allt är relativt.
Varför drar du ständigt upp Afrika som ideal? Välfärd bygger på att det finns resurs
Att bo med djuren i köket förstår jag inte meningen med.
Att man t.ex. låter barnen dela rum och hyr ut ett rum till en student eller annan ung person som arbetar, är väl knappast att anföra Afrika som ideal?
Vi har extremt hög boendeyta per person i Sverige. Att den minskar är angeläget, eftersom det innebär lägre överkonsumtion och mindre miljöförstöring.
Tycker inte vi skall stanna vid energiförbrukning och boende. Frågan behöver även lyftas rörande överkonsumtionen av luft.
Vår utandning innehåller koldioxid, därmed bör all form av idrott eller annan pulshöjande aktivitet som ökar andingsfrekvensen kunna begränsas.
Det går alldeles utmärkt att sitta still. Behöver man röra sig kan det ske långsamt.
Sitter man still dör man tidigare också, win win!
Enligt SKN är:
R4 avställd fram till 8. september.
F2 en generator under reparation till 3. september.
O3 turbinfel. 270MW lägre effekt.
Det skulle vara intressant att få del av vilka beslut om tillstånd för olika insatser på energiområdet som gjorts sedan Tidölagets makttillträde annat än “oerhört kraftfulla uttalanden” om behovet av ny kraftproduktion.
Det enda jag märkt av de senaste åren är lokala beslut av enskilda och kommunen som köpt och installerat solcellsanläggningar på mindre fastigheter. Men detta tillskott av elproduktion svarar för <1% av Sveriges elbehov. Dessutom endast under dagtid om inte anläggningen kombinerats med batterier. Och detta inte i större utsträckning under november, december, januari, februari…
Ulf Kristersson nämnde i valrörelsen att han skulle se till att tillståndsprövning för ny kärnkraft skulle hanteras av EN myndighet och inte av FEM. I alla fall i det fallet har jag inte sett några beslut i den riktningen.
Den konspiratoriskt lagde kunde notera att i några tidningar skrevs det om att man startat en utredning gällande misstanke om marknadsmanipulation av några elhandlare under den gångna säsongen. Sedan dessa notiser syntes har inget skrivits om saken. Men som sagt – ingen rök utan eld…
Enligt SVK är vindkraften just nu lite trasig. Prognosen är lite oklar för när felet är åtgärdat.
Expertmyndighet SMHI är tillfrågade men har inte gett besked.
Även O2 verkar ha problem.
https://svenska.yle.fi/a/7-10039986
OL2*
Fluktuationen i elpriset tycker jag verkar mer och mer absurt. Att det svänger så mycket är ju ett tecken på att vårt elsystem inte är stabilt.
Vindkraften kan ge 13 GW (borde vara mer nu, gammal siffra) men levererar just nu 1.
I natt var det nere på 0,4.
Snart blåser det igen och så levereras 8 GW plus att Danmark plötsligt inte behöver få stöd med 4 GW. Plus Tyskland.
Vad finns att balansera upp detta med?
Svaret du får just nu från vissa är “mer havsbaserad vindkraft”.
Det är väl bara att teckna bundet elpris, så slipper du alla svängningar.
Ta en kik på elpriskurvan och jämför med solelsproduktionen i Tyskland. Blir kul när solen inte lyser längre.
Nu kommer det ju förvisso ta ett par miljarder år till innan just det inträffar… 😉
Asså, ja, jo, helt ja… 🤣 tänkte mer mysiga November.
Hellre höga elpriser än höga bostadspriser.
Elpriser kan man ju agera på genom att anpassa sin förbrukning och även installera egen produktion. Att spekulera i en sketen bostadsrätt för ett antal miljoner i nån halvförort vill man däremot undvika.
Dessutom är det bara bra om vi alla konsumerar mindre el och andra varor och tjänster. Det går utmärkt att bo trängre (speciellt i stadsmiljöer), enbart åka kollektivt (där det finns) och enbart äta vegetariskt (och inte mer än man behöver näringsmässigt).
Hittade en artikel i Washington Post som beskriver hur Kina nu kräver att alla AI-tjänster skall stödja kommunistpartiet och det socialistiska systemet.
Undrar när alla AI-tjänster och bloggar i Sverige måste stödja mer vindkraft?
Det har varit rekordlåga elpriser under augusti och nu kommer några dagar med något högre priser. Det får hela blogg+kommentarsfält att gå i spinn. Ett förslag att tänka på för de som går mest i spinn är kanske att titta på ett fastprisavtal då de verkar oförmögna att fondera pengar de sparar när priset är lågt för de dagar när priset är högt.
Fastprisavtal är ett bra sätt att minska elkostnaderna. Ett annat är att effektivisera användandet. Ett tredje är att minska förbrukningen, t.ex. genom att sänka inomhustemperatur och bo fler i varje bostad.
För övrigt: kan man inte lägga undan pengar till större utgifter, trots att man har möjlighet, så förtjänar man att gå från hus och hem. Sådana människor skall vi skratta åt.
Det är just det som är problemet, rekordlåga priser, rekordhöga priser.
Det bästa vore om elen kostade samma dygnet runt, årets alla timmar.
Då hade vi haft en robusthet.
Det har i princip aldrig varit så.
Klarar man inte av svängningar i elpris (eller ränta för den delen) så får man försäkra sig genom att binda elpriset.
Poängen är att de tillfällen med extrema priser inte är följden av meteoritnedslag eller annat vi inte råder över. Det handlar om medvetna politiska beslut (inte bara i Sverige, dock) och där resultaten varit fullt förutsägbara. För svensk del har dessutom klimatnyttan vara minimal, och kanske till och med negativ.
En stor del av de politiskt medvetna besluten togs i Moskva av en viss Putin.
En viss Putin har inte beslutat om nedstängning av planerbar baskraft, och att ersätta denna med intermittent produktion. Det lyckades våra politiker göra för egen maskin.
Däremot är det sant att våra möjligheter att påverka (förhindra) dåliga politiska beslut i t.ex. Tyskland är små.
Men återigen, för svensk del: istället för beslut som stärker vårt elnät mot turbulens i omvärlden, har man gjort precis tvärtom.
För att inte tala om koldioxid, beror väl lite på hur det tillverkats med som de flesta stora vindkraftverken i Europa som behöver 260 ton stål som tillverkats genom kolkraft, inte en chans att de någonsin hamnar på plus i jmf med kärnkraft eller vattenkraft.
Men blir som vanligt som med mycket annat flum inga kritiska granskningar i media när 58% av journalister är miljöpartister.
Menat som svar till Brady
Blev intresserad var du fick dina uppgifter ifrån och givetvis var det från tvivelaktiga källor som har som vana att förvränga fakta.
https://www.reuters.com/article/factcheck-windturbines-misleadingmeme-idUSL1N2R31IG
Var ett tag sen jag läste det nu så googlade lite, ett av första resultaten säger american wind association att det brukar ligga mellan 200-230 så 260 för något särskilt stora verkar inte utom rimlighet.
Sen spelar ju 10% upp eller ner inte någon större roll i sammanhanget, men ignorera den större poängen du.
Din förvrägning av fakta är: “inte en chans att de någonsin hamnar på plus”.
Möjligt att du misstolkar det jag sa men jag kunde säkert skrivit tydligare, startade stycket med att tala om koldioxid så trodde det var förståeligt.
Mitt påstående var att ett vindkraftverk där själva strömmen är ren men stålet är gjort med el från kolkraft som ofta görs aldrig kommer spara in i utsläpp i jämförelse med vattenkraft och kärnkraft. Jag påstår inte att vindkraftverk inte kan generera mer energi än vad det krävs för att bygga ett som länken tar upp att det går på goda lokationer, jag påstår att i tillägg till ekonomiskt kommer du aldrig gå plus på ett vindkraftsverk byggt med stål gjort på kolkraft utsläppsmässigt i jmf med kärnkraft och vattenkraft.
LW redovisade tidigare att terminspriserna på el var avsevärt lägre än de fastprisavtal som elhandlarna erbjöd. Då är det kanske litet tveksamt om man skall hugga på ett fastprisavtal…
De som far illa av höga elpriser har nog redan sparat in på det mesta annat och minimerar nog all sorts övrig konsumtion.
Att ett land som Sverige som en gång hade bland de säkraste och mest effektiva energiproduktionssystemen i världen med låga stabila priser och reglerbar energiproduktion nu hamnat i den situationen att en del inte längre har råd att värma sina bostäder är ett av de största politiska misslyckanden som landet genomlider. Denna nerstängning av fullt fungerande kärnraft innan alternativ produktion varit utbyggd parad med samtida utbyggnad av energihandel som därigenom gjort oss sårbara för andra länders vansinniga beslut (Tyskland) samt att vi då importerar kontinentens priser sett i ljuset av att ryzzland använde energivapnet (“Vi (Tyskland) såg det inte komma”). Lägg därtill en sorts konstgjord marknad där man tillämpar marginalprissättning, dvs. de sista dyraste MW bestämmer priset på den billigaste produktionen i en oligopolsituation med få aktörer utan egentlig konkurrens. Att Sverige sedan infört elområden för att, som man påstod “skulle skapa incitament för ökad elproduktion” inte gav något större resultat annat än att SKN’s kassa för elöverföring som bla. var avsedd för investeringar i elöverföring växte med miljarder. Elområde 4 utsågs förra året till det sämsta i hela EU.
Från att ha varit bäst är nu Sverige i alla fall i Elområde 4 sämst…
Jo – det har varit låga elpriser under en längre tid. På några internetsajter visas kurvor hur elpriset utvecklats under 2023 men att de fluktuerar som de gör visar hur volatilt systemet är vilket borde göra att alla varningsklockor som ringt borde ha resulterat i beslut om ny produktion och nya system för att förbättra elöverföringen. Detta samtidigt som alla media skriker om den stora omställningen till det gröna elektriska samhället.
God Förmiddag!
+100
Å andra sidan vill jag minnas att det var rätt förnöjsam stämning när Barsebäck lades ned. Vi har vad vi förtjänar och nu sitter vi där vi sitter. Vad gör vi nu?
Att man hela tiden väljer att förlägga miljöförstörande verksamheter, såsom elproduktion, i obygden “där det ändå inte bor så många”, gör att vi i obygden börjar bli trötta på att producera för stassingarna.
Vindkraft skall naturligtvis förläggas så nära konsumenterna som möjligt, allra helst i direkt anslutning till de bostadsområden där det bor flest bidragstagare. Ett vindkraftverk skadar miljön exakt lika mycket om det är beläget nära många människor eller i glesbygden; skillnaden är att stassingar måste lära sig att deras överkonsumtion har konsekvenser för dem själva.
En utmärkt sammanfattning! Man blir fullkomligt bedrövad av tanken på den utomordentliga inkompetens de personer har haft som fattat denna rad av idiotiska beslut!
Imorgon är priserna i hela Sverige som högst 33 öre/kWh. Så ni som höll på att gå från hus och hem igår eller idag kan avvakta några dagar ytterligare.
Förstår inte hur nån kan se det som positivt eller ens anta rollen som apologet. Situationen är ett kvitto, svart på vitt hur dåliga vi är. Vi sitter i baksätet.
Du tycker alltså att det är dåligt att priset på el är lågt. Hur högt vill du att priset skall vara?
Vi är i händerna på vädrets makter. Kan bli 50 öre/kWh eller 300 öre/kWh i snitt i vinter.
Knappast. Det var aldrig det förra vintern och vi är i en bättre position denna vinter.
Bor i stad själv och fullt enig, vill man ha något får man väl acceptera nackdelarna med det också och inte bara fördelarna och lägga kostnaden på andra.
@H.GOBB
Tror det är fel på webbläsaren i mobilen eller något, teknik är svårt.
Och nu gick arnebyhus i KK
När vi ändå är inne på ämnet, är det någon mer än jag som noterat att SVK ändrat gränsvärdena för gult och rött samt grafiken för hur man presenterar frekvensen på kontrollrummet?
Gillar man inte verkligheten så får man anpassa bilden av den. Har de varit österut och gått en kurs månne?
Eller så har de förändrat bilden för att personer som du sitter i din pojkrumskällare och skakar av skräck. Allt är inte en konspiration.
Du är rätt så oförskämd. Sen har du tvärfel också i ditt personpåhopp.
Båda är dock ditt problem.
Må så vara men jag ogillar alla dessa konspirationsteorier.
På den här bloggen och i dess kommentarsfält är katastrofen alltid nära förestående.
Om alla var med på att det bara var underhållning vore det en sak men risken är att det är många, liksom jag en gång i tiden, som tar det som skrivs på orden.
Bra då med användare som @HEASM66 som orkar faktagranska och förklara att så illa som alla tror att det ska bli kommer det inte att bli.
Beror helt på hur kall och blåsig vintern är. Vi hade 300 öre nyss när förbrukningen var 15 000MW. Förra vintern var mild, men priserna drogs upp bland annat pga högt gaspris. Nu är gaspriset mycket lägre, men blir det en 15 års vinter så kan vi mycket väl hamna på 300 öre/kWh ändå när dygnsmedelförbrukningen är 25 000MW. Vi har ingen aning vad priserna blir, men fortsätt killgissa du, jag binder på 120 öre/kWh och sover tryggt.
Som ett brev på posten..
https://www.expressen.se/nyheter/karnkraftsreaktor-stoppad-i-oskarshamn/