Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna fortsätter visa på blandad utveckling i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Det är relativt stabilt på valutamarknaderna men Handelsbanken höjer sin prognos för styrräntans topp från 3.75% till 4.25%.
Stockholmsbörsen gick blandat under gårdagen och storbolagsindex OMXS30 steg med +0.14% och bredare index OMXSPI backade med -0.15%. Volvo Cars backade initialt på uppgifterna om att majoritetsägaren Geely svartlistats av Ukraina, men skakade av sig detta och stängde på +0.52% och klådde alltså index. Dock ser exempelvis Göteborgs Kommun och Försvarsmakten tillsammans med andra myndigheter över om de ska fortsätta köpa personbilar från Volvo skriver Dagens Industri. När det gäller personbilar från Volvo så kan förstås totalförsvarsmyndigheter fundera på det lämpliga med bilar tillverkade av en kinesiska majoritetsägare där Kinas övervakningssamhälle kan ha en del i programvaran i bilarna. Att bilar idag har kameror, mikrofoner och samtidigt är uppkopplade är ett potentiellt säkerhetsproblem, särskilt när en diktatur har fingrarna i syltburken. För er som inte har koll är det Kinaägda Volvo Cars alltså bara personbilarna, och inte lastbilarna, bussarna och entreprenadfordonen.
Inga större förändringar verkar ha skett på valutamarknaderna. Dollarn kostar 10:69 svenska kronor och euron 11:69. Den nästan magiska differensen på en krona plus/minus något enstaka öre håller i sig. Guldpriset hittas på 663:- SEK per gram.
I USA backade börserna, vilket skedde efter stängning i Stockholm och därmed antagligen sätter stämningen på börsen idag. S&P-500 avslutade dagen på -0.45% och Nasdaq 100 på -1.36%. Tesla ledde utvecklingen inom FAANGST-aktierna med -6.06% på en sänkt rekommendation som antagligen har rätt i att potentialen i aktien och bilförsäljningen redan är inprisad i dagens aktiekurs. Tesla är värderad mångfaldigt mycket högre än andra biltillverkare och den premien kräver sin utveckling.
Amerikanska marknadsräntor spretade och det går väl inte att säga något särskilt där.
I de asiatiska tidszonerna är det blandade skurar under morgonen. ASX 200 +0.49%, Hang Seng +1.71%, KOSPI -0.17%, Nikkei 225 -0.60% och Straits Times +0.45%.
Handelsbanken uppgav i ett marknadsbrev att man höjer sin prognos över Riksbankens styrränta från att den ska toppa på 3.75%, dvs veckans väntade höjning om 0.25 procentenheter från 3.50% skulle bli den sista, till att Riksbanken höjer räntan två gånger till i år. Man tror nu på 0.25 procentenheters höjning i september samt i november och att styrräntan alltså kommer toppa på 4.25% eller 0.75 procentenheter högre än idag.
Bolånen bör alltså följa med lika mycket upp.
Banken tror dock inte att det blir en höjning med 0.50 procentenheter på torsdag. Dock har andra centralbanker höjt så mycket och uteblir det kan man ju bara spekulera i hur mycket kronan kommer försvagas.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
61 kommentarer
Konstigt.
’Min’ bankmännscha lät i maj meddela att räntan ’nog toppat’.
Konstigt.
… och hon jobbar ändå på SHB, man kunde nästan tro att hon inte har koll, men det är ju uteslutet.
Hon jobbar ju med detta.
Hon har inte mer koll än någon annan.
No way. Nu pratar vi om proffs här.
Bankmänniskor är sånna som ofta vill titulera sig “experter”.
Hon kunde t ex ha läst HSB:s egen rapport som förutspådde en sista + 0,25 höjning.
Som nu ändrats enligt bloggposten.
Kan vi få en omvänd igelkott tro.
@MEDARBETARN,
Du menar din banktjänstförsäljare. “Personlig bankman” och liknande termer är propaganda och avsedda att få bankens kunder att känna sig utvalda. Det handlar om försäljare, helt enkelt. De vill sälja så mycket som möjligt till dig så att de tjänar bra med pengar på att du är deras kund.
Finns ingen som kan gissa riksbankens nästa steg, dom är helt outgrundliga i jagandet av sin egen svans.
Håhå jaja…
Jag tyckte förvisso att räntorna var låga när jag band strax över 1% för ett par år sedan. Tänkte att ”Det lär väl bli 3% rörligt när bindningstiden tar slut”
Det ser ut att bli… lite mer. Men som tur är först närmare 2025. Mycket kan givetvis hända åt valfritt håll på över ett års sikt.
Väntat att räntan för kund på tremånaderslån skulle landa på 6-7%.
Vi är inte där än, behövs höjning med 100 punkter från dagens nivå.
Tyvärr ser inte prisbild på el, diesel eller jordbruksprodukter ut att bli lägre.
Så räntorna kommer ligga kvar högt ganska länge, då inflationen kommer bita sig fast.
Jag tror tvärtom, att inflationen är övergående. Priserna på el, diesel och jordbruksprodukter är alla oförändrade eller till och med något lägre än för ett år sedan. KPI-inflationen under årets första fem månader har varit 1.32%, det vill säga att av nuvarande inflationssiffra (9,67%) består av inflation maj-dec 2022 på 8.24% och inflation dec-maj 2023 på 1.32%. Inflationen i omvärlden är också på väg och både ECB och Fed har väl signalerat att räntetoppen är nära så så länge som Riksbanken följer deras höjningar så lär valutakursen hålla sig någorlunda stabil.
Så är det. De stora prishöjningarna ligger bakom sig och snart kommer KP-whatever minska kraftigt.
Vi har ju prissänkningar tom.
Däremot kan ju man fråga sig om kronan. Den kanske tar ett skutt uppåt vilket verkligen skulle kunna ge stor påverkan på KP-whatever och därmed ställa allt på ända.
HEAS, vi får väl se.
Jag tror också att den kan vara till viss del övergående på fem års sikt.
SCB presenterade också siffror idag över producentpriserna (PPI) för maj. Priserna har sjunkit med 2.1% gentemot maj för ett år sedan, det borde inte vara dåligt…
“Väntat att räntan för kund på tremånaderslån skulle landa på 6-7%.”
Någonstans där närmar vi oss en realränta runt noll. Negativa realräntor är mycket skadligt för ekonomin i ett
långt perspektiv.
Bankerna har väl fått nya avkastningskrav och fler bonusar behöver falla ut enligt styrelser och bankdirektörer.
Myndigheterna har redan dragit slutsatsen att Volvobilar är rullande signalspaningsplattformar.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/professorn-myndigheter-bor-inte-prata-hemligheter-i-en-volvo
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-granskningen-myndigheter-diskuterar-mojligheten-att-kapa-volvobilarnas-uppkoppling
Kinserna samlar också in information via smarta elmätare.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kinesiska-miljardaren-bakom-vattenfalls-smarta-elmatare-stod-inte-nara-kommunistpartiet-satt-i-folkkongressen
Utifrån min branscherfarenhet så pratar vi två saker.
1) System utvecklade och driftade i Kina, exempelvis Huawei eller Tictok
2) Brister i säkerhet i plattformarna
VolvoCars bilar, med undantag för EX30 som jag inte har detaljkoll på, är utvecklade i Sverige och USA, och back-end mjukvaran driftas inom EU och USA, dvs inte punkt 1 ovan. (Mycket bygger på Googles Android-plattform.)
Rent generellt är IT-säkerheten idag låg i de flesta företag, och för samhällskritiska verksamheter så kommer nya regelverk, som också inkluderar leverantörer, typ VolvoCars. Detta betyder att VCC behöver visa att information hanteras på rätt sätt i deras IT-system.
Kina bör bojkottas på alla plan.
Såsom alla andra totalitära stater.
+inf
Varför köper inte försvarsmakten Dacia Dusters istället. Basicmodellen innehåller inte ett milligram elektronik av moderna karaktär (såvida dom inte gone wild sista tiden) och man kan tillika laga eländet med en lödkolv och tillbehör samt en rulle silvertejp!
Dessutom billiga så man får många, kvantitet är ju också kvalitet som gamle Josef alltid sa!!
Jag ska blogga om inköpet av Iveco-bilarna någon dag. Det skedde till ett fantastiskt pris, typ i häradet av en fullstor Volvolastbil.
Men jag förstår förstås inte sådant här, det är svårt, de enda som förstår är FMV.
FMV har ibland en förkärlek att komma med fördyrande specialkrav som avviker från standardutförandet. Ståhöjden i Hkp14 kan väl få illustrera vad jag menar — https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mest-misslyckade-forsvarsaffaren-i-modern-tid
Och till skillnad från Bradley som hade ett enormt scope creep så blev inte ens KHkpå14 en bra produkt.
Hkp14 sket sig väl av samma anledningar. Man hade specialkrav från olika försvarsgrenar som skulle in i samma produkt.
Samtidigt som man hade ett uppdrag att köpa en “off the shelf” lösning.
Vad gäller dom där helikoptrarna så fanns det ett självklart val, Blackhawks – välbeprövade i ett valfritt krig var som och dessutom flitigt använda av 160 SOAR och JSOC.
Men nejdå, nåt jävla konsortium med franska, tyska, spanska, italienska och holländska intressen är naturligtvis bättre!
Säg att du skojar?
Iveco går ju inte att köra någon längre sträcka i…
KPI-ökningar behöver egentligen inte enbart vara ett negativt fenomen:
Dyrare drivmedel gör att vi släpper ut mindre miljöföroreningar.
Dyrare livsmedel gör att vi skiftar konsumtionsmönster till mer spannmål och rotfrukter, som ju är nyttigare än animaliska livsmedel.
Dyrare boendekostnader gör att vi blir mer benägna att dela på bostadsbeståndet, dvs hyra ut rum i bostaden.
Dyrare elektricitet och VA får oss att slösa mindre med dessa och gör det ekonomiskt att effektivisera och energispara.
Dyrare prisnivå rent allmänt gör det mindre troligt att man väljer att sätta ytterligare barn till världen som man inte själv kan försörja fullt ut. Överkonsumtion av kläder efter modenycker kommer att bli ett minne blott, liksom alla former av conspicous consumption.
Det gäller bara, att de högre kostnaderna slår på alla konsumenter och att inte vissa skyddas genom socialbidrag, skolmat och olika åtgärdspaket som andra får finansiera via skatterna. Om vi skall kunna dra ner på konsumtion av vårt överflöd, är det viktigt att alla är med och bidrar i absoluta termer.
Spannmål är inte nyttigt. Spannmål är effektivt ur civilisationssynpunkt och ett krav för att vi som kollektiv inte ska drabbas av svält (och förutsatt att det föds upp djur som kan ta hand om de sämre kvaliteterna av skördarna och omvandla dem till mänskligt ätbart protein). Men nyttigt, nej. Grönsaker är nyttigt.
Relativt priset får det väl ändå sägas vara nyttigt; billiga kalorier, även om det såklart behöver kompletteras med någon proteinkälla (ffa baljväxter, kanske något enstaka ägg).
Man får ju utgå från situationen idag, när vi redan är extremt många människor som alla vill ha mat, samtidigt som cancer från animaliska produkter ökar och övervikt är ett långt större problem än svält. Spannmål är kanske det mest mättande vi har, så att öka den relativa andelen spannmål i kosthållningen är ett bra sätt att inte bli fet på. Det om något är väl ett hälsotips i det moderna samhället.
Att äta mycket pasta och ris är väl ett ypperligt sätt att gå upp i vikt? Samma med bröd.
Så att öka andelen kolhydrater är väl inte ett jättebra sätt att balansera vikten. Bättre isf. med grönsaker och rotfrukter.
Sedan är jag väldigt skeptisk till att meningen med livet skulle vara att vi ska bli så många människor som möjligt där vi allt eftersom sänker vår livskvalitet för att bli fler. Argument att det är bra att leva fattigt för att vi då kan vara fler är i mitt tycke dumt.
För övrigt är det en tidsfråga innan ekoterrorister kommer på den briljanta idén att färre människor = bättre förutsättningar för naturen.
Att äta mycket är ett yppperligt sätt att gå upp i vikt.
Det är tillgången som gör att man blir tjock. Folk var inte lika tjocka när man inte köpte bröd i affären.
Börja med att ta bort energidrycker, läsk, godis och allt som innehåller modifierad majsstärkelse som ren utfyllnad.
Rotfrukter är rena kolhydrater (stärkelse) . Men absolut , mer grönsaker och mindre kolhydrater och animaliska produkter är inte dåligt för folkhälsan.
Snabba kalorier som just spannmål är det som ger övervikten.
Du har en väldigt konstig hang-up på att det är de fattiga i världen (t ex de som lever på socialbidrag) som står för överkonsumtionen…
Mänskligheten som kollektiv överkonsumerar. För den enskilde är det mest effektiva sättet att bli mindre miljöförstörande att inte sätta för många barn till världen, så det är viktigt att rikta in sig där.
Sedan är det väl en anständighetsfråga att vissa inte skall kunna slippa dra ner på sin konsumtion bara för att det är någon annan som tvingas finansiera den? Det finns absolut inga fattiga i Sverige, så att alla får vara med och hjälpa till att minska överkonsumtionen är bara rätt.
Riksnormen för försörjningsstöd 2023 är 3490:- för en ensamstående. Det skall täcka kostnader för livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning och telefon. Hur mycket överkonsumtion det leder till får väl läsaren avgöra men personligen tror jag inte att det blir så väldigt många ryggbiffar på grillen för en som lever under dessa villkor.
För egen del tror jag det är lättare att dra ned på överkonsumtionen för personer som förlägger sina turistresor till rymden, djuphavet runt Titanic, reser med privatjet mellan sina lyxboenden och sin yacht, osv.
Ja HEAS Försörjningsstöd + hyra blir ungefär som garantipensionen efter skatt.
3500 täcker ju knappt matkostnaderna i KALPen. Knepigt att det ska räknas då olika.
@Beryozka, Vad menar du? En portion havregrynsgröt kostar under 2:- per portion. Tre tallrikar per dag blir under 200:- i månaden. De lever uppenbarligen ett liv i sus och dus…
/Sarcasm
Det beror såklart också på med vilka länder man jämför sig med. Ren missär förekommer väl mycket sällan i Sverige, tänker jag mig. Men åtminstone absolut fattigdom existerar (i alla fall om man anser att SCB är en trovärdig källa).
(Sedan kan du naturligtvis ha en avvikande personlig åsikt i frågan.)
https://www.scb.se/pressmeddelande/fattigdom-nastan-sju-ganger-vanligare-bland-utrikesfodda/
Man brukar skilja på absolut och relativ fattigdom. SCB använder begreppet låg inkomststandard för absolut fattigdom.
“inte sätta för många barn till världen”
Födelsetalen är väl under 2 (ungefär jämnvikt) i större delen av världen redan? Det enklaste sättet att dra ner på befolkningen är att se till att folk har det någorlunda bra, då går födelsetalen automagiskt ner. Befolkningen kommer ändå att öka eftersom ett tag eftersom det finns förhållandevis många unga i den befintliga befolkningen.
Vi i den rika delen av världen har haft låga födelsetal ett längre tag samtidigt som vi blivit långlivade. Det innebär att vi går mot en “förgubbning” och troligtvis få en trögare samhällsutveckling framöver. I Sverige har vi; tack var barnomsorg, föräldraledighet och invandring ganska höga födelsetal. Men samtidigt har vi fuckat upp vår skola så vi lär nog drabbas av trögheten här också.
Så enkelt är det inte. I Sverige ex. har vi grupper det inte går någon nöd på som fortsätter pumpa barn. I en del av mindre utvecklade länder är det just de många barnen som är orsaken till att de inte får till ett välfärdssystem; de har för många barn helt enkelt och har inte resurser i form av armar och ben till alla, kompetensen finns annars i landet. Handlar också om värderingar, alltså.
Skillnaden mellan den utskällda medelklassen och en socialbidragstagare är forvånasvärt liten om man tar det relativt hur mycket våra utsläpp måste minska totalt och därmed vår livsföring.
Däremot står den översta 10% för en stor livsstilsförändring om vi säger så.
Ja, klipp alla privatjet och hästgårdar inkl hästarna omedelbart. Meningslös koldioxid. Dags för stora hundar därefter. Kanske en koldioxidskatt på hundmat?
Vore intressant med mer detaljerade uppgifter kring fördelningen av bundna ränte och elavtal.
Du är min favoritpsykopat ska du veta 😊
Tack, det värmer.
Ska fira med lite psykofarmaka.
Nej, varför paja ett vinnande koncept?
Var i affären igår, nötfärs 105kr/kg, morötter 40kr/kg, äpplen 35 kr/kg, nektariner 35kr/kg, tomater 30kr/kg. Kött är billigt, grönsaker är dyrt.
Du får köpa efter säsong, så blir det billigare. Vissa vegetabiliska livsmedel, särskilt kryddväxter, kan vem som helst tjäna pengar på att odla själv. Och byt till en billigare affär; det där verkar vara Hemköpspriser.
Frukten är solklart bäst APK, eller energi/krona med mer än dubbelt upp mot köttet eller grönsakerna.
Då tar vi tagelskjortan på.
https://www.youtube.com/watch?v=FYGRbt9iMT0
Riksbankerna glömmer framför allt sin egen riktlinje. Det tar 6-18 månader innan räntan ger utslag. Lite som energipriserna gick upp – tog 1 – 1,5 år innan det gav fullt utslag på mat.
De räntehöjningar som gjordes gav först utslag på nybyggnationen – men byggnationer och större investeringar tar i snitt från avtalet skrivs på till sista betalningen 2 – 3 år. Därför har det inte gett utslag ännu. Nu ger tyvärr räntehöjningar att alla behöver höja (alla företag har investeringar) – och kommunernas budget till hösten lär inte bli rolig.
Men exportindustrin går så klart bra, men alla jobbar inte där. Och till sist ger räntehöjningar utslag – även om man klarar räntehöjningarna privat OM du har kvar ditt jobb – men om du förlorar jobbet så…
Bygg & fastighet klarar av en ränta på 4% är min uppfattning. Det är önskvärt med en ränta som inte flukturerar för mycket på kort tid, så löser sig det mesta, men så här tvära kast är skadligt.
Det gör också att det är svårt att räkna hem investeringar, även gröna investeringar såsom solceller, elbilar och andra värmeinvesteringar.
Märktes det nya läget något på midsommar då? En släkting ska minsann “mysa i trädgården” istället för att åka till Samos (grekisk ö) som är brukligt. Hon frågade runt efter en ny billigare bil och ska dessutom försöka hyra ut lägenheten i andra hand.
Ja det blir nog många cyklar längs Göta Kanal i sommar. Jag kommer ihåg jag tror det var 1994 när kronan hade pajat helt. Vi kunde ändå åka tåg till Prag och bo på vandrarhem där.
Är ju i allra högsta grad väsentligt att man inte köper utrustning till försvar och annan känslig verksamhet från ett företag som ägs av en i allt väsentligt fientlig makt.
Det är ju bara se hur Kina agerar och hur deras ambassadör uttalar sig för att se att det är ett land som i allt stor inte är på Sveriges sida. Och som inte vill Sverige väl.
Att Volvo Cars ägs av Geely blir tyvärr till en stor nackdel för dem. I Kina finns det inget som heter självständiga ägare (Se hur det gick för Jack Ma när han fösökte vara självständig…) utan alla affärer med Kinesiska bolag ska ses som att man gör affärer med Kina i sig.
“Jo men det finns ju ändå svenskar i Volvo och andra bolag med Kinesiska ägare”. På det uttalandet kan jag bara säga;
Money talks. Om du bryr dig om ESG på riktigt så säger du såklart INTE som volvo “vi uttalar oss inte om känsliga saker”.
Och det kommer alltid komma in folk som säger att “det är trams och vänster att bry sig om sånna saker!!!”
Men faktum är att ESG är prioriterat av många kapitalister idag för att; Tadaaaa. Det har visat sig om och om igen att det lönar sig att vara god. Skitstövlarna tjänar bara mer pengar på kort sikt.
Och i min portfölj har en jämnstäldhetsfond (max xx% av ett kön i styrelsen eller liknande) klarat tubulensen de senaste åren bäst. Trots att det var en riktig tråkfond innan.
Så, hållbarhet/långsiktighet och hetrogen styrelse verkar vara ett bra sätt att undvika negativa överraskningar.
Nu skall jag bara hitta en fond som maxar andelen personer från Handels på ledande poster.
Dagens lyssningstips är “Sommar i P1” med Andreas Cervenka. Repris i kväll i P1…
Är man digital går det också att lyssna över nätet med eller utan musik – https://sverigesradio.se/avsnitt/andreas-cervenka-sommarpratare-2023