Jag kan konstatera att pandemin blev en slutlig brytpunkt för mig där jag slutade att handla i butik och har inte gått tillbaka igen. Även om jag inte direkt är teknikfientlig handlade jag fortfarande tidigare i butik, men undantaget livsmedel sker nog 95% av alla mina inköp via e-handel numera. Hur ser det ut för er? Är ni tillbaka i butikerna?

Det finns förstås undantag, primärt bygg- och järnhandel ifrån byns … bygg- och järnhandel, tidigare nämnda livsmedel samt kostymer eller märkesskjortor, som jag vill prova. Böcker köper jag i butik när jag har vägarna förbi, för att stödja fysiska boklådor, vilka jag ser en funktion i och uppskattar rent professionellt. Dyra kapitalvaror (som en ny stor bildskärm i februari 2022 – så kallad teve – eller vitvaror där jag vill se kvaliteten rent visuellt), där man också kan vilja bibehålla en aktiv kunderelation med service. Samt ett och annat som behöver handlas väldigt akut. I-landsproblem förstås, men i övrigt sker nog 95% av alla mina inköp numera via e-handel. Vanliga kläder köps online, men som gubbe kör jag ju allt mer att jag bara köper samma kläder så där behöver man inte ens prova.
Men i grunden slutade jag i stort med att handla i fysisk butik i samband med pandemin. Till och med tunga produkter som kattmat köper jag online numera. Fraktkostnaden för sådant är också noll och intet, eftersom det ändå köps i minst sex månaders förbrukning åt gången. Det blir rent av billigare än att handla i butik pga noll fraktkostnad. Ja, att handla i butik innebär fraktkostnad – körsträcka med milkostnad samt parkeringskostnader alternativt kollektivtrafikens kostnader, samt tiden som faktiskt är värd en hel del.
Jag har svårt att se hur jag ska gå tillbaka faktiskt. Sparar en hel del tid, förutom alla dessa vändor till återvinningen. Tid jag kan använda till att skriva eller för den delen koppla av.
Men hur ser det ut för dig? Är du tillbaka i butikerna, eller har inflationen satt stopp för att handla öht och pengarna går till räntor istället? Generellt har e-handeln dystra tider, så jag är tydligen ett undantag.
105 kommentarer
Jag utnyttjade e-handel i stor utsträckning även före pandemin. Jag uppskattar bekvämligheten i att inte behöva ta sig till en butik, samtidigt som e-handel också ger ett överlägset sortiment. Jag har också turen att ha en servicebutik ca 200 m från mitt hem som är ombud för Postnord, DHL, Bring, Instabox och Budbee (sammanslagning av de två senare är väl pågående). Får jag något levererat av Schenker måste jag ta mig till en mack som ligger 700 m från hemmet.
Om jag Booli-knarkar ibland brukar jag kolla upp hur nära objekten ligger närmaste Postnord-ombud.
På sistone har jag dock behövt köpa lite nya vitvaror och har då vänt mig till den lokala handlaren och verkligen uppskattat den service som jag har fått. Den service som jag inom mig har fnyst åt när andra har pratat sig varma om. Jag gissar att det är ett tecken på stigande ålder. Jag gissar att jag kommer vända mig till nämnda handlare när det blir aktuellt att byta ut andra varor som tillhandahålls där (hemelektronik mm.).
På det stora hela har dock mitt utnyttjande av e-handel inte minskat som ett resultat av att pandemin är över.
Ska jag handla vitvaror blir det från Skene Järn, som kan ordna både hemleverans och professionell installation av en lokal hantverkare, som inte vägrar dyka upp för att man köpte grejen online. Ja, man kan installera en del saker själv och det har jag också gjort, men ibland vill man ha hjälp för man vill vara lite säkrare på att det är korrekt gjort.
Vi är pensionärer i Spanien, jag och hustrun. Vi e-handlar inte mycket, inte ens under pandemin. Gör vi det så är det sådant som kan vara svårt att hitta i butik. Dessutom är det skönt att komma ut och kanske dessutom sitta en stund på en servering. Jag väljer café americano, hon cortado.
Ja, en café americano eller cortado passar väl sisådär att e-handla:-)
Mer eller mindre samma här. Köper till och med en hel del livsmedel online (torrvaror).
Undantagen är väl vissa sportkläder, trädgårds, järn och byggvaruhandel.
Elektronik är nog 100 % online. Kläder tenderar att komma från Rekyl och en större finsk sida för överskott och funktionskläder 🙂
Jag handlar fortsatt i princip allt online inklusive livsmedel. Komplementshandlar dock på närmaste ICA nära, mest frukt och grönt och sånt som var slut online. Finns förstås undantag, brädgården åker jag fortfarande till då mina projekt är alltför små för att motivera hemtransport.
Det blir otroligt mycket online nuförtiden. Eftersom jag bor på landet och jobbar hemifrån så blir fraktkostnaden låg (min fru får hämta paket på utlämningsstället om det inte kommer i postlådan). Att köra bil är rätt rejält dyrt om man inte har en riktigt gammal bil (med allt vad det innebär..).
Jag tycker inte jag har ändrat mig på den punkten, kanske för att jag gjorde det redan innan. Mest av ekonomiska skäl kanske.
Saker som behövs kännas och klämmas på köper jag i fysisk butik. Känns lite sisådär att gå in i fysiska butiken och känna och klämma och sen beställa på nätet (andra gör det säkert och därför tror jag att affärsmodellen kan komma att behöva ändras).
Saker som behövs promt köper jag också i butik. Där faller online-handeln kort, mycket kort.
Mat handlar jag i fysisk butik. Det är väl där skillnaden är mot när covid gick.
99% online. Tycker att upplevelsen att handla i svenska butiker är ett straff. Köplådor och köpcentrum är dessutom riktade till helt andra kundgrupper än mig.
Livsmedel är undantaget. Storhandlade en del via ehandel före pandemin. Skötte 80% av inköpen under pandemin via hemleverans med. Men nu var det ett år sen senaste inköpet av livsmedel remote.
Som sagt. Då man får bättre service idag på ehandeln än via en fysisk butik så känns det som de spelat ut sin roll.
Som bloggarn försöker jag stötta en del lokala handlare i den mån det går. Men det blir inte så stora summor.
Fördelen med att bo på landet. I princip samtliga leveranser utom UPS går problemfritt.
UPS har satt i en vana att om de inte orkar så dumpar de bara alla paket hos ett ombud 2 mil bort. Heder till Amazon som då tvingar dem köra ut det.
Men Posten, dhl, bring, schenker med flera är väldigt pålitliga. De flesta chaufförer är dessutom väldigt serviceminded.
Handlar det mesta i småbutiker för att jag vill ha kvar dessa. Men köper sällan för mer än någon eller några dagar i stöten, så fort jag gör det så får jag börja slänga saker inom kort.
Kan tillägga att det är ett enmanshushåll och mycket av det jag äter äts ute eller handlas hem färdiglagat.
Är också ganska impulsiv när det gäller annat än livsmedel och vill då ha varan så fort det går. Nu senast en kamodogrill, vänta 3-5 dagar eller ta bilen några mil för att få den direkt? Det blev en bilutflykt utan att tveka.
På sätt och vis kan man säga att butikerna har tagit livet av sig själva.
Nyttan med att handla i butik består i att få träffa en kunnig och trevlig expedit som föreslår rätt produkt. Butiken skall i sig vara ett varumärke som man litar på, dvs man köper det som expediten föreslår utan eftertanke, kommer hem med sin vara och känner sig nöjd. Och är ännu mer nöjd ett halvår senare.
Men så funkar det inte idag. Istället så är butikerna fyllda med överprissatta saker som man köpt från Kina. Personalen är okunnig och om den inte var det från början så förvandlar butikens IT system och HR avdelning på ett effektivt sätt personalen till menlösa hjon på några månader vars standardsvar är ”jag vet inte, jag får/kan inte”.
Det är den här typen av butiker som ersätts med ehandel eller gigantiska ”hämtlager” i form av Jula, Biltema, etc.
Istället för att man via butiksmarginal betalar för en säljare så kan man själv göra säljarens jobb och handla från ”hämtlager” online eller fysiskt och på så vis spara mycket pengar. Och vill man handla från en riktig butik så finns sådana att finna om man letar lite. Krämarnas tid är helt enkelt över, medans den kundorienterade säljaren fortfarande är attraktiv.
Ja, det ska vara experter när man är i butik. Inte billigaste arbetskraften.
Skall jag köpa elektronik i fysisk butik så brukar det bli netonnet av den anledningen. Med några få undantag så bedriver ju elektronikbutikerna bara handel med kartonger med mystiskt innehåll, netonnet verkar iaf inte försöka få det att se ut som något annat. Men som sagt är det då bara frågan om varor som man behöver promt, kan jag vänta ett par dar kan jag likagärna beställa online.
Som ett exempel på den “excellenta” expertis man kan möta var när jag frågade någon fråga om någon produkt och hjonet läste på lappen under varan och svarade att det inte står något om det jag frågade om. Va f*n, tror de att jag är analfabet eller? Nåja, jag får väl anta det snällare alternativet: att hjonets kunskap om varan begränsade sig till vad som står på lappen under varan (eller snarare kan läsa innantill vad där står om varan).
Det mesta av sådant idag finns det online rescensioner av eller andra former av bedömningar av förmodat oberoende part. Visst, det är mycket brus och så men ärligt talat, om 9/10 är nöjda blir nog jag nöjd också.
Om man läser mellan raderna, det är lite kul att läsa olika rescensioner av mobiler tex. Alla är bäst i sin prisklass liksom.
Nu är det ju knappast så att jag frågar butikspersonalen om produkten är bra. Det givna svaret av en säljare är ju “ja” på den frågan och inget som de behöver konsultera lappen under produkten.
Det är mer konkreta frågor om produktens egenskaper, egenskaper som kan ha betydelse för just mig. Att därvid 9/10 online är nöjda är ju föga intressant då de kanske har haft andra kriterier på vad de vill ha för egenskaper på produkten. Men det är sant att mycket av produktens egenskaper går att hitta på nätet också. Å andra sidan när den information jag söker om produkten med fördel hittas på nätet så kan den ju med fördel handlas där också (butikspersonalen tillför ju ingen nytta här, vilket de som sagt ofta inte gör annars heller).
Men mobiltelefoner är ju en kategori för sig då varje modell finns i femtielva varianter och de specifikationer man hittar kan avse en viss variant som inte stämmer överens med en annan variant. Dessutom framgår sällan vilken variant det rör sig om vare sig när det gäller specifikationerna man hittat eller den mobil man hittat att köpa.
Sen kan man ju inte jämföra amatörrecensioner. För recensenten är det ju den bästa eller sämsta man testat eftersom man just bara testat en produkt. Där är det ofta mer intressant att se vad de skriver än vad de sätter för betyg.
Kapar tråden för att slå ett slag för Kjell & Co. Nu handlar jag inte supermycket där, men så fort det är lite klurigt problem man har så hittar dom exakt rätt produkt nästan på momangen, bara av att man förklarar sitt problem. Och jag är ingen rookie heller, har byggt datorer regelbundet och hållit på med diverse elektronik sedan 1996, men alla deras säljare har alltid kunnat hjälpa mig när min kunskap varit för begränsad.
Kjell är verkligen en butik med experter! Blir alltid lika glad av att handla där för en får verkligen kompetent hjälp där!
Kjell är en fröjd. Man säger “en sån”. Två minuter senare är saken hämtad från lagret av en säljare som vet exakt vad det är för något. Ibland hämtas två olika varianter och skillnaden mellan dem redogörs. Även tjejer som jobbar där har hög teknisk nivå.
Tjejer kan, och varför skulle de inte kunna, teknik.
För att de drabbas av könsroller. De kan alltså inte lika bra som killar, men de skulle självklart kunna lika bra om de behandlades på samma sätt under uppväxten.
Men frågan är om de inte snarare drabbas av könsroller i detta nu när man bara utgår från att någon är mindre kunnig bara för att hon är tjej – även om tjejen råkar ha en position där man kan förvänta sig viss kompetens dessutom.
Jag antar för övrigt att kompetensen hos Kjell’s personal (som väl är lite undantaget som bekräftar regeln) måste bero på att Kjell ställer sånt krav på sin personal – vilket isf betyder att om en tjej jobbar där så är det för att hon besitter viss kompetens och alltså inte är något som nödvändigtvis återspeglar tjejers kompetens överlag.
@NOTE
Jag besökte faktiskt Biltema förra veckan för att köpa något som jag inte kunde hitta någon annanstans, men sådana butiksbesök hör till undantagen.
Jula levererar per post, så deras butiker behöver man inte besöka.
Jag bor så att jag har ett ganska gott butiksutbud inom 10 min med cykel el. bil, så oftast är det enklare att köpa direkt i butik. Om jag beställer något så måste jag ändå åka och hämta det på utlämningsstället,
Kontentan blir att om jag beställt varan så måste jag vänta ett dygn eller två, om jag inte beställt så är det bara att plocka från butikshyllan direkt. Undantaget är vissa specifika produkter som inte finns i lager.
Men så kan man ju ha nerd-intressen vilket diskvalificerar alla “ganska gott butiksutbud” rätt hårt…
Bor också mitt i en halvstor håla och köper det mesta som faktiskt finns i centrum lokalt.
Men jag har inte varit i vårt (bilvänliga) köpcentrum sedan långt innan pandemin. För den typen av varor har nätet tagit över helt (massvis av paketboxar och avhämtningsställen inom 500 m – mycket smidigare).
Den enda butiken jag frivilligt besöker på köpcentrumområdet är IKEA. Men även där skedde det senaste (pandemi) storköpet via nätet och hemkörning (smidigt om man kan vara hemma).
Har handlat mkt på nätet, men försöker i största möjliga mån köpa allt i butik inom kommunen för att gynna lokalt näringsliv, caféer m.m. En fråga är hur man väger bekvämlighet för sig själv mot att ha en levande både stad och landsbygd. Tycker det är en fruktansvärt tråkig trend med först gigantiska totalt ocharmiga köpcentrum som flyttar handeln och köpkraften ut ur staden och gör samhällen till spökstäder. Köpcentrum är praktiska men sjukt tråkiga, fula och ger en snabbt huvudvärk efter en timme där. Som grädde på moset kör de flesta suvbil dit, en och en. Det känns inte hållbart på många plan. Sen är näthandeln ännu mer praktisk, men dödar det sista av de levande städerna med fysiska butiker ännu mer. Till slut är städer och byar en plats där man sover och i större utsträckning även jobbar hemifrån ensamma, och håller sig mkt på sin tomt/i sitt hus. Vi träffas mindre med andra människor, får trötta döda sovstäder med en bensinstation och en ica där allt annat stängt ner och skyltfönsterna gapar tomma och är deprimerande, vilket också påverkar vår egen livskvalitet. Få att hälsa på, prata med och le emot. Bara klick på datorn och så vänta in leverans, där man sällan ens träffar ombudet. Så även om en produkt kostar 40kr mer i stadens lokala butik, så väljer jag oftast att köpa den där ändå. Eller så frågar jag de i butiken vad de kan göra på vissa priser, när de finns mkt billigare annanstans. De säljer hellre den lite billigare än inte alls. Men detta bara om det är orimligt dyrt. Det är kostnaden jag tar för att behålla en levande stad/byggd.
En “levande” stad (om du menar många butiker) är helt ointressant för mig om jag kan köpa samma saker på postorder. Att slippa trängas i staden är mycket värt.
Jag har helt tröttnat på e-handeln, så jag är definitivt en av de som bidrar till e-handelns minskade omsättning.
Vänta 1-3 dagar på att få något som man kan få samma sekund man köper det, helt värdelöst. Dessutom stå i kö på Konsum för att få ut sin pryl, som en annan kommunist. Eller behöva vara hemma för att ta emot grejerna. Sjukt.
Fick en sak levererad utan att jag var hemma på den tiden när jag e-handlade. Den var packad i en svart plastpåse, och budet hade lagt den på soptunnan som står vid tomtgränsen.
Eller den gången när jag hade beställt trallvirke. Jag låg precis under gränsen för att få fri frakt, så jag köpte även ett par arbetshandskar för att komma över gränsen. Ena dagen kommer en stor lastbil med kran och lastar av virket på tomten. Tre dagar senare kommer samma lastbil och levererar handskarna! 🙂 🙂
Nä, nu handlar jag nästan bara i butik.
Ibland kan jag dock handla på postorder, om det är någon specialpryl som inte går att få tag på i butik.
Jag tillhör de äldre. Har aldrig e-handlat även fast jag kan. Har både dator och smartphone även fast jag var sen med smartphone eftersom jag har dator. Varför måste man ha smartphone? Bor centralt i Stockholm. Jag ser att de yngre i min trappuppgång e-handlar. Jag tror det är en generationsfråga.
Handlade redan nästan allt online innan pandemin men gör det marginellt mindre nu då priserna har höjts online och det på flera håll introducerats leveransavgifter.
Handlar det mesta över nätet, även mat nu. Bekvämt med hemleverans när man bor i lägenhet utan hiss och parkeringen långt från bostaden.
Men man har ju fått lära sig den hårda vägen att läsa noggrant vad det är man köper. Vilket det stackars budet fick erfara när han släpade upp 6×2 liter läsk. Trodde jag hade beställt 6×0,5 liter…
Jag förstår inte vem som frivilligt vill gå i en butik. Det plingar för fullt med alla leveransaviseringar hos mig. Mat handlas på nätet och levereras vid dörren. Jag betalar gärna en slant till för att behöva hämta paketet och få det levererat till dörren.
Skulle nyligen köpa ett par skor. ECCO är typ det enda märket som tillverkar skor som passar på mina skeva fötter.
Så jag försökte hitta en butik som säljer det märket. Det visade sig snabbt att det i centrala sthlm numera finns ECCO-skor enbart i deras egen märkesbutik.
Det är ju som att dom vill att man ska beställa online.
Har de bara kvar det i egna butiker så vill de nog det, eller ser det i vart fall inte som något problem. Känner inte igen det från Göteborg men var ett tag sedan jag letade skor.. Ochjag tror att det kommer bli mer i den riktningen att de kör egna butiker för att man vill finnas och kunna visa upp produkter, men att man inte ser det som ett problem att det sen bestäls på nätet. Där blir en rätt stor skillnad om man har hela kjedjan själv jämfört med någon som är återförsäljare då tappar man all vinst om någon kommer in och tittar/provar och sen beställer på nätet
Skor och byxor är nog det enda i klädväg som jag gärna provar innan köp. Jag har dock kommit runt det genom att ha köpt passaden skor och kläder för flera år sen, och när de tar slut köper jag samma modeller på postorder.
Det handlar om bästa priset och planering. 100% av allt från apotek handlar vi på nätet, enorm prisskillnad och snabb leverans.
Mat 100% i butik, det finns alltid något erbjudande som sätter menyn framåt. Vägrar att köpa ost dyrare än 80kr/kg, hittills har det bara saknats ost i kylen en vecka det senaste året. Senast var det ekologisk ost till 79:95:-/kg och icke ekologisk för 69:95:-/kg. Självklart svensk ost på svensk mjölk.
Allt som måste provas köps i butik, med framförhållning. Elektronik där den är billigast.
Järnhandel, jämför online och åker dit där det verkar bäst. Undviker onödiga resor för att spara nån krona. Är det extra pris på något så kollar jag vårt behov månader framåt och köper så mycket vi kommer förbruka till bra pris.
I och med kriget så faller ju en del varumärken bort och det sparar ju en hel del pengar.
Kom ihåg att den fina dyra butiken kan vara mer än 50% billigare på samma vara som lågpriskedjan.
Även onlinebutikerna för mat har erbjudanden. I vissa fall samma erbjudanden, men inte alltid.
Har man 6 mil till närmsta stad med större utbud har man inget val utan gör det mesta via nätet. Är tacksam för att ICA, Systemet och lokal bygghandel finns kvar i samhället.
Allt en karl behöver. Virke, groggvirke och något att blanda ut groggvirket med.
Även vi kvinnor köper sådant!
Jag hör till sorten som tycker om att klämma och känna. Matvaror, kläder (de få gånger det behövs) och projektmaterial som virke och verktyg handlar jag till 95% i butik. Det går att se och känna skillnad mellan liknande produkter mycket bättre hands on. För matvaror handlar det om att se att man får det som håller längst (längst datum på etiketten), för kläder att skärningen på plaggen är vettig och att de passar mig tillräckligt bra. Brädor å sån’t vill jag välja ut så jag slipper onödiga kvistar, skevheter och andra skador. Skruv och spik finns överallt och jag har för vana att bygga mitt eget lilla lager av fästelement för att alltid ha till hands.
Det är väl mest elektronik och elektronikkomponenter som kommer via e-handel tillsammans med en och annan onödig men kul pryl.
Att jag handlar så mycket i butik beror på att jag bor så att jag har leverantörer inom 10 min bilåka. Samtidigt som jag är rätt noga med att handla så lokalt som möjligt för att stöda den lokala handeln så långt jag kan.
Det praktisk är att när man handlar mat online så är det alltid bra datum, så man slipper titta efter. Svär ofta över att jag helt glömt bort detta när jag varit i en fysisk butik.
Mina femöre är att jag gillar riktiga butiker eftersom det är så mycket lättare att få en överblick när man kan se produkten själv. Framförallt gäller det när jag inte är säker på vad jag behöver eller vill ha utan behöver titta runt och jämföra. Möbler, kläder, husgeråd mm. Vet jag exakt vad jag vill ha, och produkten inte tjänar på att ses på riktigt finns det ju ingen idé att handla i butik. Typ datorkomponenter.
Den riktigt stora anledningen till att handla i fysisk butik är dock för mig tidsåtgången. Jag bor inom gångavstånd till möbelaffär, bygg/järnhandel, elektronikaffär och trädgårdsfirma. Ett par minuter med bil. Alla andra affärer förutom enstaka specialaffärer (som kanske inte ens finns i Sverige) finns inom 15-20 minuter. Med tanke på att det är minst lika långt till närmaste utlämningsställe för paket och det dessutom tar i alla fall 2-3 dygn att få något man beställt så är det sällan lönt att handla online. Men den ekvationen blir så klart radikalt annorlunda om man bor i glesbygd.
Tja som hushåll köps det mycket online, Jag brukar mest vara inblandad i att bära hem paket.. Själv är det nog som innan pandemin. Vi köpte mat online ett tag med start innan pandemin men numera köps det i butik, mycket en konsekvens av att slimma mat budgetten lite och en flytt där det numera är gångavstånd till alla stora livsmedels kedjor
Skulle nog säga att läget varit ganska oförändrat före, under och efter pandemin.
Sådant som kan hämtas hos postombud när jag vill har jag onlinehandlat sedan Dackefejden, och resten handlas i butik. Hemleverans och halvdags tidsfönster är bara acceptabelt när det verkligen inte finns något annat alternativ.
Är mer allergisk mot att vara upplåst än att köa och trängas med folk. Allergin är så kraftig att jag tidigare skohornat in tvättmaskin i alldeles för litet lägenhetsbadrum endast för att slippa gemensam tvättstuga med tidsbokning.
50 – 50 gillar E handel men gillar att se/ hålla i varan också.
Handlar det som fungerar online, men eftersom jag ändå får åka flera mil till utlämningsstället för större volymer blir det ofta samma sak som att handla i butiken. Hade fraktbolagen varit lite enklare skulle jag nog handla allt online med hemkörning, men då ska man vara hemma vissa tider, ofta mellan 08 och 17 om det gäller posten. DHL klarar inte att backa med flertalet av sina lastbilar, så då får man ändå släpa hem grejorna. De har även levererat till grannen flera gånger och det är tur att han är ärlig och sköter sista leveranssträckan. UPS ställer alltid in sina leveranser och det tar flera dagar extra. Schenker levererar bara på tisdagar och Early Bird bara på fredagar.
Önskar att det fanns ett fraktbolag som levererade som de påstår sig göra, för då hade jag anlitat dem alla dagar i veckan.
Handlar det mesta online, livsmedel storhandlar jag var tredje el. fjärde vecka, Sibbens mat och kattsand, apoteksvaror, kläder, elektronik och hobbymaterial allt med hemleverans.
Tar en tur då och då till livsmedelsbutiken för att själv kunna se och välja och då blir det inga tunga varor. För oss gamlingar tycker jag handla online är perfekt, vet inte hur jag och katten skulle klarat oss utan den.
Handlar allt jag kan online om jag inte har en lokal handlare vars service jag behöver. Bor man som jag i en förort till en mellanstor stad så finns det inte många lokala handlare.
Vitvaror köper jag med leverans och installation, kläder med returrätt osv. Mitt senaste bilköp (ny bil, men få lagerbilar) gjorde jag per mejl och telefon 300 km härifrån med leverans till den lokala VW-handlaren.
Ingen större skillnad mot före pandemin mer än just kläder, men å andra sidan så är gå i köpcentrum inget som jag har saknat under eller efter pandemin.
Livsmedel: Nej, men som någon skrev, torrvaror skulle ju funka… bra idé.
Övrigt: Mestadels E-handel, men inte så många svenska, däremot Tyskland, Polen etc.
Med ökade kostnader att ta sig till köpcenter 6 mil tur o retur.. så tar det emot.
Många gånger är sortimentet så reducerat 🙁
E-handel fortsätter 🙂
Du kan lätt utöka det till stapelvaror. Kylvaror som mejeriprodukter, korv, köttfärs och rotsaker som morötter, potatis, osv. I onlinebutiken får du sedan en “dina senaste köpta varor”-lista där du hittar 70% av vad du ska köpa efter ett tag, vilket gör att tiden det tar att handla mat per vecka minskar drastiskt.
I den mån det går så stödjer jag lokala handlare och butiker. Tänk om vi inte längre har levande stadskärnor och sitter o tittar ännu mer på skärmarna.
Jag håller med, men…..
De flesta kevande stadskärnorna konkurreras ju ändå ut av nya köpcenter. 🙁
Fik och klädbutiker blir väl kvar, resten försvinner.
I mitt kvarter där jag växte upp fanns två livsmedelsbutiker, en tobaksaffär, ett konditori, en kombinerad färgaffär och leksaksaffär, en kemtvätt, en tidnings- och godiskiosk och en blomsteraffär. Det kan ha funnits en skomakare också, lite osäker på det.
Det tog inte många år för nästan allt att försvinna när ett centrum byggdes i närheten.
Idag finns troligen inga av dessa butiker kvar, måste kollas vad det blivit istället.
Ja det kommer bli unikt med butiker instadskärnor snart. Vet att många fastighetsägare subventionerar butiker i vissa kvarter för att få till en attraktiv mix av besök.
Handlade det mesta online redan innan pandemin, däremot började vi systematiskt handla matvaror med beställ online -> hämta själv från den lokala butiken. Skönt att slippa springa runt i affären och samtidigt stödja den lokala butiken. Nuförtiden besöker jag i princip endast byggmarknader fysiskt. Dock börjar det bli svårt att motivera priserna som kan vara mer än dubbelt så höga i butik vs online på vissa grejer..
Skulle säga att vårt köpmönster är oförändrat. Livsmedel fysiskt. Kapitalvaror oftast e-handel. Sedan Biltema/Jula alltför ofta för hemmafixet.
Kan vi inte köra en tipstråd på bra men okända e-handlare. Blev nyfiken när någon i tråden skrev om Polen.
Min familj är nog udda personer. Vårt handlings mönster har inte ändrats vare sig under pandemin eller nu. Vi är sparsamma i grunden och har inte oroat oss för vare sig covid vaccinationer eller denna inflation. Vi är inte sociala heller för den delen😅 plus att vi har tur att bo i närheten till Erikslund här i gurkstaden. Är nu inne i tredje året med smartphone så jag lär mig mer och mer. E-handel blir nog nästa steg, visst några beställningar har jag gjort och fler kommer. Däremot är mina äldsta barn här hemma 90% näthandlare. Dom får lära upp oss som med allt annat i den nya tiden vi lever i👍
En fundering- innebär onlinehandel färre jobb?
Antag man har en vara som skall handlas i butik. Du åker dit, pratar med expedit osv osv. Det tar X min.
Du sitter hemma och klickar i rutan och beställer på nätet. Varan plockas av en robot i ett höglager. Men den packas och det sker ändå viss manuell administration. Sedan skall den åka genom hela transportkedjan. Och hamna på ett utlämningsställe. Överallt är det händer med i spelet någonstans (än så länge)
Är det inte så att det helt enkelt är så att jobben blir färre för att det behövs ingen som springer runt i butiken för att VÄNTA på kunder, och peta i klädhögarna osv osv?
Det är ju därför det är färre och färre i butikerna då handlarna försöker sänka sina kostnader. Man tar bort personal, vilket gör att det periodvis blir väntetider i butikerna då en stackare skall betjäna flera kunder samtidigt.
Med tanke på att det framkommit att kläder som köpts on-line och som returnerats pga att de inte passat senare bränts upp, något som IMO är förolämpning mot alla etiska och miljömässiga principer en normal människa kan ha handlar jag sådant i butik och provar innan köpet. (Samma sak gäller affärers slängande av mat hellre än att sätta ner priset på slutet.) Nu “identifierar” jag mig som man vilket betyder att klädinköpen inte görs ofta. Byxor som jeans används tills de ser ut som de som köps nya av tonåringar. De slitna kläderna används sedan vid målning eller bilmekande. När de till slut faller sönder används det som går till trasor.
Det mesta annat som exvis teknik och som jag vet vad det handlar om köps via nätet. Besparingen map. drivmedel och bilslitage skall inte föraktas. Idag är dessutom vägarna runt Göteborg och dess förorter mer eller mindre ständiga köer. Det är även legio att det smäller i centrala Göteborg, oftast då i Tingstadstunneln.
De leverantörer som kan skicka med en speditör till servicepunkt, exvis DHL, Schenker, PostNord prioriteras. UPS vet man aldrig var man har dom. Det kan stå “To Door” vilket ibland betyder att man ofta lämnat till en servicepunkt utan att meddela. För att få veta måste man teckna abonnemang på detaljerad tracking ($$$). Även DHL k a n vara luriga. De har flera delar i sin koncern där en del fungerar uselt alternativt att man inte väljer rätt trackingtjänst. Tysk ordning? Inte då!
Matvaror handlas på >1-veckobasis. Provat hemleverans men tröttnade på gröna potatisar och mejerivaror med bäst före samma dag som leveransen. Kör bil så litet som möjligt. Uträttar så mycket andra ärenden vid dessa tillfällen som möjligt och passar på och fyller bagageutrymmet med andra saker som köps planerat vid samma tillfälle. Disponerar man sin tid själv kan man dessutom välja dagar då det inte vräker ner eller som oftast vintertid förblir oplogat.
“Tysk ordning?”
Tyskar är helt fantastiskt dåliga på logistik. Vilket vi kanske ska vara glada för…
Hade nog 90% online redan innan pandemin, men är mer nu. Även livsmedel. Tycker de stora hemleveransföretagen i stort funkar bra, även om en eller annan topplockspackning flyger när de byter ut helfettsgrädde mot 35%-ig för att det tillfälligt fattas i lagret etc. Går handla billigare men tid är pengar, kvaliteten är i stort bra tycker jag, även på färskvaror.
Enda som handlas i butik i större utsträckning nu är väl öl-vin-sprit. Kan visserligen få även grönskyltsvaror till dörren men då med en veckas framförhållning och det orkar jag inte.
Det gäller att kryssa bort alla typer av byten/ersättningsvaror. Bättre att handla de varorna på den lokala ICAn.
Handlar både och men:
1. Stödjer som handlare genom att handla fysiskt om jag kan och det inte diffar alltför mycket i pris.
2. Kläder som måste sitta bra, tex kavaj, vill jag helst prova. Därför fysiska köp. Tänk om den möjligheten skulle ersättas helt av e-handel…. Inte önskvärt.
3. Detta med sjukt stora emballage och överanvändning plast känns fel.
Så mycket sopor det kan bli även av köp av små “tåliga” produkter.
Detta har enligt min mening gått till överdrift
Skor och kläder i fysisk butik. Det finns inget värre än när skon klämmer. Storleksangivelse på kläder är också en djungel. Har för övrigt ett par “XXL” badbyxor från Spanien, som i Sverige hade klassats “L”.
Det jag handlar online är saker som är svåra att hitta i butik. Udda kinesiska vatten-/luftfilter, reservdelar till bilmodeller som utgått ur Biltemas sortiment, Att lagerhålla sådant i fysisk butik hade varit en bra butik men inte lönsam affär – för ägaren.
Lite blandat, butik/ehandel. Ingen skillnad mot före pandemin. Vissa saker, tex kläder, skor, vill jag ska ha den rätta känslan i tyget, hur de sitter mm. Detta är omöjligt att förmedla via nätet/bilder. Köper jag något som jag vet vad det är för något, eller där enbart funktionen avgör, tex något dator-tillbehör, då blir det ofta ehandel. Cykeldelar, bildelar, böcker har jag köpt mycket via nätet.
Det enda som ändrades i mitt köpmönster under pandemin var hemleverans av mat från restaurang, typ foodora, det blev det väldigt mycket av ett tag där när man jobbade hemma samt inte gjorde så mycket på fre/lör kvällar, det har gått tillbaka till max nån gång i månaden nu.
Skulle säga att jag är (och var) 50/50 mellan butik och internet, hade säkert varit mer för ehandel om det inte funnits så mycket butiker mellan mig och jobbet som jag då ändå åker förbi. Det händer dock ofta att jag via internet “paxar” nått eller beställer det till butiken om det inte redan finns i lager där. Kollar alltid internet innan köp, men det landar som sagt ändå i att jag går in i en butik i ungefär hälften av fallen.
Böcker, resor är väl det jag köper on-line. Köper dock inte mycket överhuvudtaget.
Är inblandad i flera ventures på skönhets- och elektroniksidan där vi säljer on-line. Det rullar på bra även efter pandemin.
Jag handkade det mesta online redan innan pandemin utom mat och sådant som måste passa på kroppen eller i båten (typ några skruvar eller muttrar).
Gasol till spisen här hemma och till båten måste också köpas i butik.
Under pandemin tillkom Systembolaget till online-leverantörerna, men det har fallit bort eftersom det är 10 minuters promenad till Systemet.
Glasögon köps också över disk, finns minst tre optikkjedjor i samma centrum som Systemet ligger i. Det lär funka bra att köpa även glasögon online har jag hört. Man kan tydligen beställa hem lite olika bågar och pröva dem.
Själva synundersökningen blir ju lite svårare…..
Vill jag ha något genast, beror oftast på att jag glömt att beställa, så blir det inköp i butik och samma sak om jag inte riktigt vet vad jag vill ha.
Runt Stockholm byggs det fortfarande nya köpcentrum, så det måste ju finnas många som gillar att handla i butik.
Egentligen är det väldigt tråkigt att det blivit så mycket online-köp, men det är ju väldigt bekvämt att kunna hämta i stort sett vad som helst, från vilken del av världen som helst bara 200 meter hemifrån.
I början av online-köpandet var säkert en vanlig fuling att gå till någon fysisk butik för att få lite goda råd och sedan gå hem och beställa samma vara 30 % billigare.
Idag får man inte längre några vidare råd i de fysiska butikerna, så varför gå dit först. Det funkar mycket bättre att ställa en fråga via mail eller chatt och få bra svar.
När man gör en synundersökning inför ett inköp av nya glasögon, så kan man be att få en kopia på synundersökningen, där alla relevanta siffror står (brytningsfel, astigmatism, &c). Sedan kan man mata in de siffrorna på någon kinesisk hemsida och beställa extra reservglasögon därifrån för en bråkdel av priset.
Tycker det är såpass viktigt med en vara som glasögon att jag helst vill vara säker på att allt blir rätt med huvudparet. Reservparet är det ju mindre risk med, så där får det gärna vara billigt.
Glasögon är ju superbilligt idag jämfört med innan optikkjedjorna fanns.
På 80-talet kostade glasögon många tusen kronor i Sverige (i dåvarande penningvärde) och några hundralappar i Hongkong.
Som backpacker kunde man få sin flygbiljett ToR “Asien” betald genom att köpa några par glasögon, ett par till sig själv och två par åt några vänner eller släktingar som fick betala halva priset mot i Sverige.
I Hongkong gick det inte att handla tex. en kamera i butik. Däremot fanns det showrooms där man kunde titta, klämma och känna på det man skulle köpa och där fick man ocjså bra hjälp.
När man bestämt vad man skulle ha åkte man till en lagerbyggnad och köpte det man skulle. Där kunda man absolut inte klämma och känna på något, bara handla det man ville ha.
Kanske kommer vi dit också, fast man köper det man klämt färdigt på över nätet.
…fick just besked från Little Hill att det ukrainska grillkolet inte kunde fås fram så blir återbetalning – synd, synd, men en risk med e-handel kontra att verkligen “greppa varan” i butik… Handlar annars en hel del elektronik till firman online, bra att kunna utvärdera online, jämföra priser med mer och sedan beställa, yey!
Handlar bara online när det gäller något som inte finns lokalt. 50/50 att det blir något krångel, trasig vara, felaktig vara, försenad leverans etc. så fort något går via e-handel.
Butikers hemsidor används bara för lagersaldo, produkt eller prisjämförelser.
Jag har inte alls samma erfarenhet.
Det senaste året har jag fått en sen leverans och en vara som gått sönder i transporten av ungefär ett hundratal varor jag köpt.
Den trasiga varan kom jag överens med säljaren i Slovenien om att få tillbaks halva kostnaden mot att jag själv såg till att laga den och den sena varan kom från ett apotek som levererat inom 24 timmar i många år i sträck.
Under samma tid har jag köpt ett fåtal saker i butik och en av dessa fungerade inte som den skulle. Det var faktiskt en skrivare som jag lika gärna kunde ha köpt online, men det råkade bli ett butiksköp.
Kanske är jag en outlier, men jag föredrar fortfarande att kunna avklara ett inköp på kortare tid än vad som behöver spenderas med e-säljarnas chatt-support vid de oundvikliga problemen. Och blir det trots allt en retur eller reklamation vid butiksköp så är det avklarat samma eftermiddag gentemot 5+ arbetsdagar och två extra turer till deras upphandlade fraktbolag (vilka alltid tycks vara i andra änden av stan). Man skulle kanske kunna dra slutsatsen att det är jag som lyckas göra någonting fel varje gång [i och med att jag är den gemensamma nämnaren], men samtidigt har jag ingen som helst inverkan på händelseförloppet efter att orderbekräftelsen är mottagen. ¯\_(ツ)_/¯
Har köpt det mesta på nätet de sista 15 åren. Går alltid och kollar upp recensioner om möjligt på den vara jag skall köpa. Sen blir det ett klick till Prisjakt, sen Amazon och därefter en koll ute i Europa. Har blivit många sköna sparade tusenlappar den vägen.
Jag har börjat köpa Star Wars saker ifrån Hasbro. Hade gärna handlat i fysisk butik, men det säljs överhuvudtaget inte där. Så det blir e-handel.
Jag har ibland haft köplampan tänd och begett mig till fysisk butik för att köpa datortillbehör. Brukar bli dåligt bemött så jag har slutat med det.
Denna dialog snappade jag upp i en datorbutik för många år sedan i Luleå apropå dåligt bemötande.
Kund: Den här skrivaren är det med eller utans moms.
Ung expedit: Ja du… Hmm.. jag tror att det är med moms.
Kund: Hur mycket exklusive moms då?
-Jadu.. Oj oj.. Där satte du mig på pottan.. Ska prova ta fram ett pris på kalkylatorn.. Så här mycket?
-Men det blir ju inte ett högre pris när du tar bort moms?!
-Oj oj höhö.. Där satte du mig på pottan.. Ja e ny på jobbet håller på å lär mig..
Köper det mesta på nätet sedan många år. Det finns inget positivt i att trängas i butiker med dålig service och okunnig personal. I synnerhet inte de som ligger i sunkiga gallerior/köpcentrum marinerade i suspekt, drogpåverkat klientel.
Har tre banker och ingen av dem har några kontor så besöker inte dem heller.
Försöker dock undvika leverans med PostNord eftersom det så ofta havererar, i synnerhet utlandspaket.
Instämmer till fullo. Ser inga fördelar med att gynna verksamheter som ger dålig service tillbaka.
Mat (Willys), Bolaget (vi bor i Sverige så jag kan inte köpa det på Willys) och Jula. Allting annat på nätet.
Jag kan bara inte förstå de som vill köpa elektronik i en fysisk butik. Vill man ha riktig information så hittar man det på nätet och inte av en försäljare i en fysisk butik som försöker sälja en försäkring.
Yep, när man handlar porrfilm, nazilitteratur, ryska flaggor eller V & Mp’s statyer / muggar så måste man ju handla online. Såå pinsamt att köpa över disk.
Minns när man som ung begav till lokala videoteket för att hyra en erotisk film. Så står en ung vacker kvinna i kassan och då blev det “Oh vilket Party” man hyrde istället. 😅
Mycket. Jag är en sådan där som glatt kan betala för en bil i förskott till någon man hittat på blocket. Aldrig fått problem. Köpte en maskin osedd förra veckan av någon jag aldrig träffade vilken transporterades hem på lastbil av någon vars telefonnummer jag hittade på sociala medier. Jag vet inte vem det var, men maskinen stod där när jag kom hem. Det är egentligen konstigt hur bra saker och ting fungerar i vår digitala värld.
Skulle nog säga att jag är i ungefär samma sits som bloggen, dock har jag barn så vissa saker som skor till dom är enklare att åka till butik att köpa. Inom parentes är jag av åsikten att städer många gånger har sig själva att skylla, det försvåras för biltrafik och parkeringar tas bort, butikerna får färre kunder då fler åker till köplador varvid kommenen tar bort fler parkeringsplatser för att “göra staden mer attraktiv” och så fortsätter den onda cirkeln. Ett bilfritt handelsområde centralt kanske är attraktivt den dagen på året då man är ledig och har lust att strosa runt OCH det är lämpligt väder men i det här landet är dom dagarna få. En av anledningarna till att jag lämnade den mellanstora svenska staden och flyttade till Sjuhärad. Nu gäller det bara att undvika missfostret som oftast går under namnet Borås i möjligaste mån så fungerar det mesta rätt bra.
Kort svar på frågan: Jag handlar lika mycket på nätet före pandemin som efter. Nästan alla inköp förutom mat går via internet.
Jag handlade redan innan pandemin till stor del online. Apoteksvaror, teknikprylar, vissa kläder, snus osv. Fortsätter med det.
Men tex sneakers, kängor och sällanköp jackor och annat, handlar jag analogt, främst för att stödja lokala handlare, är ju trivsamt ha ett ställe gå känna och klämma och prova hos. Tycker det är lite fult att känna och klämma analogt, sedan säga tack och handla digitalt. Är ändå ingen prisskillnad.
Handlar även mat lokalt så att den lilla Ica:n blir kvar. Dass/hushålls -papper och duschkräm osv hos lågpriskedja.
Angående leverans av det som handlats online. Oavsett PostNord, via Instabox eller tex Schenker, det fungerar klockrent bra, aldrig något som försvunnit, utom…
Köpte för evigheters evigheter sedan min första 15″ bildskärm från Dustin. Den kom till postterminalen, sedan borta, men när “Posten” och Dustin pratat ihop sig, så skickades en ny.
Posten tappade bort elva utemöbler för mig en gång, ankom till terminalen men försvann sedan. Står nog en enorm hög med paket där i hörnet vid det här laget, eller …
Schenker tappade bort en sak jag beställde på jobbet.
Jag ringer deras kundtjänst när jag inte fått leveransen som utlovat.
– Den har vi levererat, är du säker på att den inte är där.
– Ja, jag är hekt säker. Den är sex meter lång och diametern är 2,5 meter, dvs. ca. 10 kubikmeter.
Efter någon vecka hade Schenker hittat mitt lilla paket och levererade det.
En inte helt orealistisk gissning är, att det inom några år kommer att vara stora delar av Sverige som endast kommer att ha tillgång till nätköp av livsmedel, om man nu inte vill åka en bit för att handla.
Vi i obygden är ju redan vana vid att inte ha gång/cykelavstånd till butiken, så för oss är det ju närmast en förbättring om leveranskostnaderna kan delas på fler kunder.
I Sveriges många slumområden är det dock troligt att alltfler livsmedelsaffärer kommer att slå igen. Det blir billigare med leveranser från centrallager till kunder som betalat i förväg, än att exponera varorna i butiker med höga nivåer av stölder, bråk och vandalisering. Alternativet är väl att inrätta någon form av personligt medlemskort med foto och åldersgräns för att kunna handla där, typ Costco men utan medföljande personer.
Appropå apoteksvaror.
Pratade med en apotekare som var mer “nä. Jag är inte sura på Apotea. Det är snarare så att jag skäms att vi tar 80 kr för ett paket allergitabletter som de tar 13 för”
Handlar livsmedel oftast i fysiska lokala butiken. Tidseffektivt. E-handlar ibland (från samma butik) men det tar ungefär lika lång tid som att gå runt fysiskt, så enda fördelen är att man kan ”handla” när butiken är stängd och sen bara hämta.
Har i princip slutat köpa kläder i nån större utsträckning sen pandemin. Ersätter sånt som slits, men tack vare en hel del hemarbete så behöver man ju inte variera sig så mycket och behöver inte ha så mycket kläder. Det som köps köper jag till 90% online.
Försökte handla kläder i butik nyligen, men känner mig totalt borttappad i ett köpcentrum numera. Även jag är väl på väg att bli gubbe och köper likadana kläder så länge det går. Hittar jag nåt bra köper jag två för att kunna ha en i reserv när den första slits ut…
Vill inte heller längre betala de priser som hålls i butik. Dessutom med tyvärr alldeles för ofta kass service och personal med bristande kunskap som nämnts tidigare.
Så mycket som möjligt inhandlar jag på postorder, inklusive mat och även oftast alkohol. Det finns ett fåtal varutyper som inte går att köpa på postorder så då måste jag tyvärr masa mig till en butik. Jag sparar en del tid och bränsle på det här sättet.
Brukar söka på nätet och sedan ofta handla på lokal butik, t.ex. NetOnNet och Biltema.
Samma lika för mig för det mesta. Fast dyrare hemelektronik (typ telefon, datorkomponenter o sånt) köps online, det är ofta för stor prisskillnad att köpa lokalt, och jag har sällan behövt reklamera sånt.
Köpte det mesta utom mat och kläder online redan innan pandemin.
Under pandemin blev det ännu mer online, inte så mycket pga pandemin i sig som pga att vi fick barn och flyttade längre ut från centrum, så tidsvinsten med online blev både viktigare och större.
Kan inte se att vi skulle gå tillbaka till hur vi handlade innan.
Det kanske har lyfts tidigare, men om jag skulle handla som bloggaren hade jag varit hans invers. 95% av mina inköp hade gjorts i butik. Nästan allt det han räknar upp köper jag online, förutom just då kattmaten som åker med när jag köper annan skit på Ica. Vad är det egentligen bloggaren handlar på nätet?
Mitt inköpsmönster har iofs inget med pandemin att göra, så har det sett ut för mig i säkert 10-15 år.
E-handel i så stor omfattning som möjligt.
Även mat, så skönt att slippa tråla runt i hyllorna efter den där lilla konserven till det där nya receptet som man aldrig hittar, Bara att plocka upp kassarna och åka.
E-handel (eller reservering i en butiks lager) är alltid billigast när man kan jämföra i lugn och ro.
Så jag har handlat det mesta online sedan jag började handla över huvud taget.
Ja förutom mat då… En av få kategorier som är markant dyrare på nätet.
“alla dessa vändor till återvinningen”?
Wilderäng! Du bor på landet. På landet bränner bönderna sina sopor. 🙂
Jag slutade aldrig handla i butiker, jobbar i vården på en akutmottagning som specialistsjuksköterska, kan/kunde inte jobba hemifrån och hade dessutom tillgång till både covid- och antikroppstestning på jobbet så jag ändrade inte mitt vardagsliv i nån större utsträckning. Min hobby genomförs utomhus i skog så även vad gäller fritiden behöll jag merparten av tidigare vanor och mönster.
Jag slutade aldrig handla i butiker, jobbar i vården på en akutmottagning som specialistsjuksköterska, kan/kunde inte jobba hemifrån och hade dessutom tillgång till både covid- och antikroppstestning på jobbet så jag ändrade inte mitt vardagsliv i nån större utsträckning. Min hobby genomförs utomhus i skog så även vad gäller fritiden behöll jag merparten av tidigare vanor och mönster.